Izvēlieties sev piemērotāko kafiju
Reģions
Kafijas veids
Grauzdējums
Mūsu zīmoli
Blogs
-
Par labu kafiju mājās
Kā uzglabāt kafijas pupiņas mājās
Uzziniet, kā ilgāk saglabāt kafijas pupiņas svaigas, izmantojot tikai dažus vienkāršus padomus
-
Par labu kafiju mājās
Kafija no visas pasaules: kuru veidu izvēlēties?
Kafija nav tikai vienkāršs dzēriens, ko mēs parasti paķeram no rīta pa ceļam uz darbu. Mūsdienās kafija ir kļuvusi par īstu kultūras fenomenu, un patiesie kafijas mīļotāja lieliski zina kvalitatīvas kafijas garšu. Ja pārzināt dažādās kafijas garšas, jūs droši vien arī zināt, ka kafijas aromāts, stiprums, garša un pēcgarša ir atkarīgi ne vien...
-
Par labu kafiju mājās
Kā atšķirt labu kafiju no sliktas?
Mēs bieži vien domājam, ka viena veida kafija veikala plauktā ir labāka par citām. Taču, vai esat kādreiz aizdomājušies, kas tieši veido jūsu viedokli? Cena? Garša? Iepakojuma izskats? Vai varbūt tas viss ir tikai gudru tirgotāju radīts tēls, kas ne vienmēr atbilst patiesajai produkta kvalitātei? Apsēdieties ērti, jo mēs tagad...
Kas ir Cold Brew (Aukstas pagatavošanas) kafija?
Aukstā pagatavošana - auksti pagatavota kafija. Malto kafiju gatavo, ielejot aukstu ūdeni un atstājot to nobriest vairākas stundas. To var pagatavot pats, neizmantojot nekādas ierīces: rupji maltu kvalitatīvu kafiju aplej ar aukstu ūdeni (proporcijā 1: 5, un, ja vēlamies pagatavot atšķaidāmo koncentrātu, - proporcijā 1: 2). Uzlējumu atstājam vairākas stundas nobriest vēsā vietā. Pēc tam mēs izfiltrējam un izberam biezumus un kafiju varam izbaudīt pat dažas nedēļas. Ja mēs nevēlamies ""spēlēties ar kafijas biezumiem"", mēs varam iegādāties īpašu Cold Brew kafijas rīku.
Auksti pagatavotā kafija ir īpaši populāra siltajā sezonā, jo tā ir ārkārtīgi svaiga, tonizējoša (ar augstu kofeīna saturu) un salda. Īpaši garšīgi ir dzert tieši tāpat un kopā ar saldējumu. Auksto brūvēšanas koncentrātu izmanto arī desertu aromatizēšanai.
Kofeīns: kāda veida kafijā tas ir visvairāk?
Visvairāk kofeīna ir Robusta kafijas pupiņās - divreiz vairāk nekā tas ir Arabica pupiņās. Tāpēc maisījumā, kas satur Robusta jeb 100% robusta kafiju, vai šķīstošo kafiju (kuru galvenokārt gatavo no Robusta), būs vairāk kofeīna nekā 100% Arabica kafijā.
Kofeīna daudzums ir atkarīgs arī no kafijas pagatavošanas metodes. Kofeīns šķīst ūdenī, tāpēc, jo ilgāk kafija atrodas ūdenī, jo vairāk būs kofeīna jūsu kafijas dzērienā. Tātad, salīdzinot nelielu espresso tasi ar kafijas tasi, kurā ūdeni vienkārši uzlej uz maltas kafijas, vairāk kofeīna būs uzlejamajā kafijā. Kaut arī garšas ziņā tas var izrādīties otrādi.
Kuras kafijas pupiņas ir vislabāk piemērotas automātiskajiem kafijas automātiem?
Visas kafijas pupiņas, izņemot aromatizētās, ir piemērotas lietošanai automātiskajos kafijas automātos. Aromatizētās kafijas pupiņas nav ieteicams lietot automātiskajos kafijas automātos, jo tās sabojā automāta dzirnaviņas. Bet bez tā - viss ir atkarīgs tikai no individuālās gaumes. Galvenais paturiet prātā, ka vieglāk grauzdētas pupiņas, kas vairāk paredzētas filtrētas kafijas pagatavošanai, var būt daudz kvalitatīvākas, ja tās gatavo, izmantojot automātisko espresso automātu. Tomēr labāk būtu izvēlēties vidēji vai tumši grauzdētas kafijas pupiņas, lai garša būtu patīkamāka. Daži kafijas automāti pat uz iepakojuma norāda, ka kafija tiek grauzdēta tieši espresso kafijas automātiem vai automātiskajiem kafijas automātiem.
Kādi ir galvenie kafijas pupiņu tipi?
Pasaulē ir vairāku tipu kafijas pupiņu, bet vispazīstamākie ir trīs galvenie: Arabica, Robusta un Liberica.
Arabica:
Arabica kafijas kokus ir daudz grūtāk audzēt nekā Robusta vai Liberica. Viņi ir īpaši jutīgi pret aukstumu, temperatūras atšķirībām, kā arī viņiem ir nepieciešama ēna un lielāks augstums, kur tie aug. Tomēr visbagātīgākā aromātu palete, kas ir arī ļoti daudzveidīga, ir tieši Arabica kafijas ogām. Arabica pasugas ir daudzas, un tām visām ir savas īpašās garšas īpašības. Dominē saldskābās un augļu ogu notis.
Robusta:
Robusta kafijas koki nav tik smalki kā Arabica. Viņi ir daudz izturīgāki pret klimatiskajiem apstākļiem un kaitēkļiem. Tādēļ tie ir daudz lētāki un vieglāk audzējami. Garšu palete ir šaurāka. Robusta kafijas pupiņās ir divreiz vairāk kofeīna nekā tas ir Arabica. Pārsvarā lieto kafijas maisījumos un retāk atsevišķi. Robusta nodrošina noturīgāku dzēriena struktūru, spēcīgāku kofeīna devu un rūgtumu kafijas maisījumam. Dominē rūgtas un intensīvas garšas notis.
Liberica:
Liberica ir vismazāk populāra no šīm trim sugām, jo tai nav tādu garšas īpašību kā Arabica vai Robusta. Liberica izmanto šķīstošās kafijas pagatavošanai.
Kā atšķirt Arabica, Robusta un Liberica?
Arabica, Robusta un Liberica pupiņas var atšķirt arī vizuāli. Arabica pupiņas ir iegarenas formas un to vidū ir viļņota josla. Robusta pupiņas ir apaļas formas, tās ir mazākas un josla vidū ir taisna. Liberica pupiņas ir daudz lielākas nekā Arabica vai Robusta.