Piedāvājums uz ierobežotu laiku:
  • 00

    d.

  • 00

    h.

  • 00

    min.

  • 00

    sek.

1+1 CAPRISETTE & PARALLEL kafijai
Otrs tāds pats iepakojums dāvanā.

Labākais espresso kafijas automāts mājām

Labākais espresso kafijas automāts

Pasaule, kurā mēs dzīvojam, radikāli atšķirās no pasaules, kurā kādreiz dzīvoja mūsu vecāki. Mēs esam ielenkti starp pašbraucošajām automašīnām, mobilajiem tālruņiem ar iebūvētiem kalkulatoriem (atcerieties tos laikus, kad matemātikas skolotāja neļāva jums stundas laikā izmantot kalkulatorus, jo “jūs nevarēsiet to nēsāt visur, kur dodaties”?..) un, protams, gardu kafiju, kas ir ātri un viegli iegūstama. 

Var šķist, ka lielākā daļa no tehnoloģijām ir attīstījušās pilnīgi dabiski un nav neviena cilvēka vai lietas, kam mēs varētu pateikties par dzīvēm, kurās mēs šobrīd dzīvojam. Tomēr, kad runa ir par augstākās kvalitātes kafiju, kas mūsdienās ir ļoti viegli pieejama, kā arī par sadzīves espresso kafijas automātu pieaugošo popularitāti, mums noteikti ir jāatzīst viens. Tā ir kustība, ko sauc par “trešo kafijas vilni”.  

Trešais kafijas vilnis

Trešais kafijas vilnis ir nosaukums, kas tika piešķirts kustībai, kura aizsākās 2000. gadā. Ap to laiku sāka veidoties arvien specializētākas kafejnīcas – tajās kafijas pagatavošana tika uzskatīta par amatniecību, bet laika gaitā tā pārtapa par īstu mākslu un unikālu zinātni. Baristas un kafejnīcu īpašnieki turpināja paaugstināt standartus, kas tika piemēroti ne tikai pašai kafijas pagatavošanai, bet arī kafijas pupiņām, ko izmanto dzērienu pagatavošanai. Rezultātā tika izveidotas daudzas mikrolotes (mazas kafijas saimniecības). Tā vietā, lai pārdotu izcilo kafiju lielākiem kooperatīviem, lauksaimnieki sāka pārdot savas vērtīgās pupiņas tieši specializētām kafejnīcām.  

Galu galā šīs pārmaiņas ietekmēja arī mūs – šo kafejnīcu klientus. Mēs pārstājām dzert ierastos itāļu espresso un sākām meklēt kaut ko daudz neierastāku un izcilāku. Pamazām mēs sākām atgrūst domu par to, ka kafija saistās ar rūgtumu un tā vietā devām iespēju arabika pupiņu dabīgi rūgtajam saldenumam – mēs uzzinājām, ka pareizi pārstrādāta kafija var pārsteigt mūsu garšas kārpiņas un piešķirt dzērienam izteiksmīgas garšas.   

Laika gaitā kafijas cienītāju ziņkārība tikai pieauga. Meklējot jaunas garšas un kafijas šķirnes, tika apmeklētas vairākas kafejnīcas, kas piedāvā īpašus kafijas dzērienus: tas ne tikai deva mums vēlmi aktīvāk interesēties un izpētīt kafijas nozari, bet arī pamodināja mūsu radošumu. 

Mājās pagatavots espresso

Kad mēs pabeidzām degustēt kafejnīcā piedāvātos dzērienus, mēs sākām prātot, ka varbūt mums pašiem vajadzētu mēģināt pagatavot kafiju. Lai īstenotu šo ideju, espresso kafijas automātu ražotājiem iekārtas pirmo reizi bija jāpiegādā tālāk nekā ierasts. Par laimi, viņi pieņēma šo izaicinājumu: kafejnīcās sastopamie kafijas pagatavošanas instrumenti maģiski tika pārvērsti kompaktos kafijas automātos, kas kalpo kā interjera priekšmets, bet tajā pašā laikā spēj veikt tās pašas funkcijas, ko veic profesionālie kafijas automāti. Radot mājām paredzētus kafijas automātus, šie cilvēki deva arī mums iespēju būt radošiem. Tomēr jāpiemin, ka lai veicinātu šāda veida radošumu, ir nepieciešamas zināšanas un prasmes, jo tieši tās palīdzēs mums rast kopīgu valodu ar kafijas pagatavošanas iekārtu un pilnībā izmantot visas tās piedāvātās iespējas.  

Pusautomātiskie kafijas automāti ir balstīti uz vienkāršu cēloņa un iedarbības principu. Tas nozīmē, ka, jo vairāk laika jūs ieguldīsiet mācoties, kā pagatavot visgardāko kafiju, jo augstāka būs pagatavoto dzērienu kvalitāte. Būtiska daļa šajā mācību procesā ir teorijas apgūšana. Ar tās palīdzību jūs varēsiet uzzināt visu nepieciešamo par kafijas malšanu, pareizās ūdens temperatūras izvēli un pareizu dzēriena izsniegšanu – jums vienkārši atliek izlasīt attiecīgās nodaļas lietotāja rokasgrāmatā.  

Diemžēl, detalizētākas prakses apgūšana, kas saistīta ar pusautomātiskā kafijas automāta darbību, kur tiek iekļauti procesu izmēģinājumi un kļūdu analīze, prasa ilgāku laiku. Pastāv iespēja, ka sākumā jums neskaitāmas reizes sanāks sabojāt pagatavoto kafiju vai nepareizi saputot pienu, bet līdz tam brīdim, kamēr iemācīsieties to visu darīt pareizi. Lai gan tas varētu izklausīties pēc nelielas spīdzināšanas, gala rezultāts noteikti ir tā vērts, lai par to cīnītos…jo pēc tam pagatavotā kafija būs tuvu ideālam un tas viss pateicoties tikai jums nevis kādam citam! Kad būsiet apguvis katru šī procesa posmu, mēs garantējam, ka jūs nekad mūžā vairs nevēlēsieties doties uz kafejnīcu. Kāpēc lai jūs to darītu? Galu galā, visgardākā kafija, ko jebkad esat nobaudījis, gaida jūs mājās!  

Nevainojama garša

Labāko kafijas pupiņu atklāšana un piemērotas receptes izveidošana dos jums iespēju baudīt ideāli pagatavotu espresso. Bagāta putu kārtiņa, ko rotā unikāls raksts, tādējādi liekot pārējiem noprast, ka dzēriens ir pagatavots ideāli. Zem putiņām paslēpies biezs un sīrupains espresso, kura aromāts jau vien spēs jūs pamodināt no dziļā miega. Un, protams, pirmais malks, kas sniedz jums patiesu baudas sajūtu. Tā ir kafija, par kuru mēs visi sapņojam – un ar pusautomātisko kafijas automātu jums būs iespēja tādu pagatavot.  

Pusautomātiskais kafijas automāts: kam būtu jāpievērš uzmanība?

Ja jūs kādreiz esat bijis kafejnīcā un baudījis baristas pasniegtu kafiju, kas pagatavota izmantojot kafijas automātu, tas, visticamāk, bija pusautomātiskais kafijas automāts. Tā nosaukums liek domāt, ka pusi no kafijas pagatavošanas procesa veic kafijas automāts, bet pārējais ir atkarīgs no jums. Pagatavošanas laikā jums nevajadzēs pievērst padziļinātu uzmanību kafijas automāta iekšpusei, tomēr zināšanas par dažādām iekārtas detaļām un iespējamām funkcijām vēlāk var noderēt. Turklāt, ja jūs esat labākā pusautomātiskā kafijas automāta meklējumos un zināt, kurām tehniskajām īpašībām ir vērts pievērst uzmanību, jūs noteikti izdarīsiet pareizo izvēli. 

Ūdens tvertne vai tiešais savienojums ar ūdens apgādi

Pusiau automatinio kavos aparato vandens talpa

Lielākā daļa espresso automātu, kas ir paredzēti lietošanai mājās, ir aprīkoti ar noņemamu ūdens tvertni, ko iespējams piepildīt manuāli. Šeit ir vērs apsvērt pāris lietas: pirmkārt, tvertnei jābūt ērti izņemamai un piepildāmai. Otrkārt, tvertnes tilpumam ir jāatbilst tādam dzērienu skaitam, ko plānojat pagatavot ikdienā. Pēdējais jautājums ir par ērtībām un higiēnu: ja dienā jūs pagatavojat tikai pāris tasītes, bet ūdens tvertne ir ļoti liela, ūdens pēc kāda laika var sākt “novecot”. Savukārt, ja jūs bieži gatavojat espresso un latte dzērienus, bet izmantojat ļoti mazu ūdens tvertni, jums tā būs jāpiepilda vairākas reizes dienā.  

Daži espresso kafijas automāti nav aprīkoti ar ūdens tvertni, taču tos ir iespējams pa tiešo savienot ar ūdens apgādes sistēmu. Tas ir īpaši ērti, jo tad jums nav jāuztraucas par biežu tvertnes piepildīšanu. Tomēr kafijas automāts, kas ir savienojams ar tiešo ūdens apgādes sistēmu, zaudē daļu no tā mobilitātes: šis savienojums izšķirs tā atrašanās vietu jūsu virtuvē. Turklāt šādi espresso kafijas automāti parasti ir dārgāki un aizņem vairāk vietas.

Espresso kafijas automātu sildīšanas sistēma

Tā vietā, lai kafijas pagatavošanas laikā izmantotu parastu ūdeni, mēs izmantojam ūdeni, kas ir uzkarsēts līdz noteiktai temperatūrai. Atcerieties, ka ūdens ir viena no galvenajām jebkura kafijas dzēriena sastāvdaļām. Espresso kvalitāte noteikti ir atkarīga no tā, cik daudz ūdens tiek izmantots, lai to pagatavotu, kā arī no tā, cik konsekventa ir šī temperatūra.  

Espresso kafijas automātos esošās sildīšanas sistēmas var iedalīt četros veidos: jūsu ierīcei var būt sildelements (termobloks), tai var būt viens boileris, tā var būt aprīkota ar siltummaini (HX) vai arī tas varētu būt espresso kafijas automāts ar dubulto boileri. Bet ar ko šīs sistēmas atšķiras viena no otras?  

Espresso kafijas automāti ar termobloka sildīšanas sistēmu vai sildelementu

Šāda veida sildīšanas sistēma ir atrodama sākuma līmeņa espresso kafijas automātos. Ūdens tiek uzkarsēts brīdī, kad tiek nospiesta kafijas pagatavošanas poga. Šīs sistēmas lielākā priekšrocība: karsts ūdens ir gatavs uzreiz, tāpēc nav vajadzības gaidīt, kamēr tas sasils. Lielākais trūkums: šāda veida sistēma nespēj nodrošināt pastāvīgu ūdens temperatūru, tāpēc espresso kvalitāte var mazliet pasliktināties (izmaiņas garšā var sajust tikai īsts epsresso gardēdis). Turklāt nebūs iespējams pagatavot kafiju un izmantot tvaika funkciju vienlaicīgi: šīs darbības būs jāveic vienu pēc otras.  

Ir arī vērts pieminēt, ka termobloka sistēma parasti ir raksturīga lētākiem kafijas automātiem. Sildelements ir novatoriskāks: tas ir īpaši izturīgs, ātrs un spēj uzturēt stabilu ūdens temperatūru.  

Espresso kafijas automāts ar vienu boileri

Daži espresso kafijas automāti ir aprīkoti ar vienu boileri, ko izmanto ūdens uzsildīšanai. Atšķirībā no termobloka/sildelementa sistēmām, tas nodrošina noteikta ūdens daudzuma pastāvīgu sildīšanu (daudzums ir atkarīgs no boilera lieluma). Lielākā priekšrocība: stabila ūdens temperatūra. Vislielākais trūkums: atkarībā no boilera lieluma, iespējams, būs jāpagaida līdz ūdens uzsils. Tas var ilgt no 3-5 līdz 20-30 minūtēm. Tā rezultātā noteikti būtu jāņem vērā boilera lielums un jāizvēlās espresso kafijas automāts ar vienu boileri balstoties uz ikdienā pagatavojamo kafijas porciju skaita. 

Vēl viens svarīgs aspekts, kas jāņem vērā, ir tas, ka šis boileris silda ūdeni, kas tiek izmantots kafijas pagatavošanai, tvaikam un karstajam ūdenim. Tas nozīmē, ka jūs nevarēsiet vienlaicīgi izmantot tvaika funkciju un pagatavot kafiju. Pēc kafijas pagatavošanas jums arī vajadzēs nedaudz uzgaidīt līdz būs iespēja izmantot tvaika funkciju (ūdenim, kas tiek izmantots tvaika ražošanai, jāsasniedz nepieciešamā temperatūra – pretējā gadījumā tvaiks var netikt pienācīgi izsniegts). Tas pats attiecas uz kafijas pagatavošanu pēc tvaika izmantošanas: jums, visticamāk, nedaudz būs jāuzgaida līdz ūdens atdzisīs un sasniegs kafijas pagatavošanai nepieciešamo temperatūru (90-95 °C). 

Ja jūs mēdzat baudīt tikai espresso vai plānojat kafijas automātā katru dienu pagatavot pāris piena dzērienus, šāda veida ierīce būs jums vispiemērotākā! 

Espresso kafijas automāti ar siltummaini (HX iekārtas)

Šie kafijas automāti ir aprīkoti ar vienu boileri, bet tas tiek izmantots, lai nodrošinātu gan tvaiku, gan karstu ūdeni. Caur boileri iet īpaša caurule – caur to plūst auksts ūdens. Tas tiek izmantots, lai pagatavotu kafiju un tiek sildīts atsevišķi, līdz ūdens sasniedz espresso pagatavošanai nepieciešamo temperatūru.  

Šādu kafijas automātu lielākās priekšrocības: šīs iekārtas ir gandrīz uz pusi lētākas nekā modeļi ar dubulto boileri, tomēr tā joprojām vienlaicīgi spēj nodrošināt gan tvaiku, gan kafiju. Šādi būs arī iespējams ietaupīt enerģiju. Turklāt kafijas pagatavošanai izmantotā caurule ūdeni iesūc no ūdens tvertnes vai tiešās ūdens apgādes sistēmas, nevis iegūst to tieši no boilera, tāpēc varat būt drošs par to, ka ūdens vienmēr būs svaigs.    

Salīdzinājumā ar iekārtām, kas ietilpst nākamajā kategorijā, HX modeļu galvenais trūkums ir tas, ka lietotājiem nav tiešas kontroles pār ūdens temperatūru – ūdens temperatūra caurulē ir atkarīga no boilera iekšējās temperatūras. Turklāt pirms kafijas pagatavošanas ir jāveic dzesēšanas skalošana. Tomēr HX sistēmas turpina progresēt, tāpēc jaunākajiem HX kafijas automātiem, piemēram, slavenajai Lelit MaraX PL62X, šīs skalošanas vairs nav nepieciešamas.  

Espresso kafijas automāti ar dubulto boileri

Šīs iekārtas ir aprīkotas ar diviem atsevišķiem boileriem: viens no tiem tiek izmantots, lai pagatavotu kafiju un saglabātu zemāku ūdens temperatūru, savukārt otrs tiek izmantots tvaikam un augstākas temperatūras saglabāšanai. Tā kā piena putošanas process neietekmē citus procesus, kas parasti ir raksturīgi šādiem kafijas automātiem, iekārtas ar dubulto boileri spēj uzturēt pastāvīgu temperatūru, kas nepieciešama gan tvaikam, gan kafijas pagatavošanai. Tas nozīmē arī to, ka kafijas pagatavošanu un tvaika izmantošanu var veikt vienlaicīgi.  

Tomēr jāpiemin, ka šie kafijas automāti, iespējams, aizņem vairāk vietas, patērē vairāk enerģijas (jo tām pastāvīgi jāuztur karsts ūdens abos boileros) un maksā nedaudz vairāk. Tomēr nevainojams espresso noteikti ir tā vērts!  

Kafijas pagatavošanas grupas galviņa

Vēl viens svarīgs pusautomātiskā kafijas automāta elemets ir tā grupas galviņa. Tā kā kafija plūst caur šo iekārtas daļu, kafijas automātu ražotāji pēc iespējas vairāk pievērš īpašu uzmanību tā pilnveidošanai. Pusautomātiskajos kafijas automātos esošo grupas galviņu galvenais uzdevums ir ļaut ūdenim caur tām plūst, nezaudējot vai nemainot spiedienu, bet vienlaikus saglabājot nepieciešamo ūdens temperatūru un nodrošinot to, ka ūdens kārtīgi samitrina nopresēto kafiju. Divu veidu grupas galviņām – standarta (gredzenveida) un klasiskās E61 – ir savas unikālās priekšrocības un trūkumi.  

Pirmajam veidam raksturīga automatizēta darbība – lai sāktu vai apturētu ūdens padevi, jums atliek nospiest pogu. Pārējais process tiek veikts atbilstoši iepriekš izvēlētajiem iestatījumiem. Ja jūs meklējat kafijas automātu, kas kafijas pagatavošanas procesā pieturēsies pie tiem pašiem iestatījumiem un automātiski katru reizi veiks tos pašus soļus, vispiemērotākā būs standarta grupas galviņa.  

Klasiskā E61 grupas galviņa tiek darbināta ar sviru. Lai sāktu, pauzētu vai apturētu ūdens padevi, kā arī samitrinātu kafiju, ir jāmaina sviras pozīcija. Šīs pozīcijas nav iepriekš ieprogrammētas, tāpēc tās darbojas manuāli. Lai gan šāda veida grupas galviņa nenodrošina tādu pašu stabilitātes līmeni kā standarta grupas galviņa, tā ļauj pielāgot noteiktus iestatījumus reālajā laikā. Tas nozīmē, ka jūs vienmēr būsiet gatavi pielāgoties mainīgajiem apstākļiem, kas ir īpaši svarīgi tiem, kas ir apguvuši kafijas pagatavošanas procesu. E61 grupas galviņa nodrošina arī termisko stabilitāti, tāpēc šis kafijas automāta aspekts vairāk vai mazāk saglabāsies vienmērīgs.

Portafiltri

Arī portafiltrs ir espresso kafijas automāta galvenā sastāvdaļa. Šeit kafija pirms portafiltra ievietošanas grupas galviņā tiek nopresēta. Ir dažādu lielumu portafiltri, tomēr standarta diametrs, kas atrodams vienkāršākos sākuma līmeņa kafijas automātos, ir 50-53 mm. Šajos portafiltros iespējams ievietot mazāku kafijas daudzumu, tāpēc, lai palielinātu spiedienu, zem sieta atrodas slānis ar vienu caurumu. Šāda veida portafiltrus sauc par “zemspiediena”.  

Augstākas klases pusautomātiskajos kafijas automātos esošo portafiltru diametrs ir lielāks (57 vai 58 mm). Tajos iespējams ievietot lielāku kafijas daudzumu, tāpēc nav nepieciešams radīt papildu spiedienu mainot sietu. Šos portafiltrus parasti dēvē par “bezspiediena”. Lai gan atšķirība starp 57 mm un 58 mm portafiltriem ir patiešām maza, 58 mm diametrs tiek uzskatīts par standartu profesionālajiem espresso kafijas automātiem. 

Portafiltri var būt gan parastie, gan dubultie. Parastajam portafiltram ir viena tekne, kas tiek izmantota kafijas tecēšanai. Tajā iespējams ievietot kafiju mazākā daudzumā un kopējais laukums, caur kuru kafija tiek presēta, ir mazs un tam ir slīpas malas. Lai gan parastie portafiltri ir lieliski piemēroti mazas kafijas porcijas pagatavošanai, tie nav praktiski un var kaitēt kafijas pagatavošanas procesam. 

Dubultais portafiltrs ir aprīkots ar divām teknēm un visa tā virsma ir paredzēta dzēriena padevei. Šī virsma ir vienmērīga, līdz ar to garša tiek ekstraktēta pareizā veidā. Dubultajos portafiltros, kas ir atrodami dažos pusautomātiskajos kafijas automātos, dzēriena pagatavošanas laikā ir iespējams izmantot arī kafijas tabletes, kā arī maltu kafiju – tas viss pateicoties to īpašajai formai.  

Visas pārējās portafiltra detaļas, piemēram, materiāls, no kā tiek izgatavots tā rokturis, kā arī tā krāsa faktiski neietekmē kafijas pagatavošanas procesa gala rezultātu. Izvēlētais materiāls un krāsa ir atkarīga tikai no jūsu personīgās izvēles. Daži cilvēki uzskata, ka slīps rokturis reizēm ir labāka izvēle, jo tad portafiltru iespējams vienmērīgi novietot uz darba virsmas. Tomēr arī tas neko daudz nemaina: presējot kafiju, jūs, visticamāk, atbalstīsiet to pret galda malu vai ievietosiet īpašā turētājā – pretējā gadījumā pastāv risks sabojāt virsmu.  

Ja vēlaties uzlabot dzēriena kvalitāti un kafijas pagatavošanas procesu padarīt ērtāku, mēs iesakām atrast smagāku tamperi, kas ir viegli satverams. Ja vēlaties baudīt gardus dzērienus, jāņem vērā, ka pareiza kafijas nopresēšana var būt izšķiroša. Atcerieties, ka augstas kvalitātes tamperis ir daudz vairāk nekā tikai labas garšas pazīme!

Tvaika sprauslas espresso kafijas automātos

Tvaika sprausla ir absolūta nepieciešamība jebkuram espresso kafijas automātam. Mēs jau apspriedām tvaika funkciju saistībā ar ūdens temperatūru: ja šī temperatūra ir pārāk zema, tvaiks netiks pienācīgi izniegts. Tomēr ņemiet vērā, ka tvaika sprauslas forma, tās pārklājums un esošo caurumu skaits ir ne mazāk svarīgs.  

Tvaika sprauslas, kas ir sastopamas sākuma līmeņa kafijas automātos, izskatās kā parastas caurules. Tās darbojas lieliski, ja jums ir nepieciešamība uzsildīt pienu vai saputot piena putas, bet kad runa ir par latte mākslas veidošanu, tie vienkārši nav tam paredzēti.  

Aplūkojot dažādas kafijas automātu kategorijas – no sākuma līmeņa līdz augstākas klases kategorijām – jūs redzēsiet, ka tvaika sprausla kļūst arvien smalkāka un šaurāka. Parasto tvaika sprauslu apakšā atrodas viens caurums. Tāda veida tvaika sprausla ne tikai spēj pagatavot burvīgu cappuccino, bet arī augstas kvalitātes latte dzērienu. 

Tvaika sprauslām, kas atrodamas augstākas klases modeļos, var būt divi, trīs vai dažreiz pat četri caurumi. Ar tiem iespējams izveidot klasiskās virpuļu kustības, ko ir iecienījuši profesionāli baristas. Šādas tvaika sprauslas tiek veidotas tā, lai tās viegli varētu iemērkt pienā un izraisīt virpuli tiklīdz caurumi pieskaras pienam. Augstākās klases tvaika sprauslas bieži tiek izgatavotas no divslāņu metāla, tāpēc tās pasargās jūs no apdegumiem un ar tām būs ērti darboties manuāli.  

Tomēr vēlamies norādīt, ka neatkarīgi no tvaika sprauslas formas, jaudas un citiem aspektiem, jums joprojām būs nepieciešams treniņš, lai iemācītos to izmantot pareizi. Tomēr, kad būsiet apguvuši šo tehniku, jūs ne tikai spēsiet pagatavot vieglas, dabīgi saldenas piena putas, bet jums arī būs iespēja izmēģināt latte mākslu un atklāt savu radošumu izmantojot putas, lai veidotu zīmējumus uz kafijas virsmas! 

Dažos kafijas automātos tvaika padeve darbojas arī kā karstā ūdens sprausla. Tomēr, ja bieži plānojat izmantot karstā ūdens funkciju tējas pagatavošanai vai, ja esat americano cienītājs, mēs iesakām izvēlēties kafijas automātu ar atsevišķu karstā ūdens sprauslu. Tas priekš jums būs daudz ērtāk.  

Manometri espresso kafijas automātos

Tiem, kas novērtē precizitāti un vēlas pagatavot kafiju pēc visaugstākajiem standartiem, manometrs noteikti ir izšķirošs rīks. Tas ļauj kafijas cienītājiem uzraudzīt spiedienu, kas tiek izmantots dzērienu pagatavošanā. Īsta espresso pagatavošanai nepieciešams izmantot 9 bāru spiedienu. Ja espresso kafijas automāts nav aprīkots ar atsevišķu sviru pagatavošanas spiediena regulēšanai, to būs iespējams pielāgot tikai mainot kafijas porcijas lielumu vai malšanas līmeni. Lai tos abus varētu mainīt, jums būs nepieciešamas kafijas dzirnaviņas nevis pats kafijas automāts.

Espresso kafijas automāts ar iebūvētām dzirnaviņām vai bez?

Pusiau automatinis kavos aparatas su integruotu malūnu

Kafijas dzirnaviņas – iebūvētas vai atsevišķas – ir neatņemama kafijas pagatavošanas procesa sastāvdaļa pusautomātiskajā kafijas automātā. Izmantojot pupiņas, kas samaltas jau labu laiku atpakaļ, patiešam būtu grēks pret nevainojamu espresso!  

Iebūvētas dzirnaviņas ir lielisks risinājums tiem, kam ir konkrēts budžets un kuriem virtuvē nav daudz vietas priekš kafijas automāta, tomēr joprojām vēlas baudīt gardus augstas kvalitātes dzērienus. Ciktāl tas attiecas uz to īpašībām, iebūvētās kafijas dzirnaviņas daudz neatšķiras no atsevišķām dzirnaviņām. Tomēr pirmās dzirnaviņas atrodas kafijas automāta iekšpusē, kas nozīmē, ka iekārtai uzsilstot, tā uzsilda arī pupiņas un tas var negatīvi ietekmēt šo pupiņu garšu.  

Atsevišķas kafijas dzirnaviņas pilnībā novērš šo risku. Turklāt izvēloties atsevišķas dzirnaviņas, jums būs iespēja brīvi izvēlēties modeli, kas jums tiešām patiks. Bet kas būtu jāņem vērā izvēloties jums piemērotākās dzirnaviņas? Vissvarīgākais elements noteikti ir zobrati. Tie var būt koniski vai plakani, kā arī veidoti no keramikas vai tērauda. Augstākās klases espresso kafijas automāti parasti ir aprīkoti ar plakaniem zobratiem, jo tie samaļ kafiju vienmērīgāk – tomēr tie joprojām var būt izgatavoti no tērauda vai keramikas. Tātad, kuri ir labāki? Šeit nav nevienas pareizās atbildes. Tērauda zobrati ir asāki, tāpēc tie spēj samalt kafiju ar lielāku precizitāti, bet tiklīdz tie kļūst neasi, tie zaudē savu kvalitāti – tas nozīmē, ka pēc tam dzirnaviņas ir jāizjauc un zobrati ir jāuzasina.

No otras puses, lai gan keramiskajiem zobratiem reizēm trūkst precizitātes, tie gandrīz nekad nekļūst neasi, tāpēc šāda veida zobrati kalpo daudz ilgāk. Kopumā jautajums, uz kuru jums vajadzētu atbildēt izvēloties sev piemērotākās kafijas dzirnaviņas, ir šāds: vai jūs labāk dodat priekšroku lieliskas garšas baudīšanai un pavadāt nedaudz vairāk laika veicot dzirnaviņu apkopi vai arī jūs labprātāk ietaupītu laiku mēģinot saglabāt zobratus un pieverat acis uz dažiem garšas nianšu trūkumiem? Protams, tas būs aktuāli tikai tad, ja jūs dodat priekšroku augstākas kvalitātes kafijas pupiņām. Ja jūs izvēlaties vidējas kvalitātes pupiņas, jūs, visticamāk, nejutīsiet nekādu atšķirību to garšā neatkarīgi no tā, kādi zobrati tiek izvēlēti.   

Kafijas pagatavošanas iestatījumi vēl augstākam meistarības līmenim

Ja jūs iegādājāties espresso kafijas automātu, kas ir aprīkots ar visām iepriekš uzskaitītajām detaļām, tas noteikti palīdzēs jums pagatavot nevainojamu kafiju. Tomēr ir lietderīgi uzzināt vairāk par dažiem svarīgiem iestatījumiem un funkcijām, kas ir raksturīgas šiem kafijas automātiem un noteikti var pacelt dzērienus pavisam jaunā līmenī, kā arī sniegt jums kafijas baudīšanas pieredzi, ko nav iespējams aizmirst.

Kafijas pagatavošanai izmantojamā ūdens temperatūra

Pat sākuma līmeņa pusautomātiskie kafijas automāti ļauj lietotājiem regulēt ūdens temperatūru, bet šādā gadījumā tiek nodrošināti dažādi līmeņi: tas ir, lietotāji var izvēlēties starp “zemu”, “vidēju” un “augstu” temperatūru. Augstākas klases modeļos tiek parādīti konkrēti skaitļi un lietotāji paši var izvēlēties precīzu temperatūru.  

Ūdens temperatūra ir ļoti svarīga augstas kvalitātes kafijas pagatavošanā: pārāk karsts ūdens var sabojāt unikālās pupiņu garšas iezīmes, bet pārāk auksts ūdens nespēs atklāt visas vērtīgās īpašības. Vispiemērotākā temperatūra ir starp 90 un 96 °C. Pagatavošanas temperatūras pielāgošana šajās robežās var palīdzēt atklāt konkrētas kafijas garšas īpatnības. Jo tā būs tuvāk 90 °C, jo saldāks un skābāks būs iegūtais dzēriens. Jo tuvāk tā būs 96 °C, jo rūgtāks būs dzēriens. Ja jūs ļoti labi pārzinat kafijas pupiņas un esat pārliecināti, ka konkrētās iezīmes padarīs tās garšu vēl labāku, iespēja izvēlēties precīzu pagatavošanas temperatūru noteikti būs noderīga. Tādā veidā jums arī būs iespēja eksperimentēt un turpināt atklāt jaunas garšas katru reizi, kad pagatavosiet tasīti kafijas! Viens vai divi grādi šur un tur, un gala rezultāts radikāli atšķirsies.  

Pirmspagatavošanas funkcija

Viens no progresīvākajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem, kas sastopami pusautomātiskajos kafijas automātos, ir tā sauktā pirms infūzijas funkcija. Pateicoties šai funkcijai, kafija portafiltrā tiek samitrināta vienmērīgi izmantojot zemu ūdens spiedienu. Tas nodrošina, ka pēc tam, kad ūdens ir pilnībā atbrīvots, tas samitrinās katru mazāko maltās kafijas daļiņu, nevis tikai nelielu daļu no tās. Tātad, gluži dabiski, pirmspagatavošanai ir izšķiroša ietekme uz pagatavotās kafijas aromātu un garšu.  

Daži kafijas automāti ir aprīkoti ar iebūvētu pirmspagatavošanas funkciju, ko nav iespējams regulēt, bet citi (piemēram, tie, kam ir E61 grupa) ļauj lietotājiem to regulēt manuāli. Augstākas klases iekārtās šo funkciju iespējams regulēt pat elektroniski izmantojot ērtu displeju. Ja vēlaties uzzināt vairāk par pirmspagatavošanu, informācija tiek sniegta atsevišķā nodaļā ar nosaukumu “Kafijas pagatavošana pusautomātiskajā kafijas automātā”.  

Ūdens daudzuma pielāgošana

Kavos porcija

Ja vēlaties pagatavot gardu kafiju, ar pareizo ūdens temperatūru vien nepietiks. Ūdens daudzumam ir tikpat liela ietekme uz pagatavotā dzēriena garšu. Pusautomātiskajos kafijas automātos ūdens daudzums var būt programmējams vai manuāli regulējams.  

Kad runa ir par ierastās melnās kafijas porcijas izmēru, nav stingru noteikumu – šeit vissvarīgākā ir jūsu gaume. Vienkārši eksperimentējiet ar dažādiem daudzumiem un izmēģiniet vairākas variācijas. Tā, kura jums šķitīs visgardākā, automātiski kļūs par pareizo! 

Tomēr, kas attiecas uz īstā espresso pagatavošanu, šis dzēriens ir daudz prasīgāks. Ir pāris noteikumi, kas jums jāievēro, ja vēlaties iegūt vislabāko iespējamo garšu. Sāciet ar dzēriena pagatavošanu un apturiet to tieši pirms sāk tecēt baltas putiņas. Kad tumšajā espresso parādās neliels gaišs plankums, uzskatiet to kā zīmi, ka tas ir precīzs ūdens daudzums, kas jāizvēlās espresso pagatavošanai. Ja jūs izmantojat espresso kafijas automātu ar E61 grupas galviņu, jums katru reizi būs jāpārtrauc kafijas pagatavošana tieši šajā brīdī. 

Secinājumi

Apkopojot visu informāciju par lielisku tasīti kafijas, mēs noteikti varam teikt, ka galu galā viss ir atkarīgs no jūsu vēlmes mācīties un pilnveidot esošās prasmes, kas tiek iegūtas mācību ceļā. Ja tas trūkst, tad pat tehnoloģiski vismodernākais kafijas automāts būs diezgan bezjēdzīgs. Tāpēc pirms mēs pārejam pie labāko espresso kafijas automātu modeļu apspriešanas, mēs soli pa solim atklāsim jums, kā apgūt kafijas pagatavošanas procesu, lai jūs pēc tam varētu uzmundrināt gan sevi, gan viesus ar tasīti restorāna cienīgas kafijas! 

Kafijas pagatavošana pusautomātiskajā kafijas automātā

Labākās kafijas pupiņas priekš espresso un melnas kafijas

Kavos pupelės espresso kavai

Sāksim ar pareizo kafijas pupiņu izvēli. Ja jūs vēlaties pagatavot espresso vai melnu kafiju, jebkuras pupiņas, kas ir grauzdētas speciāli espresso pagatavošanas metodei, būs gana labas. Pagatavošanas metode parasti tiek norādīta uz iepakojuma vai kafijas aprakstā. Ja uz iepakojuma ir vārds “espresso”, tas nozīmē, ka kafijas pupiņu grauzdējums būs lieliski piemērots espresso kafijas automātiem.  

Nebaidieties eksperimentēt kafijas pagatavošanā! Meklējiet šo ideālo līdzsvaru starp smalkumu, šokolādes rūgtumu, atsvaidzinošu, vasarīgu skābumu un noslēpumaino saldumu, kas apvieno visas šīs garšas.  

Ja iepriekš esat izmantojis automātisko kafijas automātu un nesen iegādājāties pusautomātisko, mēs iesakām izmēģināt pupiņas, kuras jau iepriekš esat garšojuši. Espresso kafijas automāts, ļoti iespējams, atklās jaunas, negaidītas un bagātākas notis šajās pupiņās.  

Protams, lūkojoties pēc piemērotākajām kafijas pupiņām, jums vajadzētu pievērst uzmanību to garšas īpašībām un ņemt vērā to, ka, piemēram, Dienvidamerikā audzētas Āfrikas pupiņas, kas pēc tam tiek pārstrādātas izmantojot mazgāto metodi, vienmēr būs skābākas nekā Indijas vai Indonēzijas šķirnes. Tas nenozīmē, ka tāpēc uzreiz viena no šīm šķirnēm ir pārāka par otru – gluži pretēji, tas tikai pierāda to, ka pusautomātiskajā kafijas automātā ikvienam iespējams atklāt savu iecienītāko kafiju neatkarīgi no tā, cik neparasta ir viņu personīgā gaume! 

Labākā kafijas pupiņu izvēle kafijas dzērieniem ar pienu

Kavos pupelės gėrimams su pienu

Ja jūs esat kafijas un piena dzērienu cienītājs, izvēlieties kafijas pupiņas ar spēcīgāku raksturu – tas ir, ja vēlaties sajust kafijas garšu līdzās piena garšai. Nav vajadzības uztraukties, ka pupiņas varētu būt pārāk rūgtenas, jo gan kafija, gan piens nomāks to veidojot sabalansētas garšas.  

Kad esat iemācījies putot pienu (par šo mēs runāsim vēlāk), jūs varēsiet pagatavot burvīgu kafiju, kam raksturīgs dabīgs saldums un neticami maigas piena putas, kas sajaucas ar espresso, saglabājot kafijas unikālo tekstūru un tajā pašā laikā apveltot dzērienu ar gaisīgām augstas kvalitātes putām.

Pareizi samaltas kafijas pupiņas

Kad esat izvēlējies pareizās kafijas pupiņas, nākamais solis ir to samalšana. Mēs iesakām to darīt īsi pirms pagatavošanas, kā arī samalt tieši tādu daudzumu, kāds ir nepieciešams porcijas pagatavošanai. Neatkarīgi no tā, vai jums ir iebūvētas dzirnaviņas vai atsevišķas, tajās iespējams mainīt divus iestatījumus, kuriem ir milzīga ietekme uz iegūto kafiju. Tieši tāpēc, kā mēs jau minējām iepriekš, dzirnaviņas ir ļoti svarīga jebkura espresso kafijas automāta sastāvdaļa.

Pirmais iestatījums ir maltās kafijas porcija

Atkarībā no portafiltra (šajā gadījumā mēs runājam par dubulto), tajā parasti ietilpst 14 līdz 20 grami maltās kafijas. Labākais veids, kā noteikt pareizo porcijas lielumu, ir kafijas samalšana un pēc tam tās nopresēšana. Ja porcijas lielums ir pareizs, tampera mala saplūdīs vienā līmenī ar portafiltra malu.  

Tomēr ņemiet vērā, ka mainot porcijas lielumu dzirnaviņās, jums būs jāpielāgo arī kafijas malšanas ilgums, nevis paši grami. Šis ilgums katrām dzirnaviņām ir atšķirīgs, tāpēc, lai precīzi noskaidrotu, cik grami kafijas tiek izmantoti, jums būs jātur blakus svariņi, ar kuriem pēc tam nosvērt samaltās kafijas porciju.  

Otrais iestatījums ir maluma līmenis

Pirms maināt šo iestatījumu, pagatavojiet porciju espresso un uzņemiet laiku, kurā kafija tiek izsniegta. Ja jūs izmantojat 9 bāru spiedienu, espresso jābūt izsniegtam 20-25 sekunžu laikā, bet pirmajiem pilieniem vajadzētu iztecēt pēc 3-4 sekundēm. Ja kafija tiek izsniegta ātrāk un nekavējoties sāk plūst, kā arī izsniegšanas laiks ir ilgāks nekā 25 sekundes, pupiņas nepieciešams samalt rupjāk.  

Tas varētu būt mazliet sarežģīti, jo tā pati pupiņu porcija, kas tika rupji samalta var neietilpt portafiltrā (tā, lai tampera mala būtu vienā līmenī ar portafiltra malu). Tā rezultātā, ja kafijas izsniegšana aizņem ilgāku laiku, vispirms samaziniet porciju un tad samaliet to rupjāk.  

Kad pareizais maluma līmenis ir iegūts un espresso izsniegts 20-25 sekundēs, pagaršojiet kafiju un izlemiet vai šis iestatījums ir jums piemērots. Ja kafija ir bieza, pilnīga un piesātināta ar garšu, tas nozīmē, ka tā ir nevainojama! Ja dzēriens ir nedaudz ūdeņains, tas var nozīmēt, ka jūsu izvēlētā maltās kafijas porcija ir pārāk maza. Visbeidzot, ja kafija ir īpaši bagātīga un garšas ir pārāk koncentrētas, tas nozīmē, ka maltās kafijas porcijai jābūt mazākai.  

Dzirnaviņu regulēšanas brīdī iespējams arī noteikt nepieciešamo ūdens daudzumu. Kā jau mēs iepriekš minējām, kad no teknes plūstošā kafija iegūst pelēcīgi dzeltenu krāsu, tas nozīmē, ka tiek izdots pareizais espresso daudzums. Neaizmirstiet, ka jums jāpārtrauc pagatavošana tiklīdz šķidrums sasniedz espresso virsmu, nevis jāgaida, līdz tas pārvēršas vienmērīgas krāsas plūsmā. 

Spiediens kafijas pagatavošanas laikā un pirmspagatavošanas funkcija

Lai pagatavotu nevainojamu espresso, pagatavošanas laikā jāsaglabā 9 bāru spiediens. Tā kā daudzos kafijas automātos nav iespējams regulēt spiedienu, vienīgais veids, kā to var izdarīt, ir mainīt malšanas līmeni (kas nozīmē, ka pagatavošanas spiediena uzraudzīšana var palīdzēt pareizi noregulēt dzirnaviņas!).  

Daudzi mūsdienu espresso kafijas automāti ir aprīkoti ar pirmspagatavošanu vai pirms infūzijas funkciju, kas pagatavo kafiju izmantojot 3-4 bāru spiedienu pirmajās 3 sekundēs. Tas nodrošina to, ka visa nopresētā kafija tiek vienmērīgi samitrināta un, kad spiediens pēc šīm 3 sekundēm tiek palielināts, ūdens viegli sāk plūst caur visu kafiju nevis tās nelielu daļu. Espresso kafijas automātos ar E61 grupu šo funkciju var veikt manuāli nedaudz pavelkot sviru pirmajās sekundēs. 

Ja jums ir kafijas automāts, kur iespējams regulēt spiedienu visam pagatavošanas procesam, tas viss ir vēl vienkāršāk: vienkārši sāciet gatavot kafiju ar zemu spiedienu un pēc tam palieliniet to līdz 9 bāriem izmantojot sviru. Tomēr ņemiet vērā, ja pirms pagatavošanas process ilgst vairāk nekā pāris sekundes, ūdens ļoti viegli uzsūksies caur kafijas biezumiem, pagatavošanas spiediens kļūs daudz zemāks un nevainojamais espresso tiks sabojāts. 

Tīģera svītras, putu kārtiņa un nevainojams espresso

Ja espresso tiek pagatavots pareizi, tā putu kārtiņa pārklājas ar tīģerim raksturīgām svītrām. Tā sauktā “tīģera svītra” ir labi pazīstama parādība espresso gardēžu vidū. Espresso tiek izsniegts 20-25 sekundēs izmantojot 9 bāru spiedienu un iegūto dzērienu pēc tam rotā putu kārtiņa ar tīģerim raksturīgām svītrām, kā arī tam raksturīga bieza, pilnīga konsistence. 

Klasiskās kafijas receptes

Kad espresso pagatavošanas process ir pabeigts, jums jāizlemj, ko ar to iesāksiet tālāk. Galu galā visu recepšu pamatā ir espresso! Šo nevainojamo espresso dzērienu iespējams baudīt tāpat vien; ja jūs tam pievienosiet ūdeni, iegūsiet americano (kas, starpcitu, ir daudz gardāks nekā parasta melna kafija), un ja jūs tasītē ieliesiet vēl nedaudz piena, atkarībā no putām, jums būs iespēja baudīt gardu cappuccino vai latte dzērienu

Americano un melna kafija

Americano vs lungo

Americano ir gardāks par melnu kafiju. Bet kāpēc tā? Kā jau mēs iepriekš minējām, pēc espresso pagatavošanas kafija tiek pilnībā ekstraktēta. Savukārt melnas kafijas pagatavošanas laikā ekstrakcijas process turpinās, kā rezultātā arī maltās kafijas sliktās īpašības nokļūst dzērienā. Ja tā vietā izvēlēsieties pagatavot espresso un atšķaidīsiet to ar karstu ūdeni, kafija saglabās savas labākās īpašības, savukārt pievienotais ūdens nodrošinās dzērienam papildu saldumu – nekādu nevēlamu vai nepatīkamu garšu.

Piena dzērieni: cappuccino un latte

Cappuccino vs latte

Kā pagatavot burvīgus kafijas dzērienus ar pienu? Pirmkārt, jums jāsaprot atšķirība starp latte un cappuccino dzērieniem. Jūs noteikti jau zināt, ka šo abu dzērienu pamats sastāv no espresso – tas ir tik biezs, ka pēc maigas virpināšanas tas ir pamanāms tasītes iekšpusē. Galvenā atšķirība starp abiem dzērieniem ir piena daudzums un veids, kā tas tiek saputots.  Tasītē cappuccino ietilpst ⅓ espresso, ⅓ piena un ⅓ ar piena putām, savukārt latte sastāv no espresso, gandrīz veselas tasītes silta piena, kā arī slāņa, ko veido gludas krēmveida piena putas nedaudz vairāk kā 1 centimetra biezumā. Abu šo dzērienu pagatavošanas tehnika ir identiska, bet pēc receptēm ir redzams, ka cappuccino dzērienam nepieciešams lielāks piena putu daudzums.   

Kā saputot pienu priekš cappuccino vai latte dzēriena?

Pirms tvaika sprauslas iemērkšanas piena putošanas traukā, atlaidiet nedaudz tvaika salvetē, lai atbrīvotos no kondensāta. Ar kreiso roku satveriet trauka apakšu un iemērciet tajā sprauslu tādā veidā, lai tā atdurtos pret snīpi un sāktu putot pienu nekustoties no vienas puses uz otru.  

Kad esat pārliecinājies par to, ka tvaika sprausla ir vertikālā pozā un tā ir iegremdēta pienā, ar labo roku ātri atlaidiet tvaiku pilnā spēkā. Tiklīdz tas tiek izdarīts, nedaudz nolaidiet trauku. Tvaika sprauslai vajadzētu pieskarties piena virsmai un jums vajadzētu sadzirdēt nepārtrauktu “tshhhh” skaņu. Ja tas ir tieši tas, kas notiek, urrā – jūs esat piena putošanas procesā!  

Šajā brīdī jums jāizlemj vai putas būs paredzētas tasītei latte vai cappuccino dzēriena. Ja pirmajam, putojiet pienu šādā veidā vēl 3 sekundes, bet ja otrajam, tad putošanas laikam nevajadzētu būt ilgākam par 5 sekundēm. Kad laiks ir beidzies, nomainiet trauka leņķi tā, lai tvaika sprausla atrastos nedaudz šķībā nevis vertikālā pozā. Kamēr tas tiek darīts, pārliecinieties, ka sprausla joprojām atrodas iemērkta pienā.  

Ja viss tiek darīts pareizi, pienam pa vidu veidosies virpulis – tas lēnām ievilksies un nomāks visus burbuļus. Šajā posmā piena putas sajaucas ar siltu pienu. Kad būsiet apguvis šo tehniku, jūs varēsiet pagatavot pienu, kas ir tikpat gluds kā zīds un tikpat viegls kā mākonis.  

Priekš cappuccino saputojiet pienu līdz 65 °C (temperatūras pārbaudei sākumā iespējams izmantot termometru). Šajā temperatūrā pienā tiek atklāts tā dabīgais saldums, tāpēc dzērienam nebūs nepieciešams cukurs pat tad, ja parasti kafiju dzerat ar cukuru.  

Lai pagatavotu tasīti ar latte dzērienu, uzkarsējiet pienu līdz 70 °C. Tādā veidā piens ilgāku laiku paliks silts un pat pēdējais malks pārsteigs jūsu garšas kārpiņas ar neticamu siltumu. Īsta bauda. 

Šī procesa beigās izslēdziet tvaiku ar pēkšņu kustību (dariet to ar kreiso roku, kuru iepriekš izmantojāt, lai satvertu trauka apakšu – ar labo roku turiet trauku aiz roktura). Nolieciet trauku malā un notīriet tvaika sprauslu ar salvetīti. Pārliecinieties, ka tiek atbrīvots arī neliels tvaika daudzums, lai atbrīvotos no piena, kas sakrājies tvaika sprauslas iekšpusē.  

Atstājiet pienu malā uz 15 sekundēm, pēc tam satveriet trauka rokturi un virpiniet pienu pretēji pulksteņrādītāja virzienam līdz putas iegūst spīdīgu izskatu.  

Ja vēlaties pagatavot tasīti ar latte dzērienu, izmantojiet trauka snīpīti, lai ielietu pienu plānā plūsmā, bet ja gatavosiet cappuccino, no trauka malas straujā kustībā pārlejiet pienu tasītē, lai arī visas putas ieplūstu tasītē.

Kad runa ir par kafijas dzērieniem ar pienu, ļoti populāri ir arī flat white un espresso macchiato. Lai pagatavotu pirmo dzērienu, izlaidiet putošanas procesu un vienkārši ielejiet sakarsēto pienu tasītē tieši tāpat, kā jūs to darītu, ja gatavotu latte. Lai pagatavotu otru dzērienu, saputojiet piena putas izmantojot cappuccino tehniku un pievienojiet 4-5 karotes espresso porcijai.  

Visbeidzot, neaizmirstiet, ka katru no šiem dzērieniem ieteicams baudīt tūlīt pēc pagatavošanas – tad tie garšo vislabāk!

Pusautomātisko kafijas automātu apkope

Ikdienā. Pārliecinieties, ka kafijas pagatavošanas grupa ar nelielu ūdens daudzumu vienmēr tiek izskalota starp dzērienu pagatavošanu, kā arī pēc kafijas biezumu izmešanas kārtīgi notīriet portafiltru. Uzreiz pēc lietošanas būtu ieteicams arī notīrīt tvaika sprauslu ar lupatiņu. Neaizmirstiet nomazgāt notekpaplāti un tasīšu režģi pēc tam, kad esat pabeidzis gatavot kafiju! 

Reizi nedēļā vai ik pēc 100 kafijas porcijām. Izmantojot speciālas tīrīšanas tabletes, veiciet kafijas pagatavošanas grupas un portafiltra tīrīšanu (dažiem pusautomātiskajiem kafijas automātiem ir speciāls tīrīšanas filtrs, kas paredzērs šim nolūkam). Šī programma palīdzēs atbrīvoties no kafijas atlikumiem un eļļām. Tīrīšanas tableti var arī izšķīdināt ūdenī, ievietot tajā portafiltru un kafijas filtrus, ļaut tiem mērcēties vismaz 15-30 minūtes un pēc tam kārtīgi tos noskalot ar tīru ūdeni.

Pēc vajadzības. Ja jūsu kafijas automāts ir aprīkots ar iebūvētām dzirnaviņām, neaizmirstiet ik pa laikam tās notīrīt izmantojot speciālas tīrīšanas tabletes, kas paredzētas kafijas dzirnaviņu tīrīšanai. 

Kafijas automāta atkaļķošana: ja jūsu kafijas automāts ir aprīkots ar termobloka sildīšanas sistēmu, jums regulāri jāveic atkaļķošana pamatojoties uz lietotāja rokasgrāmatā sniegtajiem norādījumiem. Tomēr, ja jūsu kafijas automātā ir iebūvēts boileris (vai boileri), mēs iesakām izmantot papildu ūdens filtrus vai mīkstu ūdeni – tas ir tāpēc, ka gan regulāra atkaļķošana, gan kaļķakmens var kaitēt šiem kafijas automātiem. Ja kaļķakmens jau ir izveidojies un šī iemesla dēļ esat sācis saskarties ar problēmām, mēs aicinām sazināties ar kafijas automātu servisa tehniķiem.  

Populārākie espresso kafijas automāti mājai

Lai padarītu piemērotākā espresso kafijas automāta izvēli daudz vienkāršāku, mēs esam apkopojuši labākos un populārākos pusautomātiskos kafijas automātu modeļus, kas pašlaik ir pieejami tirgū. Mēs esam sagrupējuši šīs iekārtas pēc to cenas, lai jūs varētu veikt savu izvēli pamatojoties ne tikai uz kafijas automāta tehniskajām specifikācijām, bet ņemot vērā arī jūsu noteikto budžetu. Detalizēts apraksts pie katra modeļa palīdzēs jums veikt pareizo izvēli. 

Labākie espresso kafijas automāti: Līdz €300

Tehniskās specifikācijas De’Longhi „EC230.BK De’Longhi „EC251.W“ De’Longhi EC685.M
DeLonghi EC230.BK De’Longhi EC 251.W De’Longhi EC 685.M
Vispārīgās īpašības
Ražotājs De’Longhi De’Longhi De’Longhi
Izcelsmes valsts Ķīna Ķīna Ķīna
Jauda 1100 W 1100 W 1300 W
Ūdens sūkņa spiediens 15 bāri 15 bāri 15 bāri
Manometrs Nav Nav Nav
Tvaika padeves veids Šaura sprausla Plata sprausla Plata sprausla ar divām pozīcijām (piena putošanai un karsēšanai)
Atsevišķs uzgalis karstajam ūdenim Nav Nav Nav
Iebūvētas dzirnaviņas Nav Nav Nav
Vadība
Ekrāns Nav Nav Nav
Vadības veids Rotējošs slēdzis Pogas Programmējamas pogas
Iestatījumi
Programmējams porcijas izmērs
Temperatūras iestatījumi
Citas funkcijas Iespēja pagatavot dzērienus izmantojot kafijas tabletes Iespēja pagatavot dzērienus izmantojot kafijas tabletes; iespēja regulēt ūdens temperatūru; integrēta atkaļķošanas programma un programmējama ūdens cietība
Tvertnes/konteineri
Ūdens tvertne 1 l 1,1 l 1,1 l
Izmēri un svars
Kafijas automāta izmēri (platums x augstums x dziļums) 20,5 cm x 28,5 cm x 34,3 cm 20,8 cm x 32,7 cm x 32 cm 14,9 cm x 30,3 cm x 33 cm
Svars 4,3 kg 3 kg 4,2 kg
Portafiltra diametrs (mm) 51 mm 51 mm 51 mm
Iekļauts komplektā
Iekļauts komplektā Parastais filtrs, dubultais filtrs, plastmasas mērkarote/tamperis maltai kafijai Parastais zemspiediena filtrs, dubultais zemspiediena filtrs, plastmasas mērkarote/tamperis maltai kafijai Parastais zemspiediena filtrs, dubultais zemspiediena filtrs, filtrs priekš kafijas tabletēm, plastmasas mērkarote/tamperis maltai kafijai

 

De’longhi EC230.BK

Kafijas automāts De’Longhi „EC230.BK“

Viens no lētākajiem un populārākajiem espresso kafijas automātiem, kas noteikti atbilst kafijas pagatavošanas iesācēju vajadzībām. Tajā ir pavisam vienkārši pagatavot vienu vai divas porcijas ar espresso vai melnu kafiju, kā arī saputot pienu iecienītākajiem piena dzērieniem. 

Kafijas automāts ir ļoti viegli lietojams: vienkārši izmantojiet rotējošo slēdzi, kas atrodas kafijas automāta priekšpusē. Pagrieziet to uz vienu pusi, lai aktivizētu tvaika funkciju, pagrieziet uz otru pusi un kafijas automāts sāks pagatavot kafiju. Šī modeļa iekšpusē ir neliels, bet izturīgs nerūsējošā tērauda boileris. 

Vēl viena svarīga iezīme ir tas, ka šajā kafijas automātā ir iespējams izmantot garākas tasītes vai glāzes. Apakšējo tasīšu paplāti ir iespējams noņemt, lai jūs varētu ievietot tasīti, kas augstumā nepārsniedz 11 cm. Turklāt šim kafijas automātam ir īpaši stilīgs dizains – tas lieliski iederēsies jebkurā interjerā. 

De’longhi EC251.W

Kafijas automāts De’Longhi „EC251.W“

Arī šis budžeta modelis ir iecienīts kafijas gardēžu vidū. Lai gan tas ir vecāks par pirmo kafijas automātu, tas joprojām ir ļoti populārs. Atšķirībā no pirmā modeļa, šis kafijas automāts tiek darbināts ar trīs pogu palīdzību, kuras atrodas uz ierīces priekšējā paneļa un tās ir: ieslēgšanas/izslēgšanas poga, kafijas poga un tvaika poga. 

Galvenā atšķirība starp šiem abiem, iespējams, ir fakts, ka “EC251.W” ir aprīkots ar zemspiediena filtriem (par tiem tika aprakstīts raksta pirmajā daļā). Pateicoties spiedienam, ko rada šo filtru dubultais apakšējais slānis, espresso iegūst īpaši stingru un biezu putu kārtiņu – pat ja pupiņas netiek kārtīgi samaltas. Šī modeļa tvaika sprausla ir veidota nedaudz savādāk, lai iesācēji varētu vienkāršāk saputot piena putas. 

Vēl viena svarīga priekšrocība ir iespēja pagatavot dzērienus izmantojot kafijas tabletes, kā arī maltu kafiju (tāpēc kafijas automāts ir marķēts ar saīsinājumu E.S.E. – Easy Serving Espresso). Tomēr ņemiet vērā, ka šajā modelī iespējams ievietot tasītes, kuru augstums nepārsniedz 8.6 cm. 

De’longhi EC685.M

Kafijas automāts De’Longhi „EC685.M“

Šis kafijas automāts ir neapstrīdams cenu kategorijas līderis. Bet kāpēc? Nu, pirmkārt, tā metalizētais korpuss un stilīgais dizains padara šo kafijas automātu ļoti modernu, tāpēc mēs garantējam, ka tas iederēsies jebkurā interjerā. 

Tikpat svarīgs ir fakts, ka šis modelis ir ļoti kompakts (tas ir tikai 14,9 cm plats!), tāpēc tam atradīsies vieta jebkurā virtuves nostūrī. Kad runa ir par šī kafijas automāta darbību, tas ir aprīkots ar programmējamām pogām – vienai vai divām porcijām. Turklāt modelī iespējams regulēt ūdens temperatūru (iespējams izvēlēties no trīs dažādiem līmeņiem), kas nozīmē, ka jūs varēsiet eksperimentēt ar dažādām kafijas garšām. 

Kafijas automāta attēlā redzams, ka tā tvaika sprausla nedaudz atšķiras no iepriekš aprakstītajiem modeļiem. Šai tvaika sprauslai ir divas fiksētas pozīcijas: ar vienu iespējams pagatavot karstu pienu, savukārt ar otru – piena putas. Kafijas automātā iespējams pagatavot kafiju arī izmantojot kafijas tabletes – un lai to visu padarītu vēl ērtāku, komplektā ir iekļauts atsevišķs filtrs, kas paredzēts šīm kafijas tabletēm. Kafijas automātam ir parastie zemspiediena filtri, kas nozīmē to, ka kafija iegūs burvīgu putu kārtiņu! 

Ir vērts arī pieminēt ūdens cietības programmēšanas iespējas, kā arī kafijas automātā iebūvēto signālu, kas informēs lietotāju par nepieciešamību veikt atkaļķošanu. Šo abu funkciju kombinācija kafijas automāta apkopi padara vēl vienkāršāku. Ņemot vērā visu iepriekš minēto, nav pārsteigums, ka šis modelis jau vairākus gadus atrodas šīs cenu kategorijas priekšgalā.  

Labākie espresso kafijas automāti: €500800

Tehniskās specifikācijas Sage „The Barista Express SES875“ Anita PL042TEMD Rancilio Silvia E
Sage The Barista Express SES875 Lelit Anita PL042TEMD Rancilio Silvia E
Vispārējās īpašības
Ražotājs Sage Lelit Rancilio
Izcelsmes valsts Ķīna Itālija Itālija
Jauda 1850 W 1000 W 950 W
Ūdens sūkņa spiediens 15 bāri 15 bāri 15 bāri
Manometrs Ir Ir Nav
Ūdens sildīšanas sistēma Sildelements ar PID sistēmu Boileris (250 ml) + PID sistēma Boileris (300 ml)
Tvaika padeves veids Profesionālā tvaika padeve Profesionālā tvaika padeve Profesionālā tvaika padeve
Atsevišķs uzgalis karstajam ūdenim Ir Nav Nav
Iebūvētas dzirnaviņas Ir Ir Nav
Vadība
Ekrāns Nav Nav Nav
Vadības veids Programmējamas pogas Sviras Pogas
Iestatījumi
Programmējams porcijas izmērs
Temperatūras iestatījumi
Citas funkcijas Integrēts noņemamais tamperis Integrēts tamperis

Tvertnes/konteineri
Ūdens tvertne 2 l 2,7 l 2 l
Izmēri un svars
Kafijas automāta izmēri (platums x augstums x dziļums) 33 cm x 40 cm x 31 cm 31.5 cm x 36.8 cm x 25.5 cm 23.5 cm x 34 cm x 29 cm
Svars 12 kg 10.2 kg 14 kg
Portafiltra diametrs (mm) 54 mm 57 mm 58 mm
Iekļauts komplektā
Iekļauts komplektā Dozēšanas rīks “Razor”, parastais vai dubultais filtrs (zemspiediena un bezspiediena), kafijas mērkarote, integrēts tamperis, nerūsējošā tērauda trauks piena putošanai, tīrīšanas disks un tabletes, tīrīšanas birstīte un citi rīki, ūdens filtra turētājs un ūdens filtrs Parastais un dubultais filtrs, filtrs priekš kafijas tabletēm Parastais un dubultais filtrs, mērkarote maltai kafijai, nerūsējošā tērauda tamperis

Sage The Barista Express SES875

Kafijas automāts SAGE „The Barista Express SES875“

Šis espresso kafijas automāts ar iebūvētām kafijas dzirnaviņam un neskaitāmiem piederumiem (aplūkojiet sarakstu iepriekšējā tabulā!) liks jums sajust sevī īstu mājas baristu! 

Jums būs iespēja pareizi samalt kafijas pupiņas, kas pēc tam nonāks pa tiešo portafiltrā (tā diametrs nav gluži tāds, kā profesionālajiem, bet atšķirība ir pavisam neliela). Ar integrēto tamperi jūs kārtīgi varēsiet nopresēt kafiju un pēc tam ievietot to kafijas automātā. Modelim ir sildelementa sildīšanas sistēma ar iebūvētu digitālo temperatūras sensoru, kas pazīstams arī kā PID sistēma. Tas nozīmē, ka jūs varēsiet regulēt kafijas temperatūru un eksperimentēt ar dažādām kafijas garšām. Porcijas izmērs ir viegli programmējams. Augstspiediena sūknis ļauj pagatavot īpaši krēmīgu un aromātisku kafiju, savukārt ar profesionālo tvaika sprauslu varēsiet saputot pienu kā īsts barista un baudīt restorāna cienīgu kafiju mājās. 

Ir svarīgi pieminēt, ka šī kafijas automāta komplektā ietilpst divu veidu filtri: zemspiediena un bezspiediena. Jums būs iespēja izmēģināt abus un izvēlēties sev piemērotāko filtru. Nav vajadzības uztraukties arī par augstas kvalitātes piena trauka meklēšanu – arī tas ir iekļauts komplektā. Kopumā šis kafijas automāts būs ideāli piemērots tiem, kuri vēlas iejusties patiesa baristas ādā bez nepieciešamības iedziļināties profesionālas kafijas pagatavošanas sīkumos.

Lelit Anita PL042TEMD

Kafijas automāts Lelit „Anita PL042 TEMD“

Šis Itālijā ražotais Lelit espresso kafijas automāts paceļ mūs vēl augstākā profesionalitātes līmenī. Tāpat kā iepriekš pieminētais Sage modelis, arī “Anita” ir aprīkots ar iebūvētām dzirnaviņām, tāpēc pirms katras dzēriena pagatavošanas kafijas pupiņas tiek samaltas pa tiešo portafiltrā. Portafiltra diametrs vēl vairāk atbilst profesionālajam standartam – tā diametrs ir 57 mm. 

Turklāt tāpat kā visiem populārākajiem kafijas automātiem, arī šim modelim ir boileris, lai gan tas ir pavisam neliels. Tas nodrošina stabilu un vienmērīgu ūdens temperatūru, kas tiek izmantots kafijas pagatavošanai. Vara boilera tilpums ir 250 ml. Ir arī vērts pieminēt, ka šim modelim nav nepieciešams pārāk ilgs laiks, lai uzsiltu – pietiek vien ar 3 minūtēm. PID temperatūras kontrole, ar ko ir aprīkots boileris, ļauj regulēt kafijas un tvaika temperatūru. Šajā gadījumā iespējas, ko sniedz šis modelis salīdzinājumā ar Sage modeli, ir plašākas. Pēdējā, bet ne mazāk svarīga īpašība ir tā, ka modelis ir aprīkots ar ērtu tvaika sprauslu, ar ko iespējams viegli saputot piena putas saviem iecienītākajiem piena dzērieniem.

Rancilio Silvia E

Kafijas automāts Rancilio „Silvia E“

Ja vēlaties savu kafijas pagatavošanas rituālu pacelt pavisam jaunā līmenī, mēs iesakām apsvērt pazīstamā itāļu kafijas automātu ražotāja Rancilio radīto “Silvia E” modeli. Tā izveidei tiek izmantoti augstas kvalitātes materiāli un tam piemīt smago metālu korpuss – katra detaļa, kas redzama šajā kafijas automātā, liecina par to cilvēku plašo pieredzi, kuri to izveidoja un iepazīstināja ar pārējo pasauli. 

Tā iekšpusē ir boileris, kas lieliski uztur nepieciešamo temperatūru (tāpat kā tie, kuri atrodami pašos profesionālākajos kafijas automātos!). Boileris ir īpaši labi izolēts, tāpēc tas arī palīdzēs ietaupīt enerģiju. Profesionālais 58 mm portafiltrs ir ļoti ērti satverams un liek gan amatieriem, gan patiesiem profesionāļiem no jauna tajā iemīlēties. Profesionālā tvaika sprausla pilnībā ļauj izbaudīt putošanas procesu un ir ideāli piemērota latte mākslas veidošanai. Pilnajā kafijas automāta komplektācijā ir iekļauts arī izturīgs un profesionāls tamperis. 

Lai gan šis modelis nav aprīkots ar iebūvētām dzirnaviņām (kas nozīmē, ka tās jums būs jāiegādājas atsevišķi), tā ne vienmēr ir slikta lieta. Mēs jau minējām, ka, jo profesionālāks ir espresso kafijas automāts, jo mazāka iespēja, ka tam būs iebūvētas kafijas dzirnaviņas.

Labākie espresso kafijas automāti: €9501300

Tehniskās specifikācijas Sage „the Barista™ Touch SES880“ Ascaso „Steel Duo PID Black&Wood“ Lelit MaraX PL62X
Sage the Barista Touch SES880 Ascaso Steel Duo PID Black&Wood Lelit MaraX PL62X
Vispārīgās īpašības
Ražotājs Sage Ascaso Lelit
Kilmės šalis Ķīna Spānija Itālija
Jauda 2400 W 2068 W 1400 W
Ūdens sūkņa spiediens 15 bāri 20 bāri 15 bāri
Manometrs Nav Ir Ir
Ūdens sildīšanas sistēma Sildelements ar PID sistēmu  Termobloks ar PID sistēmu Nerūsējošā tērauda HX boileris (1.8 l) ar PID sistēmu
Tvaika padeves veids Automatizētā tvaika padever Profesionālā tvaika padeve Profesionālā tvaika padeve
Atsevišķs uzgalis karstajam ūdenim Ir Ir Ir
Iebūvētas dzirnaviņas Ir Nav Nav
Vadība
Ekrāns Krāsu skārienekrāns Nav Nav
Vadības veids Skārienjutīgs Sviras slēdži Svira un rokturi
Iestatījumi
Programmējams porciju izmērs
Temperatūros nustatymai
Citas funkcijas Automatizēta piena putošana un citi automatizēti procesi, iespēja saglabāt receptes Profesionāls portafiltrs un tvaika padeve, programmējama pirms pagatavošana E61 grupas galviņa, iespēja saputot pienu un pagatavot kafiju vienlaicīgi
Tvertnes/konteineri
Ūdens tvertne 2 l 2 l 2,5 l
Boilera tilpums 1,8 l
Izmēri un svars
Kafijas automāta izmēri (platums x augstums x dziļums) 32,2 cm x 40,7 cm x 32,2 cm 27 cm x 36 cm x 31.5 cm 22 cm x 35 cm x 41 cm
Svars 20 kg 12 kg 18.8 kg
Portafiltra diametrs (mm) 54 mm 58  mm 58  mm
Iekļauts komplektā
Iekļauts komplektā Nerūsējošā tērauda piena trauks, tīrīšanas diski un tabletes, dubultsienu filtri, parastie filtri, ūdens filtrs un turētājs, tīrīšanas birstīte, dozēšanas rīks “Razor”, sešstūra atslēga, tvaika sprauslas tīrīšanas rīks, ūdens cietības tests, tamperis Koka portafiltrs (ar 58 mm diametru), 5 nerūsējošā tērauda filtri: 2 bezspiediena filtri (parastais vai dubultais), 2 zemspiediena filtri (parastais vai dubultais) un 1 filtrs, kas paredzēts kafijas tabletēm (E.S.E.), 58 mm komerciālais portafiltrs, 4 filtri: 911 g, 1418 g, 1821 g un viens tīrīšanas filtrs, paaugstināts statīvs espresso tasītēm, ūdens filtrs, 58 mm nerūsējošā tērauda tamperis ar koka rokturi

Sage the Barista™ Touch SES880

Kafijas automāts Sage „the Barista™ Touch SES880“

Šis noteikti ir tas kafijas automāts, par ko sapņo katrs kafijas pagatavošanas iesācējs! Lai gan tas pieder pie pusautomātisko kafijas automātu kategorijas, šis modelis kalpos kā jūsu personīgais barista. Procesi ir pilnībā automatizēti: jums atliek sekot instrukcijām vai mainīt iestatījumus izmantojot skārienjutīgo krāsu ekrānu. 

Kafijas automātā atrodami 5 iepriekš ieprogrammēti dzērieni. Izvēloties un nospiežot vienu no pieejamajām receptēm, jums būs iespēja apskatīt iestatījumus, kurus iespējams arī mainīt: tajos ietilpst malšanas ilgums (modelis ir aprīkots ar iebūvētām kafijas dzirnaviņām), kafijas pagatavošanas temperatūra un laiks, un pat piena putošanas līmenis. Kad vēlēsieties saputot pienu, jums tikai būs jāiemērc automatizētā tvaika sprausla pienā – piens tiks saputots baristas cienīgā līmenī. Inovatīvā sildīšanas sistēma ļauj kafijas automātam ātri uzsilt un pēc tam pagatavot vairākas tasītes pēc kārtas bez pārtraukumiem. Iebūvētais PID temperatūras regulētājs ļauj lietotājam pielāgot temperatūru pēc saviem uzskatiem, tādējādi dodot iespēju eksperimentēt ar dažādām kafijas garšām. Jums būs iespēja pat izveidot un saglabāt 6 papildu receptes! 

Šis kafijas automāts būs lieliska izvēle tiem, kuri ātri un ērti vēlās pagatavot un baudīt gardus dzērienus, vienlaikus uzticot daļu kafijas pagatavošanas atbildības kafijas automātam.  Neaizmirstiet aplūkot sarakstu ar piederumiem, kas tiek iekļauti pilnajā komplektācijā – tas ir patiesi iespaidīgi!  

Ascaso Steel Duo PID Black&Wood

Kafijas automāts Ascaso „Steel Duo PID Black&Wood“

Ja jūs esat viens no tiem, kam patīk darīt lietas ar rokām, kas sapņo kļūt par tradicionālu baristu un novērtē kafijas automāta dizainu un skaistumu, kā arī funkcionalitāti, tad šis kafijas automāts noteikti ir domāts jums! 

Viena no šī kafijas automāta iezīmēm ir portafiltrs ar 58 mm diametru, kas ir raksturīgs šāda veida profesionālajiem kafijas automātiem. Portafiltra rokturis ir izgatavots no koka (kas tam piešķir greznības sajūtu un padara to pieskārienam patīkamu) un tam raksturīgs leņķis, kas nodrošina vienmērīgu instrumenta stabilitāti uz darba virsmas, lai jūs varētu nopresēt kafiju bez liekām raizēm. 

Vēl viena svarīga īpašība ir tvaika sprausla ar karstumizturīgu pārklājumu. Tai var droši pieskārties pat putošanas procesā. Mēs ar pārliecību varam teikt, ka tas ir ideāli piemērots arī latte mākslas veidošanai. Kafijas automāts ir aprīkots ar divām atsevišķām sildīšanas sistēmām: viena paredzēta tvaikam un otra kafijas pagatavošanai (šo sistēmu sauc par “dubulto termobloku”). Sistēmas nodrošina, ka gan tvaikam, gan kafijai nepieciešamā temperatūra tiek sasniegta ļoti ātri. Turklāt nav nepieciešams pārtraukums starp kafijas pagatavošanu un piena putošanu. 

Kad runa ir par kafijas pagatavošanu, ieprogrammējamā un regulējamā pirms pagatavošanas funkcija un ūdens temperatūra būs noderīga. Ir padomāts arī par tasīšu sildīšanas funkciju – kafijas automāta augšpusē ir plaša tasīšu sildīšanas zona. Pēdējais, bet ne mazāk svarīgais – rūpnieciskais dizains un ūdens tvertne ar apgaismojumu padara kafijas automātu estētiski patīkamu.

Lelit MaraX PL62X

Kafijas automāts Lelit „MaraX PL62X“

Kāpsim vēl augstāk pa espresso kafijas automātu kāpnēm un pietuvosimies kafijas pagatavošanas mākslai tīrākajā formā. Šis HX kafijas automāts ir aprīkots ar īpaši ietilpīgu boileri, atsevišķu kafijas pagatavošanas sistēmu, tradicionālo E61 pagatavošanas grupu un profesionālu tvaika padevi, tāpēc jums būs iespēja kontrolēt visu kafijas pagatavošanas procesu no sākuma līdz beigām. 

Tas, kas piesaistīs uzmanību vispirms, ir leģendārā E61 pagatavošanas grupa, kas nodrošina visaugstāko termiskās stabilitātes līmeni un ļauj lietotājiem pagatavot kafiju tieši tā, kā viņi vēlas. Paceliet rokturi mazliet uz augšu un tiks ieslēgta pirms infūzijas funkcija, pēc tam paceliet to līdz galam, lai uzraudzītu ūdens spiedienu manometrā un pārliecinātos, ka tas būs pietiekams priekš kafijas pagatavošanas. Ar E61 grupu nav iespējams ieprogrammēt izsniegšanas ilgumu un izsniegtās kafijas daudzumu, bet tas nozīmē, ka jums ir iespēja pielāgoties mainīgajai situācijai un pārtraukt izsniegšanu manuāli tad, kad tas ir nepieciešams. 

Kamēr tiek gatavots espresso, jūs vienlaicīgi varat saputot piena putas priekš latte vai cappuccino dzēriena (tas viss pateicoties HX boilerim). Tā kā šī kafijas automāta tvaika padeve ir īpaši jaudīga, ar to vienlaicīgi iespējams saputot lielāku piena daudzumu, kas nepieciešams divām kafijas porcijām. 

Kad jūs pirmo reizi ieraudzīsiet šo unikālo kafijas automātu, jūs uzreiz iemīlēsiet kafijas pagatavošanas mākslu. Iekārta ir paredzēta tiem, kuri kafijas pagatavošanu uzskata par amatniecību un ir gatavi pievērst uzmanību katrai šī procesa niansei un pilnveidoties, lai sasniegtu ideālu.  

Labākie espresso kafijas automāti: Virs €1500

Tehniskās specifikācijas Sage „the Oracle™ Touch SES990“ Rocket Espresso „R Cinquantotto“ Lelit Bianca PL162T
Sage the Oracle™ Touch SES990 Rocket Espresso R Cinquantotto Lelit Bianca PL162T
Vispārīgās īpašības
Ražotājs Sage Rocket Espresso Lelit
Izcelsmes valsts Ķīna Itālija Itālija
Jauda 2400 W 1400 W 1400 W
Ūdens sūkņa spiediens 15 bāri 15 bāri 15 bāri
Manometrs Nav Ir Ir
Ūdens sildīšanas sistēma Divi atsevišķi boileri ar PID sistēmu Divi atsevišķi boileri ar PID sistēmu Divi atsevišķi boileri ar PID sistēmu
Tvaika padeves veids Automātiskā tvaika padeve Profesionālā tvaika padeve Profesionālā tvaika padeve
Atsevišķs uzgalis karstajam ūdenim Ir Ir Ir
Integruotas malūnas Ir Nav Nav
Vadība
Ekrāns Skārienjutīgs ekrāns Atsevišķs skārienpanelis Nav
Vadības veids Skārienjutīgs Svira un rokturi Svira un rokturi
Iestatījumi
Programmējams porciju izmērs
Temperatūras iestatījumi
Citas funkcijas Pilnībā automatizētie procesi: malšana, presēšana, pagatavošana, putošana Profesionāls rotācijas sūknis; iespēja savienot iekārtu ar ūdens apgādes sistēmu Iespēja regulēt spiedienu pagatavošanas laikā; iespēja savienot iekārtu ar ūdens apgādes sistēmu
Tvertnes/konteineri
Ūdens tvertne 2,5 l 2,5 l 2,5 l
Boilera tilpums (tiks pievienots) 580 ml kafijai un 1.8 l tvaikam 800 ml kafijai un 1.5 l tvaikam
Izmēri un svars
Kafijas automāta izmēri (platums x augstums x dziļums) 37 cm x 41 cm x 45 cm 31 cm x 38.5 cm x 44 cm 29 cm x 40 cm x 40 cm
Svars 12 kg 20 kg 20 kg
Portafiltra diametrs (mm) 58  mm 58  mm 58  mm
Iekļauts komplektā
Iekļauts komplektā Nerūsējošā tērauda piena trauks, dubultais filtrs, filtrs vienai porcijai, ūdens filtrs un turētājs, tīrīšanas diski un tabletes, biezumu kastīte, tīrīšanas birstīte dzirnaviņu zobratiem, tvaika sprauslas tīrīšanas pulveris, ūdens cietības tests (tiks pievienots) Dubultais filtrs un filtrs vienai porcijai, portafiltrs bez pamatnes, filtrs tīrīšanai, 70 l ūdens filtrs, nerūsējošā tērauda tamperis ar alumīnija rokturi, birstīte pagatavošanas grupai, mikrošķiedru lupatiņa, papildu tvaika sprausla, piederumi, kas paredzēti iekārtas savienošanai ar ūdens apgādes sistēmu

Sage the Oracle™ Touch SES990

Kafijas automāts Sage „the Oracle™ Touch SES990“

Ar šo kafijas automātu, ko ražo Sage, mēs ieejam pavisam jaunā pusautomātisko kafijas automātu laikmetā. Aprīkots ar dubulto boileru sildīšanas sistēmu un profesionālu 58 mm portafiltru, kur iespējams ievietot aptuveni 22 g kafijas – tas ir vēl vairāk pielīdzināms profesionālajiem modeļiem. 

Arī vairāki procesi šeit ir automatizēti: kafijas automāts ne tikai automātiski saputo pienu, atdarinot baristas darbības un katru reizi iegūstot nevainojamu rezultātu, bet arī nopresē malto kafiju izmantojot iebūvētu tamperi. 

Tomēr automātiskā spiediena uzturēšana, iespējams, ir visnovatoriskākā šī modeļa iezīme – tas nozīmē, ka ūdens spiediens, kas tiek izmantots kafijas pagatavošanai, vienmēr ir stabils, tādējādi tiek saglabātas visas kafijas garšas īpašības. Starp daudzajām receptēm, kas atrodamas šajā Sage modelī, automātiski iespējams pagatavot arī americano: jums atliek izvēlēties dzērienu un kafijas automāts pirms ūdens pievienošanas ar atsevišķu tekni pagatavos dubulto espresso. Turklāt, lietotājiem būs iespēja saglabāt 8 personīgās receptes. 

Šis kafijas automāts būs ideāli piemērots tiem, kuri sapņo par augstas kvalitātes kafijas baudīšanu un aktīvu piedalīšanos kafijas pagatavošanas procesā, tomēr neiebilst, ja pāris soļi tiks veikti automātiski.

Rocket Espresso R Cinquantotto

Kafijas automāts Rocket Espresso „R Cinquantotto“

Rocket Espresso ir labi pazīstams komerciāli profesionālu kafijas automātu ražotājs. Nav nekāds pārsteigums, ka mājas modelim “R Cinquantotto” piemīt visas profesionālajiem kafijas automātiem raksturīgās īpašības. 

Ar rotācijas sūkni iespējams izvēlēties sev piemērotāko ūdens apgādes veidu: tajos iespējams izmantot noņemamu ūdens tvertni vai savienot pa tiešo ar ūdens apgādes sistēmu. Tas noteikti noderēs tādos gadījumos, ja kafijas automāts atrodas ofisā un tiek izmantots vairāku dzērienu pagatavošanai pēc kārtas. Modelis ir aprīkots arī ar diviem atsevišķiem boileriem, kuros iespējams regulēt temperatūru izmantojot integrēto PID sistēmu. 

Ar skārienjutīgo ekrānu iespējams vienkārši izvēlēties nepieciešamās funkcijas, savukārt E61 grupas galviņa nozīmē to, ka kafija tiek izsniegta manuāli. Tāpat kā citos kafijas automātos, kas ir aprīkoti ar šo grupu, arī “R Cinquantotto” modelī iespējams kontrolēt izsniegšanas procesu ar patiesu precizitāti un apturēt to nepieciešamajā brīdī. 

Arī iebūvētais taimeris ir lielisks papildinājums. Tas ļauj kafijas cienītājiem uzraudzīt kafijas pagatavošanas laiku un ievērot noteiktās normas. Kopumā šajā kafijas automātā tiek apvienotas jaunākās tehnoloģijas un senākās espresso tradīcijas. Tas būs ideāli piemērots profesionāliem baristām.  

Lelit Bianca PL162T

Kafijas automāts Lelit „Bianca PL162T“

“Bianca” ir īsts šedevrs, ko ražo itāļu kafijas automātu ražotājs Lelit. Papildus tam, ka tas ir aprīkots ar uzlabotām funkcijām, kas ir raksturīgi arī visiem iepriekš minētajiem modeļiem, tas pilnībā novērš atšķirības starp jūsu iecienītāko kafejnīcu un viesistabu. “Bianca” modeli rotā krāšņas koka detaļas, tāpēc tas lieliski iederēsies jebkurā interjerā. Šim kafijas automātam piemīt nerūsējošā tērauda korpuss, kas ir apliecinājums tā izturībai un gatavībai pagatavot neskaitāmas kafijas tasītes pēc kārtas. Tomēr šajā kafijas automātā ir atrodamas arī citas unikālas funkcijas. 

Pirmkārt, to ir iespējams pa tiešo savienot ar ūdens apgādes sistēmu, tāpēc šis espresso kafijas automāts būs lieliski piemērots ne tikai lietošanai mājās, bet arī vietās, kur kafiju būs nepieciešams pagatavot lielākos daudzumos. Tā rezultātā “Bianca” nodrošina ātru pagatavošanu. Bet kā ar pagatavoto dzērienu kvalitāti? 

Papildus E61 grupai, PID sistēmai, manometram un taimerim, tam piemīt arī funkcija, kas no parasta garāmgājēja jūs var padarīt par patiesu kafijas gardēdi. Šo funkciju sauc par spiediena regulēšanas sviru. Tas varētu izklausīties vienkārši, bet tā parasti ir ar ģeniālām idejām. Svira ļauj regulēt ūdens spiedienu kafijas pagatavošanā reālajā laikā – ja jūs spēsiet uzturēt 9 bāru spiedienu, kafijā saglabāsies visas labākās garšas īpašības. 

Saldenums, rūgtums, skābums – visas šīs garšas harmoniski savīsies savā starpā. Šis modelis noteikti nodrošinās jums tasīti gardas kafijas. Ja jūs kādreiz esat prātojuši, vai mājās pagatavota kafija tiešām var garšot tikpat labi kā restorānā, mēs pārliecinoši varam teikt: ar Lelit “Bianca” tas noteikti ir iespējams!

Visus šos kafijas automātus (un vairāk) jūs varat apskatīt mūsu mājas lapā www.kafijasdraugs.lv. Tomēr, ja joprojām neesat pārliecināts par to, kāda veida kafijas automāts būs piemērots tieši jums, vai arī, ja jums ir kādi jautājumi par konkrētu modeli, lūdzu, sazinieties ar mūsu konsultantiem. Mēs ar lielāko prieku palīdzēsim jums izvēlēties labāko espresso kafijas automātu!