TOP kafijas piedāvājums 

Kā kopt Nescafe Dolce Gusto kafijas aparātu?

Kā kopt Nescafe Dolce Gusto kafijas aparātu?

Priecājamies, ka Nescafe Dolce Gusto kafijas aparāts ir atradis vietu arī jūsu mājās! Vai arī jūs plānojat iegādāties Nescafé Dolce Gusto kafijas automātu un meklējat vairāk informācijas par tā apkopi? 

Lai palīdzētu jūsu automātam kalpot jums vēl daudzus gadus, kā arī baudīt gardus dzērienus, kas pagatavoti gandrīz bez piepūles, esam nolēmuši atrunāt galvenās funkcijas, kas raksturo Nescafé Dolce Gusto iekārtu apkopi. No tīra un labi uzturēta aparāta ne tikai būs garšīgāka kafija, bet arī ikdienas aromātiskā rituāla pavadonis kalpos daudz ilgāk un priecēs ar garšīgu kafiju.

Nescafe Dolce Gusto tīrīšana

Nescafe Dolce Gusto tīrīšana

Katrs no mums vēlas katru reizi baudīt gardu kafiju, bet tas nav iespējams bez tīra un labi kopta kafijas aparāta – jo gala rezultātu mūsu krūzē nosaka ne tikai izmantotās kafijas kapsulas vai aparāta īpašības, bet arī tā higiēnas stāvoklis. Kafijas pasaulē mēdz teikt: pievērsiet uzmanību kafijas aparāta tīrībai, un jūs zināsiet, kādas kvalitātes kafiju gaidīt. Dzert kafiju no tīra aparāta būs daudz patīkamāk, kā arī tas ļaus sajust īstu, vecās kafijas atlikumu nenomāktu garšu un nodrošinās to, ka aromātiskais dzēriens katru dienu būs vienlīdz garšīgs.

Kas attiecas uz tīrīšanas procedūru, to var iedalīt divos posmos: aparāta ārējā un iekšējā tīrīšana. Ierīces ārējā tīrīšana ietver pilienu paplātes, kapsulu turētāja, ūdens tvertnes un ierīces korpusa apkopi. Šīs procedūras jāveic regulāri ik pēc pāris dienām.

Kafijas aparāta ārējā tīrīšana

Kafijas aparāta ārējā tīrīšana

Pilienu paplāte. Pilienu paplāte ir kafijas aparāta netīrākā daļa, un tas ir normāli, jo tās tiešā funkcija ir savākt dzēriena paliekas. Un, lai gan pilienu paplāte nav tieši iesaistīta kafijas pagatavošanas procesā, tās attīrīšana no kafijas atlikumiem un nosēdumiem ir svarīga vispārējai higiēnai. Svarīgi ir tas, ka šo paplāti un tās restītes parasti nevar mazgāt trauku mazgājamā mašīnā, ja vien jūsu modeļa instrukcijā nav norādīts pretējais.

Kafijas kapsulu turētājs. Vēl viena svarīga Nescafe Dolce Gusto kafijas aparāta sastāvdaļa ir kapsulu turētājs. Arī tas regulāri jānoskalo no abām pusēm, lai uz turētāja nepaliktu izlietotās kafijas atliekas vai šeit nenokļūtu ārējie netīrumi vai putekļi. Laba ziņa steidzīgajiem - kapsulu turētāju var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā!

Ūdens tvertne. Ne mazāk svarīga kafijas aparāta sastāvdaļa ir ūdens tvertne. Ūdens veido 98 procentus kafijas dzēriena, tāpēc šajā gadījumā varam vadīties pēc principa „garšīgs ūdens, garšīga kafija”. Ūdenim, no kura gatavo kafiju, jābūt svaigam, bez krāsas un bez smaržas, tāpēc ūdens tvertnes regulāra apkope ir ļoti svarīga. Ūdens tvertne ir jāiztukšo un jāizskalo ik pēc dažām dienām, lai novērstu ūdens sastāvēšanos tvertnē. Jāizvairās no nosēdumu veidošanās un ārējo netīrumu iekļūšanas. Diemžēl ūdens tvertni nevar mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā.

Kafijas aparāta korpuss. Kafijas aparāta ārējās apkopes nobeigumā jānotīra aparāta korpuss. Kafijas aparāts neapšaubāmi ir ne tikai funkcionāla ierīce iecienītāko kafijas dzērienu pagatavošanai, bet arī interjera detaļa, kas aizpilda daļu mūsu mājas telpas. Tāpēc tīrs un spīdīgs aparāts var būt lielisks ikviena interjera akcents. Aparāta korpusu var notīrīt ar mīkstu, mitru drānu un pēc tam noslaucīt sausu ar virtuves dvieli.

Kafijas aparāta iekšējā tīrīšana

Kafijas aparāta iekšējā tīrīšana

Aparāta iekšējā tīrīšana ir īpaši svarīga, ja vēlaties katru reizi baudīt gardu kafiju. To var izdarīt ārkārtīgi vienkārši un ātri: viss, kas nepieciešams šim procesam - ļaut ūdenim izskalot aparāta iekšējo sistēmu. Ūdens notīrīs nelielas kafijas daļiņas un netīrumus. Protams, tas nenoskalos sakrājušās kaļķakmens nogulsnes, taču labāko risinājumu šai problēmai uzzināsiet nedaudz vēlāk. Bet vienkāršai ierīces tīrīšanai jums tikai jāizlaiž cauri porcija karsta ūdens.

Visa tīrīšanas procedūra

Apkopojot visu Nescafe Dolce Gusto kafijas aparāta tīrīšanas procesu, to var iedalīt soļos, kuru veikšana ik pēc dažām dienām nodrošinās to, ka parāts jums kalpos ne vienu vien gadu.

  1. Ar mīkstu suku iztīriet pilienu paplāti un nosusiniet ar tīru drānu. Iespēja mazgāt šo daļu trauku mazgājamajā mašīnā ir atkarīga no konkrētā modeļa.
  2. Noskalojiet kapsulu turētāju no abām pusēm un nosusiniet. To drīkst mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā.
  3. Iztīriet ūdens tvertni ar tīru, mīkstu suku, kas piemērota saskarei ar pārtiku, pēc tam izskalojiet un izslaukiet ar tīru drānu. Piepildiet ūdens tvertni ar svaigu dzeramo ūdeni un ievietojiet to atpakaļ ierīcē. Ūdens tvertni nevar mazgāt trauku mazgājamā mašīnā.
  4. Ar mīkstu, mitru drānu notīriet ierīces augšdaļu ap caurduršanas adatu.
  5. Atveriet fiksēšanas rokturi un ievietojiet tukšo kapsulu turētāju. Aizveriet fiksējamo vāku, novietojiet tukšu trauku zem kafijas piltuves.
  6. Ieslēdziet kafijas aparātu un, kad tas uzsilst, pagrieziet izvēles sviru karstā ūdens pozīcijā - ierīce sāk skalošanu.
  7. Pēc apmēram 30–60 sekundēm pagrieziet sviru neitrālā pozīcijā. Ja jūsu aparātam ir iespēja automātiski iestatīt produkta gatavā dzēriena daudzumu (produkta daudzumu var izvēlēties, izmantojot vadības paneli), iestatiet ūdens daudzumu uz maksimālo un nospiediet kafijas gatavošanas pogu. Pēc tam, kad sistēma būs izskalota, iztukšojiet trauku un izslaukiet ar tīru drānu.
  8. Izslēdziet aparātu un atvienojiet strāvas kontaktdakšu. Noslaukiet ierīces ārpusi ar mīkstu, mitru drānu, pēc tam nosusiniet.

Ar šīm vienkāršajām darbībām pietiks, lai kapsulu kafijas aparātu uzturētu tīru un varētu baudīt izcilu kafijas garšu katru dienu. 

Kā iztīrīt Nescafe Dolce Gusto aparāta sprauslu?

Kā iztīrīt Nescafe Dolce Gusto aparāta sprauslu

Tomēr reizēm varam aizmirst laikus iztīrīt kafijas aparātu vai pat nevainojamas kopšanas gadījumā saskarties ar problēmu, kad kafija sāk pilēt – it kā ūdenim būtu grūti iekļūt maltās kafijas daļiņās. Viens no iespējamiem iemesliem ir kapsulu kafijas aparāta sprauslas aizsērēšana. Kad adata caurdur kapsulu, caur to sāk plūst ūdens. Dolce Gusto kafijas aparātiem ir lielisks kafijas uzgalis, kas ļauj kafijai ieplūst tieši mūsu krūzītē.

Kafija plūst caur sprauslu katru reizi, kad tiek pagatavots kāds dzēriens, tāpēc varam iedomāties, ka ievērojams daudzums kafijas nosēžas uz tās sieniņām. Ja sprausla ir aizsērējusi, kafija izplūst ar mazāku spiedienu un veidojas mazāka porcija. Tomēr Dolce Gusto kafijas aparāta ražotāji ir paredzējuši šo potenciālo problēmu, tāpēc komplektācijā ir neliela adata, kuras viens gals ir savīts spirālē. Šī adata paredzēta kafijas sprauslas tīrīšanai un var būt „paslēpta” aiz ūdens tvertnes vai paplātē – to atrast palīdzēs kafijas aparāta lietošanas instrukcija. 

Tīrīšanas gaita

  1. Paceliet fiksēšanas rokturi un noņemiet kapsulu turētāju.
  2. Izmetiet izlietoto kapsulu (ja tā ir ievietota).
  3. Atrodiet tīrīšanas adatu un aizveriet fiksēšanas rokturi.
  4. Atvienojiet ierīci no elektrotīkla un sasveriet ierīci, lai labāk redzētu sprauslu.
  5. Iztīriet sprauslu ar tīrīšanas adatu.

Nescafe Dolce Gusto atkaļķošana

Nescafe Dolce Gusto atkaļķošana

Bieži saka, ka lielākais ienaidnieks visām ierīcēm, kuru sildelements saskaras ar ūdeni, ir kaļķakmens. Kopumā kaļķis ir viens no biežākajiem kafijas aparāta darbības traucējumu cēloņiem, kas var radīt neatgriezeniskus bojājumus. Sadzīves kaļķi ir cieta ūdens sekas: šāds ūdens ir bagāts ar šķīstošiem kalcija un magnija bikarbonātiem, kas karsējot sadalās ūdenī, oglekļa dioksīdā un nešķīstošos karbonātos. Pēdējie nosēžas uz sildelementa sienām un aizsprosto ūdens sistēmu. Tad kafijas porcijas pagatavošana aizņem ilgāku laiku. Līdz ar to palielinās enerģijas patēriņš un aparāta uzturēšanas izmaksas.

Kaļķa pārpalikums rada arī sliktu kafijas garšu: notiek spiediena pazemināšanās sistēmā un netiek izspiestas visas kafijas garšas īpašības, bet pārmērīgs daudzums cietā ūdens jonu var izraisīt sliktu garšu vielu paaugstinātas šķīdības dēļ.

Kad vajag atkaļķot Nescafe Dolce Gusto kafijas aparātu?

Kad vajag atkaļķot Nescafe Dolce Gusto kafijas aparātu

Iepriekš minēto iemeslu dēļ ir ļoti svarīgi regulāri veikt atkaļķošanu. Viens no svarīgākajiem jautājumiem: kad to darīt? Atšķirībā no citu zīmolu kafijas aparātiem Nescafe Dolce Gusto kafijas aparātiem agrāk nebija automātiskas sistēmas, kura paziņo,kad ir laiks atkaļķot kafijas aparātu. Tomēr pēdējo gadu modeļos ir ieviests brīdinājums par atkaļķošanu - ieslēgšanas poga sāk mirdzēt dzeltenā/oranžā krāsā vai parādās atsevišķs brīdinājuma ziņojums. Protams, ir arī vairāki citi kritiski signāli, ka kafijas aparāts pēc iespējas ātrāk jāatkaļķo:

  • dzēriens vairs nav tik karsts kā agrāk;
  • izmantojot tās pašas kapsulas, ir mainījusies kafijas garša;
  • iztek maz kafijas vai pat nemaz.

Ja pamanāt kaut vienu no šīm aizkaļķošanās pazīmēm, kafijas aparāts nekavējoties jāatkaļķo. Ja šādu pazīmju nav un jūsu aparātam nav integrēta atkaļķošanas brīdinājuma, iesakām kafijas aparāta atkaļķošanu veikt vismaz reizi 3 mēnešos.

Atkaļķošanas procedūra visiem kafijas aparātiem ir līdzīga: ūdens tvertnē ielej atbilstošu daudzumu atkaļķošanas šķidruma vai ievieto atkaļķošanas tableti un pievieno nepieciešamo daudzumu ūdens. Atkaļķošanas laikā speciālā līdzekļa un ūdens maisījums piepilda aparāta ūdens sistēmu, pēc tam šķīdums ar nelielām pauzēm izplūst pa kafijas padeves sprauslu. Kad iztek viss šķīdums, rūpīgi jāizskalo ūdens tvertne, jāpiepilda ar tīru ūdeni un jāizskalo visa ūdens sistēma.

Kādi atkaļķošanas līdzekļi ir vispiemērotākie Nescafé Dolce Gusto kafijas automātiem?

Kādi atkaļķošanas līdzekļi ir vispiemērotākie Nescafé Dolce Gusto kafijas automātiem

Kad jums rodas jautājums, kas var palīdzēt atkaļķot jūsu kafijas automātu, pirmā lieta, kas jums noteikti ienāks prātā, varētu būt citronskābe vai etiķskābe. To bieži izmanto, lai noņemtu kaļķakmens nogulsnes no tējkannām vai citām sadzīves ierīcēm, un tas arī lieliski palīdz. Tomēr, runājot par kafijas automātu atkaļķošanu, citronskābes vai etiķskābes lietošana nav ieteicama. Kāpēc tā, jūs noteikti brīnīsieties?

Lai standarta atkaļķošanas procedūras laikā noņemtu kaļķakmens nogulsnes, ir nepieciešama pareiza koncentrācija. Ja jūsu atkaļķošanas šķīdums nav pietiekami spēcīgs, tas, iespējams, nespēs noņemt visas ierīces iekšpusē uzkrājušās kaļķakmens nogulsnes. Ja, gluži pretēji, šķīdums ir pārāk spēcīgs, tas var sabojāt jūsu kafijas automātu. Skābe ir īpaši kaitīga gumijas blīvēm – un, ja tās nepilda savu darbu, jūsu mašīnai noteikti sāksies noplūde.

Tādēļ mēs iesakām izmantot atkaļķošanas līdzekļus, kas īpaši paredzēti kafijas automātiem un pielāgoti to unikālajām prasībām. Šādi produkti efektīvi noņem kaļķakmens nogulsnes, un tas tiek darīts standarta kafijas automāta atkaļķošanas procedūras laikā. Universālais kafijas automāta atkaļķotājs "For Better Coffee" ir lieliska izvēle, kas lieliski piemērots visiem Nescafé Dolce Gusto kafijas automātiem.

Kā atkaļķot Dolce Gusto kafijas aparātu?

Aparāta atkaļķošana parasti jāveic ne retāk ka reizi 3-4 mēnešos. Lielākajai daļai Nescafe Dolce Gusto kafijas aparātu modeļu ir integrēta atkaļķošanas programma, kuru var palaist saskaņā ar ražotāja norādījumiem. Vairumam aparātu atkaļķošana procedūras sākšana ir līdzīga - kad ierīce ir izslēgta, nospiediet un turiet nospiestu barošanas pogu (jaunākajiem modeļiem ir a atsevišķa atkaļķošanas poga). Zemāk uzskaitītas vispārīgās darbības, kas palīdzēs veikt kafijas aparāta atkaļķošanu.

Atkaļķošanas procedūra aparātiem ar integrētu atkaļķošanas funkciju:

  1. Ja ierīcei nav atsevišķas atkaļķošanas pogas (Jovia, Infinissima, Mini Me, Genio 2, Eclipse un dažiem Piccolo modeļiem), aparātu izslēdziet ar barošanas pogu, neatvienojot no elektrotīkla. Ja ierīcei ir atkaļķošanas indikators (Genio S modeļiem), aparāts nav jāizslēdz.
  2. Ja ūdens tvertnē ir palicis ūdens, izlejiet to. Traukā atkaļķošanas šķidrumu sajauciet ar ūdeni proporcijā 1:10 (piemēram, ja instrukcijā norādītais ūdens daudzums ir 500 ml, jums vajadzēs 50 ml atkaļķošanas šķidruma), ielejiet šķīdumu tukšā aparāta ūdens tvertnē un ievietojiet to aparātā.
  3. Atveriet fiksēšanas rokturi un ievietojiet kapsulu turētāju ar skalošanas instrumentu (ja ir iekļauts komplektācijā). Aizveriet fiksēšanas rokturi. Zem kafijas padeves sprauslas novietojiet trauku ar vismaz 1 l ietilpību.
  4. Ja aparātam ir kafijas daudzuma regulēšanas panelis, iestatiet maksimālo kafijas daudzumu.
  5. Ja ierīcei nav atsevišķas atkaļķošanas pogas - ieslēgšanas/izslēgšanas pogu turiet nospiestu vismaz 5 sekundes (izslēgtai ierīcei). Ja ierīcei ir atkaļķošanas indikators: Genio S versijā ar ritenīti - izvēlieties opciju XL un ritenīti četras reizes pagrieziet pulksteņrādītāja virzienā; Genio S Touch versijai - nospiediet un vismaz 5 sekundes turiet nospiestu pašu atkaļķošanas indikatoru. Barošanas poga vai atkaļķošanas indikators mirgos oranžā krāsā, un iekārta pārslēgsies uz atkaļķošanas režīmu.
  6. Ja ierīcei ir vadības svira, pagrieziet to karstā ūdens virzienā. Pretējā gadījumā nospiediet kafijas palaišanas pogu.
  7. Ja aparātam nav kafijas daudzuma regulēšanas paneļa, vadības sviru pagrieziet neitrālā pozīcijā, līdz gandrīz viss ūdens tvertnē esošais atkaļķošanas šķīdums ir izlietots. Pretējā gadījumā procedūra apstāsies pati par sevi.
  8. Nogaidiet apmēram 2 minūtes, līdz iedarbojas atkaļķošanas šķīdums.
  9. Izskalojiet ūdens tvertni un piepildiet ar tīru, svaigu ūdeni, ievietojiet to ierīcē.
  10. Ja ierīcei ir vadības svira, pagrieziet to karstā ūdens virzienā. Ja aparātam nav apturēšanas funkcijas, atgrieziet sviru neitrālā pozīcijā pēc tam, kad puse ūdens no tvertnes ir izplūdusi (ja instrukcijā nav norādīts citādi). Ja mašīnai ir pašapturēšanas funkcija, svira pati atgriezīsies neitrālā pozīcijā. Pēc tam pārvietojiet vadības sviru pa kreisi (virzienā uz aukstu ūdeni) un atgrieziet neitrālā pozīcijā, kad ūdens tvertne ir tukša, vai pagaidiet, līdz svira pati atgriežas neitrālā stāvoklī.
  11. Ja aparātam nav vadības sviras, nospiediet kafijas palaišanas pogu.
  12. Kad ierīce pabeidz atkaļķošanas procedūru, izslēdziet to. Atveriet fiksēšanas rokturi, izņemiet kapsulu turētāju un skalošanas instrumentu (ja ir iekļauts komplektācijā), izskalojiet un nosusiniet tos. Novietojiet skalošanas instrumentu drošā vietā.
  13. Piepildiet ūdens tvertni ar svaigu, tīru ūdeni.

Dažiem modeļiem nav automātiskās atkaļķošanas programmas. Tādā gadījumā ievērojiet to pašu principu, kā aprakstīts iepriekš, pa daļām izlejot atkaļķošanas šķīdumu un pārmaiņus pārslēdzot sviru uz karstu un aukstu ūdeni, un visbeidzot izskalojiet sistēmu ar tīru ūdeni.

Noskatieties video par populārāko modeļu atkaļķošanu

Dažādu Nescafe Dolce Gusto kafijas aparātu atkaļķošanas procedūras nedaudz atšķiras, un ir viegli apjukt dažādu modeļu īpašībās, tāpēc esam sagatavojuši jums populārāko aparātu atkaļķošanas video. Ja jūsu modelis ir atšķirīgs, bet vadība ir tāda pati kā video parādītajiem modeļiem, šī informācija noderēs arī jums.

Nescafe Dolce Gusto Genio S atkaļķošanu

Nescafe Dolce Gusto Genio S Plus atkaļķošanu

Nescafe Dolce Gusto Genio S Touch atkaļķošanu

Nobeigumā

Tātad mēs noskaidrojām, kādas apkopes procedūras jāveic, lai jūsu kafijas aparāts kalpotu jums pēc iespējas ilgāk. Kafijas aparāta tīrība un higiēna, un atkaļķošana palīdzēs novērst bojājumus un ļaus atklāt kafijas patieso garšu. Ceram, ka šie kafijas aparātu kopšanas padomi palīdzēs jums katru dienu baudīt īpašas garšas kafiju.

Ja jums ir jautājumi, sazinieties ar mums, un mēs ar prieku konsultēsim par aparāta lietošanu un apkopi.