TOP kafijas piedāvājums 

Viena reģiona (specialitātes) kafijas pupiņas – ko tas nozīmē?

#kafijas pupiņas

Kafijas pupiņas. Kafijas Draugs

Ko nozīmē – „viena reģiona“?

„Viena reģiona” jēdziens Latvijā tiek traktēts un sastopams kā “specialitātes kafija”. Kopumā ņemot tā ir kafijas raža no vienā konkrētā reģionā esošas saimniecības. Bieži vien šo informāciju varat atrast uz iepakojuma, tomēr varat būt droši, ka šī informācija nebūs īpaši izsmeļoša.

Kas „viena reģiona“ kafiju padara citādāku?

Viens no svarīgākajiem specialitātes kafijas aspektiem – izsekojamība. Iespēja uzzināt, tieši no kurienes nākusi tava kafija. Īsti kafijas cienītāji augsti vērtē speciatitātes kafiju, jo tajā iespējams sajust lieliskas vietējās garšas – kā konkrēta reģiona daba un gaiss formējis kafijas krūmus, izveidojot un identificējot, tikai vienam, mazam pasaules reģionam raksturīgu kafijas pupiņu garšu.

Kāpēc vērts izmēģināt specialitātes kafiju?

Iespējams viens no svarīgākajiem iemesliem, kāpēc tev vajadzētu izmēģināt “viena reģiona” kafijas pupiņas – zināšanas un pieredze. Brīdī, kad baudat kafiju no viena konkrēta reģiona, sapratīsiet, kādas garšas un pēcgaršas dominē konkrētā reģionā, tādējādi uzzinot un saprotot, vai šī reģiona kafija jums patīk vai nē. Šīs zināšanas noderēs “tās vienīgās un īstās” – kafijas meklējumos 🙂 Un vēl – iespējams, ka šīš kafijas pupiņas kļūs par Tavām iecienītākajām 😉

Ekskluzīva, spēcīga, bagāta garša

Atšķirībā no maisījumu kafijas, katra specialitātes kafija ir citādāka un to var skaidri sajust. Ir grūti neatpazīt vai sajaukt konkrētu reģionu kafiju. Kā piemēru aplūkosim meksikāņu „Maragogype“ kafijas pupiņas, kurās jūtams karameļu saldums, svaigi augi un garšvielas, kamēr etiopiešu “Gesha” pupiņas atgādina augļus un ogas: mellenes, plūmes un ābolus.

Kafijas pupiņas. Kafijas Draugs

Pieņemsim, ka maisījums sastāv no 5-6 dažādām kafijas pupiņu šķirnēm. Dabas katastrofas, lietusgāzes un citi dabā notiekošie processi īpaši neietekmēs vispārējo maisījuma garšu (vai cenu), jo vienas šķirnes kafijas pupiņas sastādīs tikai nelielu daļu maisījuma. Ja kādam reģionam ir grūtības ar ražu, tad visticamāk mēs to pat nenojautīsim – pupiņas no viena reģiona kompensēs citu pupiņu trūkumu, tāpēc garšas kvalitāte īpaši nemainās un cena saglabājas tāda pati. Specialitātes kafijai ir īpaši bagātīga garša (to augsti novērtē gurmāni un īsteni kafijas mīļi), tomēr, ja esat iecienījuši konkrētas šķirnes kafiju, nekad nevarat būt droši, ka nākamajā sezonā to iegūsiet par tādu pašu cenu. Ja nākošā raža būs daudz mazāka, cenas paaugstināsies, kā rezultātā jūs savu kafiju varētu arī neatrast, ņemot vērā to, ka sadārdzināsies arī pieprasījums būs lielāks par piedāvājumu. Ir pat tādi cilvēki, kuri tiek saukti par “kafijas medniekiem”, kas ceļo apkārt pa pasauli un meklē pēc specifiskas kafijas, iepērk to mazos apjomos un pārdod par īpaši augstu cenu. Dažas specialitātes kafijas ir pielīdzināmas zeltam. Tieši tāpēc to ir vērts izmēģināt.

Specialitātes kafija Maisījumi
Pupiņas nāk no vienas, specifiskas vietas (valsts vai reģiona) Pupiņas nāk no dažādiem reģioniem
Unikāla garša, kuru nesajauksiet ar citu reģionu garšu Maisījuma garša laika gaitā īpaši nemainās, un reģionā notiekošajiem dabiskajiem procesiem ir maza ietekme uz to.
Labāka garša dzerot bez piena. Der vienkārši melnas kafijas baudīšanai vai izmantošanai kafijas dzērienos ar pienu.
Parasti viegla vai vidēja grauzdējuma, lai saglabātos dabiskās garšas. Dažādi grauzdēšanas līmeņi, visbiežāk vidējs vai tumšs grauzdējums.
Visbiežāk tiek izmantota espresso pagatavošanai vai dažādās kafijas pagatavošanas metodēs: uzliešana, sifons un Chemex. Vispiemērotākā gatavošanai kafijas automātos. Retāk – citās metodēs.

Kas ir labāk? Specialitātes kafija vai maisījumi?

Vienas, konkrētas atbildes nav. No vienas puses – maisījumu garša laikam ejot, nemainās. Ja esat iecienījuši vienu, īpašu maisījumu, varat būt pārliecināti, ka tas saglabās savu lielisko kvalitāti un garšu, neskatoties uz faktoriem, kuri var ietekmēt kafijas plantācijas. Tomēr, maisījumiem nav īpaši izteiktas garšas – pagatavotais dzēriens būs viens no “pelēkās masas”. Tajā pašā laikā, viena reģiona kafijas pupiņas atspoguļos konkrēta reģiona specifisko garšu, tāpēc pagatavotavotajā dzērienā sajutīsies īpaši piesātinātu un bagātīgu garšu ( piem. Centrālamerika – brūnais cukurs un kakao, Kenija – salda, augļaina pēcgarša). Tomēr specialitātes kafijas garša var būt atkarīga no attiecīgā klimata apstākļiem visa gada garumā. Vienu lietu gan paturiet prātā, specialitātes kafija vienmēr nes prieku, atklājot jaunas garšas.