Specializētā kafija (Specialty coffee)

Filter
Ražotājs
Tips
Tips
Tips
Tips
Tips
Lietojamās kafijas veids
Pagatavojamie dzērieni
Kafijas raksturojums
Grauzdējuma līmenis
Piemērots aparātiem
Putu veidotāja tips
Kafijas pupiņu veids
Kafijas izcelsmes reģions
Kafija tips
Kafijas pupiņu tvertne
Vadības tips
Tilpums
Arabikas pasuga
Dzirnaviņu tips
Apstrāde
Papildfunkcijas
Piena tvertne
Sērija
Sērija
Kafijas kapsulā ir
Ūdens tvertnes tilpums
SCA novērtējums
Ekrāns
Smart app
Tasīšu sildītājs
Īpašības
Porciju izmērs
Veids
Porciju izvēle melnai kafijai
Porciju izvēle kafijai ar pienu
Piemērots
Priekš
Dzērienu porciju daudzums
Siltuma noturība līdz
Funkcijas
Kafijas dzirnaviņu tips
Dzērieni ar pienu
Saglabātie profili
Pupiņu tvertņu skaits
Dzēriena recepte
Dzirnaviņu konstrukcija
Moka kanniņas ietilpība
Daudzums
Izmanto
Kofeīna samazināšanas metode
Leteicamo tasīšu skaits dienā
Produktu skaits komplektā
Šokolādes tips
Pieslēgums ūdens padevei
Šokolādes veids
Garšas ceļvedis
Cikli
Lietotāju izveidotās receptes
Grupu skaits
Zobratu diametrs
Programmējams malšanas laiks
Zīmoli
Iebūvētas dzirnaviņas
PID temperatūras regulators
Spiediena kontrole
Karstā ūdens sprausla
Tips
Cena
Akcijas
52 Lietas

Par specializēto kafiju 

Ja esat vislabākās kafijas meklējumos, specializētā kafija (specialty coffee) ir īstā izvēle. Neatkarīgi no tā, vai esat iesācējs vai pieredzējis gardēdis, šis kafijas veids noteikti iepazīstinās jūs ar pilnīgi jaunu garšu un aromātu pasauli. Tikai 10% no visas pasaulē saražotās kafijas tiek piešķirts nosaukums “specializēta”. Tas ir atvēlēts tām šķirnēm, kas atbilst augstiem kvalitātes standartiem, kurus noteikusi Specialty cofee Asociācija (pazīstama arī kā SCA).

Novērtējot katru kafiju, sertificēti kafijas degustatori pievērš lielu uzmanību daudzām dažādām īpašībām, piemēram, aromātam, garšas niansēm, pēcgaršai, skābumam, struktūrai, saldumam, garšas līdzsvaram, kafijas “dzidrumam”, u.t.t. Tikai tās kafijas, kas saņem 80 vai vairāk punktus no 100 iespējamiem, iegūst kāroto apzīmējumu “specializēta”. Aplūkosim Kafijas Drauga specializēto šķirņu klāstu un uzzināsim, kā izvēlēties tieši jūsu gaumei piemērotāko! 

Kas specializēto kafiju padara tik īpašu?

Lai specialty coffee atbilstu SCA noteiktajām prasībām, tai jāiziet garš un sarežģīts ceļš: tā tiek audzēta unikālos dabas apstākļos, pēc tam ar rokām ievākta un apstrādāta ar vislielākajām rūpēm, mīlestību un uzmanību. 

Tāpat kā izsmalcinātu vīnu, arī specializēto kafiju ietekmē dabiskā vide, vietējais mikroklimats un augstums virs jūras līmeņa. Tāpēc, pirms jūs iegādājaties savu pirmo specializēto šķirni, mēs aicinām jūs iegrimt smalkajā specializēto kafijas pupiņu pasaulē un doties pa līkumoto ceļu, lai uzzinātu, kas tām jāpārvar, lai galu galā nokļūtu līdz kafijas tasītei. Jo vairāk zināšanu un pieredzes iegūsiet, jo vieglāk būs veikt izvēli. Ko tad īsti var piedāvāt specializētā kafija (specialty coffee)?

Kas ir SCA vērtējums? 

Specialty coffee var lepoties ar tā saukto “SCA vērtējumu”, kas ir skalā no 80 līdz 100 punktiem. Ja vērtējumā tiek iegūti no 90 līdz 100 punktiem, tas norāda uz augstākās kvalitātes kafiju, 85–89,99 punkti – uz izcilu specializēto kafiju, savukārt kafijas ar 80–84,99 punktiem tiek uzskatītas par ļoti labām. Dažas no šīm šķirnēm ir arī pieejamas ierobežotā daudzumā: tas nozīmē, ka kafiju ir sarežģīti iegādāties, un tas to padara vēl īpašāku. Jūsu ērtībām Kafijas Drauga interneta veikalā iespējams izmantot filtrēšanas opciju un atlasīt specializētās kafijas (specialty coffee), pamatojoties uz to SCA vērtējumu, kas padara izvēles procesu daudz vieglāku un ātrāku. 

Arī grauzdētājiem ir svarīga loma: viņi izvēlas grauzdēšanas pakāpi, kas vislabāk atbilst pupiņu garšas profilam. Pēc grauzdēšanas šīs pupiņas tiek piegādātas pircējam. Vēl viena būtiska loma ir kafijas degustatoram: viņi pagatavo grauzdēto kafiju un nogaršo to. Eksperimentējot ar dažādām pagatavošanas metodēm, viņi noskaidro, kuri rīki ir vispiemērotākie attiecīgajām pupiņām. Gala rezultāts ir neparasts dzēriens, kuram nav iespējams pretoties!

Kāda veida specialty coffee būtu jāizvēlās? 

Īsti gardēži zina, ka katras specializētās šķirnes garša ir atkarīga no tās sugas, audzēšanas reģiona, apstrādes metodes, grauzdēšanas pakāpes, maluma lieluma, pagatavošanas tehnoloģijas u.t.t. Garša, aromāts un pēcgarša slēpjas pašā kafijas pupiņā: jums atliek atklāt tās labākās īpašības. Ir divi galvenie veidi, kā to izdarīt, un tie atbilst diviem kafijas veidiem, ar kuriem jūs visdrīzāk sastapsieties tirgū: tās ir espresso pagatavošanas metodei piemērotas šķirnes un kafijas, kas paredzētas filtra kafijas automātiem.

Abas pagatavošanas metodes rada atšķirīgas garšas, kas tiek atklātas. Tāpēc, meklējot piemērotu kafiju, vai nu jāizvēlas šķirne, kas piemērota konkrētam pagatavošanas veidam, vai arī jāizvēlas tā, kas jums šķiet visintriģējošākā, un jāizmanto tā pagatavošanas metode, kurai attiecīgā kafija ir vispiemērotākā. Iepazīstot specializēto kafiju (specialty coffee) pasauli, ir vērts pievērst uzmanību pat vissmalkākajām detaļām: rūpīga apsvēršana ļaus jums izbaudīt šo šķirņu aromāta un garšas bagātīgumu.

Specializētā espresso kafija: bagātīga garša katrā malkā

Espresso jau ir diezgan intensīvs, taču, ja šai pagatavošanas metodei tiek izmantota specialty coffee, jūs varēsiet radīt vēl piesātinātāku, bagātīgāku un komplicētāku garšu, kas nav iegūstama parastajā kafijā. Specializētā espresso kafija, kura nāk no dažiem pasaulē pazīstamākajiem kafijas audzēšanas reģioniem un saimniecībām, noteikti iepriecinās šī dzēriena cienītājus.

Tiem, kuri meklē piemērotu espresso šķirni, vajadzētu iepazīties ar Kafijas Drauga specializēto kafiju (specialty coffee)  klāstu: Black Crow White Pigeon un specialty kafiju maisījumi Parallel.  Izpētiet dažādus aromātus un atklājiet līdz šim nebijušas garšas!

Specializētā filtra kafija: izsmalcināti atklājumi

Ja vēlaties izbaudīt labāko, ko piedāvā Specialty coffee, apsveriet iespēju izmēģināt specializēto filtra kafiju. Filtra pagatavošanas metode lieliski izceļ vissmalkākās kafijas pupiņu notis, radot vieglu struktūru, zīdainu konsistenci un noteiktu garšas šķīstumu, ko kafijas cienītāji raksturo kā “dzidru kafiju”. Filtra kafijas pagatavošanas automāti un manuālie filtra kafijas pagatavošanas rīki padara specializēto kafiju vēl bagātīgāku un ļauj izcelt visas garšas.

Kafijas Drauga produktu klāstā ir pieejama gan populāru zīmolu, gan nišas zīmolu specialty coffee. Ja meklējat izcilu filtra kafiju, iesakām apskatīt mūsu pašu specializēto Black Crow White Pigeon līniju. Mūsu klientiem patīk dažādība, ko sniedz šīs kafijas no dažādiem reģioniem: sākot no tumšām, piesātinātām notīm līdz pat viegliem, smalkiem aromātiem. Uzdrošinieties radīt savu neparasto kafijas stāstu!

Kafijas pupiņas: pirmais solis ceļā uz svaigi maltu kafiju

Kafijas pupiņas visnotaļ ir savā dabiskākajā formā. Šeit sākas kafijas pasaule un rodas katrs lielisks kafijas dzēriens. Tiem, kuri meklē visspilgtākās un intensīvākās garšas, noteikti vajadzētu izmēģināt specializētās kafijas pupiņas. Lai no šīm pupiņām iegūtu vislabāko, tās jāsamaļ tieši pirms pagatavošanas: tas palīdzēs atklāt to labākās īpašības un izbaudīt patiesi gardu, bagātīgu, aromātisku un piesātinātu dzērienu.

Mūsu specializēto kafiju (specialty coffee) klāstā ir pieejamas dažādu zīmolu un garšu kafijas pupiņas. Jūsu ērtībām mūsu vietnē ir pieejams garšas ceļveža filtrs, kur iespējams atlasīt sev tīkamākās notis. Ko teiksiet par ogām, augļiem, šokolādi vai vīnu? Ir vērts apskatīt arī Kafijas Drauga specializētās kafijas līnijas – Black Crow White Pigeon un specialty kafiju maisījumi Parallel. Šīs specializētās šķirnes, kas izgatavotas ar īpašām rūpēm un uzmanību, ir apveltītas ar dažādiem kafijas audzēšanas reģioniem raksturīgajiem aromātiem un izceļas ar patiesi unikālām garšām, turklāt tās ir apstrādātas tā, lai sniegtu jums vislabāko iespējamo garšas pieredzi. Black Crow White Pigeon aicina iedziļināties neparastos specializētās kafijas stāstos, savukārt Parallel piedāvā kafijas cienītājiem unikālus vienas izcelsmes kafijas maisījumus.

Malta specializētā kafija (specialty coffee): ātri un vienkārši

Lieliskas specializētās kafijas pagatavošanai ir nepieciešams laiks. Ja vēlaties paātrināt procesu vai, ja jums mājās nav kafijas dzirnaviņu, jūs būsiet priecīgi par iespēju pagatavot arī iepriekš samaltu specializēto kafiju. Maltā kafija ir lielisks veids, kā viegli pagatavot aromātisku dzērienu. Ir pieejami dažādi maluma lielumi un grauzdēšanas pakāpes, tāpēc varēsiet izvēlēties to, kas vislabāk atbilst jūsu izvēlētajai kafijas pagatavošanas metodei. Iegādājieties maltu specializēto kafiju un baudiet kvalitatīvus dzērienus gandrīz bez piepūles!

Jūs varat izvēlēties dažādus garšas profilus – gan vieglus un augļainus, gan šokolādes un intensīvus. Aplūkojiet specializēto šķirņu klāstu mūsu interneta veikalā un iepazīstieties ar maltām kafijam no Kafijas Drauga specializēto kafiju (specialty coffee) līnijām – Black Crow White Pigeon. Jūs atradīsiet arī dažādus maluma izmērus: no smalka līdz rupjam malumam. Vienkārši izvēlieties pagatavošanas metodi un baudiet gardus dzērienus! 

Specializētā bezkofeīna kafija: lieliska alternatīva dzērieniem ar kofeīnu

Ja nedrīkstat vai nevēlaties lietot kofeīnu saturošus dzērienus, tas nenozīmē, ka jums jāatsakās no kafijas baudas, tāpēc iesakām izmēģināt specializēto kafiju. Bezkofeīna kafija ir lieliska alternatīva kofeīnu saturošiem dzērieniem. Lai to padarītu vēl labāku, tirgū ir pieejamas arī gardas specializētās bezkofeīna kafijas šķirnes. Lai gan to nav tik daudz kā parasto specializēto kafiju, šādas bezkofeīna kafijas struktūra un garša joprojām var sniegt jums neaizmirstamu garšas baudījumu. Kafijas Draugā piedāvāto bezkofeīna kafijas šķirņu klāstā ir pieejamas gan kafijas pupiņas, gan iepriekš samaltas kafijas, tāpēc ikviens atradīs sev ko piemērotu. 

Neizdodas atrast sev piemērotāko bezkofeīna kafiju? Mēs iesakām aplūkot Kafijas Drauga specializēto Colombia Decaf no Black Crow White Pigeon klāsta. Tai piemīt patiesi iespaidīgs garšas profils: šokolādes, karameles, atsvaidzinošu ābolu un citrusaugļu notis veido apburošu kombināciju. Turklāt no šīm kafijas pupiņām kofeīns tiek izvadīts, izmantojot dabisko dekafinācijas metodi. No tās ir veiksmīgi izvadīti 99,9% kofeīna, un būtiski ir tas, ka tas neietekmē garšu un aromātu.

Specializētā kafija (specialty coffee) dažādām pagatavošanas metodēm

Piemērotākā kafijas veida izvēle ir tikai daļa no procesa. Vēl viens svarīgs kritērijs ir kafijas pagatavošanas metode, ko plānojat izmantot. Atkarībā no izvēlētās metodes atklāsies dažādas garšas, kas ļaus jums katru reizi no jauna iepazīt specializētās kafijas garšu. Droši eksperimentējiet ar dažādām metodēm vai atrodiet savu iecienītāko un izmantojiet to, lai izmēģinātu jaunas specializētās kafijas šķirnes!

  • Specializētā kafija automātiskajiem kafijas automātiem. Meklējot šāda veida kafiju, izvēlieties šķirnes, kas piemērotas espresso pagatavošanas metodei. Bieži vien kafija automātiskajam automātam uz iepakojuma ietver uzrakstu “espresso”. Parasti tai piemīt tumšs vai vidējs grauzdējums. Specializētajām kafijām, kas paredzētas šai pagatavošanas metodei, raksturīga liela skābuma pakāpe – tomēr tas ir gards un salds skābums, tāpēc esam pārliecināti, ka jums tās patiks.
  • Specialty coffee espresso automātiem. Gūtās prasmes un zināšanas palīdzēs jums pagatavot neaizmirstamu espresso ar pusautomātisko kafijas automātu. Atcerieties, ka vislabākās kafijas pagatavošanai vienmēr ieteicams izmantot svaigi samaltu kafiju, tāpēc iesakām tās vienmēr samalt īsi pirms pagatavošanas. Ja vēlaties paātrināt procesu, varat izvēlēties arī espresso pagatavošanas metodei piemērotu iepriekš samaltu kafiju. Kafija espresso automātam parasti ir vidēji vai tumši grauzdēta, tas, savukārt palīdz ātrāk atklāt garšas.
  • Specializētā kafija automātiem ar filtru. Šī pagatavošanas metode ir pazīstama ar savu spēju atklāt vissmalkākās garšas notis, tāpēc specializētā kafija, kas pagatavota filtra kafijas automātā, parasti izceļas ar īpaši “dzidru” garšu. Tie, kuri ir vissmalkākās garšas meklējumos, mēs iesakām izvēlēties viegli vai vidēji grauzdētas specializētas kafijas pupiņas.
  • Specialty coffee moka kanniņām. Moka kanniņās pagatavotajam dzērienam ir raksturīga intensīva, piesātināta un bagātīga garša, kas var atgādināt espresso. Moka kafija espresso kannai ar tumšu grauzdējumu būs lieliska izvēle, ja jūs vēlaties izmēģināt autentisku itāļu stila kafiju. Tiem, kuriem patīk eksperimentēt, iesakām izvēlēties viegli vai vidēji grauzdētas specializētās kafijas pupiņas. Tas, protams, ir gaumes jautājums: vai jums labāk garšo spēcīga un pikanta kafija, vai augļaina, maiga un nedaudz skābena?
  • Specialty coffee franču presēm. Ar franču presi jūs varēsiet pagatavot gardu specializēto dzērienu tikai dažu minūšu laikā. Tomēr atcerieties, ka labākā kafija French press kannai parasti atšķiras ar vidēji rupju vai rupjāku malumu. Attiecībā uz grauzdēšanas pakāpi viss ir atkarīgs no jūsu personīgās gaumes: izvēlieties tumši grauzdētas kafijas pupiņas, ja vēlaties baudīt gardu un rūgtu specializēto kafiju, vai izvēlieties vidēji vai viegli grauzdētas, ja vēlaties baudīt maigu un izsmalcinātu dzērienu.
  • Specializētā kafija Chemex kafijas pagatavotājiem. Lai gan šī pagatavošanas metode ir sarežģītāka, tā nodrošina izcilu garšu un kārdinošu aromātu. Ja vēlaties uzzināt, kāda ir kvalitatīva kafija Chemex karafei, izvēlieties vidēja maluma pupiņas, lai nodrošinātu izcili sabalansētu garšu. Lai iegūtu vieglāku un maigāku kafiju, izvēlieties specializēto kafiju ar vieglu vai vidēju grauzdējumu. 
  • Specialty coffee kafijas pilienveida pagatavotājiem. Izcilas specializētās kafijas baudīšanai noteikti nav jābūt sarežģītai. Ja jūs mums neticat, izmēģiniet kafijas pilienveida pagatavotāju un pārliecinieties paši! Kafija filtru traukam ir piemērota tiem, kuriem patīk maiga, smalka un vieglāka kafija par espresso. Lai iegūtu bagātīgu, vieglu, piesātinātu kafiju, izvēlieties vidēji vai viegli grauzdētas specializētās škirnes. Vidēji grauzdētas kafijas pupiņas piešķirs jūsu dzērienam papildu saldumu un līdzsvarotu skābumu, savukārt vieglāk grauzdēta kafija padarīs jūsu dzērienu augļaināku un atsvaidzinošāku.
  • Specialty coffee Aeropress kafijas pagatavotājiem. Lai atklātu viskomplicētākās garšas notis un izbaudītu visspilgtākās garšas, izmēģiniet Aeropress. Aeropress kafija iepriekš jāsamaļ. Atlasot piemērotu specializēto kafiju, izvēlieties vidēju vai smalkāku malumu. Aeropress kafijas pagatavotāji ir piemēroti dažādiem maluma izmēriem, taču atcerieties, ka, jo rupjāks malums, jo vājāka būs garša!
  • Specialty coffee aukstas kafijas pagatavotājiem. Šāda veida rīks kafijas cienītājiem sniedz iespēju izbaudīt patiesi unikālu dzērienu. Aukstā kafija Cold brew pagatavotājam tiek pagatavota bez karstā ūdens, tāpēc tā mēdz būt ļoti aromātiska un ir lieliski piemērota specializētajām šķirnēm. Lai iegūtu lielisku, apburoši smalku auksti pagatavotu kafiju, izvēlieties viegli vai vidēji grauzdētas kafijas pupiņas. 

Specializētās kafijas komplekti

Dodieties ceļojumā uz dažādiem kafijas audzēšanas reģioniem, neizejot no mājām! Visi mūsu produktu klāstā pieejamie specializētās kafijas komplekti ir veidoti tā, lai iepazīstinātu jūs ar senām tradīcijām un unikālām garšām, kas sastopamas dažādās valstīs. Tiem, kuri meklē ko īpašu, mēs iesakām aplūkot Kafijas Drauga komplektus, kas veidoti no mūsu radītām Black Crow White Pigeon un Parallel kafijas līnijām. Tie ir veidoti tā, lai atklātu patiesi neparastas garšas un aromātus. Katrā komplektā iekļautas kafijas pupiņas no dažādiem kafijas audzēšanas reģioniem, piemēram, Etiopijas, Kolumbijas un Kenijas, kas ļauj kafijas mīļotājiem iedziļināties šī burvīgā dzēriena smalkumos. Šie komplekti ne tikai bagātina jūsu ikdienas kafijas rituālu, bet arī var kalpot kā lieliska dāvana. Ieprieciniet savus tuviniekus, sniedzot viņiem iespēju atklāt savu jauno iecienītāko kafijas šķirni!

100% arabika vs. kafijas maisījumi: kurš no tiem ir labāks un kāpēc? 

Lai gan ir izņēmumi, specialty coffee lielākoties satur 100% vienas izcelsmes arabika kafijas pupiņas.  Šādai kafijai parasti raksturīgas spilgtas, eksotiskas garšas notis, ko lielākā daļa cilvēku meklē specializētajās šķirnēs. Tāpēc mēs arī vienmēr iesakām baudīt specializēto kafiju atsevišķi, bez papildu piedevām. Tās ir tik unikālas un gardas, ka, pievienojot maisījumam piedevas, var tikai nomākt to labākās īpašības. Arabikas un robustas maisījumi ir atšķirīgi: tajos var ietilpt pat 5 vai 9 dažādas šķirnes. Maisījumu garša parasti ir līdzsvarotāka, un to garšas notis nav tik izteiktas. Specialty coffee garšo lieliski tāpat, savukārt maisījumi ir ideāli piemēroti piena dzērienu receptēm, kā arī kafijām ar sīrupu vai citām piedevām.

Vienas izcelsmes kafija: Ko tas nozīmē? 

Iepazīstoties ar kafijas pasauli, uz dažiem kafijas iepakojumiem var sastapties ar vārdkopu “single origin”, bet uz citiem – ar vārdu “maisījums”. Ja maisījumos ietilpst kafijas pupiņas no dažādiem kafijas audzēšanas reģioniem, tad vienas izcelsmes kafijas šķirnes nāk no vienas vietas vai pat no vienas un tās pašas kafijas saimniecības. Tomēr atcerieties, ka ne visas vienas izcelsmes kafijas var uzskatīt par specializētām. Ja uz iepakojuma nav norādīts SCA novērtējums vai vārds “specializēta”, tas nozīmē tikai to, ka kafija, kuru esat izvēlējušies, var lepoties ar nosakāmu izcelsmi, taču tā neietilpst specializētās kafijas (specialty coffee) kategorijā. No otras puses, arī lielākā daļa specializēto kafiju ir vienas izcelsmes: tas ir tāpēc, ka augstākās kvalitātes kafijas pupiņas reti tiek sajauktas kopā. Tomēr ir arī izņēmumi: piemēram, mūsu sortimentā ir pieejamas dažas kafijas. Aicinām iepazīties ar Kafijas Drauga pieejamo Parallel kafijas līniju: tā apvieno labāko, ko var piedāvāt maisījumi un īpašās šķirnes. 

Nepieciešama konsultācija?

Joprojām neesat pārliecināti, kura specializētā šķirne ir piemērota tieši jums? Vai jums interesē citi kafijas veidi? Aicinām vērsties pie Kafijas Drauga konsultantiem: ar viņiem var sazināties caur e-pastu vai pa tālruni. Iespējams arī apmeklēt kādu no mūsu fiziskajiem veikaliem, kur jūs tiksiet pacienāti ar gardu kafiju!

Šajā emuāra ierakstā “Specialitātes kafija: Ielūkojieties unikālos kafijas stāstos” arī aprakstīta specialty kafija.