1+1

Kā kopt pusautomātisko kafijas aparātu?

Kā kopt pusautomātisko kafijas aparātu

Lai varētu baudīt augstākās kvalitātes kafiju, kafijas pazinēji arvien vairāk iedziļinās kafijas gatavošanas smalkumos. Galu galā šī aizraušanās pārvēršas apņēmībā uzvilkt baristas tērpu un iegādāties pusautomātisko kafijas aparātu mājām. Ja lasāt šo rakstu, iespējams, esat viens no tiem.

Domājams, esat jau izlasījis daudz rakstu un noskatījies vairākus video par to, kā pagatavot gardu kafiju. Jūs rūpīgi izvēlaties kafijas pupiņas, precīzi nosverat un samaļat kafiju, cenšaties pēc iespējas vienmērīgāk un ar pareizo spiedienu to saspiest, uzraugāt ūdens temperatūru un kafijas iztecēšanas laiku un metat mieru tikai tad, kad ar espreso putām izdodas izveidot tīģera kažoka rakstu...

Kāda ir saistība starp garšīgu kafiju un kafijas aparāta apkopi? Speciālisti, kas apmāca baristas, norāda, ka kafijas aparāta tīrība tieši ietekmē kafijas garšu – jūs varat iegādāties augstākās kvalitātes kafijas pupiņas un virtuozi apgūt kafijas gatavošanas procesa nianses, bet, ja jūsu kafijas aparātā būs vecas kafijas atliekas, tas ievērojami sabojās gatavojamās kafijas kvalitāti un garšu. Jūs ne tikai sajutīsiet „dubļainu” garšu dzēriena pēcgaršā, bet arī pastāv iespēja, ka netīrumi traucēs vienmērīgai kafijas ekstrakcijai...Un visas pūles būs veltīgas.

Tātad labi kopts un tīrs kafijas automāts ir viens no būtiskiem gardas un kvalitatīvi pagatavotas kafijas nosacījumiem. Gribam uzreiz jūs nomierināt – pusautomātiskā kafijas aparāta apkope ir ļoti vienkārša. Vienkārši paturiet to prātā un veiciet to regulāri. Kā kopt pusautomātisko kafijas aparātu, lai kafija vienmēr būtu garšīga? 

Pusautomātisko kafijas aparātu kopšanas īpatnības

Pusautomātisko kafijas aparātu kopšanas īpatnības

Tāpat kā visiem kafijas gatavošanas rīkiem, arī pusautomātiskajiem aparātiem ir nepieciešama regulāra kopšana. Ir tīrīšanas, kas jāveic katru dienu, un ir tādas, kas jāveic tikai reizi nedēļā vai pat mēnesī. Papētīsim sīkāk.

Iesakām to darīt katru dienu

Kafijas gatavošanas grupas skalošana

Kafijas gatavošanas grupas skalošana. Pirms un pēc katra pagatavotā espreso izskalojiet kafijas gatavošanas grupu. Atliek tikai īsu brīdi palaist ūdeni, neuzliekot kafijas gatavošanas rokturi. Tādā veidā pielipušie biezumi noskalosies no kafijas gatavošanas grupā esošā sieta. Tajā pašā laikā karstais ūdens sildīs grupu un nodrošinās to, lai gatavojamā kafija nesaskābst.

Neatstājiet biezumus kafijas gatavošanas rokturī

Neatstājiet biezumus kafijas gatavošanas rokturī. Pēc katras kafijas gatavošanas izkratiet biezumus no portafiltra un izslaukiet to sausu ar papīra dvieli vai drānu. Jo ilgāk biezumi tiek atstāti, jo grūtāk tos iztīrīt. Turklāt tajos esošais mitrums ir ērta barotne baktērijām un citiem kaitēkļiem.

Notīriet tamperi

Notīriet tamperi. Ja jūsu kafijas aparātam ir iebūvēts tamperis kafijas saspiešanai, pirms kafijas gatavošanas pārbaudiet, vai uz tā nav palikuši biezumi no iepriekšējās kafijas gatavošanas. Jauno kafijas porciju nospiediet ar tamperi tikai pēc tam, kad pārliecināties, ka tam nekas nav pielipis un virsma ir gluda un sausa. Ja nevērīgi izlaidīsiet kādu no šiem aspektiem, nevienmērīgi saspiesta kafijas tablete tikpat nevērīgi palaidīs garām jūsu gatavojamo espreso.

Arī piena putotājam nepieciešama kopšana

Arī piena putotājam nepieciešama kopšana. Pirms piena putošanas vienmēr nedaudz tvaika iepūtiet drānā. Tā jūs iztīrīsiet no tvaika caurulītes visus piena atlikumus un sakrājušos ūdens kondensātu. Kad beidzat piena putošanu, noslaukiet caurulīti ar mitru drānu un atkal izpūtiet tvaiku. Vakarā atstājiet caurulīti iemērktu ūdenī piena putošanas trauciņā. Tas jūs novērsīsiet iespēju, ka var piekalst piens un uzkrāties netīrumi. Lai netīrumus vieglāk „atlipinātu”, iesakām izmantot piena sistēmas tīrīšanas šķidrumu.

Kafijas aparātam jāizskatās tīram

Kafijas aparātam jāizskatās tīram. Visticamāk, kafijas gatavošanas laikā var apšļakstīties ierīces korpuss vai restītes. Šos traipus iesakām notīrīt nekavējoties – pēc kafijas nožūšanas to būs ārkārtīgi grūti izdarīt. Lai gan šis aspekts neietekmē garšu, tomēr skaists aparāta izskats ir cieņa pret kafijas gatavošanas un dzeršanas procesu.

Izmantojiet dažādas drānas

Izmantojiet dažādas drānas. Kafijas aparāta tuvumā turiet vairākas atšķirīgas drānas. Vienu ierīces korpusam, restītēm un tīrīšanai ap kafijas aparātu, otru (obligāti mitru) – tvaika caurulītes tīrīšanai. Pēdējo iesakām izskalot katru reizi pēc piena kafijas sērijas pagatavošanas, kad zināt, ka vismaz pagaidām latte vai kapučino negatavosiet. Portafiltra tīrīšanai izmantojiet papīra dvieli vai salveti – tā jūs notīrīsiet ne tikai biezumus, bet arī no tiem sakrājušos taukus.

Iesakām to darīt reizi nedēļā/mēnesī

Atkarībā no tā, cik bieži gatavojat kafiju, iesakām rūpīgāku kafijas aparāta tīrīšanu veikt katru nedēļu vai vismaz katru mēnesi. Barista kafejnīcā to dara katru dienu, taču mājās lietotie kafijas aparāti negatavo tik daudz kafijas, lai būtu nepieciešama tik bieža tīrīšana.

Reversa programma kafijas gatavošanas grupas tīrīšanai

Reversa programma kafijas gatavošanas grupas tīrīšanai

  1. Vispirms noņemiet portafiltru un ar birstīti notīriet grupas iekšējās malas. Ja izbirušo biezumu daudzums jūs pārsteidz, šāda tīrīšana jāveic biežāk.
  2. Portafiltra sietiņu nomainiet ar tā saukto aklo sietiņu bez caurumiem (iekļauts komplektā).
  3. Aklajā sietiņā ielieciet īpašo tīrīšanas tableti.
  4. Iedarbiniet reversās tīrīšanas programmu. Ja tādas programmas nav, veiciet to manuāli. Palaidiet ūdeni un ieslēgtu turiet 10 sekundes. Izslēdziet un pagaidiet 10 sekundes. Atkārtojiet šo ciklu 5–10 reizes.
  5. Noņemiet kafijas gatavošanas rokturi un kafijas gatavošanas grupu vienkārši izskalojiet ar tekošu ūdeni. Ar to pašu ūdeni varat izskalot arī kafijas gatavošanas rokturi.
  6. Ievietojiet kafijas gatavošanas rokturi atpakaļ grupā (šoreiz bez tabletes).  Atkārtojiet skalošanas un pauzes ciklu vēl 5 reizes. Tas izskalos kafijas aparātu pēc tīrīšanas procedūras.
  7. Pēc sistēmas skalošanas pagatavojiet vienu espreso, bet izlejiet to. Tas  garantēs, ka pirmā kafija, ko pagatavosiet pēc skalošanas, būs piemērota dzeršanai. 

Rūpīga portafiltra un sietiņu tīrīšana

Rūpīga portafiltra un sietiņu tīrīšana. Traukā ielejiet siltu ūdeni un izšķīdiniet vienu tīrīšanas tableti. Iegremdējiet portafiltru līdz rokturim un no portafiltra izņemtos sietiņus. Atstāt uz 15–30 minūtēm. Pēc tam portafiltru un sietiņus nomazgājiet ar sūkli un labi noskalojiet.

Kafijas gatavošanas grupas sietiņa tīrīšana

Kafijas gatavošanas grupas sietiņa tīrīšana. Caur šo sietiņu ūdens iekļūst jūsu rūpīgi samaltajā un saspiestajā kafijā portafiltrā. Ja sietiņš ir netīrs, no tā kafijā iekļūs vecās kafijas atliekas. Tie piešķirs „netīruma” sajūtu kafijas pēcgaršā. Bet, ja tas aizsērēs (kafijas eļļas var nobloķēt sietiņu), kafijas ekstrakcija būs nevienmērīga, tas ir līdzvērtīgi nepatīkamai kafijas garšai. Reizi mēnesī izskrūvējiet šo sietiņu, iztīriet iekšpusi ar birstīti un pašu sietu iemērciet uz nakti (siltā ūdenī, kurā izšķīdināta tīrīšanas tablete).

Tvaika caurulītes tīrīšana

Tvaika caurulītes tīrīšana. Ar ļoti tievu, asu metāla priekšmetu (tā var būt saspraude vai drošības adata) iztīriet tvaika caurulītes atveres. Ja katru vakaru apzinīgi iemērksiet caurulīti ūdenī, šāda tīrīšana būs nepieciešama ļoti reti.

Video: Kā kopt pusautomātisko kafijas aparātu?

Par ūdeni un kaļķiem

Par ūdeni un kaļķiem

Ciets ūdens var ne tikai sabojāt kafijas aparātu, pilnībā nosprostojot caurulītes, bet arī sabojāt kafijas garšu. Grauzdētāji nemitīgi meklē labāko kafijas recepti, lai pagatavotajai kafijai nodrošinātu „sviestaina ķermeņa” tekstūru. Šos centienus var pilnībā padarīt bezvērtīgus, ja izmantosiet cietu ūdeni, jo tas piešķir kafijai sausu, muti kaltējošu „ķermeni”. Lai no tā visa izvairītos, vēlams izmantot ražotāja oriģinālo filtru vai filtrētu, mīkstu ūdeni.

Kaļķu uzkrāšanās bojā arī pašu kafijas aparātu. Tāpēc visu pusautomātisko kafijas aparātu instrukcijās norādīts, kā veikt atkaļķošanas procedūru un likvidēt kaļķus. Katra kafijas aparāta atkaļķošanas procedūra ir atšķirīga, tāpēc iesakām ievērot jūsu kafijas aparāta modeļa instrukciju. Procedūras laikā izmantojiet kafijas aparātiem paredzētu atkaļķošanas līdzekli.

Neskatoties uz to, ilgtermiņā veidojas slānis, kuru neiznīcinās ne visstiprākie līdzekļi, ne tehnoloģiski progresīvākās atkaļķošanas programmas. Tāpēc ir vērts ievērot visus ieteikumus, lai novērstu jebkādu iespēju, ka jūsu ierīcē nogulsnējas cietas ūdens daļiņas.

Nobeigumā

Kā jau pamanījāt, pusautomātiskā kafijas aparāta apkope ir ārkārtīgi vienkārša un neprasa daudz laika. Tikai dažas minūtes katru dienu un „padsmit” minūtes mēnesī būtiski uzlabo pagatavotās kafijas kvalitāti un garšu. Turklāt kopts kafijas aparāts kalpo daudz ilgāk. Kafijas aparātu kopšanas līdzekļus, tāpat kā gardu kafiju, laipni aicinām iegādāties Kafijas drauga interneta veikalā vai apmeklējot kādu no mūsu veikaliem.