1+1

Kafijas malšana mājās ir vēl viens solis ceļā uz pilnību

Kafijas malšana mājās

 „Ja jums mājās ir labas kafijas dzirnaviņas, lielisku kafiju bez lielām grūtībām varat pagatavot vienkāršā glāzē.”

Kafijas aromāts ir ārkārtīgi spēcīgs kairinātājs, tāpēc nav pārsteigums, ka, piemēram, kafijas reklāmās tiek izmantots tieši šis elements. Jūs droši vien uzreiz iztēlojaties tasi kafijas, no tās plūstošo aromātu un laimes pilnu cilvēka seju. Bet vai jūs zināt, kāds nosacījums ir nepieciešams, lai sajustu šo aromātu?

Pašlaik mēs fiziski vēl nevaram sajust reklāmās attēlotās smaržas, būdami ekrāna otrā pusē, taču kafija ir īpašs produkts – tiklīdz redzam cilvēkus, kas bauda tās aromātu, mēs arī paši viegli atceramies šo smaržu. Protams, ja kaut reizi esam to sajutuši! Bet, ja domājat, ka pietiks nopirkto malto kafiju apliet ar ūdeni un jūs jau varēsiet sajust vilinošo aromātu, tad jūs piedzīvosiet vilšanos.

Pat tad, ja nopirksiet vislabākās kafijas pupiņas, līdz krūzei ideālas kafijas vēl paliek viens solis – kafijas malšana. Šeit bez kafijas dzirnaviņām neiztikt. Galu galā tiek jokots, ka lielisku kafiju var pagatavot pat glāzē. Tikai ar vienu nosacījumu – kafijas pupiņām pirms tam jābūt tikko svaigi un kvalitatīvi samaltām.

Svaigi maltas kafijas spēks

Svaigi maltas kafijas spēks

Iedomājieties savā priekšā divus traukus ar maltu kafiju. Ja jūs aizspiestu degunu un vienkārši skatītos, par šīs kafijas īpašībām jūs neko nevarētu pateikt. No otras puses, pietiktu tikai pasmaržot, lai novērtētu aromāta stiprumu un sajūtamo smaržu. Aromāts ļautu saprast, kura kafija ir svaigi malta un kura nav. Tiesa gan, teikt, ka mēs smaržas sajūtam degunu, nav visai precīzi, jo ar degunu mēs varam tikai ieelpot un novirzīt gaisu, kas pilns ar smaržu molekulām. Nervu šūnas palīdz mums sajust smaržu, un smadzenes palīdz mums to uztvert. Bet cilvēka ožas izpēti atstāsim zinātniekiem un atgriezīsimies pie krūzes smaržīgas, melnas kafijas.

Tiek lēsts, ka kafijā ir vairāk nekā 800 aromātisko vielu. Attīstoties tehnoloģijām, to skaits nepārtraukti pieaug. Tomēr, ja vēlaties baudīt stiprāku kafijas aromātu, kā jau minēts, jums jāizpilda viens nosacījums – kafijas pupiņām jābūt svaigi maltām. Saka, ka jau 15 minūtes pēc pupiņu malšanas kafija saskarē ar vidi zaudē vairāk nekā 60% aromāta. Tāpēc pēc pupiņu malšanas nevajag ilgi kavēties un pēc iespējas ātrāk jāpagatavo kafija izvēlētajā veidā.

Vai esat kādreiz aizdomājušies, kāpēc pirms kafijas gatavošanas pupiņas vispār ir jāsamaļ? Atbilde ir vienkārša: samaļot pupiņas, jūs veicat visgrūtāko un vissvarīgāko darbu – palielināt kafijas virsmas laukumu, salīdzinoši lielās pupiņas pārvēršot smalkos graudiņos – granulās. Tā tiek radīti nosacījumi, lai ūdens no kafijas iegūtu visas garšas un aromātus. Varat eksperimentēt un nesamaltas kafijas pupiņas apliet ar ūdeni: pat ja pupiņas ilgi paliks ūdenī, tās neabsorbēs nekādas garšas īpašības. Vispārīgi runājot, karsts ūdens ar tajā peldošām kafijas pupiņām nekļūs par krūzi smaržīgas kafijas.

Iepriekš samalta kafija vai svaigi maltas kafijas pupiņas

Iepriekš samalta kafija vai svaigi maltas kafijas pupiņas

Kafijas aromāts no mūsu deguniem slēpjas cietā kafijas pupiņas miziņā. Savukārt, samaļot kafijas pupiņas, garšas molekulas izdalās un tiek izplatīta brīnišķīga smarža, kuru jūs nekad nesajauksiet ar kādu citu. Ne velti to dēvē par vienu no kompleksākajiem aromātiem pasaulē.

Tomēr šeit mēs saskaramies ar dilemmu. Pasaulē, kas pastāvīgi steidzas, šķiet vieglāk iegādāties jau samaltas kafijas pupiņas. Tomēr, uzglabājot maltu kafiju ilgāku laiku, tā oksidēšanās dēļ zaudē garšu un aromātiskās īpašības. Citiem vārdiem sakot, maltas kafijas iegāde tomēr var ietaupīt jūsu laiku, taču tas notiek uz garšas un aromāta rēķina. Pašiem samalt lielāku kafijas daudzumu, ar kuru pietiktu vairākas dienas, arī nav labākais risinājums. Svaigi malta kafija ir kafija, kuras pupiņas tiek samaltas tieši pirms dzēriena gatavošanas. Kompromisus šajā jautājumā kafija neatzīst. Tātad – ko jūs izvēlaties: dažas brīvas minūtes no rīta vai krūzi gardas, svaigi maltas kafijas?

Kafijas dzirnaviņas lietošanai mājās – kas ir svarīgi?

Kafijas dzirnaviņas lietošanai mājās – kas ir svarīgi?

Atkārtosim: kafijas pupiņu malšanas mērķis ir sagatavot kafijas granulas saskarei ar ūdeni. Mēs jau esam noskaidrojuši, ka tikai no svaigi maltām pupiņām var sagaidīt vislabāko kafijas aromātu un garšu, tāpēc bez dzirnaviņām neiztiksim. Tas būtu ļoti vienkārši, ja, izvēloties dzirnaviņas, svarīga būtu tikai svaigas kafijas malšana... Patiesībā jums vēl jāpievērš uzmanība malšanas kvalitātei – tam, cik vienmērīgi dzirnaviņas sasmalcina kafiju (šeit svarīgs ir ierīces tips un kvalitāte), jāizvēlas dzirnaviņas, kas atbilst jūsu dzīvesveidam (manuālās vai elektriskās), jānoskaidro, vai tās samaļ kafiju tādā rupjumā, kas nepieciešams jūsu kafijas pagatavošanas veidam, jāpadomā, vai jums būs ērti tās lietot un tīrīt...

Turpinājumā apspriedīsim jautājumus, kas bieži rodas, izvēloties kafijas dzirnaviņas, un dalīsimies ar praktiskiem ieteikumiem, kam noteikti jāpievērš uzmanība un kas ir tikai mazsvarīgi sīkumi.

Kafijas dzirnaviņas ar asmeņiem vs. kafijas dzirnaviņas ar dzirnakmeņiem

Izvēloties kafijas dzirnaviņas, jūs saskarsieties ar jautājumu: "dzirnakmeņi vai asmeņi"? Uz šo jautājumu ir tikai viena atbilde – dzirnakmeņi. Kafijas dzirnaviņas ar asmeņiem ir ārkārtīgi populāras sava kompaktuma un cenas dēļ, tomēr precīzāk būtu tās dēvēt par kafijas drupinātāju. Ar šo ierīci kafijas pupiņas tiek nevienmērīgi drupinātas: viena daļa kafijas procesa laikā pārvēršas par pulveri, bet otra daļa atgādina smalko sāli. Attiecīgi no mazākām granulām tiks iegūts vairāk rūgtuma, bet lielākie gabaliņi piešķirs kafijai nevēlamu skābumu. Galu galā jums būs kafija ar nesabalansētu, sliktu garšu, un pēc tās izdzeršanas redzēsiet krūzi, kurā ir kaut kas līdzīgs dubļiem. Tāpēc, ja jums jau ir tādas dzirnaviņas, turpiniet tās izmantot garšvielu sasmalcināšanai (kam tās patiesībā ir vislabāk piemērotas).

Tomēr, ja rodas jautājums, vai labāk pirkt jau samaltu kafiju vai dzirnaviņas ar asmeņiem, tik un tā uzvar kafijas dzirnaviņas – iepriekš apspriestā svaiguma dēļ. Bet, ja jums svarīga kafijas garša un jūs izvēlaties dzirnaviņas, kafijas pazinēji mudinātu izvēlēties tikai tās, kurām ir dzirnakmeņi. Starp citu, kafijas dzirnaviņām ar asmeņiem un dzirnakmeņiem cenas atšķiras tikai par dažiem desmitiem eiro!

Patiesībā dzirnaviņām ar dzirnakmeņiem ir divas priekšrocības. Pirmkārt, dzirnaviņas vienmērīgāk sasmalcina kafijas pupiņas – to mēs jau esam noskaidrojuši. Otrkārt, tikai ar dzirnakmeņiem var sasmalcināt dažāda rupjuma kafiju, bet tas ir ļoti svarīgi, ja kafiju mājās gatavojot dažādos veidos – no vienkāršas kafijas apliešanas ar ūdeni (tā ir jebkura filtrētas kafijas pagatavošanas metode – filtru kafijas aparāts, Chemex, Hario V60) līdz kaprīzajam espreso.

Manuālās un/vai elektriskās dzirnaviņas?

Manuālās un/vai elektriskās dzirnaviņas?

Otrais jautājums – kuras dzirnaviņas ir labākas: manuālās vai elektriskās? Nav vienas universālas atbildes, jo tas ir atkarīgs no jūsu ieradumiem, vajadzībām un vēlmēm. Lai palīdzētu jums izlemt, iesakām izvērtēt vairākus svarīgus aspektus:

  • Kompaktums, vieglums, mobilitāte. Rokas dzirnaviņas ir kompaktākas, vieglākas un mobilākas. Ja bieži ceļojat un plānojat ņemt līdzi kafijas dzirnaviņas, labākā  izvēle ir manuālās dzirnaviņas. Elektriskās dzirnaviņas aizņem vairāk vietas un ir smagākas, tās nevar vienkārši ielikt koferī.
  • Laiks, pacietība, spēks. Rokas dzirnaviņas ir lieliska izvēle, lai sasmalcinātu nelielu daudzumu vidēja un rupjāka maluma kafijas. Bet, ja kafiju dzerat ļoti bieži vai daudz, rokas dzirnaviņas prasīs pacietību, spēku un laiku. Citiem vārdiem sakot, izmantojot rokas dzirnaviņas – jo īpaši, ja jums vienā reizē jāsamaļ vairāk kafijas un tā vajadzīga smalkāka – jums nāksies uzlocīt piedurknes. Izmantojot elektriskās dzirnaviņas, viss ir daudz vienkāršāk: tās visu padarīs jūsu vietā. Elektriskās dzirnaviņas dod jums brīvas rokas un laiku. Bet nedrīkst aizmirst vienu svarīgu aspektu: ir cilvēki, kuri izbauda iespēju kaut ko darīt ar rokām. Tāpēc, ja esat viens no tiem, izvēlieties manuālās dzirnaviņas.
  • Cena. Ja jautājiet tiem, kas jau iegādājušies dzirnaviņas, jums noteikti atbildēs, ka arī cena ietekmēja lēmumu. Labas elektriskās kafijas dzirnaviņas maksā vairāk nekā labas rokas dzirnaviņas, tāpēc ierobežots budžets var palīdzēt jums izlemt. Tikai pirms tam, kā jau teicām iepriekš, izvērtējiet, vai, ietaupot un izvēloties rokas dzirnaviņas, jums pietiks vēlmes un pacietības, lai katru reizi maltu pupiņas.
  • Malšanas skaļums. Vēl viens svarīgs aspekts, ko bieži neņem vērā, ir skaņa. Ja jums nepieciešams klusums, jo, piemēram, jums ir mazs bērns, tad novērtējiet elektrisko dzirnaviņu radīto troksni – vai tas jums netraucēs? Šajā gadījumā uzvarētājs ir rokas dzirnaviņas, kuru skaņa ir daudz klusāka.
  • Espreso un citi gatavošanas veidi. Visbeidzot un galvenokārt – ja nevarat iztikt bez laba espreso, viennozīmīgi izvēlieties elektriskās dzirnaviņas. Pirmkārt, reti kuras manuālās dzirnaviņas spēj sasmalcināt kafiju tādā rupjumā, kas nepieciešams espreso gatavošanai. Un, pat ja jūs tādas atradīsiet (rokas dzirnaviņas no visdārgākā segmenta), jums katru reizi būs jāpieliek daudz pūļu, lai samaltu kafiju. Kā jau teicām, jo smalkāk pupiņas jāsamaļ, jo vairāk spēka būs jāpieliek. Un arī par malšanas vienmērīgumu rodas šaubas... Šajā gadījumā elektriskās dzirnaviņas ir daudz ērtākas un piemērotākas – ja izvēlēsieties espreso gatavošanas metodei piemērotas dzirnaviņas, tās automātiski, vienmērīgi un ļoti ātri sasmalcinās kafiju līdz tādam rupjumam, kas nepieciešams nevainojamam espreso.  

Kafijas draugs iesaka

Rezumēsim – ir svarīgi izvēlēties dzirnaviņas, ņemot vērā jūsu kafijas gatavošanas paradumus un dzīves apstākļus. Visbeidzot, ja jums nepatīk sevi iespiest rāmjos, investējiet divās dzirnaviņās (to bieži dara īsti kafijas pazinēji). Elektriskās dzirnaviņas nodrošinās ērtu kafijas malšanu mājās un ļaus baudīt espreso kafiju, bet ar rokas dzirnaviņām varēsiet samalt kafiju dažādiem filtrēšanas veidiem vai ceļojuma laikā. 

Plakani vs. konusveida dzirnakmeņi

Tā mēs esam pietuvojušies „ezotēriskās kafijas diskusijai” (tā to sauc daži slaveni kafijas pasaules pārstāvji). Kamēr nesākam iedziļināties detaļās, apsteigsim notikumus un paskaidrosim, ka labas kafijas dzirnaviņas ar plakaniem dzirnakmeņiem un labas dzirnaviņas ar konusveida dzirnakmeņiem maļ vienādi labi. Ja jūs neesat cilvēks, kas ar mikroskopu pēta kafijas daļiņas un brīvi žonglē ar dažādām kafijas pēcgaršām, baudot kafiju, jūs noteikti nejutīsiet nekādu atšķirību. Bet tomēr, lai apmierinātu zinātkāri...

  • Malšanas vienmērīgums. Plakanie dzirnakmeņi ir divas simetriskas, paralēli novietotas figūras. Konusveida dzirnakmeņi ir ideāli viens otram atbilstoši gredzens un konuss. Ar neapbruņotu aci nav iespējams atšķirt, kuras pupiņas ir maltas ar kuriem dzirnakmeņiem, bet, ja kafiju aplūko ar mikroskopu, nekāda noslēpuma vairs nav. Plakano dzirnakmeņu malums ir nedaudz vienmērīgāks un kafijas granulas ir gandrīz identiskas, savukārt ar konusveida dzirnakmeņiem malto pupiņu granulas ir divu dažādu izmēru: vienas ir mazākas, otras nedaudz lielākas (to sauc arī par „bimodālo malšanu”).
  • Ietekme uz garšu. Izlasījuši šeit rakstīto, jūs varat nodomāt, ka tas ir galīgais verdikts un plakanie dzirnakmeņi ir labāki – bet tā nav. Konusveida dzirnakmeņu „bimodālā malšana” nenozīmē vienkārši nevienmērīgu malšanu. Tā ir divu dažādu izmēru vienmērīga malšana. Kafijas garšai tas piešķir intensitāti un vairāk tekstūras. Dažreiz saka, ka tāda malšana ir lieliski piemērota espreso kafijai ar tradicionālu garšas profilu (stiprai un biezai). Tomēr plakano dzirnakmeņu cienītāji jums teiktu, ka tādā kafijā viņiem pietrūkst dievišķās kafijas garšas harmonijas un garšas „tīrības” – tā, kas piemīt tā sauktajam mūsdienu stila espreso.
  • Kafijas aizture dzirnaviņās. Kaislīgiem kafijas cienītājiem ir svarīga katra kafijas granula, tāpēc nav pārsteidzoši, ka ir novērots – malšana ar plakanajiem dzirnakmeņiem nedaudz palielina kafijas patēriņu. Plakano dzirnakmeņu formas dēļ dažas maltās kafijas daļiņas var vienkārši iestrēgt iekšā, un, ja pietiekami bieži tīrāt savas dzirnaviņas, šīs atlikušās daļiņas var negatīvi ietekmēt nākamās maltās kafijas garšu. Šajā gadījumā, pateicoties formai, uzvar konusveida dzirnakmeņi, jo tur maltā kafija var brīvi nokrist – nav vietas, kur tai iestrēgt. Tomēr kvalitatīvu dzirnaviņu ražotāji piedāvā dažādus trikus, kā atrisināt plakano dzirnakmeņu konstrukcijas problēmu un kafijas aizturi samazināt līdz minimumam.
  • Malšanas skaļums. Saka, ka dzirnaviņas ar plakaniem dzirnakmeņiem darbojas nedaudz skaļāk, bet ar konusveida – klusāk. Tomēr, ja runa ir par kvalitatīvām dzirnaviņām, maz ticams, ka jutīsiet malšanas skaņas atšķirības, ja vien nesāksiet mērīt ar skaņas mērīšanas ierīcēm.
  • Cena. Ja nolemsiet iegādāties dzirnaviņas ar plakaniem dzirnakmeņiem, jums, iespējams, būs jāmaksā vairāk nekā par konusveida, jo salīdzinājumā ar konusveida formu, to mehānisms ir sarežģītāks.

Kopumā dzirnaviņām ar plakaniem un ar konusveida dzirnakmeņiem ir raksturīgas tikko manāmas, ārkārtīgi smalkas atšķirības kafijas aiztures (un līdz ar to arī kafijas svaiguma un patēriņa) un kafijas garšas ziņā. Ja izvēlēsieties augstas kvalitātes dzirnaviņas, tās būs labas neatkarīgi no dzirnakmeņu formas. Labākajiem kafijas dzirnaviņu ražotājiem sortimentā ir dažādi dzirnaviņu varianti vienā un tajā pašā cenu kategorijā – tas apstiprina faktu, ka nav viennozīmīga viedokļa par to, kuras dzirnaviņas ir labākas. Tāpēc mēs nedomājam, ka tam vajadzētu būt faktoram, kas nosaka jūsu izvēli. 

Tērauda dzirnakmeņi vs. keramikas dzirnakmeņi

Tērauda dzirnakmeņi vs. keramikas dzirnakmeņi

Turpinot „ezotēriskās kafijas diskusiju”, pāriesim pie cita mūžīgā jautājuma: kuri dzirnakmeņi ir labāki – tērauda vai keramikas? Runājot par kafijas garšu un kvalitāti, nav viennozīmīgas atbildes. Mēs varam saderēt, ka, nogaršojuši kafiju, jūs nevarēsiet pateikt, ar kādām dzirnaviņām tā samalta. Tomēr ir vērts atzīmēt vēl dažus aspektus – zinātkāres vadīti, tajos nedaudz iedziļināsimies:

  • Ietekme uz garšu. Daži kafijas eksperti saka, ka, maļot ar keramiskajām dzirnaviņām, rodas nedaudz vairāk kafijas putekļu, kas ietekmē kafijas daļiņu  lielumu un sadalījumu. Šis kafijas dzēriens ir biezāks, tam ir vairāk „ķermeniskuma”, un kafijas garša ir nedaudz vairāk „maskēta” (līdzīgi kā konusveida dzirnaviņās). Maļot ar tērauda dzirnaviņām, kafija tiek samalta vienmērīgāk, un gatavā dzēriena garša ir „tīrāka”, tiek izceltas atsevišķas garšas notis. Šī iemesla dēļ dažkārt izskan viedoklis, ka keramiskās dzirnaviņas vairāk piemērotas tradicionālā espreso cienītājiem un kafijas pupiņu maisījumiem, bet tērauda dzirnaviņas piemērotas mūsdienu stila espreso, filtrētas un šķirņu kafijas cienītājiem.
  • Cietība un trauslums. Keramikas dzirnakmeņi ir cietāki nekā tērauda, tāpēc kalpo aptuveni divas reizes ilgāk. Diemžēl ne viss ir tik vienkārši: keramikas dzirnakmeņi, lai arī ir cietāki, vienlaikus ir trauslāki. Tas nozīmē – ja jūsu kafijas pupiņās būs paslēpies akmentiņš, keramiskās dzirnaviņas var viegli salūst. Tērauds savukārt ir nedaudz izturīgāks, bet arī nav pilnībā pasargāts no iespējamās plaisāšanas vai saliekšanas.
  • Karstums. Keramiskās dzirnaviņas malšanas laikā sakarst mazāk nekā tērauda dzirnaviņas. Tomēr tas ir svarīgi tikai attiecībā uz ārkārtīgi intensīvu malšanu komerciāliem mērķiem, un tam nav nekādas nozīmes attiecībā uz dzirnaviņām, kuras lieto mājās vai nelielās kafejnīcās.
  • Malšanas skaļums. Lai gan izskan viedoklis, ka keramikas dzirnaviņas maļ klusāk, patiesībā malšanas skaņa nebūt nav atkarīga no dzirnakmeņu materiāla, bet gan no dzirnaviņu konstrukcijas.
  • Cena. Keramiskās dzirnaviņas ir lētākas nekā tādas pašas kategorijas tērauda dzirnaviņas. 

Tātad, runājot par kafijas garšu un kvalitāti, nav vienas atbildes, kurus dzirnakmeņus – tērauda vai keramiskos – labāk izvēlēties (tāpat kā plakano un konusveida dzirnakmeņu gadījumā). Jo īpaši tad, ja izvēlaties no augstas kvalitātes dzirnaviņām. Citi mūsu minētie aspekti var likt jums mazliet padomāt – bet to mēs atstājam jūsu ziņā. 

Pastāsti man, kā tu gatavo kafiju, un es pastāstīšu, kuras dzirnaviņas tev ir piemērota

Pastāsti man, kā tu gatavo kafiju, un es pastāstīšu, kuras dzirnaviņas tev ir piemērota

Ja liekas, ka grūti izvēlēties kafijas dzirnaviņas, jūs nekļūdāties – piedāvājums patiešām ir milzīgs. Tomēr galvenais izejas punkts, pie kura beidzot esam nonākuši, ir jūsu iecienītākais kafijas pagatavošanas veids. Var iet vienkāršāku ceļu: ilgi nedomājot, vienkārši iegādāties universālas kafijas dzirnaviņas. No otras puses, universālums sevi neattaisnos, ja esat zvērināts espreso cienītājs.

Pirmkārt, pupiņas espreso kafijai jāsamaļ ļoti smalki, un šis uzdevums nav pa spēkam visām universālajām kafijas dzirnaviņām (tas jo īpaši attiecas uz lētākajām dzirnaviņām – pat uz tām esošais uzraksts espresso nekādā gadījumā nenozīmē, ka tās samals pupiņas tādā rupjumā, kas piemērots espreso kafijai).

Otrkārt, lai pagatavotu kafiju citos veidos, jums būs jāpārregulē dzirnaviņas, un pēc tam atkal jāpārregulē, kad atkal gatavosiet espreso. Ticiet, tas patiešām ir neērti un nogurdinoši. Nav brīnums, ka espreso cienītājiem mājās ir divas kafijas dzirnaviņas – vienas speciāli espreso, otras – filtrētas kafijas gatavošanai. Ar ko tās atšķiras un kam pievērst uzmanību izvēloties?

Kafijas dzirnaviņas espreso gatavošanai

Kafijas dzirnaviņas espreso gatavošanai

Kāda veida kafijas dzirnaviņas patiks kaprīzajam espreso? Mēs nepārsteigsim, ja teiksim, ka tās ir elektriskās dzirnaviņas, kas ir īpaši izstrādātas, lai vienmērīgi un smalki samaltu pupiņas espreso kafijai. Ieteicams tās iegādāties un izmantot tikai espreso gatavošanai. Nepārtrauktai iekārtas pārregulēšanai no espreso uz filtrētu kafiju un atkal atpakaļ būs nepieciešams gan papildu laiks, gan kafijas pupiņas. Kam ir svarīgi pievērst uzmanību, izvēloties kafijas dzirnaviņas espreso gatavošanai? 

  • Dozēšanas sistēma. Ideāla dozēšanas sistēma ir malšana tieši kafijas pagatavošanas rokturī katrai kafijas porcijai atsevišķi. Tas ir īpaši svarīgi, jo labu espreso kafiju var pagatavot tikai no svaigi maltām kafijas pupiņām, tāpēc tām pēc iespējas ātrāk pēc malšanas vajadzētu nokļūt kafijas aparātā. Šāda dozēšanas sistēma palīdz novērst aromāta un garšas īpašību zudumu.
  • Motora jauda. Labām espreso kafijas dzirnaviņām – atšķirībā no lētām – ir jaudīgi motori. Lētākām dzirnaviņām motors griežas ātri (un tāpēc ļoti skaļi), taču tam nav jaudas, kas nepieciešama, lai sasmalcinātu pupiņas espreso kafijai. Tāpēc bieži gadās, ka cilvēks iegādājas lētas espreso dzirnaviņas un ir pārsteigts, ka tās nesamaļ tik smalki, kā vajadzētu.
  • Rupjuma regulēšanas sistēma. Gatavojot espreso kafiju, bieži jāveic mikrokorekcijas, tāpēc ir svarīgi, lai dzirnaviņās integrētā rupjuma kontroles sistēma to ļautu. Šī sistēma ir iedalīta "daudzpakāpju" un "bezpakāpju". "Daudzpakāpju" sistēmai ir fiksētas pozīcijas, un tā dod mazāk brīvības (tā ir biežāk sastopama lētākās espreso kafijas dzirnaviņās), bet "bezpakāpju“ sistēma ir ideāli piemērota pat ļoti nelielu malšanas raupjuma korekciju veikšanai.
  • Konstrukcija. Lai puse no jūsu kafijas nenokļūtu blakus kafijas aparāta rokturim, pārliecinieties, vai dzirnaviņu dizains ļauj malt precīzi un tīrirokturī.
  • Programmēšana (taimeris). Šī funkcija ļauj ieprogrammēt malšanas laiku un ir ļoti ērta, ja esam iestatījuši precīzu malšanas rupjumu un vēlamies saglabāt iecienītākās espreso receptes viendabīgumu.
  • Patīkama un ērta vadība. Pievērsiet uzmanību tam, vai jums ir ērti un patīkami vadīt dzirnaviņas: ieslēgt/izslēgt, regulēt malšanas rupjumu, programmēt.

Dzirnaviņu kvalitāte. Kāda ir atšķirība starp espreso dzirnaviņām par 100 eiro un espreso dzirnaviņām par vairākiem tūkstošiem eiro? Neapšaubāmi, apdares materiāli, dizains, motora jauda, lietošanas ērtums, programmēšana, rupjuma maiņa un visa malšanas procesa kontrole būs atšķirīga (dažām dzirnaviņām pat ir iespēja mainīt motora apgriezienu skaitu). Tomēr vissvarīgākās būs atšķirības pašu dzirnaviņu kvalitātē un kafijas malšanas vienmērīgumā. Tieši šeit, pēc kafijas ekspertu domām, mēs jutīsim vislielāko atšķirību, salīdzinot lētākās un vidējās cenu kategorijas kafijas dzirnaviņas. Atšķirība ir simts vai vairāki simti eiro, un kvalitāte var atšķirties kā zeme un debesis. Ar augstākas kvalitātes dzirnaviņām malta kafija būs saldāka, „tīrāka”, tai nebūs nepatīkama rūgtuma vai skābuma, būs patīkama tekstūra, un tā atstās ārkārtīgi labu pēcgaršu.

Kafijas draugs iesaka

Kafijas dzirnaviņas filtrētas kafijas gatavošanai un apliešanai

Kafijas dzirnaviņas filtrētas kafijas gatavošanai un apliešanai

Ja kafiju gatavojat ar filtru kafijas aparātu vai moderniem kafijas filtrēšanas rīkiem, franču presi vai vienkārši to aplejat krūzē, izvēlieties šīm metodēm piemērotas kafijas dzirnaviņas. Labā ziņa ir tā, ka tādas kafijas dzirnaviņas ir lētākas nekā espreso gatavošanai paredzētās ierīces, jo tām nav nepieciešami tik jaudīgi motori. Tātad – kam jāpievērš uzmanība, izvēloties tādas kafijas dzirnaviņas? 

  1. Manuālās vs. elektriskās dzirnaviņas. Mēs jau esam par to runājuši atsevišķā sadaļā, tāpēc tikai atgādinām, ka jāņem vērā dzirnaviņu veids.
  2. Kur ber kafiju? Lielākajai daļai šāda tipa dzirnaviņu ir tvertne, kurā tiek malta kafija. Šajā gadījumā ir svarīgi, lai jūs varētu ērti izņemt kafiju no tvertnes atbilstoši jūsu izvēlētajai gatavošanas metodei. Tomēr ir dzirnaviņas, kurām ir vienas partijas malšanas sistēma brīvi stāvošā tvertnē. Tas ir labākais variants, ja runājam par kafijas svaigumu.
  3. Rupjuma regulēšanas ērtums. Lai gan šiem gatavošanas veidiem nav nepieciešams ļoti smalks malums un rupjuma mikrokorekcija šeit nav tik svarīga, tomēr jums vajadzētu būt iespējai regulēt rupjumu un to darīt ērti (tas jo īpaši attiecas uz rokas dzirnaviņām, jo dažreiz nākas izjaukt pusi dzirnaviņu, lai varētu mainīt malšanas rupjumu).
  4. Ērta tīrīšana. Pārliecinieties, ka kafijas dzirnaviņu konstrukcija un dizains ļauj to viegli tīrīt.
  5. Tilpums. Vissvarīgākais ir tas, lai tilpums nebūtu pārāk mazs. Tas ir svarīgi, izvēloties rokas dzirnaviņas, jo tām bieži ir ārkārtīgi maza ietilpība. Būtu labi, ja jūs vienā reizē samaltu tik daudz kafijas, cik vienā reizē gatavojat. 
  6. Konstrukcija un stabilitāte. Ir svarīgi, lai dzirnaviņu konstrukcija ļautu tam saglabāt stabilitāti malšanas laikā. Tas ietekmē malšanas vienmērību. 
  7. Materiāli. Pajautājiet sev, vai dzirnaviņas, kas piesaista jūsu skatienu, izgatavotas no izturīgiem materiāliem – neatkarīgi no tā, vai tā ir plastmasa vai metāls. Jums arī vajadzētu būt patīkami pieskarties dzirnaviņām: jo, maļot kafiju, jūs tās lietosiet katru dienu.
  8. Dzirnaviņu kvalitāte. Mēs jau rakstījām par plakaniem un konusveida, tērauda un keramikas dzirnakmeņiem, bet šeit mēs domājam pašu dzirnaviņu kvalitāti un to malšanas vienmērīgumu. Tāpat kā espreso dzirnaviņu gadījumā – jo kvalitatīvākas dzirnaviņas, jo labāka būs kafijas garša. Tas, protams, korelē ar cenu. Tomēr šeit arī ir svarīgi uzsvērt, ka dažiem desmitiem vai simtiem eiro var būt ļoti būtiska ietekme uz kvalitāti.  

Kafijas draugs iesaka

Mīliet savas kafijas dzirnaviņas

Mīliet savas kafijas dzirnaviņas

Pēc tam, kad esat investējuši labās kafijas dzirnaviņās, ne mazāk svarīgi ir pareizi parūpēties par tām. Atcerieties, ka kafija ir pārtikas produkts. Pēc katras malšanas dzirnaviņas ir vismaz viegli jāiztīra, lai maltās kafijas atlikumi nesabojātu nākamās porcijas garšu. Turklāt kafijas pupiņas satur dabīgas eļļas, kas kopā ar smalkām kafijas daļiņām var aizsprostot dzirnaviņas. Ražotāji piedāvā arī īpašas kafijas dzirnaviņu tīrīšanas tabletes. Pareiza dzirnaviņu kopšana ļaus jums katru reizi baudīt krūzi kafijas no svaigi maltām pupiņām.

Kā sasmalcināt pupiņas, lai pagatavotu kafiju dažādos veidos?

Kā sasmalcināt pupiņas, lai pagatavotu kafiju dažādos veidos?

Katram kafijas gatavošanas veidam vislabāk ir piemērota noteikta rupjuma kafija. Šeitir spēkā pamatnoteikums: ja jūtat, ka kafija ir pārāk stipra, maliet to rupjāk. Un otrādi - ja jūtat, ka kafija ir mazāk intensīva, tā jāmaļ smalkāk. Kafijas pagatavošanas metodēm piedāvāto rupjumu vislabāk uzskatīt par ieteikumu vai vadlīniju kopumu, saskaņā ar kurām tad var meklēt to vienīgo, vislabāko kafijas garšu. Ja gadu no gada skatītos baristu čempionātus, jūs saprastu, ka nav universālas malšanas metodes. Profesionāļi eksperimentē, izmēģinot dažādu malšanu. Vissvarīgākais uzdevums ir sabalansētas garšas saglabāšana.

Dažādiem kafijas gatavošanas veidiem „Kafijas draugs” iesaka šādus rupjuma līmeņus:

Apliešana krūzē: rupjš malums, rupjums līdzīgs kā jūras sālim. Krūzē aplieta kafija parasti ir saskarē ar ūdeni diezgan ilgu laiku – tik ilgi, kamēr tā tiek izdzerta. Tad rupjāks malums nodrošina lēnāku kafijas garšas īpašību iegūšanu un zemāku kofeīna saturu. Ja kafiju samalsiet smalkāk un atstāsiet ūdenī ilgāku laiku, ne tikai garša var būt nepatīkama, bet arī pati kafija var kļūt pārāk stipra.

Mokas kanna: smalks malums, rupjums līdzīgs kā miltiem. Lai gan ieteicams smalks malums, varat izmēģināt arī vidēju, lai kafija būtu mazāk rūgta un vārot nepiedegtu.

Turku kafijas kanna: īpaši smalks malums, rupjums līdzīgs kā miltiem. Šis kafijas gatavošanas veids ir viens no senākajiem, tāpēc tam nepieciešamas tikai trīs lietas: īpaša kafijas kanna, ārkārtīgi smalki samalta kafija un ūdens. Kafiju vārās tikai 2-3 minūtes, tāpēc smalks malums nodrošina maksimālu garšu, kas var šķist pat pārāk intensīva tiem, kas pieraduši pie filtrētas kafijas.

Espreso: smalks malums, smalkāks par vidējo – rupjums līdzīgs kā smalkajam sālim. Ja redzat, ka ūdens tek pārāk ātri, iespējams , kafija ir samalta pārāk rupji. Smalkāks malums liek ūdenim plūst lēnāk. Ideāli, ja espreso kafijas porcija iztek 20–30 sekunžu laikā.

Automātiskais kafijas aparāts: vidējs rupjums. Tādos kafijas aparātos tiek gatavota kafija ar tradicionālu garšu, kas patiks lielākajai daļai cilvēku. To mērķis ir gatavot kafiju ne pārāk garu un ne pārāk īsu laiku. Tātad vidēji rupji samalta kafija noteiktajā vidējā gatavošanas laikā atklāsies pietiekami, un garša būs optimāla. Ja jums liekas, ka kafija ir pārāk skābena vai pārāk rūgta, atliek tikai izvēlēties smalkāku vai rupjāku malumu, kas atbilst jūsu gaumei.

V60: vidējs malums, rupjums līdzīgs kā cukuram. Ja jūtat, ka kafija ir pārāk skābena (pārāk maz iizvilkta garša), maliet smalkāk un/vai pagarina kafijas saskares laiku ar ūdeni. Ja kafija ir pārāk rūgta, nākamreiz samaliet rupjāk un/vai saīsiniet saskares laiku ar ūdeni.

Franču prese: rupjš malums, rupjums līdzīgs kā jūras sālim. Franču presē maltā kafija ilgāk ir saskarē ar ūdeni, tāpēc ir svarīgi kafiju nesasmalcināt pārāk smalki. Atkarībā no kafijas maluma jūs varat pagatavot dažādas kafijas. Smalki samaltas kafijas garša būs tuvāk espreso, rupjākas – tuvāk franču presē gatavotai.

Aeroprese: vidējs malums, rupjums līdzīgs kā paprastajām smiltīm. Tāds malums ieteicams, gatavojot kafiju apgāztā veidā (angl. inverted method). Gatavojot tradicionālā veidā, ieteicams lietot smalki maltu kafiju. Tāpat kā gatavojot espreso, arī gatavojot ar aeropresi, tiek izmantots spiediens, tāpēc izmēģiniet līdzīgu smalku malumu.

Chemex”: vidēji rupjš malums, rupjums līdzīgs kā rupjām smiltīm vai granulām. Ja kafiju samalsiet pārāk smalki, kafijas saskare ar ūdeni būs pārāk ilga. Savukārt, ja kafiju sasmalcināsiet pārāk rupji, kontakts būs pārāk īss, caurplūstošais ūdens nespēs absorbēt kafijā esošos šķīstošos elementus, un cietīs kafijas garša.

Kafijas dzirnaviņas ir investīcija gardā kafijā

Kafijas eksperti plānoto kafijas pupiņu malšanas ierīces iegādi pamatoti sauc par investīciju. Daži no viņiem pat domā, ka kafijas dzirnaviņas ir tikpat svarīgas (un dažreiz pat svarīgākas!) kā ierīce, ar kuru pēc tam gatavojat kafiju. Tas jo īpaši attiecas uz espreso kafijas aparātiem – dažreiz gadās, ka investējam ļoti labā espreso aparātā, dzirnaviņām nepievēršam uzmanību. Patiesībā dzirnaviņām šajā gadījumā jāpievērš tikpat liela uzmanība! Ja kafijas pupiņas būs slikti samaltas, nepalīdzēs pat visdārgākais, vislabākais kafijas gatavošanas aprīkojums. Un tas viss – lai pagatavotu krūzi gardas kafijas! 

Ieteikumi

Ieteikumi

  1. Svaigi malta kafija ir visgaršīgākā un visaromātiskākā. Tāpēc, ja līdz šim vēl arvien pirkāt malto kafiju, mēs ļoti iesakām iegādāties kafijas dzirnaviņas. Jo jūs esat aromātiskas un gardas kafijas cienīgi!
  2. Samaliet kafijas pupiņas tieši pirms kafijas gatavošanas – un tikai tik, cik vajag.
  3. Izvēloties dzirnaviņas, pievērsiet uzmanību pupiņu malšanas veidam – izvēlieties dzirnaviņas ar dzirnakmeņiem, nevis nažiem.
  4. Izvēloties starp rokas un elektriskajām dzirnaviņām, izvērtējiet savu dzīvesveidu un kafijas gatavošanas paradumus. Rokas dzirnaviņas varēsiet paņemt līdzi braucienā, tās mals klusāk, bet prasīs daudz vairāk pūļu un laika. Elektriskās dzirnaviņas mals nedaudz skaļāk, bet ātrāk un ērtāk. Bet, ja esat espreso cienītājs, noteikti izvēlieties labas elektriskās dzirnaviņas.
  5. Paturiet prātā, ka universālās kafijas dzirnaviņas nav piemērotas dažām kafijas gatavošanas metodēm. Ja jums patīk espreso, bet mājās dzerat arī filtrētu kafiju, apsveriet iespēju iegādāties divas kafijas dzirnaviņas.
  6. Pārāk neraizējieties par dzirnakmeņu atšķirībām. Plakani vai konusveida, metāla vai keramikas dzirnakmeņi – tie visi var būt labi, ja vien ir labas kvalitātes. Ja kāds saka, ka ar noteiktām dzirnaviņām malta kafija ir garšīgāka, atcerieties, ka garša ir subjektīvs vērtēšanas kritērijs!
  7. Atcerieties, ka vienmērīgi samaltas pupiņas ļauj iegūt labāk sabalansētu kafijas garšu. Tāpēc ir vērts investēt dārgākās kafijas dzirnaviņās ar labākas kvalitātes dzirnakmeņiem.
  8. Eksperimentējiet, regulējot kafijas pupiņu malšanas rupjumu. Vissvarīgākais ir saglabāt sabalansētu garšu, lai dzērienā neizceltos viena no garšām, piemēram, skābenums vai rūgtums.
  9. Rūpējieties par savām kafijas dzirnaviņām – iztīriet pēc lietošanas.
  10. Kafijas dzirnaviņas ir ilgtermiņa investīcija. Ja pareizi izvēlēsities, tās sagādās prieku katru dienu!