Piedāvājums uz ierobežotu laiku:
  • 00

    d.

  • 00

    h.

  • 00

    min.

  • 00

    sek.

1+1 CAPRISETTE & PARALLEL kafijai
Otrs tāds pats iepakojums dāvanā.

Kā kombinēt kafiju un šokolādi?

kafija un šokolāde

Ja kāds jautātu, kas vislabāk sader ar kafiju, nešaubāmies, ka pirmā prātā nāks šokolāde. Droši vien ne tikai mums? Jo kafija un šokolāde kopā ir īsta laimes lādiņš! Laikam jau ne velti kafijas pauzē rokā parādās šokolādes gabaliņš, bet konditorejas izstrādājumu pasaule ir bagāta ar dažādām kafijas un šokolādes kombinācijām.

Grāmatās un internetā varam atrast daudz informācijas par ēdiena un vīna kombinēšanu, un nevienu nepārsteidz augsta līmeņa restorānu piedāvātais pakalpojums – vīnu saskaņot ar ēdieniem. Bet vai jūs zināt, kā saskaņot savu iecienīto kafiju un šokolādi? Papētīsim sīkāk. 

Pamatnoteikumi kafijas un šokolādes kombinēšanai

Kavos pakuotės, šokoladas ir kavos puodeliai

Kafija un šokolāde tik labi sader kopā, jo kafija un kakao pupiņas ir radniecīgas – abas ir tropu augu nogatavojušos augļu sēklas, kas iziet līdzīgu apstrādes un sagatavošanas procesu: tiek savāktas, fermentētas, žāvētas un visbeidzot grauzdētas. Šokolādei, tāpat kā kafijai, ir daudz garšu kombināciju – dažās izceļas augļu un ogu notis, savukārt citām ir bagātīga, rūgtena garša. Dažādas kafijas un šokolādes kombinācijas var atvērt durvis uz vēl neatklātu garšu pasauli. Kā saskaņot šīs garšas? Ir daži saskaņošanas noteikumi, kas jāpatur prātā: 

Līdzība. Saskaņošanas noteikums par līdzību nosaka, ka lieliski sader kopā kafija un šokolāde, kam ir līdzīga intensitāte un garšas palete. Kafija ar riekstu un kakao notīm jāsaskaņo ar asāku tumšo šokolādi. Augļu, ogu un ziedu notīm piesātinātu kafiju kombinē ar zemākas intensitātes šokolādi (ar mazāku kakao saturu, piena vai balto šokolādi) – tā var būt bez piedevām vai arī ar augļu, ogu vai ziedu piedevām. Kafija ar garšvielu notīm lieliska būs kopā ar rūgto šokolādi ar čili pipariem vai citām garšvielām.

Izteiksmīga var būt tikai viena. Saskaņošanas noteikums nosaka, ka pārtikas produkti ar īpaši izteiksmīgu garšu paleti jāapvieno ar maigākām garšām, kas vēl vairāk izcels pirmos. Tāpēc spilgtas garšas specializētā kafija vislabāk saderēs kopā ar klasiskas garšas šokolādi bez piedevām, bet eksotiskas garšas šokolāde būs gardāka kopā ar kafiju no kafijas maisījumiem ar neitrālāku garšu paleti.

Šeit nav noteikumu. Trešais noteikums ir tāds, ka nav nekādu noteikumu un viss ir atkarīgs no jūsu gaumes un mirkļa iegribas. Galu galā pats galvenais ir – lai jums garšotu!

Pietiks par teoriju, turpinājumā ieteiksim konkrētas kafija dzērienu, kafijas veidu un šokolādes kombinācijas. 

Espresso un tumša tumša šokolāde

Kafija no Brazīlijas pupiņu maisījuma īpaši labi sader ar tumšo šokolādi, kas satur lielu kakao procentu. Te ideāli derēs tumšā šokolāde ar 99,6% kakao, bet, ja vēlaties nedaudz vairāk tekstūras, izmēģiniet tumšo šokolādi ar kakao skaidiņām. Garša vislabāk atklāsies, baudot espresso dzērienu – asā šokolāde lieliski sader ar šokolādes un riekstu notīm, kas dominē Brazīlijas kafijā.

Melna kafija un ne tik tumša šokolāde

Specializētā kafija, kam ir bagātīga garšu palete, vislabāk sader ar saldinātu klasiskas garšas tumšo šokolādi. Kafijas drauga pārbaudīta un ļoti iecienīta kombinācija – dabiski pikanta Indonēzijas Sumatras kafija un tumšā šokolāde ar 70% kakao. Šajā gadījumā labākā kafijas receptes izvēle ir „garāka” americano kafija vai dažādi filtra kafijas kannā gatavoti kafijas dzērieni.

Kafija ar pienu un piena šokolāde

Īstiem saldummīļiem piedāvājam piena kafijas dzērienus saskaņot ar piena šokolādi. Dzērieniem ar pienu iesakām intensīvākas garšas arabiku vai arabikas un robustas maisījumu. Mūsu iecienītākā kombinācija: kafijas pupiņas ar tumšās šokolādes un karameles notīm un piena šokolāde ar saldām un svaigām zemenēm. Par dievišķo saldumu!  

Eksotisku garšu cienītājiem

Kafijas un šokolādes pasaulē jūs atradīsiet daudzas nestandarta garšu kombinācijas, un, tās saliekot kopā, būs īstas garšu dzīres – vienkārši nebaidieties eksperimentēt. Tātad drosmīgākajiem piedāvājam izmēģināt specializētās kafijas pupiņas no Yirgacheffe reģiona Etiopijā , kuras izceļas ar izteiksmīgu aromātu un garšu, kopā ar rozā šokolādi ar ogām. Savukārt tiem, kam patīk citrona atsvaidzinošais skābumiņš un patīkams rūgtums, iesakām specializētās kafijas pupiņas no Salvadoras ar tumšo šokolādi ar piparmētru. Šīs īpašās kafijas iesakām nobaudīt pagatavotas pēc espresso vai filtra kafijas receptēm. Lai notiek garšu svētki!

Noslēgumā

Runājot par kafiju un šokolādi, stereotips „atšķirības pievelkas” nav spēkā – šajā gadījumā dominē radniecīgo pupiņu pievilcība. Tāpēc nākamreiz, kad būs noskaņojums „gribu kaut ko saldu pie kafijas”, paņemiet gabaliņu šokolādes. Droši eksperimentējiet ar visdažādākajām kombinācijām un atklājiet jaunas garšas!