TOP kafijas piedāvājums 

Specialitātes kafija: Ielūkojieties unikālos kafijas stāstos

Gaisā virmo bagātīgs nogatavojušos melleņu, upeņu un saldas vaniļas aromāts. Jūtams vilinošs bergamotes aromāts, atgādinot tasīti, kas līdz malām piepildīta ar aromātisku Earl Grey tēju. Garšai raksturīgas skābas meža ogu notis, kas pēc baudīšanas vēl ilgstoši jūtamas uz aukslējām.

Šis nav garda deserta apraksts. Tās arī nav augstākās kvalitātes vīna notis. Patiesībā tās ir garšas, kas atrodamas specialitātes kafijā. Lielākā daļa cilvēku nezina, ka grauzdētas kafijas ķīmiskais sastāvs patiesībā padara to par vienu no sarežģītākajiem dzērieniem: to veido tūkstošiem (!) unikālu ķīmisko savienojumu, kas galu galā veido neskaitāmas dabiskas garšas. No mellenēm, zemenēm, apelsīniem un tamarinda līdz pat karamelei, tumšajai šokolādei vai karstvīnam... Dažbrīd var rasties šaubas, vai tas, kas tiek dzerts, patiešām ir kafija! Dodieties kopā ar mums ceļojumā, lai atklātu pārsteidzošus stāstus, kuri slēpjas zem šīm unikālajām garšām.

Kas ir specialitātes kafija?

Termins "specialitātes kafija" pirmo reizi tika minēts 1973. gadā. Tas tika iekļauts žurnālā Tea & Coffee Trade Journal, kur to izmantoja, lai apzīmētu vienas izcelsmes kafiju, kas tiek audzēta unikālos mikroklimatos un kam raksturīgas izcilas garšas īpašības. Šādām augstākās kvalitātes kafijām nav nekāda sakara ar rūgtu, stimulējošu šķidrumu, kas tiek pagatavots un steigā izdzerts no rīta. Tie ir patiesi bagātīgi dzērieni, kurus paredzēts baudīt nesteidzoties, ar lielu rūpību un vērību - gluži kā izsmalcinātu vīnu.

Pāris desmitgades vēlāk Specialitātes kafijas asociācija (pazīstama arī kā SCA) izstrādāja specialitātes kafijas vērtēšanas skalu, ko mūsdienās izmanto sertificēti kafijas degustētāji, lai novērtētu pasaules labākās kafijas. Tiek rūpīgi izvērtēti dažādi kvalitātes aspekti: aromāts, garša, pēcgarša, skābums, struktūra, garšas līdzsvars, saldums, "tīras" garšas izteiksme... Galu galā tikai tām šķirnēm, kas iegūst 80 vai vairāk punktu no 100 iespējamiem, piešķir kāroto "specialitātes kafijas" nosaukumu.

Neparastie specialitātes kafijas stāsti

Katra specialitātes kafija ir absolūti unikāla un tām piemīt savs neatkārtojamais stāsts: no kafijas koka, kas iestādīts attiecīgajā zemes gabalā, līdz pat tasītei aromātiskas kafijas jūsu rokās. Lai iegūtu tās izcilo garšu un nepieciešamos punktus, šādai kafijai ir jāmēro garš un sarežģīts ceļojums, kura katru posmu padara iespējamu simtiem dažādu cilvēku uzmanība, mīlestība un rūpes. Izpētīsim detalizētāk, kādi izaicinājumi ir jāpārvar:

Unikāla izcelsmes vieta. Katras specialitātes kafijas kvalitāti un garšu paleti lielā mērā ietekmē augsne, no kuras tā iegūta, un laika apstākļi, kas to ieskauj. Specialitātes šķirnes tiek audzētas augstienēs: tas palēnina nogatavošanās procesu un piešķir kafijas pupiņām īpaši kompleksu garšu. Kafijas augi tiek kopti ar īpašu mīlestību un rūpēm. Tikai ar aizrautīgu lauksaimnieku palīdzību un piemērotiem klimatiskajiem apstākļiem šie augi galu galā spēj nodrošināt kafijas gardēžiem patiesi īpašu ražu.

Ar rokām novākti kafijas ķirši. Kad ķirši ir nogatavojušies, tos novāc tikai ar rokām, ar mīlestību rūpējoties par katru zaru un katru augli. Tiek atlasīti tikai pilnībā nogatavojušies ķirši, tādējādi nodrošinot, ka kafijas augam netiek nodarīts kaitējums.

Kafijas apstrādes burvība. Pēc ķiršu novākšanas tiek izvēlēta pareizā apstrādes metode: tā var ietvert tradicionālāku tehnoloģiju (tas ir, dabisku, mazgātu vai daļēji mazgātu procesu) vai inovatīvu, eksperimentālu metodi (piemēram, anaerobo procesu). Pēc apstrādes pupiņas atstāj žāvēties.

Rūpīga atlase. Pēc tam apstrādātās pupiņas rūpīgi pārbauda, līdzīgi kā skaistumkonkursā: tikai tās, kurām nav neviena defekta, var turpināt ceļu uz nākamo posmu.

Specialitātes kafijas nosaukums. Tagad zaļās kafijas pircējiem ir iespēja izcelties: viņi ar lielām cerībām nogaršo kafiju un novērtē to pēc SCA skalas. Ja tiek iegūti 80 vai vairāk punkti, kafija tiek novirzīta tālāk.

Alķīmijas cienīgs grauzdēšanas process: Pieredzējis kafijas grauzdētājs kā īsts burvis izvēlas, kuras garšas notis atklāt un izcelt. Tieši no šī posma galu galā ir atkarīga jūsu specialitātes kafijas galējā garša.

Unikāls stāsts, kas atklājas jūsu kafijas tasītē. Šī stāsta pēdējā nodaļa ir atkarīga tikai no jums: jūs, ka kafijas baudītājs, arī esat galvenais varonis šajā garšu stāstā. Atkarībā no jūsu izvēlētās pagatavošanas metodes un pat noskaņojuma, dažādās notis iesaistīsies unikālā garšu dejā. Katrā specialitātes šķirnē slēpjas neskaitāmi unikāli ceļojumi…

Jūsu personīgais specialitātes kafijas ceļvedis: "Black Crow White Pigeon"

Vai mums jau ir izdevies jūs pārliecināt, ka specialitātes kafija ir tā vērta, lai to izmēģinātu? Lai ceļojums būtu vēl raitāks, mēs esam sagatavojuši jums veselu virkni unikālu specialitātes šķirņu. Iepazīstieties ar kafijas līniju "Black Crow White Pigeon"! Šīs pasakas galvenie varoņi un stāstītāji - Melnā vārna un Baltais balodis - atspoguļo neparasti daudzveidīgo specialitātes kafiju garšu paleti: no tumšām, piesātinātām, piezemētām notīm (piemēram, tumšā šokolāde vai kanēlis) līdz viegliem, smalkiem aromātiem (piemēram, jasmīns un citrusaugļi). Šajā garajā skalā iekļaujas visi iespējamie garšas elementi, kas aizsākas ar neizprotamu tumsu un lēnām pārvēršas elpu aizraujošā baltā nokrāsā.

Katra kafija kopā ar tās unikālo stāstu tiek ievietota skaistā iepakojumā, kas var atgādināt grāmatas nodaļu: šīs nodaļas ir rūpīgi numurētas, sākot no 1. līdz 24. nodaļai. Melnā vārna aicina jūs pieturēties pie zemes, ļaujoties bagātīgiem, piezemētiem aromātiem, savukārt Baltais balodis ir šeit, lai palīdzētu jums pacelties vēl augstāk ar savām neparasti smalkajām, cildenajām notīm. Uzsāciet savu personīgo ceļojumu no jebkuras nodaļas.

Noslēgumā…

Iedziļināties specialitātes kafiju pasaulē ir kā sākt lasīt jaunu grāmatu. Katra nodaļa - un katra specialitātes kafija - sola atklāt jaunu stāsta posmu, jaunu aromātu, jaunu garšu. Mēs aicinām jūs doties piedzīvojumiem pilnā ceļojumā pa specialitātes kafijas šķirņu pasauli. Ceļojuma laikā jums būs iespēja pašiem uzburt savu neparasto kafijas stāstu.