TOP kafijas piedāvājums 

Iepazīsties ar Kafijas Draugs līdzdibinātājiem

Aurimas un Vytautas
#kafija #kafijas draugs #kafijas pārtraukums #stāsti

Mēs sarunājāmies ar Aurimas un Vitautas kuri ir ne tikai Kafijas Draugs līdzdibinātāji, bet arī bērnības draugi. Viss sākās ar nelielu sarunu bēniņos, kas vēlāk pārtapa par sapņa piepildījumu.

Kafijas Draugs veiksmes stāsts sākās Lietuvā, 2010.gadā, kad divi draugi bēniņos sarunājoties nolēma piepildīt savu sapni kafijas industrijā. Kā tas viss sākās un kāpēc tieši kafija?

Aurimas: Tagad kad par to domāju, liekas, ka viss notika dabiski, it kā viss būtu izlemts.

Vitautas: Tajā laikā mēs tikko bijām pabeiguši studijas, un mums stūrgalvīgi vajadzēja ko radīt pašiem. Mēs gribējām pārbaudīt mūsu pārdošanas spējas un kafijas pasaule mums abiem bija tuvu sirdij. Aurimas vectēvs un tēvs daudzus gadus strādājuši ar kafiju, tāpēc mēs devāmies uz kafijas izstādi, ar domu, atvest uz Lietuvu ko jaunu. Ātri atklājām Japāņu kafijas filtrus un bez vilcināšanās pasūtījām vairāk kā pietiekami. Piegāde aizņēma ilgāku laiku kā bijām gaidījuši, tāpēc sākām plānot ko šeit citu varētu iesākt.

Aurimas: Tā mēs atradām vienu kafijas aparātu, (priekš kafijas spilventiņiem), nakts laikā izveidojām mājas lapu un uzsākām nelielu biznesu, Kafijas Draugs – no Japāņu filtriem līdz vienam kafijas aparātam.

Uzsākt biznesu ar radiniekiem vai draugiem nav viegli, jūs esat bijuši draugi jau no bērnības un tagad esat biznesa partneri. Kāds ir jūsu draudzības noslēpums?

Vitautas: Es neatdalītu draudzību no biznesa mūsu attiecībās, tas viss ir saistīts – praktiski, mēs sazinamies katru dienu.

Aurimas: Pirms mēs uzsākām biznesu, daudzi teica, ka mēs sāksim strīdēties un draudzība būs uz riska izjukt. Kā jau jebkurās attiecībās daudz kas var notikt, taču tas ir labi. Mūsu pieeja draudzībai ir vienkārša – vienalga kas notiktu, neko nepaturēt sevī, izrunāt visu uzreiz. Turklāt bizness ir ļoti ātri attīstījies un ir attīstījušies daudz plānu, tāpēc mums nav laika strīdēties.

Kā kafijas pasaule ir mainījusies kopš esat uzsākuši savu biznesu un vai, jūsuprāt, esam uz pareizā ceļa?

Aurimas: Aizvien vairāk cilvēku ir ieintersēti atrast jaunus veidus kā izbaudīt kafiju. Cilvēki vēlas vairāk kā vienkāršu tasi ar kafiju – piešķirot nozīmi arī grauzdēšanai, pupiņu novākšanas vietai un laikam. Cilvēki vēlas atklāt jaunas garšas, izbaudīt ko unikālu. Mēs mēģinam būt šī jaunā viļņa priekšgalā – nemitīgi meklējot jaunas kafijas, iepazīstinot ar jaunākajām kafijas pagatavošanas metodēm, iepazīstinot ar jaunākajām tendencēm kafijas pasaulē.

Vitautas: Brīdī kad uzsākām biznesu, nevienam mājās vēl nebija kafijas aparātu, šobrīd kafijas aparāts mājās ir ļoti modē. Cilvēki arī mājās vēlas baudīt kvalitatīvu kafiju. Tādēļ viens no mūsu saukļiem ir : “Par labu kafiju mājās.”

Ethiopia Yirgacheffe

Vai atceraties jūsu pirmo reizi kad nobaudījāt kafiju un kāds bija jūsu pirmais iespaids?

Aurimas: Tas bija ļoti sen. Starpcitu, mans vectēvs, īsts kafijas mīlis, piespieda mani dzert kafiju. Viņš mēdza teikt, jo agrāk sāksi dzert kafiju, jo mazāk būsi nomākts par mīlestību. Atceros, tad man bija 13 gadu, acīmredzami nekad neesmu bijis nomākts, jo dzeru kafiju (smejas). Vēlāk, studējot Itālijā, mani fascinēja tur esošā kafijas kultūra. Kā jau visi Itālieši, es baudīju ātru kafijas pauzi kādā no nejaušajām kafijas vietām, ejot iekšā un ārā, lai nobaudītu vienu kvalitatīvu espresso malku.

Vitautas: Mans pirmais kafijas baudījums bija pie Aurimas mājās. Viņa mājās bija zils Senseo kafijas aparāts, kuru es joprojām ļoti labi atceros. Būdams īsts pārdevējs, viņš sarīkoja īstu šovu priekš manis. Viņš parādīja cik viegli to ir lietot, kā un kur likt kafiju, kuru pogu nospiest, un pats svarīgākais – kā ikvienam nobaudīt kafiju mājās. Es nobaudīju vienu malku un biju pārliecināts – kafija izrādījās ļoti viegla un garšīga un tajā pašā brīdī nodomāju, ka man vajadzīgs iegādāties kafijas aparātu arī sev! Drīz vien mēs sākām pārdot līdzīgus aparātus un tā tas kļuva par mūsu dzīvi.

Kā jūs pagatavojat kafiju mājās?

Vitautas: Birojs, priekš manis, ir kā mājas, mums tur atrodas trīs dažādi kafijas aparāti kuros ir dažāda veida kafijas pupiņu. Tādēļ es reti dzeru kafiju mājās, (es visu laiku strādāju), man mājās ir Nespresso kafijas aparāts, kurš ir ļoti labi piemērots tiem kuri kafiju lieto mazāk.

Aurimas: Aaah, kopš esmu atvadījies no sava pirmā zilā kafijas aparāta tikai pirms pāris gadiem kā kāzu dāvanu saņēmu jaunu kafijas aparātu. Tagad manai sievai un man ir automātiskais Melitta kafijas aparāts, kuram ir iespēja iebērt divu dažādu veidu kafijas pupiņu. Tādēļ es un sieva varam dzīvot nestrīdoties, jo viņa var baudīt kafijas pupiņas kuras vairāk ir piemērotas piena dzērieniem, taču es varu baudīt ideālu espresso.

Kāda īpaša kafijas recepte.

Aurimas: Vienkāršs, labs espresso no svaigi grauzdētām kafijas pupiņām. Tas ir lielisks pats par sevi, tādēļ nav nepieciešams izdomāt ko citu.

Vitautas: Jūtos ļoti attīstījies šajā jomā. Atceroties pagātni – 10 gadus atpakaļ es priekšroku devu filtru kafijas aparātam Senseo. Agrāk es ļoti daudz izmantoju šokolādes pulveri, pienu, karameli, domāju, ka tagad to būtu grūti nosaukt par kafiju. Tad sekoja nākamais posms – kad sākās intensīvāks darbs, man bija vajadzīga enerģija un kafija bija tā kas spēja to dot, tā tapa par manu enerģijas dzērienu. Es dzēru gandrīz 100% robusta kafijas pupiņu – rūgtas, asas un stipras. Šobrīd es labprāt nobaudu vieglāka grauzdējuma kafiju ar bagātīgu garšu buķeti.

Aurimas jautā Vitautas: Kad bija pēdējā reize kad Tu dzēri aplejamo kafiju?

Vitautas: Pavisam nesen.

Aurimas: Es nesen nobaudīju krūzīti kopā ar savu vecmāmiņu. Es varētu teikt, ka jebkura veida kafija kopā ar viņu ir pati labākā.

Kura no kafijām ir jūsu iecienītākā un kāpēc?

Aurimas: Nu jau vairākus gadus mana iecienītākā ir Ethiopian Yirgacheffe. Tās garša ir nepārspējama – nav vārdu, lai aprakstītu, tā vienkārši ir jānobauda.

Vitautas: Acīmredzot gadiem ejot mēs paliekam aizvien līdzīgāki, jo kādu laiku mana iecienītākā kafija bija “Yirgacheffe”. Šobrīd es atklāju jaunas garšas ar “Maragogype” vai “Kivu“. Kā jau teicu iepriekš, man ļoti patīk maigas, augļainas garšas kurām biežāk ir patīkamais skābums. Protams, viss vēl atkarīgs no garstāvokļa. Tas kādas garšas sajūti baudot kafiju ir ļoti atkarīgs no pshihaloģijas, emocijām un atmiņas. Viena un tā pati kafija var garšot pavisam savādāk. Tāpēc ir tik ļoti aizraujoši atklāt jaunas garšas un izmēģināt ko jaunu.

Kafijas Drauga pupiņas “Maragogype” un “Kivu”

Ko jums nozīmē kafija?

Aurimas: (Gara pauze), šobrīd tie ir abi, darbs un dzīve. Vitautas, palīdzi…

Vitautas: Pirmkārt tās ir ogas, kuras saved kopā visdažādākos cilvēkus. Tas viss sākas no kafijas koku audzēšanas, kuri pieprasa uzmanību, darbu un rūpes no daudziem cilvēkiem. Otrs aspeksts: Tas ir iztikas avots un iespēja palīdzēt nabadzīgākajām valstīm, (šīs valstis nogādā kafiju pie mums). Gara ķēde kurā tiek grauzdēta, pārdota un pagatavota kafija. No vienas puses tā ir tikai tase kafijas, bet no otras puses tas ir darbs kurš rada kopienas. Arī kafijas automāti pieprasa ļoti daudz darba. Tās ir radītas piedaloties dizaineriem, tehnologiem un mehāniķiem. Un viss šis ir par to, lai mēs varētu noabudīt gardu tasi kafijas, un aicinām darīt to arī citiem.

Pirms jaunā gada iestāšanās , mēs daudz runājam par sapņiem un vēlmēm: Kādas ir jūsu vēlmes un sapņi?

Vitautas: Man nav lielu sapņu. Man ir vēlēšanās katrai dienai: savest kopā nereālu komandu – motivētu, draudzīgu, ar labiem nodomiem kuri pasniegs vislabāko kafiju mūsu klientiem.

Aurimas: Patiešām, Kafijas Draugs ceļā ir bijuši kāpumi un kritumi. Tāpēc viena no manām vēlmēm ir, lai mēs nekad nepadotos un neapstātos ceļa vidū. Vēlos, lai katrs kurš ir Kafijas Draugā izbaudītu un būtu lepni par to ko viņi dara, tāpat kā es esmu lepns par vņiem. Kopā mēs sasniegsim jebkurus izvirzītos mērķus un sasniegsim galveno mērķi – piegādāt labu kafiju visai Eiropai.

Ko jūs novēlētu visiem Kafijas Draugs klientiem, kuri ir izkaisīti visos 10 tirgos?

Vitautas: Es novēlu jums būt drosmīgiem un piepildīt savus sapņus, vienmēr staigāt ar paceltu galvu – rezultāts atnāks pats no sevis.

Aurimas: Un atcerieties, ir vieglāk ja rokās ir tasīte ar labu kafiju – mēs Kafijas Draugs vienmēr jūs sagaidīsim ar smaidu.