TOP kafijas piedāvājums 

Kā uzglabāt kafijas pupiņas mājās?

Svaigi grauzdēta kafija ir bagāta ar smalkām aromātiskām daļiņām – tieši kafijas reibinošais aromāts ir tas, kas vilina to dzert. Diemžēl šis aromāts nav mūžīgs. Uzreiz pēc grauzdēšanas sākas kafijas novecošanas reakcijas – tā pakāpeniski zaudē savu aromātu. Nepareizi uzglabātai kafija tas notiek ļoti ātri...

Ideālā gadījumā kafiju vislabāk būtu izdzert dažu nedēļu laikā pēc grauzdēšanas, taču mēs labi zinām, ka tas bieži vien nav iespējams. Tāpēc ir jāatrod veidi, kā palēnināt kafijas novecošanas procesu un tādējādi ilgāk saglabāt tās svaigumu. Šajā rakstā mēs meklējam atbildes uz jautājumu: kā uzglabāt kafijas pupiņas mājās?

Apsēdieties ērti, ielejiet sev iecienīto kafiju un kopā apskatīsim, kā to darīt pareizi (izmantojot nedaudz zinātnes atziņu).

Kafijas pupiņu ienaidnieki

Kafijas pupiņu ienaidnieki

 

Lai pareizi glabātu kafijas pupiņas, mums jāzina to ienaidnieki. Šajā gadījumā tas ir viss, kas kaitē kafijas pupiņām: tās baidās no saules gaismas, karstuma, mitruma un skābekļa. Tāpēc, protams, tiklīdz jūs nopērkat kafijas pupiņas, mēģiniet tās izlietot pēc iespējas ātrāk. Bet bieži vien tas nav iespējams – tad ņemiet vērā šos četrus ienaidniekus, izvēloties vietu kafijas pupiņu uzglabāšanai. Apskatīsim tos tuvāk.

Saules gaisma un karstums. Tas patiešām kaitē pupiņām – karstums var mainīt to garšu, jo pupiņās esošās ķīmiskās vielas un savienojumi sasilst.

Mitrums. Tas var izraisīt pelējumu. Esiet īpaši uzmanīgi, jo uz dažu kafijas pupiņu iepakojuma ir ieteikums tās uzglabāt ledusskapī – patiesībā tas var tikai palielināt pupiņu mitruma saturu un tās sabojāt. Jo katru reizi, kad izņemat pupiņas no ledusskapja, tās mazliet sasilst, un, ieliekot tās atpakaļ ledusskapī, veidojas kondensāts. (Ņemiet vērā arī to, ka ledusskapī ir arī citi spēcīgi pārtikas aromāti, tāpēc neglabājiet tur kafiju – ja vien jums nepatīk espreso ar sīpolu garšu!).

Skābeklis. Tas ir kafijas pupiņu lielākais ienaidnieks – tas reaģē ar ķīmiskajām vielām pupiņās, tāpēc tās ārkārtīgi ātri zaudē savu aromātu un garšu.

Kā un kur uzglabāt kafijas pupiņas, lai tās ilgāk saglabātos svaigas?

Ņemot vērā uzskaitītos kafijas pupiņu ienaidniekus, kafiju ieteicams glabāt cieši noslēgtu sausā un vēsā vietā, prom no tiešiem saules stariem un spēcīgiem aromātiem.

Dažas kafijas pupiņas ir iepakotas īpaši izstrādātos kafijas iepakojumos. Tie ir necaurspīdīgi, cieši noslēgti, ar vienvirziena vārstu, kas ļauj izvadīt oglekļa dioksīdu un neļauj iekļūt skābeklim. Atverot šādu kafijas iepakojumu, to var atkal hermētiski aizvērt.

Tomēr, ja iegādājaties kafijas pupiņas, kuru iepakojums nav piemērotas atkārtotai hermētiskai aizvēršanai, aizspiediet to ar knaģi un uzglabājiet sausā, vēsā vietā, prom no spēcīgiem aromātiem. Varat to papildus ievietot hermētiskā traukā vai pārbērt traukā pašas pupiņas – tādā gadījumā ir svarīgi, lai tas nelaiž cauri gaismu.

Runājot par traukiem, labākais risinājums ir īpašs vakuuma konteiners kafijas pupiņu glabāšanai. Tas vislabāk pasargā pupiņas no oksidēšanās un tādējādi palīdz kafijai saglabāt garšas un aromātiskās īpašības. Mēs iesakām kafijas ekspertu šobrīd vislabāk novērtēto modeli - vakuuma trauku Fellow Atmos”.

Vai kafijas pupiņas glabāt saldētavā?

Vai kafijas pupiņas glabāt saldētavā?

Saldēti pārtikas produkti ilgāk saglabā savu garšu, tāpēc ir dabiski rodas jautājums: varbūt arī kafijas pupiņas jāglabā saldētavā? Vēl nesen varēja dzirdēt viedokļus, ka to nekādā gadījumā nebūtu vērts darīt. Tomēr, ņemot vērā pēdējās desmitgades laikā notiekošo specializētās kafijas revolūciju un arvien vairāk iedziļinoties kafijas gatavošanas smalkumos, ir pierādīts, ka sasaldēšana saldētavā ir lielisks veids, kā uzglabāt kafijas pupiņas, lai apturētu to novecošanas procesu. Veiktie eksperimenti parādīja, ka tikko no saldētavas izņemtas vēl aukstas pupiņas tiek samaltas vienmērīgāk, tāpēc no tām pagatavota kafija ir garšīgāka un saldāka.

Tomēr, lai tā notiktu, kafijas sasaldēšanā ir svarīgi ievērot dažus noteikumus:

  • Kafijai jābūt iesaiņotai hermētiski noslēgtos maisiņos/traukos, no kuriem maksimāli izspiests skābeklis. Ideāli ir kafiju iepakot vakuumā.
  • Otrkārt, pēc kafijas pupiņu izņemšanas no saldētavas (pat uz īsu brīdi) tās nekādā gadījumā nesasaldējiet atkārtoti. Vislabāk vēl aukstas tās uzreiz samalt. Vai arī pēc izņemšanas no saldētavas ļaujiet tām pa nakti sasilt, neatverot iepakojumu (lai neveidotos kondensāts). Tādā gadījumā uzglabājiet tāpat kā svaigi grauzdētas pupiņas. Tomēr ņemiet vērā, ka atkausēta kafija noveco vēl ātrāk. Tāpēc vajadzētu sasaldēt tikai porcijas 1–2 nedēļām.
  • Treškārt, kafijas pupiņas pēc grauzdēšanas un iegādes sasaldējiet pēc iespējas ātrāk. Jo tikai svaiga kafija var saglabāties svaiga.

Mūsuprāt, sasaldēšana saldētavā ir interesants un apsvēršanas vērts kafijas pupiņu uzglabāšanas veids, ja iegādājāties vairāk nekā izlietosiet dažu nedēļu laikā. Pretējā gadījumā nav jēgas saldēt pupiņas, jo nejutīsiet lielu atšķirību (ja glabāsiet kafiju, kā norādījām iepriekš).

Starp citu, kafiju saldētavā var uzglabāt pat vairākus gadus !!!!

Uzmanību! Ja gatavojat kafiju ar automātisko kafijas aparātu, iesakām atturēties no vēl aukstas kafijas malšanas, lai nesabojātu kafijas dzirnaviņas.

Vai tikai svaigi grauzdēta kafija ir vislabākā?

Vai tikai svaigi grauzdēta kafija ir vislabākā?

Bieži vien aizmirstam, ka kafija ir pārtikas produkts. Tātad – jo svaigāks, jo labāk? Ne gluži tā. Paskaidrosim sīkāk!

Grauzdēšanas process izraisa ķīmiskas reakcijas – svaigi grauzdētas pupiņas kādu laiku izdala oglekļa dioksīdu. Tieši šī iemesla dēļ kafijas iepakojumiem ir vienvirziena vārsti, caur kuriem tiek izlaists CO2.

Īsi sakot – ja dzersiet kafiju no svaigi grauzdētām pupiņām, kamēr tās vēl ir piepildītas ar CO2, jūs nesajutīsiet īsto kafijas garšu, tāds dzēriens var būt ļoti skābs. Tātad saka, ka svaigi grauzdētām pupiņām pēc grauzdēšanas ir nepieciešama tā sauktā „atpūta” – parasti 4–14 dienas. Piemērots termins šī perioda aprakstīšanai ir degazēšana, kad pupiņām pēc grauzdēšanas ļauj izdalīt gāzi. Tikai pēc tam, kad kafija ir gatava sniegt jums savas vislabākās garšas un aromātiskās īpašības, ir ideāls laiks tās lietošanai.

Kāds ir kafijas glabāšanas laiks?

Kāds ir kafijas glabāšanas laiks?

Tas jūs varbūt pārsteigts, bet kafijai nav derīguma termiņa. Tāpēc uz kafijas iepakojuma parasti neredzam uzrakstu „Derīgs līdz...”, bet gan „Ieteicams izlietot līdz...”. Atkarībā no ražotāja tas var būt 12–24 mēneši. Šis datums nozīmē, ka norādītajā periodā kafijai joprojām piemīt ražotāja norādītās īpašības. Tomēr labākie kafijas ražotāji norāda arī pupiņu grauzdēšanas datumu. Galu galā pēc tā mēs varam spriest, cik svaiga ir kafija – jo tuvāk grauzdēšanas datumam, jo aromātiskāka un garšīgāka tā būs.

Un, lai iegādātā kafija glabātos tik ilgi, kā minējām raksta sākumā, svarīgi to pareizi uzglabāt: oriģinālajā kafijas uzglabāšanai piemērotā iepakojumā, hermētiskā traukā, speciālā vakuuma traukā kafijas uzglabāšanai vai saldētavā.

Neglabājiet pupiņas kafijas dzirnaviņās

Neglabājiet pupiņas kafijas dzirnaviņās

Vēl viena lieta, par kuru jūs varbūt domājat: vai pupiņas var glabāt kafijas dzirnaviņās. Runājot par kafijas pupiņu glabāšanu mājās, tas var šķist ļoti ērti. Taču īsā atbilde ir NĒ – tā nav laba ideja! Kafijas dzirnaviņas navpilnīgi hermētiskas, turklāt šeit var uzkrāties eļļa, un tas var ietekmēt malšanas mehānismu. Visbeidzot – ko jūs darīsiet, ja vēlēsieties savas kafijas pupiņas aizstāt ar citām? Tātad secinājums ir šāds: kafijas dzirnaviņas vislabāk izmantot tikai malšanai.

Par malto kafiju

Par malto kafiju

Uzglabājot malto kafiju, vienmēr atcerieties noteikumus, ko ievērojat attiecībā uz kafijas pupiņām: izvairieties no mitruma, izmantojiet hermētisku trauku, pasargājiet no spēcīgiem aromātiem un uzturiet pareizo temperatūru (vislabākais ir „zelta vidusceļš” – ne pārāk karsts, ne pārāk auksts).

Ja iespējams, samaliet pupiņas tikai tad, kad jums nepieciešama kafija, un tikai tik daudz, cik jums vajadzīgs vienai reizei. Neglabājiet maltu kafiju ilgu laiku: maltai kafijai ir lielāks virsmas laukums nekā veselām kafijas pupiņām, tāpēc tā ir vēl jutīgāka pret mitrumu un skābekli. Malto kafiju ieteicams izlietot pēc iespējas ātrāk.

Ja jūs joprojām pērkat malto kafiju, bet jau apsverat iespēju iegādāties kafijas dzirnaviņas, vairāk par kafijas dzirnaviņām varat uzzināt šeit.

Kafija ir novecojusi un vairs jums negaršo? Neizmetiet to!

Cerams, ka tagad jums ir labāka izpratne par kafijas uzglabāšanu mājās. Taču, ja kafijas pupiņas ir glabātas pārāk ilgi vai nepareizi un rezultātā tās vairs nevar izmantot, vēl viss nav zaudēts! Kafija ir izmantojama ne tikai dzēriena pagatavošanai un citiem interesantiem pielietojuma veidiem gan mājās, gan dārzā, piemēram, ir arī šādas lietojuma iespējas:

  • tīrīšanas līdzeklis;
  • dabīgs gaisa atsvaidzinātājs;
  • ķermeņa skrubis;
  • komposts dārzā utt.

Tātad – turpmāk pareizi glabājiet savas kafijas pupiņas. Bet, ja jums nav paveicies un kafija kļuvusi negaršīga – noteikti atrodiet citu veidu, kā izmantot pupiņas, lai mazinātu atkritumu daudzumu. Savukārt mēs novēlam veiksmi kafijas glabāšanā mājās un tās baudīšanā!

BUJ / Kopsavilkums

No kā vajadzētu izvairīties, glabājot kafiju mājās?

Galvenās faktori, no kuriem jāizvairās, uzglabājot kafijas pupiņas vai maltu kafiju, ir: saules gaisma, karstums, mitrums un skābeklis.

Kāpēc no tiem vajadzētu izvairīties? Ko sliktu tie dara kafijai?

Šīs lietas kafijas pupiņās var izraisīt smalkas ķīmiskas reakcijas, kas var izraisīt garšas zudumu un pelējuma veidošanos.

Kādos traukos vislabāk glabāt kafiju?

Šim nolūkam piemēroti ir hermētiski noslēdzami trauki, kas nelaiž cauri gaismu. Ideālā gadījumā izmantojiet īpašus vakuuma traukus kafijas glabāšanai.

Vai es varu sasaldēt kafiju saldētavā, lai tā saglabātos svaiga?

Jā, varat. Tas ir vislabākais veids, kā ilgāk saglabāt kafiju svaigu. Tikai noteikti ievērojiet rakstā minētos noteikumus.

Kāda nozīme ir grauzdēšanas datumam?

Grauzdēšanas datums parāda, kad pupiņas tika grauzdētas, un tas ir noderīgāk nekā vienkāršs glabāšanas laiks. Ja zināt pupiņu grauzdēšanas datumu, varat aprēķināt, kad vislabāk no tām pagatavot kafiju – parasti 4–14 dienas, kad pupiņas „iztvaiko” un atpūšas.

Cik ilgi var glabāt maltu kafiju?

Uzglabājiet malto kafiju tāpat kā kafijas pupiņas. Taču maltās kafijas virsmas laukums ir lielāks, tāpēc to ātrāk ietekmē mitrums, karstums, gaisma un jebkādi spēcīgi aromāti. Tāpēc, ja iespējams, samaliet pupiņas tieši pirms kafijas gatavošanas.

Vai pupiņas kafijas var glabāt dzirnaviņās?

Tā nav laba ideja, jos kafija ļoti ātri oksidējas un zaudē visas savas labās īpašības.

Ko darīt, ja manas pupiņas ir glabātas nepareizi un tās vairs nevar uzglabāt?

Kafiju var izmantot kā tīrītāju, dabisku gaisa atsvaidzinātāju, dārza kompostu un daudzos citos veidos – tāpēc neizmetiet novecojušās pupiņas!