left-image right-image
Līdz Valentīna dienai vēl:
  • 00

    Diena.

  • 00

    Stunda.

  • 00

    Min.

  • 00

    Sec.

Izrādiet mīlestību ar mūsu Valentīna dienas kafiju
"Be My Valentine ..."
bottom-image
Jūsu Valentīnam

Kafijas pupiņas ar vēsturi: Kopi Luwak

Kopi Luwak

Kopi Luwak, iespējams, ir kafija, kas visā kafijas vēsturē guvusi vislielāko ievērību. Kafijas pupiņas, kas apstrādātas parastās palmcivetas gremošanas traktā, jau sen tiek uzskatītas par visdārgākajām. Sava retuma dēļ un pateicoties īpašajam apstrādes veidam un leģendām par maģisko garšu, šo kafijas delikatesi jau gadiem ilgi vēlas nogaršot daudzi ziņkārīgie. Tiesa, kafija popularitātes virsotni sasniedza 2007. gadā pēc slavenās amerikāņu filmas „Pirms nolikt karoti”: filmas galvenais varonis, miljonārs Edvards Kouls (atveido ekscentriskais Džeks Nikolsons), lepojās ar to, ka dzēra pasaulē retāko kafiju. Un šī kafija bija īpašā Kopi Luwak.

Kad satriecošais popularitātes vilnis norima, kafijas industrijas pārstāvji šodien joprojām saskaras ar kafijas cienītāju jautājumu: ko jūs domājat par šo kafiju? Vai tā tiešām ir īpaša? Ar ko tā atšķiras no citas kafijas? Visbeidzot – vai vispār ir vērts to nogaršot? Pirmkārt, neaizmirsīsim, ka garša un smarža ir mūsu sajūtas, kas atver pasaules izzināšanai, bet kafijas pupiņas ved uz iepazīšanos ar savdabīgu un ārkārtīgi plašu garšu un aromātu pasauli. Tāpēc, ja arī jums ir interesanti, aicinām kopā ienirt Kopi Luwak pasaulē! 

Kopi Luwak vēsture: kā viss sākās?

Kavos plantacija

Leģenda vēsta, 19. gs. holandiešu kolonisti Indonēzijā lika vietējiem lauksaimniekiem atdot visu kafijas ražu un aizliedza kafijas ogu ievākšanu savām vajadzībām. Zaudējuši iespēju baudīt savu iecienīto dzērienu, atjautīgie indonēzieši tomēr atrada risinājumu. Viņi pamanīja, ka nelielie salā augošie dzīvnieciņi, palmcivetas, kam Indonēzijā ir nosaukums luwak, ēd ne tikai sīkas radībiņas, kukaiņus un tropiskos augļus, bet labprāt ēd arī kafijas ogas. Kafijas ogu mīkstums tiek sagremots, bet sēklas – kafijas pupiņas – iznāk kopā ar fekālijām. Vietējie iedzīvotāji sāka šīs pupiņas vākt, mazgāt, kaltēt un grauzdēt. Viņiem par pārsteigumu pēc šādas īpašas apstrādes kafija garšoja pat labāk nekā parasti: dzēriens bija ne tik rūgts, maigāks, un aukslējas glāstīja ārkārtīgi patīkama pēcgarša. Kad holandiešu kolonisti uzzināja par neparasto, eksotisko kafiju, tā drīz vien izplatījās visā pasaulē un kļuva par īstu kafijas delikatesi. 

Kopi Luwak Holivude

Jau minējām, ka agrāk tikai īstiem kafijas gardēžiem zināmās Kopi Luwak pupiņas ieguva lielāku rietumnieku uzmanību, kad parādījās amerikāņu filma „Pirms nolikt karoti” (The Bucket List, 2007). Filma stāsta par divu smagi slimu pensionāru – miljonāra Edvarda Koula (Džeks Nikolsons) un mehāniķa Kārtera Čembersa (Morgans Frīmans) – draudzību. Šiem personāžiem, kuriem it kā nav nekā kopīga, savas dzīves pēdējās dienas jāpavada vienā palātā. Guļot slimnīcā un domājot par atlikušo dzīves laiku, Kārters nolemj pierakstīt visus piedzīvojumus, kurus viņš vēl vēlētos piedzīvot pirms savas nāves. Izdzirdējis par šo sarakstu, Edvards pārliecina Kārteru bēgt no slimnīcas un doties neparastā ceļojumā, lai īstenotu viņa sapņus. 

Vienā no pirmajām filmas ainām mēs redzam Edvardu Koulu, kas lej krūzē Kopi Luwak kafiju un saka: „Retākais dzēriens pasaulē.” Bagātais gardēdis pat visur nēsā līdzi koferīti ar sifonu, lai varētu baudīt savu iecienīto garšu, kad vien vēlas. Tiesa gan, par kafijas izcelsmi Edvards neko nezina. Kopi Luwak vēsturi viņam izstāsta palātas biedrs:

Kopi Luwak ir visdārgākā kafija pasaulē, lai gan daži domā, ka tā ir „pārāk laba, lai būtu īsta”. Sumatras ciematos, kuros dzīvo kafijas audzētāji, mīt īpaša savvaļas kaķu šķirne. Šie nelielie dzīvnieciņi ēd kafijas koku ogas, sagremo tās un izvada. Zemnieki savāc fekālijas un apstrādā. Kafijas pupiņu un savvaļas kaķu kuņģa sulas kombinācija piešķir Kopi Luwak kafijai unikālu garšu un aromātu.

To dzirdot, draugiem uznāk nevaldāma smieklu lēkme. Beidzot ievilcis elpu, Kārters no saraksta izsvītro vienu punktu – „smieties līdz asarām”. 

Šī filma Kopi Luwak kafiju drīz vien pārvērta par dzērienu, kas jānogaršo „pirms nolikt karoti”. Harizmātiskā Nikolsona mudināti un nebaidīdamies kafijas eksotiskās izcelsmes, Rietumu pasaules iedzīvotāji drosmīgi metās nebijušu garšu piedzīvojumā.

Par Kopi Luwak garšu

Neapdorotos Kopi Luwak kavos pupelės

Dzirdot šādus stāstus, var rasties dabisks jautājums: vai šī kafija patiešām ir īpaša? Vai varbūt tas vienkārši ir reklāmas triks un jautra aina filmā? Vai šīs pupiņas atšķiras no citām un vai iespējams Kopi Luwak kafiju atpazīt tikai pēc garšas?

Kanādas Guelfa universitātes pārtikas pētnieks Masimo Markone 2004. gadā sāka pētīt Kopi Luwak kafiju. Viņš meklēja atbildi uz jautājumu, vai šī kafija tiešām atšķiras no pārējām. Ar neapbruņotu aci nepamanot redzamas atšķirības un secinot, ka tādā veidā šo kafiju nav iespējams atšķirt no citām pupiņām, Markone izmantoja jaudīgu mikroskopu: tad viņš uz pupiņām ieraudzīja mazas plaisiņas, kādu parastajai kafijai nav.

Pēc papildu pētījumiem zinātnieks atklāja, ka šīs plaisiņas radušās palmcivetu kuņģos esošo fermentu iedarbības rezultātā. Tās iekļūst pupiņās un izraisa olbaltumvielu sadalīšanos. Turklāt, kad kafijas pupiņas aptuveni diennakti pavada dzīvnieciņu kuņģos, tās sāk dīgt. Šis process atgādina iesala ražošanu, tāpēc pārāk nekļūdīsimies, ja Kopi Luwak nosauksim par iesala kafiju.

Kafijas rūgtums ir atkarīgs no olbaltumvielu daudzuma: jo vairāk olbaltumvielu ir pupiņās, jo rūgtāka ir dzēriena garša. Intensīva olbaltumvielu sadalīšanās Kopi Luwak garšai piešķir maigumu. Citi pētījumi (piemēram, elektroniskā ožas analīze) arī ir parādījuši, ka šo pupiņu aromātiskās un garšas īpašības tās patiešām atšķir no palmcivetu neapstrādātas kafijas.

Tiesa gan, ir svarīgi saprast vēl vienu lietu: termins Kopi Luwak apraksta nevis pašu kafijas pupiņu veidu, bet tikai konkrētu tās apstrādes veidu. Kafijas galīgā garša ir atkarīga no pupiņu kopējā ceļa: izvēlētā kafijas veida (arabikas vai robustas), pupiņu novākšanas apstākļiem, grauzdētāja veiktā darba... Tas nozīmē, ka var atšķirties dažādu Kopi Luwak kafiju īpašības. Jo augstāka ir kafijas pupiņu kvalitāte, jo rūpīgāka un profesionālāka ir visa apstrādes procesa uzraudzība, jo labāka ir kafija.

Šaubāties, vai šādu kafiju vispār ir droši dzert? Masimo Markone pētījumi liecina, ka jā. Pateicoties rūpīgajam attīrīšanas procesam un tam sekojošajai grauzdēšanai, no kafijas tiek notīrītas visas nevēlamās atliekas, bet vērtīgās īpašības tiek saglabātas un vēl vairāk izceltas.

Kafijas Drauga Kopi Luwak kafija

Kavos Draugo Kopi Luwak kava

Vai jau apsverat, ka būtu diezgan interesanti nobaudīt šo īpašo delikatesi? Aicinām nogaršot! Kafijas Drauga ierobežotā laidiena Kopi Luwak kafija tiek ražota no augstākās kvalitātes arabikas pupiņām, kas audzētas 1500 m augstumā Javas centrālajā daļā (Indonēzijā). Runā, ka tieši no turienes nāk vislabākā palmcivetu apstrādātā kafija.

Garšas ziņā tā ir intensīva, bagātīga un ārkārtīgi bieza. Smaržo pēc šokolādes un riekstiem. Garšā izplatās grauzdēta karamele. Aukslējas vēl ilgi jūt patīkamu pēcgaršu. Izklausās vilinoši, vai ne?

Kā gatavot Kopi Luwak kafiju?

Atbilde uz šo jautājumu ir – tāpat kā daudzas citas specializētās kafijas! Ko tas nozīmē? To, ka specializētā kafija, kas izceļas ar īpašo aromātu un garšu, ir pelnījusi uzmanību un rūpīgumu. Tāpēc iesakām to pagatavot ar dažādām apliešanas un filtrēšanas metodēm, kas lieliski atklāj šādas kafijas dabisko garšu: 

Tradicionālā degustācija (angl. cupping)

Tādā veidā kafiju gatavo, nogaršo un novērtē īsti kafijas profesionāļi. Jums vajadzīgas tikai dažas lietas – kafijas dzirnaviņas un tējkanna. Atliek tikai samalt kafijas pupiņas un apliet ar karstu ūdeni. Šī šķietami vienkāršā gatavošanas metode vismazāk ietekmē gatavojamo kafiju un ļauj izbaudīt tās dabiskās garšas. Vairāk uzzināt par procedūras smalkumiem varat šeit.

Franču kafijas kanna

Tas ir vēl viens kafijas pagatavošanas rīks, kas ļauj izbaudīt pupiņu dabīgo garšu – taču šī gatavošanas metode arī palīdz izvairīties no biezumiem krūzes apakšā. Atliek tikai samalt kafijas pupiņas, iebērt malto kafiju franču kafijas kannā, apliet ar karstu ūdeni un pēc dažām minūtēm nospiest biezumus. Noderīgus padomus gardas kafijas pagatavošanai franču kafijas kannā atradīsiet šeit

 

Dažādi filtra kafijas pagatavošanas rīki

Tie, kam patīk smalkāka kafijas garša, var izvēlēties arī dažādus filtrētas kafijas gatavošanas rīkus. Gatavojot kafiju šādā veidā, tiek izmantots papildu filtrs, lai atdalītu biezumus no paša dzēriena un laiž cauri tikai noteiktas daļiņas (atkarībā no filtra biezuma un kafijas un ūdens kontakta ilguma). Intensīvākas garšas cienītājiem iesakām Aeropress rīku, maigākas kafijas cienītājiem iesakām pievērst uzmanību japāņu V60 filtram, bet smalkākas garšas faniem lieliski derēs Chemex

Sifons: dzeriet kafiju kā Džeks Nikolsons

Ja vēlaties izmēģināt tādu pašu kafijas gatavošanas veidu, kādu filmā „Pirms nolikt karoti” izvēlējās Džeka Nikolsona atveidotais Edvarda Koula personāžs, nopērciet sifonu. Šis kafijas gatavošanas rīks, kas atgādina zinātniskās laboratorijas instrumentu, ļaus izjust patiesi neaizmirstamu kafijas gatavošanas baudījumu un kļūs par iecienītu rituālu vai patīkamu kafijas gatavošanas veidu ģimenes vai draugu saietā. Vēl nav nācies gatavot kafiju sifonā? Iemācieties to darīt šeit

Kā atpazīt autentisku Kopi Luwak kafiju?

Līdz ar milzīgo interesi par īpaši apstrādāto kafiju pieprasījums pēc tās, protams, pieauga. Nepagāja ilgs laiks, kad parādījās vieglas peļņas gribētāji, un tirgu pārpludināja viltotas Kopi Luwak iepakojumi: uz iepakojuma rakstīts, ka tā ir palmcivetu apstrādāta kafija, bet iekšā ir parastas kafijas pupiņas. Problēma ir tā, ka bez īpaša aprīkojuma neizdosies atšķirt Kopi Luwak kafiju no citā veidā apstrādātām pupiņām. Vienīgā iespēja ir izvēlēties uzticamu kafijas piegādātāju, kura kafijas autentiskumu apliecina īpaši sertifikāti. Protams, Kafijas Drauga kafijai tāds ir! 

Nobeigumā

Kopi Luwak izcelsmes vēsture var izklausīties kā mīts vai vienkārši gaistošas iztēles auglis, taču šī kafijas pasaules delikatese patiešām ir pavisam īsta. Pētījumi pierāda, ka šo pupiņu aromātiskās un garšas īpašības atšķiras no parastās kafijas, tātad tie, kas runā par Kopi Luwak unikālo garšu, nemaz nepārspīlē. Ja gribat pārliecināties paši, atliek tikai nogaršot! Jūs varbūt nedzersiet šo kafiju katru rītu, tomēr mēs domājam, ka ikvienam vismaz vienu reizi savā dzīvē tā ir jānobauda – vismaz lai apmierinātu ziņkārību. Tad kāpēc gan nesarīkot degustācijas ballīti un neizsvītrot šo unikālo pieredzi no sava sapņu saraksta?