1+1

French Press. Kafijas pagatavošanas gids

French Press kafijas kanna
#French Press

French Press kafijas kanna ir, iespējams, visvienkāršākais kafijas gatavošanas rīks, kam ir bezgala daudz nosaukumu: press pot, coffee press, cafetière vai cafetière à piston. Tomēr parasti to sauc par franču presi vai French Press. Lai gan šo kafijas gatavošanas rīku sauc par franču presi, tas ir populārs visā pasaulē. Ar to var ātri un vienkārši pagatavot gardu kafiju, ir plašas iespējas eksperimentiem, atklājot dzēriena aromātiskās un garšas īpašības, tā ir lēta (tāpēc pieejama ikvienam) un viegli kopjama.

Turklāt French Press kafijas kanna pamatoti uzskatāma par universālāko kafijas gatavošanas rīku. Tajā var pagatavot ne tikai aromātisku karstu kafiju, bet arī auksto kafijas dzērienu (cold brew), tēju un pat saputot piena putas. Aicinām iepazīt vai no jauna atklāt leģendāro French Press kafijas kannu. Apsolām gardas receptes un ieteikumus, kā pagatavot gardu kafiju!

Kāpēc kafijas kannu sauc par franču presi?

French Press patentas

French Press kafijas kannas vēsture un evolūcija ir gara un samudžināta. Autors tādai kafijas kannai, kuru šodien mēs pazīstam kā French Press, ir itāļu dizaineris Atilio Kalimani, kurš to patentēja 1929. gadā. Jūs sakāt – kur kafija, tur jābūt itāļiem? Tiem pieder gan mokas kafijas kanna, gan pusautomātiskie kafijas aparāti

Tomēr šoreiz uzvaras lauri nebūs itāļiem! Kafijas neoficiālā vēsture vēsta, ka pašu kafijas kannas darbības principu negaidīti radīja kāds kafiju mīlošs francūzis. Ar karstu ūdeni aplieta un lejup nospiesta kafija izrādījās daudz garšīgāka par tolaik ierasto vienkārši uzvārīto melno dzērienu. Vēlāk tika atrasts arī divu francūžu – Anrī Oto Mejē un Žaka Viktora Delfroža – 1852. gada patents, kurā fiksēts pirmās franču preses prototips.

Un, lai gan 20. gs. otrajā pusē French Press kafijas kannu vairākkārt pilnveidoja – šveicieši (Faljē Bondanīni slavenā Chambord versija, kas tika ražota Francijas klarnešu rūpnīcā Martin S.A), dāņi (virtuves piederumu uzņēmums Bodum franču presi padarīja slavenu visā pasaulē) un citi, jāatzīst, ka pirmie bija franči. Tātad atbilde uz jautājumu, kāpēc French Press kafijas kannu sauc tieši tā, ir vienkārša – tā tika izgudrota Francijā. Vive la France

Kāpēc French Press kafijas kanna ir tik populāra?

Įvairūs French Press kavinukai

Franču prese atrodama daudzās mājās. Papētīsim, kas izraisīja tās popularitāti:

Dabīga kafijas garša. French Press kafijas kannā pagatavotai kafijai ir izteiksmīga garša un eļļaina, biezs, tvirts ķermenis. Tas ir ideāls rīks kafijas dabiskās garšas atklāšanai – gatavajā dzērienā visas kafijas aromātiskās un garšas īpašības ir "kā uz delnas". Šī iemesla dēļ French Press kafijas kannu izmanto ne tikai kafijas cienītāji vai gardēži, bet arī pasaulē pazīstami kafijas eksperti degustācijās.

Garšas eksperimenti. Viss ir jūsu rokās! No atlasīto kafijas pupiņu, ūdens kvalitātes, maltās kafijas rupjuma, kafijas un ūdens attiecības, ūdens uzliešanas tehnikas, kafijas un ūdens kontakta ilguma, virzuļa nospiešanas metodes ir atkarīga pagatavotās kafijas garša. Ikvienu no šiem elementiem var koriģēt – eksperimentēšanas iespējas ir vienkārši neierobežotas!

Vienkārši lietojama. Diez vai mēs atradīsim vēl vienkāršāku kafijas aparātu nekā franču kafijas prese. Nekādu sarežģītu konstrukciju – cilindrisks trauks un stienis ar nospiešanas sietiņu un vāku. Ieberam kafiju, uzlejam ūdeni, nogaidām dažas minūtes un nospiežam. Vai var būt vēl vienkāršāk?

Lēta. French Press kafijas kanna ir viens no pieejamākajiem kafijas gatavošanas rīkiem. Franču preses cena sākas no padsmit eiro. 

Viegli tīrāma. French Press kafijas kannai nav daudz detaļu, tāpēc to ir viegli mazgāt un tīrīt. Vienkārši izskalojiet trauku un iztīriet sietiņu.

Kompakta. Pērkot automātisko vai pusautomātisko kafijas aparātu, nākas palauzīt galvu, kur to novietot, bet franču presi var ielikt skapītī. To arī ērti var paņemt līdzi arī ceļojumā. Tiesa gan, ņemiet vērā, ka franču prese var būt dažāda tilpuma: no dažiem simtiem mililitru līdz 1 litram.

Universāla. Franču prese, iespējams, ir universālākais kafijas pagatavošanas rīks – ar to var pagatavot ne tikai karstu kafiju, bet arī auksto kafijas dzērienu, uzliet tēju un pat saputot piena putas. Tālāk pastāstīsim par to sīkāk!

Kafijas gatavošanas ceļvedis: kā pagatavot gardu kafiju?

Visi French Press kavos ruošimui reikalingi įrankiai

Pagatavot kafiju French Press kafijas kannā ir ārkārtīgi vienkārši, tomēr ir noderīgi zināt dažas nianses, kas palīdzēs pagatavot vēl aromātiskāku un garšīgāku dzērienu. 

Sagatavošanās: kas mums vajadzīgs? 

Svaigi grauzdētas kvalitatīvas kafijas pupiņas. Jau pieminējām, ka tādā veidā pagatavojot kafiju uzskatāmi atklājas visas kafijas īpašības. Ja kafija ir slikta – slikto garšu sajutīsiet vēl vairāk, ja kafija ir laba – arī tās īpašības būs izteiktākas. Labākā izvēle ir svaigi grauzdēta augstākās kvalitātes specializētā kafija. Tieši tai piemīt īpašs garšas dziļums un sarežģītība, kas padara to ideāli piemērotu šai pagatavošanas metodei.

Elektroniskie svari. Visi kafijas pagatavošanas rīki ir īpaši ar to, ka kafijas pagatavošanā izšķiroša nozīme ir precīzai kafijas un ūdens proporcijai un gatavošanas ilgumam. Elektroniskie svari palīdz precīzi nosvērt kafiju un sekot līdzi laikam. Turklāt atkarībā no rezultāta jūs zināsiet, kuri parametri un kurā virzienā jākoriģē.

Kafijas dzirnaviņas. Mēs uzskatām, ka tikai no svaigi maltas kafijas var pagatavot maksimāli aromātisku un gardu dzērienu. Tāpēc kafijas dzirnaviņas ir viens no svarīgākajiem spēlētājiem kafijas gatavošanas procesā. Kā pareizi izvēlēties kafijas dzirnaviņas, lasiet šeit. Ieteicamais malšanas raupjums: vidējs līdz rupjš (atkarībā no izvēlētās tehnikas).

Tējkanna un ūdens. Pats galvenais noteikums – ūdenim jābūt garšīgam. Izvēlieties tikai svaigu, filtrētu un mīkstu ūdeni. Varat eksperimentēt ar avota ūdeni. Ūdens temperatūra – vienkārši uzvāriet līdz 100 grādiem. Kamēr noņemsiet tējkannu un sāksiet liet ūdeni, tas dabiski atdzisīs par dažiem grādiem – tā arī būs ideālā temperatūra. Par tējkannu: lai gan varat izmantot parasto tējkannu, uzmanību pelnījušas arī īpašās tējkannas, kas paredzētas kafijas gatavošanai. Tām ir šaurs snīpis, kas atvieglo vienmērīgu ūdens liešanu.

French Press kafijas kanna. Tā var būt no jebkura ražotāja, izgatavota no jebkura materiāla, ar jums ērtu tilpumu.

Krūzes. Kafija, kuru dzer no skaistām un ērtām krūzēm, ir garšīgāka. Tāpēc jau iepriekš sagatavojiet savas iecienītākās krūzes. Ieteicamais izmērs – melnai kafijai paredzētas krūzes.  

Klasiskais kafijas gatavošanas veids:

Šī metode ļauj ātri un vienkārši pagatavot gardu kafiju: 

Nosveriet kafijas pupiņas. Garšīgas kafijas pagatavošanai ļoti svarīga ir pareiza kafijas un ūdens proporcija. Kā tradicionālu sākumpunktu iesakām izvēlēties 70 g kafijas uz 1 litru ūdens. Ja jūsu franču prese ir mazāka, piemēram, 500 ml, izmantojiet 35 g kafijas pupiņu.

Rupji samaliet kafiju. Jo rupjāks malums, jo mazāk rūgta būs kafija un mazāk nosēdumu paliks gatavajā dzērienā.

Ieberiet kafiju French Press kafijas kannā un lēnām pievienojiet vienu trešdaļu ūdens.

Nogaidiet minūti (šajā laikā notiek tā saucamā "ziedēšanas" (angl. blooming) stadija, kurā izdalās kafijā esošā gāze un izplatās kafijas aromāts).

Samaisiet un lēnām pievienojiet atlikušo ūdeni.

Pagaidiet vēl 3 minūtes un vēlreiz samaisiet.

Lēnām nolaidiet virzuli. Jo ilgāk kafija mirks ūdenī, jo tā būs stiprāka un rūgtāka. Ja vēlaties dzert stipru kafiju, virzuli nolaidiet vēlāk. 

Nekavējoties salejiet krūzēs.

Kafijas pasaules guru Džeimss Hofmans iesaka

Visā pasaulē atzītais kafijas eksperts Džeimss Hofmans (James Hoffman) nepārtraukti eksperimentē un dalās ar noderīgiem ieteikumiem, kā pagatavot vēl garšīgāku kafiju, izmantojot dažādus kafijas gatavošanas rīkus. Viņa piedāvātā French Press gatavošanas metode ir nedaudz sarežģītāka un laikietilpīgāka nekā klasiskā, taču sniedz iespēju baudīt vēl "tīrāku" kafiju – ar vēl mazāk kafijas nosēdumu (parasti neizdodas pilnībā no tiem izvairīties)! Dalāmies: 

    1. Svaigi grauzdētas kafijas pupiņas samaļ vidēji rupji. Ieteicamā proporcija: 60–70 g kafijas – 1 litrs ūdens. Ieberiet kafiju French Press kafijas kannā.
    2. Uzvāriet ūdeni un visu uzreiz uzlejiet.
    3. Pagaidiet 4 minūtes.
    4. Ar karoti samaisiet augšpusē izveidojušos kafijas garoziņu. Lielākā daļa kafijas nosēdumu nolaidīsies lejā, bet daļa paliks virs ūdens. Ar divām karotēm tos noņemiet un izmetiet izlietnē.
    5. Pagaidiet vēl 5–8 minūtes. Šajā laikā kafijas nosēdumi pilnībā izgulsnējas, bet pašas kafijas garša ar katru minūti kļūst labāka. Turklāt kafija joprojām ir pārāk karsta, lai to dzertu.  
    6. Uzlieciet virzuli, bet nolaidiet tikai tik tālu, lai tas saskartos ar kafijas šķidrumu (nekādā gadījumā nevirziet vēl zemāk). Pretējā gadījumā jūs riskējat sakustināt kafijas biezumus.
    7. Uzmanīgi lejiet kafiju krūzēs.

Kā Cold Brew kafiju pagatavot French Press kafijas kannā?

Viena no pēdējo gadu kafijas modes vēsmām ir aukstā kafija, zināma arī ar nosaukumu Cold Brew. Šādi pagatavota kafija ir ne tikai mazāk skāba un rūgta, bet arī ar īpašu saldumu un garšas dziļumu. Īpaši garšīgi to dzert karstā laikā kopā ar saldējumu, tā lieliski papildina vaniļas saldējumu, un baristas to izmanto kā vienu no sastāvdaļām dažādiem kokteiļiem. Lai arī aukstās kafijas gatavošanai ir radītas Cold brew kafijas kannas, to var pagatavot arī French Press kafijas kannā. 

Cold Brew French Press

Padalīsimies ar gatavošanas procesu:

  1. Izvēlieties kvalitatīvas un svaigi grauzdētas kafijas pupiņas. Aukstās kafijas gatavošanai ideāli piemērotas specializētās kafijas pupiņas. Īpaši labas atsauksmes saņem Āfrikas izcelsmes kafijas, kas lieliski atklājas pagatavotas tieši šādā veidā. Ieteicamā proporcija: 200 g kafijas – 1 litrs ūdens.
  2. Samaliet kafiju tieši pirms gatavošanas. Ieteicamais malšanas rupjums – vidējs.
  3. Ieberiet kafiju French Press kafijas kannā un ielejiet pusi sagatavotā ūdens. Iesakām izmantot aukstu vārītu ūdeni.
  4. Samaisiet un maisot pievienojiet atlikušo ūdeni. Auksts ūdens un kafija ir grūti savienojama, tāpēc esiet pacietīgi un pagaidiet, kamēr ūdens un kafija kļūst par viendabīgu masu.
  5. Uzlieciet virzuli, bet nenospiediet. Ielieciet ledusskapī uz 12 stundām.
  6. Kad kafijas kannu izņemat no ledusskapja, noņemiet vāku un lēnām samaisiet augšpusē izveidojušos kafijas garoziņu. Lēnām spiediet virzuli uz leju.
  7. Lai novērstu turpmākas garšas izmaiņas, pārlejiet kafiju atsevišķā traukā. Ja vēlaties, lai kafijā būtu mazāk nosēdumu, varat kafiju papildus filtrēt ar papīra filtru.
  8. Salejiet krūzēs. Pasniedziet vienu pašu, ar saldējumu vai ar ledu.
  9. Atlikušo kafiju var uzglabāt ledusskapī aptuveni nedēļu.
  10. Lai labi garšo!  

Ar French Press kafijas kannu var pagatavot pat piena putas!

Franču presi var izmantot ne tikai karstas vai aukstas kafijas gatavošanai. Lai arī piena putu gatavošanai ir radīti īpaši piena putotāji, arī ar French Press kafijas kannu jūs varat pagatavot lieliskas piena putas. Izmantojiet gan govs, gan augu pienu. Augu piena gadījumā izvēlieties piena līniju baristām, kas īpaši izstrādāts labu piena putu saputošanai. Kā to izdarīt? 

  1. Uzkarsējiet pienu līdz 60–65 °C. Ir ļoti svarīgi šo temperatūru nepārsniegt, jo, kad tā sasniegta, olbaltumvielas sāk sadalīties un pienam mainās garša. Iesakām izmantot īpašu termometru.
  2. Ielejiet pienu French Press kafijas kannā.
  3. Nospiediet virzuli uz leju un paceliet uz augšu aptuveni desmit reizes, līdz sasniegts vēlamais piena biezums.
  4. Lejiet pienu tieši krūzēs. Ja vēlaties izmēģināt putu zīmēšanas mākslu (latte art), ielejiet pienu speciālajā krūzē. Saskalojiet pienu krūzē, lai nebūtu burbuļu, un lejiet ar to kafiju.

Ne tikai kafijai, bet arī tējai

French Press arbata

Lai arī French Press kafijas kannas galvenais uzdevums ir kafijas gatavošana, daudzās mājās tā kalpo arī kā tējkanna. Franču presē esošais virzulis lieliski atdala tējas lapiņas no tējas šķidruma un ļauj baudīt gardu dzērienu. Tāpēc atliek tikai izvēlēties garšīgu beramo tēju, izvēlēto daudzumu iebērt franču presē, apliet ar ražotāja ieteiktās temperatūras ūdeni un atstāt norādīto laiku (vairāk par tēju lasi šeit). Pēc tam vienkārši nolaidiet virzuli uz leju un lejiet tēju krūzēs. Tiesa gan, tā kā virzulis neizolē tējas lapiņas no saskares ar ūdeni, tējas gatavošanas process turpinās, tāpēc iesakām visu tēju izliet uzreiz vai pārliet citā traukā. 

Nobeigumā

Mēs ceram, ka esam iedvesmojuši jūs iegādāties populārāko un universālāko kafijas gatavošanas rīku – French Press kafijas kannu – vai vismaz atklāt to no jauna (ja jums tāda jau ir). Novēlam gardu kafiju un patīkamus kafijas pagatavošanas eksperimentus. Lai labi garšo!