1+1

Moka kafijas kanna: kā pagatavot perfektu dzērienu?

Moka kafijas kanna

Nekļūdīsimies, ja teiksim, ka moka kafijas kanna ir populārākais kafijas gatavošanas rīks. Šo acumirklī atpazīstamo itāļu kafijas kultūras simbolu var sastapt ne tikai 9 no 10 itāļu virtuvēm, bet arī kafijas cienītāju mājās visā pasaulē. Ikonisks dizains, kompaktums, kafijas gatavošanas vienkāršība, pieņemama cena un intensīva garša mājās gatavotai kafijai – šīs itāļu kafijas īpašības apbūra kafijas cienītāju sirdis.

Moka kafijas kannas, kuras parasti asociējas ar stipru un ārkārtīgi karstu kafiju, šodien piedzīvo īstu renesansi. Nemitīgi eksperimentējošie kafijas gardēži piedāvā daudzus veidus, kā vēl vairāk uzlabot kafijas garšu un pat pagatavot populārus kafijas dzērienus.

Neatkarīgi no tā, vai vēl tikai apsverat šādas kafijas kannas iegādi vai nupat esat iegādājāties, vai arī lietojat jau gadiem ilgi – aicinām uzzināt vairāk par šo kafijas rīku, kuru pazīstam jau gandrīz gadsimtu, un uzzināt, kā tajā pagatavot gardu kafiju.

Moka kafijas kanna: kas izraisīja popularitāti?

Bialetti moka patentas

Moka kafijas kanna savulaik izraisīja īstu mājās gatavotas kafijas revolūciju. Par šo kafijas gatavošanas rīku esam pateicīgi Milānas inženierim Alfonso Bialetti un izgudrotājam Luidži De Ponti, kurš strādāja kopā ar viņu, – viņi ieviesa šo novatorisko ierīci 1933. gadā. Itālijā tolaik tiem, kas vēlējās baudīt stipru un gardu kafiju, bija tikai viena izvēle – apmeklēt kafejnīcu ar espreso aparātu. Pirmā kafijas kanna, kas nosaukta par Bialetti Moka Express (šis modelis joprojām tiek ražots arī šodien) deva iespēju ikvienam savās mājās baudīt līdzīgas intensitātes un garšas kafiju par pieņemamu cenu. Un pirmās kafijas kannas vienkārši tika pārdotas iknedēļas tirdziņā Pjemontas reģionā!

Tiem, kas interesējas par kafijas kannas nosaukuma izcelsmi: pirmais vārds Moka ir veltījums leģendārajai Mohas (Mocha) ostai Jemenā, kas savulaik bija kafijas eksporta monopols, otrais vārds Express uzsver šīs kafijas gatavošanas metodes ātrumu.

Moka kannas kļuva īpaši populāras, kad uzņēmuma vadību pārņēma Alfonso Bialeti dēls Renato. Pateicoties viņam, 60. gados uz Bialetti kafijas kannām parādījās slavenais logotips: vīrietis ar ūsām (tiek uzskatīts, ka tas ir paša Renato prototips). Šis Bialeti ģimenes pārstāvis pievērsa lielu uzmanību reklāmai un paguva šo kafijas gatavošanas rīku padarīt par neatņemamu sastāvdaļu katras itāļu mājas virtuvē. Galvenā ziņa kafijas cienītājiem: dzert gardu kafiju mājās ir vienkārši – vajag tikai kafiju, ūdeni, uguni un moka kannu. Tiek lēsts, ka uzņēmums visā pasaulē ir pārdevis aptuveni 300 miljonus kafijas kannu.

Lai gan mūsdienās ir liela citu kafijas gatavošanas rīku izvēle (par tiem lasiet šeit), itāļu mokas kannas nezaudē savas vadošās pozīcijas un pat gūst arvien lielāku interesi.

Kā lietot moka kafijas kannu?

Bialetti sena reklama

Kafijas kannai ir tikai 3 daļas: apakšējā – ūdenim, vidū sietiņš maltai kafijai, augšējā – gatavajam dzērienam. Darbības princips ir pavisam vienkāršs: apakšējā daļā ūdens uzvārās, paceļas pa tievu caurulīti, sūcas cauri sietiņā esošajai kafijai un beidzot nonāk augšējā daļā. Kafijas automātu var sildīt uz elektriskās vai gāzes plīts (indukcijas plītīm izmantojiet īpaši šim nolūkam izstrādātus modeļus vai iegādājieties īpašu adapteri).

Kafijas un ūdens attiecība šeit ir tuva espreso proporcijām, un pagatavotā kafija ir intensīva un koncentrēta. Taču spiediens gatavošanas procesā sasniedz tikai dažus bārus, tāpēc pagatavoto dzērienu būtu nepareizi saukt par espreso (tam nepieciešami vismaz 8–9 bāri), un šo gatavošanas rīku saukt par espreso kannu būtu neprecīzi. Protams, tas nekādā ziņā nenozīmē, ka šī gatavošanas metode ir zemāk vērtējama – tā vienkārši ir citāda, un tai neapšaubāmi ir savs šarms.

Klasiskais Bialetti variants, kā lietot moka kannu:

  1. Ielejiet istabas temperatūras ūdeni apakšējā daļā (līdz drošības vārstam).
  2. Izvēlieties moka kannai atbilstoša rupjuma maltu kafiju (ne pārāk smalku). Rūpīgi piepildiet sietu, nepiespiežot kafiju.
  3. Novietojiet kafijas kannu uz plīts ar zemu vai vidēju karstumu un pagaidiet dažas minūtes. Kad augšējā daļa ir pilnībā piepildīta ar kafiju, izslēdziet plīti.
  4. Atcerieties kafiju baudīt uzreiz – pēc kannas noņemšanas no plīts salejiet to krūzītēs.  

Tādā veidā pagatavota kafija ir izteiksmīga, pikanta, diezgan rūgta un ļoti karsta. Itāļiem patīk tāda tipa kafija – tā ir neatņemama itāļu kafijas kultūras sastāvdaļa.

Kā pagatavot vēl garšīgāku kafiju?

Mergina geria moka kavinuku pagamintą kavą

Ja esat zvērināts itāļu stila kafijas cienītājs, izmantojiet Bialeti klasisko gatavošanas metodi. Tomēr, ja vēlaties mazāk rūgtu un saldāku kafiju vai varbūt vienkārši vēlaties paeksperimentēt, iesakām izmēģināt šo kafijas gatavošanas variantu:

  1. Klasiskas garšas cienītājiem piedāvājam izvēlēties vidēji un nedaudz tumšāk grauzdētu kafiju, bet tādā veidā var gatavot arī gaišāka grauzdējuma specializētās kafijas. Svarīgākais, lai kafija būtu svaiga: jo svaigāk grauzdēta – jo dzēriens būs aromātiskāks un garšīgāks.
  2. Izmantojiet kafijas pupiņas un samaliet tos tieši pirms gatavošanas. Tikai svaigi malta kafija maksimāli atklāj savu aromātu un garšu (vairāk par to lasiet šeit). Samaliet kafiju vidēji rupji: rupjāk nekā espreso, bet smalkāk nekā filtrētas kafijas gatavošanai.
  3. Malto kafiju ieber mokas kannas kannas filtrā. Bagātīgi piepildiet, izlīdziniet, bet nespiediet.
  4. Līdz apakšējai tvertnei, līdz drošības vārstam, ielejiet svaigi vārītu ūdeni (!). Tas ir viens no būtiskākajiem trikiem, lai izvairītos no papildu rūgtuma, kas rodas, gatavošanas laikā ilgstoši karsējot aukstu ūdeni un tādējādi "cepinot" kafiju.
  5. Ievietojiet filtru, pieskrūvējiet kafijas kannas augšējo daļu (izmantojiet dvieli, jo apakšējā daļa jau būs sakarsusi).
  6. Lieciet kafijas kannu uz plīts, uz mazas vai vidējas uguns. Uzmanīgi vērojiet un klausieties, kā notiek gatavošanas process. Kad dzirdat burbuļojošu skaņu, nekavējoties noņemiet kafijas kannu no plīts un apakšējo daļu atdzesējiet zem auksta ūdens. Tas novērsīs "spļaudīšanos" un apturēs kafijas gatavošanas procesu. Tādā veidā kafijai neradīsies papildu rūgtums.
  7. Lejiet kafiju krūzītēs un baudiet.

Šie trīs vienkāršie elementi – svaigi grauzdētas un svaigi maltas kafijas pupiņas, svaigi vārīta ūdens izmantošana un savlaicīga kafijas gatavošanas procesa apturēšana – būtiski uzlabo pagatavotās kafijas garšu.

Padomi īstiem kafijas entuziastiem

Ja esat īsts kafijas pazinējs, mīlat eksperimentēt un vēlaties šī dzēriena gatavošanas rituālu pacelt vēl augstākā līmenī, mums ir daži padomi, ar kuriem dalās kafijas entuziasti visā pasaulē.

Vienmērīgs kafijas sadalījums sietiņā labākai kafijas ekstrakcijai.

Lai kafijas ekstrakcija būtu vienmērīgāka un kafija būtu garšīgāka, svarīgi to vienmērīgi sadalīt sietā, lai atstarpes starp daļiņām būtu pēc iespējas vienmērīgākas un neveidotos kunkuļi. Ieteikums: ielieciet nedaudz kafijas sietiņā, visu laiku sakratot. Pēc sietiņa piepildīšanas varat izmantot adatu vai espreso gatavošanai paredzēto kafijas sadalīšanas rīku, kas palīdz atbrīvoties no kafijas piciņām.

AeroPress papīra filtrs biezākai un garšīgākai kafijai.

AeroPress papīra filtru liek uz virsējās daļas sietiņa. Tas nodrošinās papildu filtrācijas slāni, padarot kafiju dzidrāku. Turklāt tas uzlabos kafijas ekstrakciju. Ja izmantojat lielākas kafijas kannas, iesakām samitrināt filtru, lai tas labi pieliptu un nekustētos, kad pagriežat kafijas kannas daļas.

Lēna un vienmērīga kafijas plūsma labākai garšai (regulējot temperatūru).

Kafijas gardēži par galveno mokas kannas trūkumu uzskata pārmērīgo temperatūru gatavošanas laikā. Visa iekārta uzsilst tā, ka kafija kādā brīdī tiek "cepta", un rezultātā rodas rūgta garša. Kā no tā izvairīties? Risinājums: uzkarsējiet kafijas kannu, līdz kafija sāk tecēt, un pēc tam uzturiet esošo spiedienu un temperatūru, neļaujot tiem vēl vairāk paaugstināties, bet tajā pašā laikā nodrošinot, lai viss gatavošanas process neapstājas pārāk agri. Kā to izdarīt?

  • Izmantojot elektrisko plīti. Novietojiet kafijas kannu uz iepriekš uzkarsētas plīts virsmas (izvēlieties zemāku siltumu par vidējo). Tiklīdz kafija sāk sūkties uz iekšu, nedaudz pavelciet kafijas kannu uz malu. Ja plūsma palēninās tik ļoti, ka šķiet, ka tā nekavējoties apstāsies, vēlreiz pārvietojiet kafijas kannu tuvāk karstumam. Ja šķidruma plūsma paātrinās, varat uz brīdi noņemt kafijas kannu vai vienkārši to nedaudz pacelt. Šīs metodes mērķis ir sakarsēt ūdeni maigi un vienmērīgi.
  • Izmantojot gāzes vai indukcijas plīti. Kad kafija sāk tecēt, maksimāli samaziniet siltumu un, ja nepieciešams, noregulējiet to, paceļot vai bīdot kafijas kannu uz vienu vai otru pusi.
  • Izmantojot adapteri. Ja izmantojat gāzes vai indukcijas plīti, iesakām izmantot adapteri. Tādā gadījumā jūs varat pilnībā izslēgt uguni, kad kafija sāk tecēt. Sakarsis adapteris vienmērīgi sildīs kafijas kannu līdz gatavošanas procesa beigām.

Atšķirīgs malšanas rupjums un ūdens daudzums gaiši un tumši grauzdētai kafijai. 

Gaišāk grauzdētām pupiņām ir grūtāk izdalīt savu garšu. Tāpēc iesakām to malt nedaudz smalkāk un kafijas kannas apakšējo daļu vienmēr maksimāli piepildīt ar ūdeni (līdz drošības vārstam) – lai no kafijas varētu izvilkt garšu. Ja izvēlaties tumšāk grauzdētas pupiņas, sasmalciniet tās nedaudz rupjāk un izmantojiet nedaudz mazāk ūdens. Tad kafija spēs atdot savas aromātiskās un garšas īpašības un būs intensīva, kā to parasti sagaidām no tumšāk grauzdētas kafijas.

Izmēģiniet jaunas kafijas receptes

Nobeigumā vēlamies piedāvāt dažas lieliskas kafijas receptes gatavošanai universālajā mokas kannā. Tajā pagatavotā kafija ir līdzīga espreso, tāpēc tā cita starpā ir lieliski piemērota visiem dzērieniem uz espreso pamata.

Moka Americano 

Moka americano

Kā jau zināt, mokas kannā pagatavota kafija ir ļoti intensīva. Vēlaties maigāku garšu? Šādi pagatavotajai kafijai pievienojiet karstu ūdeni (pēc garšas). Ja izmantojat augstas kvalitātes specializēto kafiju un gatavojat to saskaņā ar visiem mūsu ieteikumiem, pievienojot ūdeni, tā kļūs vēl saldāka un garšīgāka. Šādu dzērienu varam saukt par moka americano.

Moka Cappuccino 

Moka cappuccino

Kafijas intensīvā garša lieliski sader ar piena putām. Jūs varat to pagatavot ar piena putotāju vai pat franču presi. Esat pārsteigti? Tas ir vienkārši. Atliek vien franču presē pievienot līdz 60 grādiem uzkarsētu pienu un sakratīt. Ja jums ir krūze piena putošanai, ielejiet tajā pienu, nedaudz pagrieziet, lai nebūtu burbuļu, un ielejiet sagatavotajā kafijā. Varat pat izmēģināt latte art.

Café Cubano 

Šī Kubā populārā kafijas recepte patiks saldas kafijas cienītājiem. Gatavā kafija ir dekorēta ar biezām cukura putām. Dosimies uz Kubu?

6 nelielām krūzītēm nepieciešams:

  • 4 ēd.k. karotes baltā vai brūnā cukura
  • Tumšāk grauzdēta kafija
  • Moka kafijas kanna
  • Lāpstiņa vai karote maisīšanai
  • Krūze/trauks samaisīšanai
  • Tējkarote

Moka cubano

Darba gaita

  • Sagatavojiet moka kannu: ielejiet ūdeni, ielieciet kafiju, saskrūvējiet kopā abas daļas.
  • Pirms kafijas kannas likšanas uz uguns samaisīšanai paredzētajā traukā ieberiet cukuru.
  • Lieciet kafijas kannu uz mazas uguns. Tuvumā turiet trauku ar cukuru un tējkaroti.
  • Kad parādās pirmie kafijas pilieni (tie ir visvairāk koncentrēti), savāciet tos – iesmeliet 1 tējkaroti un uzlejiet uz cukura. Ļaujiet kafijas kannai pilnībā pagatavot kafiju saskaņā ar jūsu ierasto tehnoloģiju.
  • Laiks sakult cukuru: ņemiet lāpstiņu vai tējkaroti un kuliet, līdz masa kļūst bieza, putojoša un gaišā krāsā.
  • Lejiet atlikušo kafiju no kafijas kannas, nepārtraukti maisot šķidrumu. Putas pacelsies uz augšu.
  • Pagatavoto kafiju salejiet mazās krūzītēs.

Nobeigumā

Mēs ceram, ka esat no jauna atklājis ikonisko moka kannu un ar nepacietību gaidāt iespēju sākt eksperimentus kafijas gatavošanā. Izmantojiet rakstā sniegtos padomus, lai pagatavotu aromātisku, dabiski saldu un vienkārši ļoti garšīgu kafiju. Mēs novēlam jums vienmēr labu kafiju!