Moka kafijas kanna: kā pagatavot perfektu dzērienu

#kafija #Moka

Moka kafijas kanna – kas, kā un kāpēc?

Esmu tas cilvēks, kas sāk dienu ar dubulto espresso un bez cukura. Kad dzeru kafiju, man patiešām patīk stipra, intensīva garša un piesātināta pēcgarša, tieši tāpēc šī kafijas kanna ir mans iecienītākais kafijas pagatavošanas rīks. Moka ir unikāls veids kā pagatavot kafiju, līdzīgi Chemex vai Aeropress metodei, laigan katra šī metode iezīmējas ar tikai sev raksturīgām īpašībām, kas ietekmē kafijas garšu. Moka dzimusi Itālijā. Luigi De Ponti izgudroja Moka kafijas kannu un Alfonso Bialetti aizsāka masu tirdzniecību. Līdz pat šodienai Bialetti ir viens no pasaulē atpazīstamākajiem Moka kafijas kannu ražotājiem.

No 1933. gada Moka kafijas kannas dizains praktiski nav mainījies. To ir grūti sajaukt ar citām kafijas pagatavošanas ierīcēm. Lieliska garša, ļoti stiprs, Moka kafijas kannā pagatavots dzēriens, nes prieku jau vairāk nekā 80 gadus.

Kāpēc Moka pagatavošanas metode ir tik īpaša?

  • Vienkārša pagatavošana. Tev nav vajadzīga elektrība, kas nozīmē, ka kafiju varēsi pagatavot lai arī kur tu atrastos.
  • Iespēja pagatavot īpaši stiprus espresso. Atšķirībā no Chemex – Moka kafijas kanna ir domāta maziem, piesātinātiem kafijas apjomiem.
  • Tev nav vajadzīgs dārgs aprīkojums. Lieliskas kvalitātēs Moka kafijas kanna maksā ap 30 – 50 eiro. (Ja mājās ir indukcijas plīts, pārliecinies, ka tev ir atbilstoša kafijas kanna!).
  • Katra kafijas pagatavošanas reize kļūs par īpašu rituālu. Ik reizi, pagatavojot kafiju ar Moka kafijas kannu, mājas piepildīsies ar lielisku kafijas aromātu.
  • Ja ievērosi izmantošanas instrukciju, tad ir praktiski neiespējami sadedzināt kafiju. Ņemot vērā to, kā darbojas šī kafijas pagatavošanas ierīce, pat iesācējiem būs grūti sadedzināt kafiju.

Varbūt ķeramies pie darba? Pastāstīšu kā pareizi pagatavot dzērienu.

Mums vajadzēs:

  • Moka kafijas kanna (loģiski…).
  • Malta kafija vai kafijas pupiņas un dzirnaviņas.
  • Iecienītākā kafijas tasīte (vai vairāk) pilnīgai laimei .
  • Tīrs ūdens.

Process:

  1. solis. Nosveriet iecienītākās pupiņas. Vienai tasītei izmantosim ap 20 gramiem vairāk kafijas nekā gatavojot espresso, paskaidrošu nedaudz vēlāk. Malsim tās tādā paš”a līmenī kā priekš espresso (vidēji).
  2. solis. Piepildiet ūdens tvertni (apakšējo kannas daļu) ar aukstu ūdeni. Pārliecinieties, lai ūdens nenoklātu kafijas filtru (augšējo daļu).
  3. solis.  Piepildiet filtru ar maltu kafiju. Nepresējiet kafiju. Piesta nebūs vajazīga. kafijai ir brīvi “jāceļo”. Tai jābūt vieglai, birstošai. Apakšējā daļā, kurā ir ūdens, ievietojiet filtru.
  4. solis. Tagad uzlieciet virsējo daļu (kur satecēs pagatavotais dzēriens) un pārliecinieties, lai tā būtu kārtīgi piestiprināta.
  5. solis. Kanniņu uzlieciet uz plīts. Uz mazas uguns. Pēc kāda laika (atkarībā no tā, cik daudz ūdens izmantosiet) kafija sāks tecēt cauri augšējai daļai.
  6. solis. Tiklīdz ievērosiet, ka kafija sāk “burbuļot” – noņemiet kanniņu no uguns. Zemākajā daļā būs palikusi trešdaļa ūdens, tas ir tāpēc, ka pievienojām nedaudz vairāk kafijas, nekā parastam espresso vajadzīgs, to jau pieminēju pašā sākumā.

Tas ir viss! Tavs dzēriens ir gatavs. Tagad ielej kafiju iecienītajā tasītē un izbaudi.

Moka kafijas kanna ir lieliska ierīce, lai kafijas pagatavošanas process kļūtu par īpašu rituālu. Ja tev patīk sākt savu dienu ar dubulto espresso bez cukura, ja tev patīk intensīva garša un spēcīga pēcgarša, šī kafijas kanna kļūs par tavu iecienītāko ierīci. Ja tev vēl nav savas kafijas kanniņas, bet noteikti vēlies vienu, mūsu piedāvājumā atradīsi dažādus variantus. Šeit atradīsi arī Bialetti kafijas kannas, tās, par kurām sākumā runājām.

Unikalitāte:

Moka kafijas kanna pagatavots tādu dzērienu, kurš būs pielīdzināms parastam espresso. Tādam, ko iespējams pagatavot ar filtru kafijas vārāmo. Moka pagatavos, iespējams stiprāko kafiju. Ir vēl viena lieta, kas padara Moka vēl īpašāku – pateicoties izmantojamajai pagatavošanas metodei, dzēriens ir biezs un papildināts ar lielisku, krēmīgu putu.