1+1

Kafijas pagatavošanas gids: Hario Sifons

#Hario Sifons #kafija

Šis sifons vairāk atgādina priekšmetu no zinātnes laboratorijas, nekā kafijas pagatavošanas ierīci. Daži to sauc vēl zinātniskāk – vakuuma kolba. Šis ir viens no kompleksākajiem kafijas pagatavošnas veidiem, un mēs atzīstam, ka šī ierīce visticamāk nebūs tā ar kuru pagatavot dienas pirmo kafijas tasi. Stikla kolbas savastarpēji ir savienotas un tās no apakšas tiek sildītas ar īpašu, integrētu sildelementu vai ar sērkociņu – sifons ir eksotisks un neierasts rīks, kas ir domāts īstiem kafijas cienītājiem un kafijas pagatavošanas profesionāļiem.

Hario Sifons. Kafijas Draugs

Sifona vēsture ir diezgan gara un sarežģīta. Šī ierīce tika izveidota 1830. gadā, Berlīnē, tomēr pagāja kāds laiks, līdz vairāki autori to uzlaboja līdz tādam sifonam, kādu mēs to pazīstam šodien. Dažādi avoti laurus piešķir gan mājsaimniecei no Francijas un jūrniekam – inženierim no Skotijas. Šodien, sifonu tirgū dominē divas japāņu kompānijas – Hario un Yama.

Kafijas pagatavošana ar sifonu ir balstīta uz zinātniskiem noteikumiem, tomēr jāsaka, ka tas ir krietni maģiskās process: uguns, vārīšanās, ūdens cirkulācija caur kolbām. Kafija, kura pagatavota šajā metodē, atklāj savas labākās īpašības – tieši tāpēc sifons ir vispiemērotākā ierīce šķirnes kafijai. Pagatavotajai kafijai piemīt patīkama, salda garša. Arī izskats atgādinās stipru melno tēju (līdzīgi kā tas ir gatavojot to ar Chemex kafijas pagatavošanas ierīci). Gatavošanas process ir diezgan sarežģīts process, kā rezultātā kafijai tiek piešķirta īpaši piesātināta un plaša garšu palete un eļļaina konsistence. Jāpiemin, ka kafijas biezumi netraucēs un varēsiet izbaudīt savu kafiju.

Kā jau iepriekš minējām, process ir diezgan saražģīts – pirms gatavošanas ar sifonu, vajadzētu veltīt laiku, lai iepazītos ar instrukciju.

Sagatavošanās

Hario Sifons. Kafijas Draugs

Perfektai tasei kafijas jums vajadzēs:

  • Sifonu
  • Filtrus  (mēs izmantojam papīra filtrus)
  • Kafijas pupiņas
  • Kafijas dzirnaviņas
  • Tējkannu
  • Mazliet degšķidruma
  • Noskaņošanās īstam kafijas piedzīvojam!

1. solis

Sagatavojiet filtru – samitriniet filtru ar siltu ūdeni. Tādejādi izvairīsieties no nevēlamās papīra piegaršas.

Hario Sifons. Kafijas Draugs

Tad uzlieciet mitro filtru sifona augšējās daļas apakšdaļai. Filtra astītei vajadzētu nedaudz karāties pāri kolbā esošajai stikla caurulītei, uz kuras uzkarināms āķītis.

Hario Sifons. Kafijas Draugs

2. solis

Sifona apakšā ielejiet ūdeni. Varat liet arī aukstu ūdeni, tomēr mēs iesakam to uzvārīt, jo tādejādi jums nevajadzēs gaidīt, kamēr tas uzvāras.

Hario Sifons. Kafijas Draugs

3. solis

Aizdedziet sērkociņu un novietojiet sildelementu zem kolbas.

Hario Sifons. Kafijas Draugs

4. solis

Kamēr ūdens vārās, samaliet pupiņas (vidējā rupjumā). Jūs varat izmantot arī maltu kafiju, tomēr jāparliecinās, lai tā nebūtu smalki malta.

Hario Sifons. Kafijas Draugs

5. solis

Savienojiet abus sifona galus – augšējā daļa ar filtru ievietojas kolbas apakšdaļā. Nespiediet pārāk stipri – pielietojiet tieši tik spēka, cik vajadzīgs, lai daļas stabili turētos un būtu kārtīgi savienotas.

Hario Sifons. Kafijas Draugs

6. solis

Tiklīdz ūdens būs uzvārījier, ievērosiet kā tas ceļas uz augšu. Augšējā daļa piepildīsies ar ūdeni, apakšdaļu atstājot gandrīz tukšu.

Hario Sifons. Kafijas Draugs

7. solis

Tagad varat pievienot kafiju. Izmantojiet lāpstiņu, lai to samaisītu. Izmaisiet kārtīgi, lai izvairītos no kunkuļiem.

Hario Sifons. Kafijas Draugs

8. solis

Vārīšanas laiks ir atkarīgs no katra vēlmēm. Jo ilgāk vārīsiet, jo stiprāka (un rūgtāka) būs kafija. Optimālākais variants – pagaidīt nedaudz vairāk par minūti. Šādā gadījumā sasniegsiet zelta vidusceļu. Tiklīdz kafijas būs uzvārījusies, pabīdiet sildelementu nostāk. Vēlreiz izmaisiet kafiju ar lāpstiņu.

Hario Sifons. Kafijas Draugs

9. solis

Tiklīdz temperatūra samazinās, arī spiediens kļūst mazāks – tādejādi izveidojas vakuums. Apakšējā kolba sāk sūkt atpakaļ ūdeni, kurš iepriekš ceļoja augšup. Tagad ūdens ir pārvērties par gardu kafiju. Tiklīdz tā nonāk apakšējā kolbā, biezumi paliek augšpusē.

Hario Sifons. Kafijas Draugs

10. solis

Jūsu kafija ir gatava. Apakšējai kolbai ir rokturis, kas tās lietošanu padara ērtāku, lai bez piepūles jūs varētu saliet dzērienu tasītēs.

Hario Sifons. Kafijas Draugs

Droši vien ievērojāt, ka kafijas pagatavošanu ar šādu ierīci var aprakstīt tikai vienā vārdā – apbrīnojami. Kafijas pagatavošana ar šo sifonu paredz uzticēšanos fizikai, kas nodrošina to, lai kafija būtu pagatavota cik labi vien iespējams.

Medaļai ir arī otra puse – sifons pieprasa rūpīgu darbu. Abos gadījumos – gand izmantošanā, gan apkopē.

Tomēr sarežģītība padara šo ierīci tik pievilcīgu. Sifons ir domāts tiem, kam patiesi patīk gatavot kafiju un vēlas kaut ko unikālu un neatkārtojamu. Šī ir lieliska ierīce tiem, kam patīk eksperimentēt un vēlas pieredzēt īstu kafijas piedzīvojumu!