1+1

Labākās kafijas pupiņas pasaulē: Šerloka Holmsa cienīga mistērija

No Peru štata Dienvidamerikas rietumos līdz pat Papua-Jaungvinejai – kā josta, visu pasauli apņem kafijas pasaule. Pēdējā laikā pat Ķīna un citas valstis ar tējas tradīcijām, kas nāk no tālās senatnes, ir veiksmīgi ienākušas kafijas pasaulē un sākušas konkurēt ar citiem kafijas audzētājiem par labāko kafijas pupiņu titulu. Tiek runāts, ka šobrīd kafijas biznesā ir iesaistījušies gandrīz 17 miljoni kafijas audzētāju, kuri audzē kafiju vairāk nekā 60 valstīs. No vienas puses, kafijas cienītāji priecājas par tik plašu izvēli un izmanto iespēju izmēģināt dažādas garšas, bet, no otras puses, viņi saskaras ar nopietnu izaicinājumu izvēloties labākās pieejamās kafijas pupiņas.

“Sveiki. Vai varu iegādāties pie jums labākās kafijas pupiņas?” Neviens kafijas veikals – pat ja tas ir vislabākais – nespēs jums atbildēt uz šo jautājumu. Lai cik skumji tas izklausītos, tas ir tāpēc, ka “labākās kafijas pupiņas” – tādu vienkārši nav. Protams, visu kafijas pupiņu kvalitāti var novērtēt no tehniskā viedokļa, bet, kā vissvarīgākais faktors, galu galā, dominē tikai un vienīgi katra kafijas cienītāja individuālā izvēle.

Tātad, ko lietas labā var darīt kafijas cienītāji dodoties meklēt labākās kafijas pupiņas? Lai atrastu jums vispiemērotākās kafijas pupiņas, mēs iesakām apgūt kafijas pasaules atslēgvārdus, lai jūs precīzi spētu uztvert uz iepakojuma sniegto informāciju. Tālāk mēs apspriedīsim šos 8 būtiskos atslēgvārdus.

Divi galvenie jautājumi

Ja leģendārais detektīvs Šerloks Holmss dotos meklēt labākās kafijas pupiņas pasaulē, viņš neapšaubāmi uzsāktu meklēšanu kafijas fermās: detektīvs sāktu analizēt augsni ap kafijas kokiem, veiktu augstuma un spiediena aprēķinu, novērotu kafijas audzētāju darbu…Galu galā, pirms kafijas pupiņas tiek skaisti iepakotas un ideāli apgrauzdētas, ievietotas veikalu plauktos un interneta veikalos, tās ir… jāizaudzē.

Lūkojoties uz brūnām, grauzdētām pupiņām, mēs bieži vien aizmirstam, ka kafijas pupiņa īstenībā ir sarkanīgs, dažkārt dzeltens, saldas kafijas ogas kauliņš. Pat šīs ogas mīkstums, kas tiek noņemts apstrādes laikā, ietekmē labāko kafijas pupiņu beigu garšu.  

Vai esat labāko kafijas pupiņu meklējumos tāpēc, ka esat pārliecināts, ka tās ļaus jums baudīt iespējami maigāko kafiju? Šāda domāšana var būt nepareiza: pat ja kāds kafijas pupiņas marķētu kā labākās, ne vienmēr tās atbilstu jūsu personīgajai gaumei.

Sāciet ideālo kafijas pupiņu meklēšanu atbildot uz pāris jautājumiem. Pirmkārt, kādu kafijas pagatavošanas metodi jūs izmantojat? Vai jums ir kafijas automāts, vai jūs izmantojat speciālus filtrus vai vienkārši aplejat maltu kafiju ar karstu ūdeni? Otrkārt, kādas kafijas garšas vēlaties sajust savā tasītē? 

Pirmais atslēgvārds ir kafijas maisījums un viena izcelsme

kafijas maisījums un viena izcelsme

Ja vēlaties iejusties profesionāla kafijas degustētāja lomā, izvēlieties viegli grauzdētas vienas izcelsmes pupiņas (vēlāk mēs tās apspriedīsim sīkāk), ko raksturo augļainas, ziedainas garšas. Vienas izcelsmes kafijas pupiņu unikalitāte slēpjas tajā, ka no tām pagatavotajai kafijai nav nepieciešamas papildu sastāvdaļas – to garšas pašas par sevi ir pietiekami bagātas. Citiem vārdiem sakot, šādas kafijas garšu nevajadzētu mainīt ar pienu vai cukuru. Lai gan, arī tas nav akmenī kalts! Piemēram, ja jūs lietojat vienas izcelsmes kafijas pupiņas ar spilgtām zemeņu notīm, pievienojot espresso dzērienam pienu, iegūsiet dzērienu, kas atgādina vasaru un zemeņu piena kokteiļus.

Ja, gluži pretēji, jums patīk bagātīga “pienācīgas” kafijas garša, izvēlieties kafijas pupiņas vai kafijas maisījumus ar tumšāku grauzdējumu: tām piemīt šokolādes un riekstu pēcgaršas, bieza konsistence un tās ir patiešām garšām piesātinātas.

Piebilde. Sajaucot dažādu valstu vai reģionu pupiņas, kafijas pupiņu maisījumi var radīt patiesi unikālu garšu, kas atbildīs visām jūsu vēlmēm. Šādos maisījumos tiek izmantotas kafijas pupiņas, kas papildina viena otru, vai kopējo garšu padara intensīvāku. Vienkārši sakot, to, ko daba nav paveikusi, var panākt cilvēki, kuri apvieno un līdzsvaro dažādu pupiņu garšas. 

Labāko kafijas pupiņu meklēšana izmantojot karti

Tiem, kuri vēlas doties ceļojumā un šķērsot kafijas pasauli, jāatceras, ka “izcelsmes valsts” ir viens no svarīgākajiem atslēgvārdiem šajā ceļā. Galu galā, šis ir maģiskais termins, kas ļauj mums ceļot pa visu pasauli un izbaudīt tās garšas atrodoties mājas komfortā! Par kafijas pupiņu izsekojamību cilvēki sāka diskutēt pirms pāris desmitgadēm, kad aizsākās tā saucamais trešais vilnis saistībā ar terminu – specializētā kafija. 

Jāpiemin, ka uz dažu kafijas šķirņu iepakojumiem izcelsmes valsti nedrīkst norādīt, it īpaši, ja iepakojumā ir kafijas maisījums – bet arvien lielāka nozīme tiek piešķirta šī fakotra identificēšanai. Patiesībā, ja mēs runājam par specializētajām kafijas pupiņām, tā tiek uzskatīta par nepieciešamību! Starp citu, ja kafija ir marķēta ka “specializēta”, tās iepakojums identificē ne tikai izcelsmes valsti, bet arī noteiktu reģionu un lauksaimnieku, kas audzē šo kafiju. Vai tas izklausās sarežģīti? Kafijas pazinēji sāka iedziļināties vēl vairāk. Uz pāris iepakojumiem iespējams atrast vārdu “mikrolote”, kas nozīmē, ka šīs rūpīgi izvēlētās augstākās kvalitātes kafijas pupiņas nāk no nelielas kafijas saimniecības vai noteikta, neliela saimniecības zemes gabala.

Otrais atslēgvārds ir kafijas reģioni

Otrais atslēgvārds ir kafijas reģioni

Visas kafijas ražotājvalstis var iedalīt četros reģionos: Dienvidamerika, Centrālamerika, Āfrika un Āzija. Ja mums būtu jāraksturo katra reģiona kafija tikai dažos vārdos, mēs izvēlētos šādus aprakstus:

  • Dienvidamerikas kafija – tā mēdz būt vieglāka un tās garša ir maigāka, pēcgaršā jūtamas tumšās šokolādes un riekstu notis. Tā arī nav tik skābena kā Āfrikas kafija.  
  • Centrālamerikas kafija – tās garša, salīdzinot ar Dienvidamerikas reģionu, ir spilgtāka un mazāk saldena. Garšas notīs jūtami gan augļi, gan rieksti.   
  • Āfrikas kafija – šajā kafijā dominē augļu, ogu un ziedu pēcgaršas. Tā ir arī skābenāka un tās garša bieži tiek pielīdzināta vīnam.
  • Āzijas kafija – tā ir slavena ar savu rūgtumu un līdzsvarotajām garšām. Lielākie eksportētāji ir Vjetnama, Indija un Indonēzija. Pēdējā valstī tiek ražota Kopi Luwak – iespējams, visdārgākā kafija visā pasaulē. Mēs paši to esam nogaršojuši un esam dalījušies ar savu viedokli – to var atrast degustācijas sadaļā.  

Piebilde. Tomēr samazinot apbrīnojamo kafijas garšu dažādību līdz pāris reģioniem, mēs nevaram gaidīt, ka sasniegsim jebkāda veida precizitāti. Tā rezultātā, ja kāds jūs mēģina pārliecināt, ka kāda noteikta kafija ir augstākas kvalitātes tikai tāpēc, ka tās izcelsme ir Etiopija, Brazīlija vai jebkura cita kafijas audzēšanas valsts, atcerieties, ka tā nav patiesība. Atklājot garšas, ir svarīgi ņemt vērā arī citus faktorus, ne tikai izcelsmes valsti, reģionu un pat kafijas saimniecību (atcerieties “mikrolote” kafiju?), kur kafijas pupiņas tiek audzētas.

Ņemsim par piemēru divas Āzijas valstis. Indonēzijā audzētai kafijai raksturīga bieza konsistence, izteiktas, līdzsvarotas garšas un mazliet skābums. Turpretī Papua-Jaungvinejā, kafijas koki aug vulkāniskā augsnē, kas nodrošina saldāku, tīrāku kafijas garšu un skābums ir pielīdzināms citrusaugļiem.

Tikai nogaršojot dažādus dzērienus un noskaidrojot, kādas kafijas pupiņas tiek izmantotas kafijas pagatavošanai, jūs spēsiet izvēlēties sev piemērotākās pupiņas.

Labāko kafijas pupiņu audzēšana prasa laiku

Jau no paša sākuma, t.i., kamēr jūsu nākotnes kafija vēl tikai aug, tās garša ietekmējas no dažādiem dabiskiem faktoriem. Šie faktori, pirmkārt un galvenokārt, ietver augsni, kas tiek izmantota kafijas audzēšanai, kā arī apkārtējos dabas apstākļus. Kafijas pupiņas, kas tiek audzētas vienā augsnē, var atšķirties atkarībā, piemēram, no ikgadējā nokrišņu daudzuma.

Tomēr, mūsuprāt, svarīgākais faktors kafijas audzēšanas procesā ir tas, kādā veidā kafijas audzētāji mēdz ievākt un apstrādāt kafijas ogas. Ja šajos posmos netiek nodrošināta augsta kvalitāte, jūs varat aizmirst par labākajām kafijas pupiņām, pat ja tās tikušas audzētas ideālos apstākļos. Vienkāršākais piemērs, ko varētu minēt, būtu šāds: nogatavojušās kafijas ogas parasti tiek novāktas ar rokām, tāpēc novācējiem ir jāizlemj vai viņi novāks tikai labākās, pilnībā nogatavinātās ogas. 

Trešais atslēgvārds ir augstums

Kavos augimo aukštis

Uz pāris kafijas pupiņu iepakojumiem pircēji var atrast informāciju par dabisko augstuma faktoru, kādā kafijas koki ir auguši. 600 metri. 1200 metri. 1500 metri. 2000 metri un vairāk. Tas ir daudz vairāk nekā tikai statistika. Jo augstāk aug kafijas koki, jo nepatīkamāki apstākļi kafijas ogām ir jāiztur. Lielākos augstumos kafijas ogas nogatavojas lēnāk un tās ietekmē augstāks spiediens. Salīdzinot augstākā un zemākā augstumā audzētās kafijas pupiņas, zinātnieki atklājuši, ka lielākā augstumā audzētām pupiņām raksturīga labāka struktūra, t.i., kafijas sajūta mutē (bieza vai viegla), kā arī aromāts. 

Piebilde.  Visvairāk lielāki augstumi patīk arabika šķirnei.  Parasti tiek uzskatīts, ka arabika kafijas koki aug vismaz 600 metru augstumā, bet runājot par garšu, jo lielāks augstums, kurā tiek audzētas kafijas pupiņas, jo augstāka ir to kvalitāte. Tāpēc jums vienmēr vajadzētu pievērst uzmanību norādītajam augstumam uz izvēlētā kafijas pupiņu iepakojuma.

Ja esat labāko kafijas pupiņu meklējumos, sāciet ar arabika pupiņām

Arabika, robusta, liberika

Uz kafijas pupiņu iepakojuma jūs bieži sastapsieties ar vārdu “arabika”. Šī veida pupiņas pārstāv pasaulē visizplatīkāko kafijas šķirni, kas veido pat trīs ceturtdaļas no visa pasaulē pārdotā kafijas daudzuma. Atlikušo ceturtdaļu patērētās kafijas sastāda robusta šķirne. Liberika pupiņu veids, kas veido tikai vienu procentu un parasti tiek izmantots šķīstošās kafijas izgatavošanai, mitinās starp arabika un robusta šķirnēm. Kas jums būtu jāzina? Lai gan savvaļā aug daudzas citas kafijas koku sugas, šīs trīs ir vienīgās, kas tiek audzētas masveidā un tiek izmantotas komerciāliem mērķiem. Starp citu, arabika, robusta un liberika, visas kā viena, ir radušās Āfrikā. Tikai vēlāk tās tika izplatītas citās valstīs un iesakņojās vietās ar piemērotiem dabas apstākļiem. 

Arabika šķirne ir visprasīgākā no visam, bet, kas padara to unikālu, ir plašais garšu klāsts, ko veido apkārtējie dabas apstākļi, kā arī šo pupiņu aromāts un saldums. Tā rezultātā uzraksts “100% arabika pupiņas” bieži darbojas kā kvalitātes zīme. Diemžēl, šiem vārdiem kā tādiem, nav lielas nozīmes. Pirmkārt, pircējs nezina, no kurienes nāk arabika pupiņas: vai tā ir Dienvidamerika, Āfrika vai varbūt Āzija? Jums vajadzētu saglabāt modrību arī citu iemeslu dēļ – kā jau iepriekš minējām, kafijas pupiņu daudzveidībai, to apstrādei, grauzdēšanai un citiem faktoriem, kas var krasi mainīties, un, protams, sabojāt arabika pupiņu garšu, ir liela nozīme.

Starp citu, uzraksts “100% robusta” sastopams ļoti reti, jo robusta pupiņas parasti tiek izmantotas maisījumos un sajauktas ar arabika šķirni. Itāļi ir īsteni robusta šķirnes fani. Ja šīs pupiņas ir iekļautas sastāvā, kafijas cienītājs sapratīs, ka šāda kafija būs smagnēja, ar biezāku konsistenci un rūgtenāka. Tā saturēs arī lielāku kofeīna daudzumu.

Ceturtais atslēgvārds ir kafijas pupiņu sugas un pasugas

Ja jūs domājat, ka tas ir tik vienkārši , mums nāksies jūs pievilt – vai varbūt uzmundrināt. Arabika sugas ir sīkāk sadalītas desmitiem pasugās, kas attīstījās dabīgi mutējot kafijas kokiem vai cilvēku apzinātai šķērsošanai gar dažādiem kafijas kokiem. Tātad, kas jums būtu jādara, ja arabika sugas vietā jūs sastopat citas, mazāk pazīstamas pupiņas? Mēģināsim uzzināt vairāk par šīm sugām:

  • Arabica Typica: šī kafija nostājas visu pārējo kafijas sugu priekšgalā. Tā tiek audzēta un attīrīta jau vairākus gadsimtus. Tās garša ir īpaši salda un tīra.   
  • Bourbon: tajā jūtamas augļu un saldas karameles notis. Parasti tiek apgalvots, ka šī kafijas šķirne var apburt gan īstus kafijas pazinējus, gan pilnīgus iesācējus, kuri tikko sākuši iepazīt kafijas pasauli. Izmēģiniet un pārliecinieties par to paši!
  • Catimor: to raksturo riekstu un garšaugu aromāti, savukārt pagatavotajā dzērienā jūtamas ķiršu un citu ogu notis. Šīs kafijas baudītāji dzērienā var sajust arī smalku skābuma un salduma buķeti, kā arī biezāku konsistenci.
  • Catuai: tā ir nedaudz skābena un īpaši saldena – iespējams sajust karameļu un medus notis. Tomēr šo pupiņu garša ir atkarīga no to izcelsmes valsts un dabiskajiem laikapstākļiem ap kafijas kokiem.
  • Caturra: pagatavotajai kafijai ir spilgta citrusaugļu garša un tai piemīt viegla konsistence.  
  • Geisha: šī kafija ir maiga kā zīds, smalka un tai raksturīgas dažādas garšas. Tai ir bieza konsistence, atgādina melnu tēju, kā arī tajā jūtamas bergamotes mizas notis. Starp citu, nevienas kafijas pupiņas pasaulē nav ieguvušas tik daudz apbalvojumus kā šīs.  
  • Heirloom: tas ir sugas vārds, ko izmanto, lai aprakstītu Etiopijā audzētas kafijas pupiņas. Ir aprēķināts, ka Etiopijā atrodas seši līdz desmit tūkstoši kafijas sugu – tās visas tiek pakļautas dabiskajam savvaļas šķērsošanas procesam, tā rezultātā radot jaunas sugas. Uz šo procesu attiecas termins “heirloom”. Kafijas pupiņas, kas audzētas dažādos Etiopijas ciematos vai saimniecībās, var saukt par “heirloom”, lai gan katra saimniecība audzē pupiņas, kam raksturīgas pilnīgi unikālas garšas iezīmes. Izmēģiniet šo noslēpumaino Etiopijas kafiju – mēs to esam iekļāvuši arī mūsu degustācijas sarakstā! 
  • Icatu: šajās sausi apstrādātajās pupiņās dominē spilgtas plūmju, šokolādes un ogu pēcgaršas.  
  • Jamaica Blue Mountain: šīm pupiņām raksturīgs viegls skābums, kā arī viegla un sabalansēta garša. Parasti tās tiek uzskatītas par vienām no labākajām kafijas pupiņām pasaulē! 
  • Maracatu: tas, kas padara šīs pupiņas unikālas, ir to spilgti augļainais skābenums. Garšas ziņā tās atrodas kaut kur starp Caturra un Maragogype pasugām.  
  • Maragogype: šo kafiju raksturo augļaina, ilgstoša garša un citrusaugļu skābenums. Šo pupiņu izmērs liek tām izcelties citu pupiņu vidū – tās tiek sauktas arī par ziloņu pupiņām.   
  • Mundo Novo: šo pupiņu saldā garša, biezā tekstūra un smalkais skābums ir patiesi brīnumains. 
  • Pacamara: šīs kafijas pupiņas tiek audzētas Salvadorā un tām ir raksturīgas sabalansētas ziedu un citrusaugļu garšas, kā arī maigs skābums un saldums.   
  • Pacas: šīs pupiņas kārdina kafijas baudītājus ar saldām un smalki skābām garšām, kā arī garšvielu un ziedu notīm.  
  • SL-34/SL-38: šīs pupiņas tiek audzētas Kenijā un tiek sauktas arī par melleņu bumbām. Tām raksturīga ilgstoša augļu vīna garša.  
  • Timor vai Tim Tim: tāpat kā vairumam Indonēzijas kafijas pupiņu šķirņu, arī šīm ir raksturīga līdzsvarota garšaugu garša un ilgstoša pēcgarša
  • Villa Sarchi: šo kafiju raksturo maigs skābums, intensīvas augļu garšas notis un brīnišķīgs saldums.

Piebilde. Dažas kafijas pupiņu sugas izplatās visā pasaulē, bet citas var augt tikai noteiktās valsts robežās. Tas viss ir mutāciju dēļ. Ja jūs spējat atcerēties baudīto kafijas pupiņu nosaukumus, jūs būsiet soli tuvāk sev piemērotāko pupiņu atklāšanai.

Kafijas pupiņas ir ieraudzījušas dienas gaismu — kā mēs varam izvairīties no to sabojāšanas?

Lai kafijas koks nogatavinātos, ir nepieciešami aptuveni deviņi mēneši, bet, kā jau minējām, ne visas ogas nogatavojas vienlaicīgi. Tā rezultātā ražas novākšanas process vienmēr ir dinamiskāks.  

Piektais atslēgvārds ir apstrādes metode

Kavos apdorojimo būdai

Apstrādājot nogatavojušās ogas, parasti tiek izmantotas divas galvenās metodes, bet, kafijas kultūrai attīstoties, lauksaimnieki meklē jaunus procesus, kas palīdzētu viņiem piedāvāt pircējiem labākās kafijas pupiņas.

Senākā metode, kas tiek izmantota, lai kafijas pupiņas atdalītu no ogas mīkstuma, ir to atstāšana saulē, lai tās nožūst. Šo apstrādes metodi sauc par dabisku vai sausu. Nogatavojušās, rūpīgi šķirotas ogas tiek izbērtas uz betona bruģa vai īpašām gultām, ko sauc par Āfrikas vai kafijas gultām. Šīs ogas ir atkārtoti jāpagriež uz otru pusi, lai tās izžūtu vienmērīgi un neveidotos pelējums. Kad ogas ir sausas, tās tiek notīrītas un atdalītas no mīkstuma.

Ar kādām sekām šajā posmā saskaras labākās kafijas pupiņas? Ja kafijas ogas ir pāržuvušas, tās kļūst trauslas un to atdalīšanas laikā pupiņas sāk plaisāt. Šādas pupiņas sauc par bojātām. No otras puses, ja ogās paliek pārāk daudz ūdens, tās vēlāk var vienkārši sapūt. Labākajām kafijas pupiņām raksturīgs 12.5% mitrums. Ne vairāk, ne mazāk. Kafijas pupiņām, kas apstrādātas ar sausās metodes palīdzību, raksturīgs augļains saldums.

Sausasis kavos apdorojimo būdas

Otro kafijas apstrādes metodi sauc par mitro apstrādi, un šādā veidā apstrādātas pupiņas sauc par mazgātām. Ogas vispirms ieber ūdens tvertnē – nogatavojušās ogas ir smagākas, tāpēc tās nogrimst apakšā, bet zaļās ogas vienkārši peld pa virsu. Pēc tam nogatavojušos ogu mīkstums tiek noņemts ar īpašas tehnikas palīdzību. Visbeidzot, pupiņas iegremdē citā ūdens traukā un uzsāk fermentēšanas procesu.

Šis process ir rūpīgi jāuzrauga, lai pupiņu garšai neveidotos radikālas izmaiņas. Kad šis posms ir pabeigts, kafijas pupiņas tiek mazgātas vēl vienu reizi un pēc tam tās tiek žāvētas. Pupiņas, kas tiek apstrādātas ar mitrās metodes palīdzību, ir skābākas nekā tās, kas apstrādātas ar sauso metodi. 

Drėgnasis kavos apdorojimo būdas

Viena no jaunākajām apstrādes metodēm ir tā sauktais medus process (honey process). Tam gan nav nekāda sakara ar bišu ražoto medu. Salīdzinot ar mitro metodi, pupiņas šajā procesā tiek atstātas ūdenī īsāku laiku, tāpēc fermentācija tiek panākta ātrāk. Tajā pašā laikā nelielais cukura daudzums, kas atrodas pupiņās, pārvēršas skābē. Tā rezultātā, šādā veidā apstrādātas kafijas pupiņas ir ideāli piemērotas tiem, kuriem patīk intensīvs saldums.

Vēl viena reti sastopama apstrādes metode ir eksperimentālais anaerobā apstrādes process, kas fermentācijas laikā kafijai noņem skābekli, ļaujot tai “sautēties savā sulā”. Šāda apstrādes procesa rezultātā iegūstama intensīva augļu garša, lai gan anaerobiski apstrādāta kafija var iegūt dažādas garšas atkarībā no pievienotajām sastāvdaļām. Izvēloties anaerobiski apstrādātas pupiņas, pievērsiet uzmanību uz iepakojuma uzskaitītajām kafijas garšām un ļaujiet savām garšas kārpiņām jūs vadīt!

Honey kavos apdorojimo būdas

Kafijas ražotājvalstis vēlas izcelties uz citu fona, tāpēc tās pastāvīgi meklē unikālus kafijas pupiņu apstrādes veidus. Viens no šādiem apstrādes veidiem ir Giling Basah. Tas tiek praktizēts Indonēzijā. Pēc pupiņu fermentācijas un mazgāšanas tās netiek pilnībā izžāvētas, tā vietā pupiņas, kas joprojām ir mitras (ar 25-30% mitrumu), tiek ievietotas speciālā atsēnalošanas mašīnā. Tikai pēc šī procesa žāvēšanas procesam atļauts turpināties. Ja vēlaties izjust šādā veidā apstrādātu pupiņu garšu, izmēģiniet Sumatrā (Indonēzija) audzētas kafijas pupiņas. Kā arī, pirms to nogaršošanas, jūs varat izlasīt mūsu sniegtās atsauksmes degustācijas sadaļā.

Giling Basah kavos apdorojimo būdas

Ir arī tādas kafijas pupiņu apstrādes, kas ir vēl eksotiskākas nekā iepriekš pieminētās. Indonēzijas mežus apdzīvo Āzijas palmu civets, kura iecienītākie gardumi ir kafijas kokos augošās saldās ogas. Šie dzīvnieki kā eksperti izvēlas tikai gatavākās ogas. Šo ogu mīkstums pēc tam tiek sagremots, bet kauliņš tiek izvadīts caur kuņģa zarnu traktu. Lai gan kauliņš netiek sagremots, fermenti, kas atrodami palmu civeta kuņģī, joprojām to ietekmē. Starp citu, šādas kafijas beigu garšu ietekmē arī cita dzīvnieka nesen uzņemtā barība. Pats interesantākais ir tas, ka tādā veidā tiek izgatavota pasaulē visdārgākā kafija – tā ir pazīstama kā Kopi Luwak. Mēs to esam nogaršojuši un devuši atsauksmes par savu degustācijas pieredzi!

Kopi Luwak

Piebilde. Kafijas pupiņu apstrādes metodes ir cilvēku risinājumi, balstīti uz dabas radīto izejvielu iespējām. Tehnoloģijām attīstoties, tradicionālo apstrādes procesu sarakstam tiek pievienoti jauni kafijas pupiņu apstrādes veidi, kas tendēti uz kafijas unikālās garšas attīrīšanu un bagātināšanu. Mūsu gadījumā ir svarīgi zināt atšķirības starp galvenajām apstrādes metodēm, bet tikpat svarīgi ir saglabāt vēsu prātu un nebaidīties izmēģināt pupiņas, kas apstrādātas ar dažādām metodēm. 

Ir pienācis laiks atklāt pupiņu garšu

Zaļo kafijas pupiņu pagatavošana veido tikai nelielu daļu no visa ceļojuma. Tikpat svarīgi ir pārvērst cietos kauliņus aromātiskās kafijas pupiņās, un tieši to dara kafijas grauzdētāji. Tas ir posms, kur sākas patiesa maģija!

Sestais atsēlgvārds ir kafijas grauzdēšana

Kavos skrudinimo lygiai

Pirms grauzdēšanas procesa, zaļajiem kafijas kauliņiem nepiemīt absolūti nekādas garšas iezīmes, kas raksturotu pazīstamo kafijas garšu. Grauzdēšanas laikā šie kauliņi tiek pārvērsti brūnās pupiņās. Svaigas kafijas aromāts noteikti ir apbrīnojams, tāpēc, meklējot labāko kafiju, pievērsiet uzmanību skaitļiem, kas norāda grauzdēšanas datumu. Protams, šis datums ne vienmēr tiek norādīts, bet tas ir ļoti svarīgs. Pirms nedēļas, pirms mēneša, pirms trim mēnešiem grauzdēto pupiņu aromāts ievērojami atšķiras – laikam ejot, tas kļūst arvien vājāks.

Vēl viens svarīgs faktors, kas saistīts ar grauzdēšanu, ir grauzdēšanas pakāpe. Espresso automātos biežāk tiek izmantotas tumšākas un ilgāk grauzdētas kafijas pupiņas, savukārt vieglāk un īsāk grauzdētas pupiņas ir vislabāk piemērotas lēnas pilēšanas kafijas pagatavotājiem. Grauzdējot pupiņas ir svarīgi saglabāt līdzsvaru un izvairīties no to sadedzināšanas — ja pupiņas tiek sadedzinātas, tasītē sajutīsiet apdedzinātu pēcgaršu. No otras puses, dažādus garšas defektus var noslēpt ar pupiņu pārgrauzdēšanu, bet tādā gadījumā visas diskusijas par garšu ir liekas. Ticiet mums, kad runa ir par grauzdēšanu, pat viena minūte kļūst par jēgpilnu mērvienību.

Ja uz kafijas iepakojuma ir norādīta viegla grauzdēšanas pakāpe, tad pagatavotajai kafijai būs raksturīgs patīkams, atsvaidzinošs un augļains aromāts, kā arī piena šokolādes nokrāsa. Vidēji grauzdētām kafijas pupiņam parasti raksturīga vissaldenākā pēcgarša, ko papildina augļainas un rūgtenas notis. Turpretī tumši grauzdētām (bet ne sadedzinātām!) kafijas pupiņām raksturīgas tumšas šokolādes, garšvielu, koku un dūmu notis.  

Kafijas garšu palete

Kavos skonių ratas

Izvēloties labākās kafijas pupiņas, vissvarīgākais aspekts, protams, ir garša. Tomēr mēs visi zinām, ka garša ir subjektīva. Tikai kafijas degustēšana ļaus pilnībā novērtēt tās garšas iezīmes, bet kafijas grauzdētāji un pārdevēji spēs jums palīdzēt atklājot pieejamos virzienus. Pirms pāris desmitgadēm tika izveidota kafijas garšu palete. Pateicoties šai paletei, mēs varam mācīties komunicēt izmantojot kopīgu kafijas valodu. Piemēram, vai dzerot no Etiopijas pupiņām pagatavotu kafiju, spējat sajust augļainumu? Tad atrodiet šo vārdu paletes vidū un turpiniet virzīties uz priekšu mēģinot saprast, vai šis augļainums jums atgādina ogas, žāvētus augļus, citrusaugļus u.t.t. Ja sajūtat citrusaugļu garšu, virzieties vēl tālāk: vai tā jums atgādina greipfrūtus, apelsīnus, citronus vai laimu?

Septītais atslēgvārds ir raksturojums garšas notīm

Kavos skonių vertinimas

Kā jūs raksturotu šorīt baudītās kafijas garšas? Vai tās bija rūgtenas? Skābenas? Vai varbūt vienkārši “kafijainas”? Kafijas paletē sniegtie apraksti ievērojami paplašina robežas un palīdz uzzināt, ko sagaidīt iegādājoties kafiju. Piekritīsiet, ka ja uz iepakojuma parādās vārdi “mellenes” vai “meža ogas”, pirms kafijas pagaršošanas jūs jau mēdzat sajust vieglu skābumu mutē! Līdzīgi kā vārdi “tumšā šokolāde” un “rieksti” atgādina uz mēles kūstošas tumšās šokolādes sajūtu.  

Jāpiemin arī cits faktors: iespējams, ka baudot kafiju, jūs nevarēsiet tik izteikti sajust uz iepakojuma aprakstītās garšas. Tas nav pārsteigums, un noteikti nav nekas slikts. Garša ir ļoti individuāla lieta, kas saistīta ar mūsu pieredzi, atmiņām un pieņēmumiem, kas veido šīs garšu spēles neatņemamu daļu.

Mēs jums dosim vienkāršu piemēru. ” Sviestainas grauzdētas maizes notis”. Ko šie vārdi nozīmētu cilvēkam, kurš nekad nav pagaršojis grauzdētu maizi ar sviestu? Tā rezultātā, šādas garšas ir jāuztver tikai kā orientējoši apraksti, norādot uz noteiktu virzienu, bet neparādot jums pašu ceļu. Turpinot baudīt kafiju, jūs atklāsiet jums pazīstamu garšu ceļu – tas var izskatīties vai neizskatīties tāpat kā aprakstīts uz iepakojuma. Laika gaitā jūsu garšas kārpiņas, iespējams, pat iemācīsies atšķirt plašāku dažādu garšu dažādību!

Eksāmens labākajām kafijas pupiņām

Kafijas kvalitāti var novērtēt ar punktu palīdzību. Tas ir izaicinājums, kas jāpārvar katrai kafijai, ja tā vēlās tikt nosaukta par specializēto kafiju, t.i., kafiju, kā izcelsmi, iespējams izsekot līdz noteiktai kafijas saimniecībai.

Astotais atslēgvārds ir kafijas kvalitātes rādītājs

SCA kavos vertinimai balai

Izmantojot 100 punktu sistēmu, Specializētās Kafijas Asociācijas (SCA) sertificētie eksperti novērtē neapgrauzdētu kafijas pupiņu izskatu, pirms pāriet uz kafijas garšu un aromātu. Par “specializētu” var saukt kafiju, kam skaits pārsniedz 80 punktus. 

Vai šis novērtējums ir svarīgs parastam kafijas baudītājam? Vai parasts kafijas cienītājs var sajust atšķirību starp kafiju, kas novērtēta ar 84 punktiem un kafiju, kas novērtēta ar 86 punktiem? Lai gan lielākā daļa no mums nevarēja sajust dažu punktu atšķirību kafijas garšā, šie punkti ļauj mums izglītototies mūsu garšu paletē. Vissvarīgākais ir tas, ka tie mums palīdz augstas kvalitātes pupiņu meklēšanā. Ja jūsu rokās ir tikusi specializētā kafija, ko novērtējuši eksperti, jūs varat būt droši, ka esat iegādājies patiesi izcilu produktu. Tagad jums atliek atklāt kafiju, kas atbilst jūsu personīgajai gaumei. Nav nozīmes tam, cik punktus kafijas pupiņas ir ieguvušas, ja jums tās patiesi patīk.

Jūs esat iegādājies labākās kafijas pupiņas — kā izvairīties no to sabojāšanas?

Sākot ar vienkāršāko kafijas pagatavošanas veidu, kas ietver maltas kafijas apliešanu ar karstu ūdeni, līdz kafijas pagatavošanai ar filtra palīdzību, kam nepieciešami svari un arī īpaša tējkanna – ir daudz dažādi veidi, kā pagatavot kafiju, un nevienu no tiem nevar saukt par “sliktu”.

Tomēr patiesība ir tāda, ka tiklīdz esat iegādājies augstas kvalitātes kafijas pupiņas, jūs vēlēsieties pilnībā izjust to garšu. Tieši šeit sākas “kafijas spēles” – pēkšņi kļūst svarīgs katrs kafijas grams, ūdens kvalitāte, pagatavošanas ilgums un daudzi citi faktori.

Pāris galvenie noteikumi: pirmkārt, nelejiet kafijai virsū verdošu ūdeni. Ūdens temperatūrai jābūt vidēji starp 8595°C. Otrkārt, tā sauktās “zelta” kafijas un ūdens proporcijas ir 6 grami kafijas uz 100 ml ūdens vai 3-4 karotes kafijas uz vienu 200ml tasīti. Šīs proporcijas ir apstiprinājusi pati Specializētās Kafijas Asociācija. Tomēr kafijas un ūdens attiecība var atšķirties atkarībā no jūsu personīgās gaumes!

Kafijas pagatavošanas metodes

Kavos ruošimo būdai

Automātiskais kafijas automāts: šis automāts ļauj jums pagatavot espresso un dažādus kafijas dzērienus ar pienu! Ieteicams izmantot kafijas pupiņas ar smalku malumu (līdzīgi miltiem).  

Aplieta kafija: stipra kafija ar intensīvu garšu. Ieteicams izmantot kafijas pupiņas ar rupju malumu (līdzīgi maizes drupatām).

Moka kafijas kanniņa: to izmanto, lai pagatavotu spilgtu, intensīvu un ļoti karstu kafiju. Ieteicams izmantot kafijas pupiņas ar smalku malumu (līdzīgi miltiem).

Franču kafijas prese: tā atklāj kafijas dabīgās garšas un pagatavo biezas struktūras dzērienu. Ieteicams izmantot kafijas pupiņas ar rupju malumu (līdzīgi maizes drupatām).  

“AeroPress” kafijas pagatavotājs: kafijā sajūtamas augļainas notis, skaidri jūtama dzēriena struktūra. Ieteicams izmantot kafijas pupiņas ar vidēju malumu (līdzīgi cukuram).  

“Chemex” kafijas pagatavotājs: pagatavotās kafijas tīrā garša atgādina tējas notis, dzēriens pavisam nav rūgts un tam piemīt viegla struktūra. Ieteicams izmantot kafijas pupiņas ar vidēju malumu (līdzīgi cukuram).    

Piebilde. Vislabāk ir iegādāties kafijas pupiņas un samalt tās tieši pirms pagatavošanas. Mēs iesakām iegādāties elektriskās vai manuālās kafijas dzirnaviņas. Ja malto kafiju uzglabāsiet ilgāku laiku, oksidācijas ietekmē tā lēnām zaudēs savas garšas un aromāta īpašības. Tieši pirms pagatavošanas samaltas kafijas pupiņas noteikti palīdzēs jums no jauna atklāt labu kafiju!

Atrodiet labākās kafijas pupiņas pasaulē — pagaršosim tās kopā!

Par kafiju mēs varam runāt visu dienu, bet vienmēr ir labāk vienkārši pagatavot tasīti kafijas un nobaudīt to. Šim nolūkam mēs izvēlējāmies 15 dažādus kafijas veidus. Kafijas pagatavošana tika uzticēta automātiskajam kafijas automātam un “Chemex” kafijas pagatavotājam, kura popularitāte pēdējā laikā strauji pieaug.

DEGUSTĒJAM KAFIJU, KAS PAGATAVOTA KAFIJAS AUTOMĀTĀ

Automatinis kavos aparatas

Mēs sāksim ar vienkāršāko un ātrāko kafijas pagatavošanas veidu – automātisko kafijas automātu! Ar šīs iekārtas palīdzību mēs veicām 7 garšas testus, kas ietvēra 5 kafijas pupiņu maisījumus, 2 vienas izcelsmes kafijas pupiņu šķirnes no Centrālamerikas un Dienvidamerikas, kā arī vienu bioloģisko kafijas pupiņu maisījumu no Āfrikas.

1 Garšas tests: Kafijas pupiņas Charles Liégeois “Magnifico”

  • Izcelsmes valsts: Kolumbija  
  • Sastāvs: maisījums
  • Grauzdēšanas pakāpe: vidēji tumša / 4
  • Garšas notis: avenes, šokolāde, viskijs
  • Daudzums: 1 kg

Šī kafija ir piemērota tiem, kuriem patīk tumša, rūgta šokolāde un intensīvas garšas. Šokolādes garša apņem garšu paleti, un pēc kafijas nobaudīšanas pēcgarša jūtama vēl ilgu laiku. Tumšās šokolādes rūgtumu papildina aveņu ievārījuma skābums, kas šajā maisījumā ir tikpat spilgts kā šokolādes garša. Viskija cienītāji neapšaubāmi atpazīs šī dzēriena garšas notis, it īpaši pēc pirmā malka. Kad dzēriens ir atdzisis, aromātā būs jūtama viskija smarža.

2 Garšas tests: Kafijas pupiņas “Caprisette Belgique”

  • Izcelsmes valsts: Brazīlija un Honduras
  • Sastāvs: maisījums; 80% arabika un 20% robusta
  • Grauzdēšanas pakāpe: vidēji viegla / 2
  • Garšas notis: tumšā šokolāde, karamele
  • Daudzums: 1 kg

Tas, kas padara šo kafiju tik unikālu, ir tās spēcīgais raksturs, ko veido tumšās šokolādes rūgtums. Dzērienam piemīt bieza, krēmīga konsistence, ideāli piemērota baudīšanai kopā ar kraukšķīgām beļģu vafelēm ar karameļu pildījumu vai itāļu biscotti cepumiem ar riekstiem. 

3 Garšas tests: Kafijas pupiņas “Caprisette Professional”

  • Izcelsmes valsts: Dienvidamerika un Indija 
  • Sastāvs: arabika pupiņu maisījums 
  • Grauzdēšanas pakāpe: vidēji tumša / 4
  • Garšas notis: ogas, augļi, ķirši 
  • Daudzums: 250 g

“Garšu sajaukums un, protams, gardais skābenums padara šo kafiju īpaši vilinošu. Tā viegli var ieņemt jūsu pēcpusdienas deserta vietu!” 

Ja esat stipras, rūgtas kafijas cienītājs, šīs pupiņas, visticamāk, nebūs jūsu mīļākās. Tomēr, ja esat patīkama kafijas skābuma meklējumos, tad jums jādod iespēja šim maisījumam. Lai gan pupiņām ir tumšāks grauzdējums, dzēriena garšā dominē ogains skābums un jūtamas saldas nogatavojušos augļu notis. 

4 Garšas tests: Kafijas pupiņas “Caprisette Fragrante”

  • Izcelsmes valsts: Brazīlija
  • Sastāvs: maisījums
  • Grauzdēšanas pakāpe: vidēji tumša / 4
  • Garšas notis: valrieksti, piena šokolāde, zemesrieksti
  • Daudzums: 1 kg

Šīs kafijas garša ir ļoti maiga, tāpēc stipras kafijas cienītājiem tā noteikti liksies pārāk vāja. Kafijai ir tumšāks grauzdējums, bet pagatavotā kafija atklāj zemesriekstu sviesta un piena šokolādes saldenumu, kā arī maigu valriekstu rūgtumu.

5 Garšas tests: Specializētās kafijas pupiņas “El Salvador Santa Petrona”

Rūšinės kavos pupelės „El Salvador Santa Petrona“ 

  • Izcelsmes valsts: Salvadora, Santa Ana reģions
  • Sastāvs: Pacamara vienas izcelsmes pupiņas, 
  • SCA vērtējums: 86.5
  • Augstums: 1700 m
  • Apstrādes process: dabīgs
  • Grauzdēšanas pakāpe: vidēja / 3
  • Garšas notis: marcipāns, šokolāde, citrona miziņa
  • Daudzums/iepakojums: 1 kg, ērts aiztaisīšanai

Šīs kafijas aromāts noteikti apburs kafijas baudītājus jau pašā sākumā. Tai piemīt smalka, ieintriģējoša un patīkama smarža, kas atgādina marcipānu. Tiklīdz nobaudīsiet pirmo malku, sajutīsiet maigu rūgtumu un smalku citrona miziņas skābumu – šis garšu balanss ir raksturīgs Salvadorā audzētām kafijas pupiņām. Pacamara šķirnes pupiņas ir retas un tās ir izveidojušās šķērsojot Pacas un Maragogype sugu kafijas kokus. Tiek uzskatīts, ka šīs šķirnes labākās kafijas pupiņas tiek audzētas Santa Ana apgabalā, Salvadorā. Nevilcinieties un nobaudiet tās tūlīt!

P.S. Šo kafiju mēs pagatavojām gan automātiskajā kafijas automātā, gan “Chemex” kafijas pagatavotājā. Tā ir vienlīdz garda, ja pagatavota abos veidos! 

6 Garšas tests: Specializētās kafijas pupiņas Goat Story “Brazil Toucan”

Rūšinės kavos pupelės Goat Story „Brazil Toucan“ 

  • Izcelsmes valsts: Brazīlija, Minasžeraisa, Cerrado Mineiro reģions
  • Sastāvs: Catuai, Caturra, Mundo Novo vienas izcelsmes pupiņas,
  • SCA vērtējums: 83.5
  • Augstums: 1100 m
  • Apstrādes process: dabīgs
  • Grauzdēšanas pakāpe: vidēja / 3
  • Garšas notis: tumšā šokolāde, karamele, Brazīlijas rieksti
  • Daudzums/iepakojums: 250 g, ērts aiztaisīšanai

Arī šo kafiju mēs pagatavojām gan automātiskajā kafijas automātā, gan “Chemex” kafijas pagatavotājā. Tradicionālas kafijas garšas cienītāji iemīlēs šo kafiju jau no pirmā malka. Garšas kārpiņas tiek ieskautas tumšās šokolādes rūgtumā, pavisam smalkā skābenumā un Brazīlijas riekstu maigajā saldumā.

7 Garšas tests: Bioloģiskās kafijas pupiņas Charles Liégeois “Kivu”

 

  • Izcelsmes valsts: Kongo Demokrātiskā Republika
  • Sastāvs: bioloģiskās kafijas pupiņas, maisījums
  • Grauzdēšanas pakāpe: vidēji tumša / 4
  • Garšas notis: žāvētas dateles, tumšā šokolāde, marcipāns
  • Daudzums: 250 g

Vēl nesamaltas kafijas pupiņas ir ļoti aromātiskas un saldā kakao smarža patīkami kutina degunu. Pagatavotā kafija ir īpaši bieza, maiga un smalka – pēc pirmās skābenās nots seko tumšās šokolādes rūgtums. Tāpat kā liela daļa Āfrikas kafijas šķirņu, arī šī ir piemērota skābenāku dzērienu cienītājiem.

DEGUSTĒJAM KAFIJU, KAS PAGATAVOTA “CHEMEX” KAFIJAS PAGATAVOTĀJĀ

Chemex kavinukas

Gatavojot kafiju “Chemex” kafijas pagatavotājā, mēs ievērojām tā sauktās “zelta” kafijas un ūdens proporcijas: 60 g maltas kafijas uz 1 l ūdens. Tā kā mēs izmantojām 500 ml ūdens, kafijas daudzums tika attiecīgi pielāgots šim daudzumam. Tas jau ir saprotams, ka mēs samalām kafijas pupiņas tieši pirms to pagatavošanas, un izmantojām ūdeni ar zemu minerālvielu saturu. Mēs uzkarsējām ūdeni līdz 94°C temperatūrai, bet tajā pašā laikā nepārvārot to.

CENTRĀLAMERIKA

Par reģionu. Salīdzinot ar Dienvidamerikas reģionu, šī spilgtā kafija ir mazāk saldena. Tās garšas notis svārstās no dažādiem augļiem līdz riekstiem.

8 Garšas tests: Specializētās kafijas pupiņas “Nicaragua Maragogype”

Rūšinės kavos pupelės „Nicaragua Maragogype“ 

  • Izcelsmes valsts: Nikaragva, Matagalpa reģions
  • Sastāvs: Maragogype pupiņas
  • SCA vērtējums: 83
  • Augstums: 12001500 m
  • Apstrādes process: mitrs
  • Grauzdēšanas pakāpe: vidēja / 3
  • Garšas notis: karamele, medus, garšvielas
  • Daudzums/iepakojums: 1 kg, ērts aiztaisīšanai

“Šī kafija, iespējams, ieintriģēja manas garšas kārpiņas visvairāk. Tās nobaudīšana ir kā kāpšana kalnā, ar katru nākamo soli atklājas skati, kas paliek arvien iespaidīgāki. Tiklīdz iedzerat pēdējo malku, pārņem sajūtas, it kā jūs būtu sasnieguši augstāko garšas virsotni.” 

Ar pilienu metodes palīdzību pagatavotā kafija pārsteidz jūs ar ideāli līdzsvarotu smalka salduma un maiga skābuma kombināciju. Tomēr neļaujiet sevi apmānīt: šī kafija noteikti nepieder pie maigajām! Pēc maigā pārsteiguma sajutīsiet pikantuma notis. Izbaudiet šīs kafijas sviestaino maigumu, kas tiek atklāts jūsu tasītē. 

9 Garšas tests: Specializētās kafijas pupiņas “El Salvador Santa Petrona”

Rūšinės kavos pupelės „El Salvador Santa Petrona“ 

  • Izcelsmes valsts: Salvadora, Santa Ana reģions
  • Sastāvs: Pacamara vienas izcelsmes pupiņas
  • SCA vērtējums: 86.5
  • Augstums: 1700 m
  • Apstrādes process: dabīgs
  • Grauzdēšanas pakāpe: vidēja / 3
  • Garšas notis: marcipāns, šokolāde, citrona miziņa
  • Daudzums/iepakojums: 1 kg, ērts aiztaisīšanai

“Pievērsiet uzmanību šo pupiņu augstajam SCA vērtējumam. Ja jūs māc šaubas, šis skaitlis var jūs iedrošināt izmēģināt šo kafiju.” 

Tiecoties pēc garšas atšķirībām, mēs pagatavojām šīs kafijas pupiņas kafijas automātā un “Chemex” kafijas pagatavotājā. Mēs jau pieminējām, ka kafijas automātā pagatavotā kafija bija neapšaubāmi garda, bet, pēc tam, “Chemex” kafijas pagatavotājs atklāja tās unikālās garšas. Tiek uzskatīts, ka labākās Pacamara šķirnes pupiņas tiek audzētas tieši Santa Ana apgabalā, Salvadorā. Tā kā kafijā atklātās garšas ir raksturīgas šai valstij, mēs iesakām izmēģināt šīs pupiņas, ja vēlaties labāk iepazīt Salvadoru.

ĀFRIKA

Par reģionu. Āfrikas kafiju raksturo augļainas, ogainas, ziedainas garšas un patiešām spilgts skābenums. Garšas ziņā to bieži salīdzina ar vīnu.

10 Garšas tests: Specializētās kafijas pupiņas “Ethiopia Shakisso”

Rūšinės kavos pupelės „Ethiopia Shakisso“ 

  • Izcelsmes valsts: Etiopija, Guji reģions
  • Sastāvs: Heirloom vienas izcelsmes pupiņas
  • SCA vērtējums: 87.5
  • Augstums: 1800 m
  • Apstrādes process: mitrs
  • Grauzdēšanas pakāpe: vidēja / 3
  • Garšas notis: mellenes, kazenes, jasmīns
  • Daudzums/iepakojums: 250 g, ērts aiztaisīšanai

“Uzminiet: kā smaržos kafija, kas pagatavota no svaigi ievāktām, attīrītām un tikko grauzdētām pupiņām? Tieši tā – tā smaržos pēc jasmīna.” 

Ak, Etiopija! Tā smaržo kā jasmīns un iepriecinās tavu garšu paleti ar ogainām melleņu un kazeņu garšām. Šī kafija ir dabīgi salda. Jo svaigāk grauzdēta būs tava etiopiešu kafija, jo spilgtāks ziedu aromāts tai piemitīs.

11 Garšas tests: Specializētās kafijas pupiņas “Kenya Kariru”

Rūšinės kavos pupelės „Kenya Kariru“ 

  • Izcelsmes valsts: Kenija, Kirinyaga reģions
  • Sastāvs: SL-34 un SL-28 vienas izcelsmes pupiņas
  • SCA vērtējums: 87.5
  • Augstums: 18001900 m
  • Apstrādes process: mitrs
  • Grauzdēšanas pakāpe: vidēja / 3
  • Garšas notis: avenes, sarkanās jāņogas, āboli
  • Daudzums/iepakojums: 250 g, ērts aiztaisīšanai

“Kafija ar tik spilgtu garšu ir pelnījusi vairāk kā tikai aplausus – tā ir pelnījusi tikt nogaršota nekavējoties.”  

Šī kafija ir piesātināta ar ogu garšu! Pēc kafijas pupiņu samalšanas un dzēriena pagatavošanas sajutīsiet sarkano jāņogu aromātu. Tiklīdz sāksiet to baudīt, sajutīsiet sarkano jāņogu pārsteidzošo garšu. Tā, it kā jūs dzertu jāņogu kompotu! Kafijas pupiņas tiek audzētas vulkāniskā augsnē un tam noteikti ir ietekme uz šīs kafijas unikālo garšu. To malkojot ir tāda sajūta, it kā jūs ēstu nogatavojušos ābolu – pēc kafijas nobaudīšanas, joprojām būs jūtama ilgstoša, patīkama un saldena pēcgarša.

ĀZIJA

Par reģionu. Āzijas kafija ir slavena ar tās rūgtenajām un līdzsvarotajām garšām.

12 Garšas tests: Specializētās kafijas pupiņas “Indonesia Sumatra” 

Rūšinės kavos pupelės „Indonesia Sumatra“ 

  • Izcelsmes valsts: Indonēzija, Sumatras sala 
  • Sastāvs: Tim Tim vienas izcelsmes pupiņas
  • SCA vērtējums: 84
  • Augstums: 14501700 m
  • Apstrādes process: Giling Basah (pēc pupiņu fermentācijas un mazgāšanas, tās netiek pilnībā izžāvētas – tā vietā, mitrās pupiņas (ar 25-30% mitrumu) tiek ievietotas speciālā atsēnalošanas mašīnā, un tikai tad žāvēšanas process drīkst turpināties) 
  • Grauzdēšanas pakāpe: vidēja / 3
  • Garšas notis: kanēlis, brūnais cukurs, vīns
  • Daudzums/iepakojums: 250 g, ērts aiztaisīšanai

Tim Tim pupiņas tapa šķērsojot arabika un robusta kafijas kokus, tāpēc šīs kafijas garša ir līdzīga citām Āzijas šķirnēm. Šim dzērienam nepiemīt ogains skābums. Jūsu deguns nekavējoties sajutīs bagātīgo brūnā cukura un kanēļa aromātu, tikmēr jūsu garšu paletē būs jūtama spilgta sarkanvīna pēcgarša.

13 Garšas tests: Specializētās kafijas pupiņas “Papua New Guinea Sigri”

Rūšinės kavos pupelės „Papua New Guinea Sigri“ 

  • Izcelsmes valsts: Papua-Jaungvineja, Wahgi ieleja
  • Sastāvs: Caturra vienas izcelsmes pupiņas
  • SCA vērtējums: 84
  • Augstums: 1600 m
  • Apstrādes process: mitrs
  • Grauzdēšanas pakāpe: vidēja / 3
  • Garšas notis: ingvera cepumi, melna tēja, medus
  • Daudzums/iepakojums: 1 kg, ērts aiztaisīšanai

“Šīs kafijas pupiņas parāda to, cik intriģējoša var būt kafijas pasaule.” 

Melnās tējas cienītājiem noteikti ir jāizmēģina šī kafija. Ja aizvērsiet acis, jums liksies, ka dzerat stipru melno tēju ar citronu un medu. Šīs kafijas garšā jūtams maigs medus saldenums, kā arī citronu skābenums.  

DIENVIDAMERIKA

Par reģionu. Dienvidamerikas kafija parasti ir vieglāka, tās garša ir daudz maigāka, jūtamas tumšās šokolādes un riekstu notis. Salīdzinot ar Āfrikas kafijas pupiņām, šīs ir mazāk skābenas.

14 Garšas tests: Specializētās kafijas pupiņas Goat Story “Brazil Toucan” 

Rūšinės kavos pupelės Goat Story „Brazil Toucan“ 

  • Izcelsmes valsts: Brazīlija, Minasžeraisa, Cerrado Mineiro reģions
  • Sastāvs: Catuai, Caturra, Mundo Novo vienas izcelsmes pupiņas
  • SCA vērtējums: 83.5
  • Augstums: 1100 m
  • Apstrādes process: dabīgs
  • Grauzdēšanas pakāpe: vidēja / 3
  • Garšas notis: tumšā šokolāde, karamele, Brazīlijas rieksti
  • Daudzums/iepakojums: 250 g, ērts aiztaisīšanai

Garantējam, ka tradicionālas kafijas garšas cienītāji iemīlēsies šajā kafijā. Garšas kārpiņas tiek ieskautas tumšās šokolādes rūgtumā, pavisam smalkā skābenumā un maigā Brazīlijas riekstu saldenumā. Ja gatavosiet šo kafiju lēnās pilēšanas kafijas pagatavotājā, riekstu garša kļūs vēl izteiktāka. 

15 Garšas tests: Specializētās kafijas pupiņas Goat Story “Colombia La Marianela” 

Rūšinės kavos pupelės Goat Story „Colombia La Marianela“ 

  • Izcelsmes valsts: Kolumbija, Cauca reģions
  • Sastāvs: Caturra, Catimor vienas izcelsmes pupiņas, mikrolote
  • SCA vērtējums: 84
  • Augstums: 16501800 m
  • Apstrādes process: dabīgs
  • Grauzdēšanas pakāpe: vidēja / 3
  • Garšas notis: sarkanie augļi, rums, kakao, tropiskie augļi
  • Daudzums/iepakojums: 250 g, ērts aiztaisīšanai

“Tiklīdz atvērsiet iepakojumu, jūsu deguns sajutīs unikālu, patīkamu ruma aromātu. Šīs kafijas augļaino saldenumu un vieglumu ir grūti aizmirst.” 

Tiklīdz atvērsiet iepakojumu, jūs sajutīsiet bagātīgo ruma aromātu, un maltas kafijas pupiņās atklāsies spilgtas tumšās šokolādes notis. Šīs kafijas garša ir tikpat bagātīga, cik tās aromāts. Pagatavotais dzēriens atgādina nesaldinātu, svaigi spiestu sarkano augļu sulu, bet garšā jūtams patīkams tropisko augļu saldenums. Tas mums atsauca atmiņa marakuju!

PASAULĒ DĀRGĀKĀS PUPIŅAS

16 Garšas tests: Specializētās kafijas pupiņas “Jamaica Blue Mountain”

Rūšinės kavos pupelės „Jamaica Blue Mountain“ 

  • Izcelsmes valsts: Jamaika, Kladdesdeila, Zilo kalnu reģions 
  • Sastāvs: Blue Mountain vienas izcelsmes pupiņas
  • SCA vērtējums: 84
  • Augstums: 1700 m
  • Apstrādes process: mitrs
  • Grauzdēšanas pakāpe: vidēja / 3
  • Garšas notis: tamarinds, apelsīni, piena šokolāde
  • Daudzums/iepakojums: 250 g, ērts aiztaisīšanai

“Maigo garšu līdzsvars ir neatvairāms. Pats galvenais ir tas, ka man nav šaubu par to, ka šī kafija ir pelnījusi titulu par vienu no pasaulē labākajām kafijas pupiņu šķirnēm!” 

Kafiju, kas izgatavota no šīm ierobežotā daudzuma pupiņām, nevar sajaukt ne ar ko citu. Apelsīnu un šokolādes saldais aromāts kutina degunu, bet garšā jūtama bieza, salda piena šokolādes garša. Ja aizvērsiet acis, nezinot, kas ir tas, ko jūs dzerat, varētu padomāt, ka tā ir saldināta kafija ar pienu. Īstenībā Blue Mountain kafijai nav pievienots ne cukurs, ne piens. Starp citu, uz iepakojuma teikts, ka dzērienā jābūt sajūtamām tamarinda notīm. Ja iepriekš šo augli neesat garšojis, mēģiniet sajust pikantu sadzedzināta cukura smaržu šīs kafijas aromātā! 

“Jamaica Blue Mountain” kafija tiek piegādāta no “Clydesdale Jamaica Blue Mountain Coffee” kompānijas, kas pieder Šarpu ģimenei. Četras šīs ģimenes paaudzes ir audzējušas šo kafiju Jamaikas Zilo kalnu reģionā – to sauc par Kladdesdeilu, un tā atrodas pašā kalnu vidū. Šīs ģimenes mērķis ir ne tikai saglabāt kafijas fantastisko garšu un augsto kvalitāti, bet arī atbalstīt cilvēkus, kuri palīdz viņiem to audzēt.  

Jamaikas kafijas kvalitāte tiek rūpīgi uzraudzīta valsts līmenī. Kafijas Nozares Padome (CIB), kas tika izveidota 1953.gadā, rūpīgi pārbauda kafiju un garantē, ka tā ir 100% “Jamaica Blue Mountain”, izsniedzot īpašu CIB zīmogu. Šīs kafijas piedāvājums ir pavisam zems, tāpēc tas pieder LIMITED EDITION līnijai.

17 Garšas tests: Kafijas pupiņas “Indonesia Kopi Luwak” 

Kavos pupelės „Indonesia Kopi Luwak“ 

  • Izcelsmes valsts: Indonēzija, Central Java
  • Sastāvs: Typica vienas izcelsmes pupiņas
  • Augstums: 1500 m
  • Apstrādes process: Luwak
  • Grauzdēšanas pakāpe: vidēji tumša / 4
  • Garšas notis: karamele, lazdu rieksti, šokolāde
  • Daudzums/iepakojums: 250 g, ērts aiztaisīšanai

Ir viena unikāla parādība, kas saistīta ar šo kafiju: pat ja cilvēki nezina tās precīzo nosaukumu, lielākā daļa tāpat joprojām ir dzirdējusi, ka tā tiek uzskatīta par pasaulē dārgāko kafiju. Šo pupiņu vērtība slēpjas to unikālajā apstrādes metodē. Indonēzijas mežus apdzīvo Āzijas palmu civets, kura iecienītākie gardumi ir kafijas koku saldās ogas. Šie dzīvnieki ir eksperti izvēloties tikai gatavākās ogas. Šo ogu mīkstums pēc tam tiek sagremots, bet kauliņš tiek izvadīts caur kuņģa zarnu traktu. Lai gan kauliņš netiek sagremots, palmu civeta kuņģī atrodamie fermenti joprojām to ietekmē. Tā rezultātā kafija zaudē Indonēzijas šķirnēm raksturīgo noturīgo rūgtumu. Starp citu, šādas kafijas beigu garšu ietekmē arī dzīvnieka nesen uzņemtā barība. Šī iemesla dēļ, katra tasīte Kopi Luwak kafijas ir neapšaubāmi unikāla. 

Šīs kafijas baudīšanas laikā būs jūtams intensīvs šokolādes un riekstu aromāts. Lēni dziestošajā kafijā atklāsies maigs citrusaugļu skābums un saldena grauzdētas karameles garša. Pateicoties tās biezajai konsistencei, jutīsieties tā, it kā jūs baudītu karstu šokolādi! Šīs kafijas piedāvājums ir patiešām zems, tāpēc tā pieder LIMITED EDITION līnijai.

LIETAS KULMINĀCIJA

Tātad, kā jūs varat izvēlēties sev labākās kafijas pupiņas? Vienkāršākais un labākais veids, kā to noskaidrot, ir pagaršojot tās. Jo vairākas kafijas šķirnes jūs izmēģināsiet, jo skaidrāks būs tas, kādas kafijas pupiņas ir vislabāk piemērotas jūsu individuālajai gaumei. Tomēr ir ļoti svarīgi izvairīties no pupiņu sabojāšanas! Ja iegādāsieties augstas kvalitātes pupiņas, bet samalsiet tās visas vienā reizē, lai uzglabātu ilgāku laika periodu, kas pārsniedz grauzdētāju ieteikto, to kvalitāte pavisam drīz samazināsies. Ir svarīgi pievērst uzmanību grauzdētāju ieteikumiem. Piemēram, ja jūsu kafijai ir ieteicams izmantot lēnas pilēšanas kafijas pagatavotāju, bet jūs to pagatavosiet izmantojot kafijas automātu, tā garša var krasi mainīties. Mēs ceram, ka visi izrunātie atslēgvārdi šajā rakstā (vienas izcelsmes/kafijas maisījumi, kafijas reģioni, augstumi, kafijas pupiņu sugas, apstrādes procesi, garšas notis, kvalitātes novērtējums, pagatavošanas metodes) palīdzēs jums drošāk orientēties kafijas pasaulē. 

Neuztraucieties! Jums nav jākļūst par profesionālu baristu (šādi tiek saukti kafijas pagatavošanas eksperti), lai mājās pagatavotu patiešām lielisku tasīti kafijas. Mūsu padoms ir šāds: mēģiniet “pierast” pie kafijas pupiņām. Nogaršojiet dažādas šķirnes un izvairieties izmantot papildus sastāvdaļas, piemēram, pienu un cukuru. Tas nav noslēpums, ka nogaršojot iepriekš pieminētās šķirnes, mēs izmantojām tieši 0 gramus cukura un 0 ml piena! Izbaudiet dabīgo kafijas saldumu. Atklājiet garšu dažādības, dažāda veida skābumu, dažādu garšu interesanto līdzsvaru. Kā arī neaizmirstiet, ka katrai kafijas šķirnei ir savs unikālais stāsts, kas aizved mūs uz tālo kafijas pupiņu izcelsmes valsti. Ieklausieties šajā stāstā. Galu galā, kafija ir kas vairāk nekā tikai dzēriens, kas palīdz jums no rīta pamosties.

Ak, mēs gandrīz aizmirsām pieminēt vienu no lielākajiem kafijas maldiem: tiek uzskatīts, ka augstas kvalitātes kafija vienmēr maksā daudz dārgāk. Protams, kafijas cenu ietekmē vairāki faktori, no kuriem visizplatītākais ir retāk sastopamā kafija. Tas ir tikai pašsaprotami, ka, jo retāk sastopama kafija – t.i. ja zemāks ir tās globālais piedāvājums – jo augstāka būs tās cena. Vai tas nozīmē, ka retāk sastopama kafija ir arī vislabākā? Noteikti nē. Vissvarīgākais un, patiesībā, vienīgais patiesais kafijas vērtētājs ir jūsu personīgā gaume. Uzticieties savai gaumei. Un turpiniet to izglītot!