1+1

Kā kopt Nespresso kafijas aparātu?

Vai stilīgais Nespresso kafijas automāts tagad rotā arī Jūsu māju? Ja tā, mēs priecājamies to dzirdēt! Mēs ceram, ka jūs izbaudāt kafijas lielisko garšu un novēlam jums to darīt pēc iespējas ilgāk. Tomēr, ja jūs vēl joprojām domājat, kurš no šiem Nespresso kafijas automātiem būtu piemērotākais jums ,noteikti vajadzētu lasīt arī tālāk šo instrukciju. 

Pienācīgi kopts kafijas aparāts ne tikai kalpos ilgāk, bet arī gatavos garšīgāku kafiju – tas ļaus sajust vissmalkākās kafijas notis: no Etiopijas kafijas augļainās līdz Brazīlijas kafijas šokolādīgajai garšai. Tāpēc kopā mācīsimies rūpēties par Nespresso kafijas aparātu.

Nespresso kafijas aparāta tīrīšana

Nespresso kafijas aparāta tīrīšana

Nespresso kafijas aparāts pagatavo gardu kafiju, kad nospiežat vienu pogu. Lai kafija katru reizi būtu garšīga, iesakām regulāri tīrīt kafijas aparātu. Kafijas pasaulē mēdz teikt – pievērsiet uzmanību ierīces tīrībai, un jūs zināsiet, kādas kvalitātes kafiju var gaidīt. Tātad – kā tīrīt Nespresso kafijas aparātu?

  1. Ūdens kvalitātei ir liela ietekme uz kafijas garšu. Regulāri izskalojiet ūdens tvertni. Katru dienu piepildiet to ar svaigu ūdeni.
  2. Katru dienu iztukšojiet pilienu paplāti un izlietoto kapsulu konteineru. Noskalojiet ar siltu ūdeni un nosusiniet ar sausu drānu.
  3. Regulāri noslaukiet kafijas izplūdes atveri ar mitru drānu.
  4. Regulāri notīriet kafijas aparāta virsmu ar mitru drānu un pēc tam noslaukiet sausu.
  5. Ieslēdzot kafijas aparātu, vienmēr veiciet iekšējās sistēmas skalošanu: zem kafijas izplūdes atveres nolieciet krūzi vai bļodiņu un nospiediet lungo pogu (bez kafijas kapsulas). Tekošais ūdens noskalos sakrājušos netīrumus.

Nespresso kafijas aparāta piena sistēmas tīrīšana

Nespresso kafijas aparāta piena sistēmas tīrīšana

Ja esat kafijas ar pienu cienītājs, bez šaubām, esat izvēlējies Nespresso kafijas aparātu ar piena putošanas sistēmu. Un neatkarīgi no tā, vai tas būtu nevainojamais Aeroccino piena putotājs, Lattissima sērijas piena trauks vai graciozais Atelier piena putotājs – šīs detaļas būs jākopj rūpīgāk. Galu galā – katru reizi, kad dzeram piena dzērienu, mēs vēlamies baudīt samtainas, svaigas piena putas, tāpēc piena sistēmas tīrīšana ir nepieciešamība. Regulāra piena sistēmas tīrīšana arī novērsīs baktēriju vairošanos, kas varētu sabojāt dzērienu vai pat izraisīt dažādas gremošanas sistēmas kaites. Tāpēc apskatīsim Nespresso piena sistēmu tīrīšanas īpatnības.

Aeroccino piena putotāja tīrīšana

Lai likvidētu piena atlikumus, ir svarīgi pēc katras lietošanas reizes iztīrīt putotāju. Jāveic tikai daži vienkārši soļi:

  1. Pirms tīrīšanas atvienojiet ierīci no elektrotīkla un ļaujiet tai atdzist. 
  2. Noņemiet putotāja vāciņu un izņemiet putotāja galu ar atsperi. Noņemiet blīvi no putotāja vāciņa. Noskalojiet putotāja uzgali, blīvi un vāciņu ar siltu ūdeni.
  3. Rūpīgi iztīriet putotāja iekšpusi ar mitru sūkli vai drānu. Putotāju nedrīkst mazgāt trauku mazgājamā mašīnā vai iegremdēt ūdenī.
  4. Noslaukiet visas Aeroccino daļas ar tīru virtuves dvieli, drānu vai salveti un visas detaļas salieciet atpakaļ.

Šie vienkāršie apkopes pasākumi nodrošinās to, ka piena atlikumi nepielips pie putotāja sieniņām un jūs katru reizi varēsiet baudīt ideālas piena putas.

Nespresso Rapid Cappuccino sistēmas piena tvertnes tīrīšana

Tvertnes tīrīšana ietver automātisku skalošanu pēc katras lietošanas reizes un manuālu tīrīšanu.

  1. Kad dzēriens ir pagatavots, tīrīšanas simbols iedegas oranžā krāsā, norādot, ka nepieciešams izskalot Rapid Cappuccino sistēmu.
  2. Novietojiet tukšu trauku zem piltuves. Pagrieziet piena putotāja regulatora pogu tīrīšanas pozīcijā vai nospiediet tīrīšanas pogu (atkarībā no modeļa). 
  3. Sākas piena sistēmas skalošana, un caur piena padeves atveri plūst karsts ūdens, kas sajaukts ar tvaiku.
  4. Skalošana beidzas automātiski.

Ja piena tvertne ir turēta istabas temperatūrā ilgāk par 30 minūtēm vai nelietota stāvējusi ledusskapī ilgāk par 2 dienām, to vajadzētu nomazgāt trauku mazgājamā mašīnā. Ja jums nav trauku mazgājamās mašīnas, varat piena tvertni tīrīt ar rokām, veicot šādas vienkāršas darbības:

  1. Izjauciet Rapid Cappuccino sistēmu.
  2. Rūpīgi izskalojiet piena atliekas ar karstu dzeramo ūdeni (40 °C).
  3. Visus redzamos netīrumus noslaukiet ar sūkli.
  4. Visas sastāvdaļas mērcējiet karstā dzeramajā ūdenī (40 °C) ar vājas koncentrācijas mazgāšanas līdzekli vismaz 30 minūtes un pēc tam rūpīgi noskalojiet ar karstu dzeramo ūdeni (40 °C). Neizmantojiet smaržīgus mazgāšanas līdzekļus.
  5. Izmazgājiet piena tvertnes iekšpusi, piena padeves savienotāju un piena regulēšanas pogu ar vājas koncentrācijas mazgāšanas līdzekli un noskalojiet ar karstu dzeramo ūdeni (40 °C).
    * Pārliecinieties, vai gaiss ieplūdes atvere ir tīra. Tas nodrošinās perfektu putošanu.
  6. Nosusiniet visas daļas ar jaunu, tīru dvieli, drānu vai papīru.

Lai uzturētu nevainojamu piena sistēmas tīrību, iesakām lietot universālo kafijas aparātu piena sistēmas tīrīšanas līdzekli For Better Coffee. Sajauc ar ūdeni attiecībā 1:10, un to var izmantot aprakstītajā procesā kā vājas koncentrācijas mazgāšanas līdzekli. Sagatavotajā šķīdumā var arī mērcēt piena sistēmas daļas, uz kurām iespējami piena atlikumi.

Nespresso kafijas aparāta atkaļķošana 

Nespresso kafijas aparāta atkaļķošana

Bieži saka, ka visām ūdens sildīšanas ierīcēm lielākais ienaidnieks ir kaļķakmens. Labi zināms, ka tas ir viens no izplatītākajiem kafijas aparātu nepareizas darbības cēloņiem, un dažkārt ierīce pat vairs nav salabojama. Sadzīves kaļķu veidošanās ir cieta ūdens karsēšanas sekas: ciets ūdens satur daudz šķīstošo kalcija un magnija bikarbonātu, kas karsējot sadalās ūdenī, oglekļa dioksīdā un nešķīstošos karbonātos. Šie karbonāti nosēžas uz sildelementa sienām un aizsprosto ūdens sistēmu. Šajā gadījumā kafijas pagatavošana aizņem ilgāku laiku. Līdz ar to palielinās enerģijas patēriņš un aparāta uzturēšanas izmaksas.

Kaļķa pārpalikums rada arī sliktu kafijas garšu: kad spiediens sistēmā pazeminās, visas kafijas garšas netiek izspiestas, un pārmērīgs cietā ūdens jonu daudzums var izraisīt sliktu garšu vielu paaugstinātās šķīdības dēļ.

Kad jāatkaļķo Nespresso kafijas aparāts?

Minēto iemeslu dēļ ir ļoti svarīgi regulāri veikt atkaļķošanu. Viens no svarīgākajiem jautājumiem: kad to darīt? Dažiem Nespresso kafijas aparātu modeļiem ir īpašs atkaļķošanas indikators, kas norāda, kad tas ir nepieciešams. Pretējā gadījumā jāatceras atkaļķot ierīci ne retāk kā ik pēc 3–6 mēnešiem. Laika intervāls ir diezgan liels, jo tas ir atkarīgs no kafijas gatavošanai izmantotā ūdens cietības.

Kad jāatkaļķo Nespresso kafijas aparāts

Nav viegli saprast sadzīves ūdens cietību. Galvenā pazīme, ka ūdens ir ciets, – strauja kaļķakmens uzkrāšanās uz tējkannas iekšējās virsmas vai dušas kabīnes sienām. Tomēr ūdens cietību visprecīzāk noteiks ūdens cietības testa strēmele, kurā rezultātus parasti izsaka tā sauktajos vācu cietības grādos °dH (1 °dH formāli aprēķina kā 10 mg CaO uz vienu litru ūdens). Jo cietāks ūdens tiek izmantots un jo vairāk porciju kafijas tiek pagatavots ar aparātu, jo biežāk nepieciešams veikt atkaļķošanu.

Atkaļķošanas procedūra visiem kafijas aparātiem ir līdzīga: ūdens tvertnē ielejiet atbilstošu daudzumu atkaļķošanas līdzekļa vai iemetiet atkaļķošanas tableti un pievienojiet nepieciešamo daudzumu ūdens. Atkaļķošanas laikā atkaļķošanas līdzekļa un ūdens maisījums piepilda aparāta ūdens sistēmu, līdz šķīdums beidzot ar dažām pauzēm izplūst caur kafijas piltuvi. Kad viss šķīdums ir iztecējis, rūpīgi izskalojiet ūdens tvertni, piepildiet to ar tīru ūdeni un izskalojiet visu ūdens sistēmu.

Kādu atkaļķošanas līdzekli izvēlēties?

Kādu atkaļķošanas līdzekli izvēlēties

Neapšaubāmi, atkaļķošanas rezultātu lielā mērā noteiks izvēlētais atkaļķošanas līdzeklis. Droši vien esat dzirdējuši vai paši mēģinājuši noņemt kaļķakmens nogulsnes sadzīves ierīcēs, izmantojot tādus materiālus kā citronskābe vai etiķis. Protams, tādā veidā patiešām var noņemt kaļķakmens nogulsnes, jo kaļķi izšķīst, mijiedarbojoties ar daudzām skābēm. Tomēr, tās izmantojot, mēs aizmirstam vienu svarīgu lietu – šīs skābes ir grūti dozēt, un koncentrācija, iespējams, ir vissvarīgākais faktors, kas nosaka atkaļķošanas efektivitāti. Ja šķīdums koncentrācija būs pārāk vāja, mēs nenoņemsim kaļķa nosēdumus, ja sagatavosim pārāk lielu koncentrāciju – sabojāsim kafijas aparātu. Citronskābe vai etiķis var radīt neatgriezeniskus bojājumus ierīces iekšējām daļām, īpaši gumijas blīvēm, un tas vēlāk var izraisīt ūdens noplūdi.

Tāpēc ir ļoti svarīgi izmantot tieši kafijas aparātiem paredzētus atkaļķošanas līdzekļus. Tiem ir piemērots ķīmiskais sastāvs, lai paredzētajā procedūras laikā efektīvi noņemtu kaļķakmeni. Speciālie atkaļķošanas līdzekļi ir piemēroti saskarei ar pārtiku un nelielos daudzumos, pat ja tie būs palikuši ūdens sistēmā, nenodarīs kaitējumu cilvēka organismam. Tieši tāds ir universālais atkaļķošanas šķidrums For Better Coffee, kas ir piemērots visu veidu kafijas aparātiem. Izgatavots no dabīgām augstākās kvalitātes vielām un efektīvi noņem kaļķakmeni.

Kā atkaļķot Nespresso kafijas aparātu?

Kā atkaļķot Nespresso kafijas aparātu?

Daudziem Nespresso kafijas aparātu modeļiem ir integrēta atkaļķošanas programma, kuru var iedarbināt, kā norādīts ražotāja instrukcijā. Aprakstīsim vispārīgās darbības, kas palīdzēs jums atkaļķot jūsu kafijas aparātu.

  1. Izņemiet izlietoto kapsulu un aizveriet sviru.
  2. Iztukšojiet pilienu paplāti un izlietoto kapsulu konteineru.
  3. Ūdens tvertnē ielejiet vajadzīgo ūdens un atkaļķošanas šķidruma daudzumu (saskaņā ar instrukciju).
  4. Zem kafijas piltuves novietojiet trauku (ar tilpumu ne mazāk par 1 litru).
  5. Iedarbiniet atkaļķošanas programmu, kā norādīts instrukcijā. Parasti to dara, vienlaikus nospiežot pogas espresso un lungo (modelim Atelier – ristretto un lungo) un turot nospiestas 3–5 sekundes (atkarībā no aparāta modeļa).
  6. Ja programma tiek aktivizēta, nospiežot pogas espresso un lungo, pēc tam nospiež pogu lungo un pagaida, līdz ūdens tvertne ir tukša.
  7. Vēlreiz ielejiet ūdens tvertnē izlietoto atkaļķošanas šķidrumu, kas sakrāto traukā, un atkārtojiet iepriekšējās darbības.
  8. Šķidrums izlejiet no ūdens tvertnes un izskalojiet to. Ielejiet tīru, svaigu dzeramo ūdeni un atkārtojiet iepriekšējās darbības.
  9. Ja programma aktivizēta ar pogām espresso un lungo, lai izietu no atkaļķošanas režīma, vienlaikus nospiediet pogas espresso un lungo un turiet nospiestas 5 sekundes.

Ja aparātam ir piens putošanas trauks, tā atkaļķošana ir nedaudz atšķirīga – procedūrai tiek izmantota atkaļķošanas caurule, kas atrodas aparāta aizmugurē. Tā tiek savienota ar aparāta tvaika pieslēgumu. Atkaļķošanas programma sākas automātiski, pēc tam tiek nospiesta baltā krāsā izgaismota dzēriena poga (atkarībā no modeļa tā var būt flat white vai espresso izvēles poga).

Noskatieties populārāko modeļu atkaļķošanas video

Mēs saprotam, ka visu kafijas aparātu atkaļķošanas procedūras nedaudz atšķiras, un nav grūti apmaldīties dažādu modeļu īpašībās, tāpēc esam sagatavojuši populārāko kafijas aparātu atkaļķošanas video. Ja jūsu modelis ir atšķirīgs, bet tā vadība ir tāda kā video parādītajam modelim, šī informācija noderēs arī jums.

Nespresso Essenza Mini 

Nespresso Citiz & Milk 

Nobeigumā

Tātad esam noskaidrojuši, kādas apkopes procedūras ir nepieciešamas, lai stilīgais Nespresso kafijas aparāts kalpotu pēc iespējas ilgāk. Kafijas aparāta tīrība un higiēna, un atkaļķošana palīdzēs izvairīties no bojājumiem un ļaus atklāt kafijas īstās garšas. Ceram, ka šie kafijas aparātu kopšanas ieteikumi palīdzēs jums katru dienu baudīt izcilas garšas kafiju.

Ja jums tomēr ir jautājumi, sazinieties ar mums, un mēs ar prieku konsultēsim par kafijas aparāta lietošanu un apkopi.