TOP kafijas piedāvājums 

Piena putas: Kā mājās pareizi saputot pienu?

Piena putas: Kā mājās pareizi saputot pienu?

Maigs latte dzēriens ar samtainām piena putām vai klasiskais, dabīgi saldais un īpaši krēmīgais cappuccino – šiem diviem baudījumiem nav iespējams pretoties. Lielākā daļa no mums parasti šos piena dzērienus bauda kafejnīcās un restorānos, kur to pagatavošana tiek uzticēta profesionāliem baristām. Tomēr gan jau laiku pa laikam sanāk aizdomāties: “Vai esmu spējīgs pats pagatavot piena putas tasītei latte vai cappuccino dzēriena?”  

Šajā ierakstā mēs atklāsim stāstu par piena putu un kafijas draudzību, iepazīstināsim jūs ar klasiskajām piena dzērienu receptēm un pastāstīsim, kā izvēlēties piemērotāko pienu iecienītākajiem dzērieniem ar piena putu kārtiņu. Visbeidzot, mēs iepazīstināsim jūs ar populārākajām putošanas metodēm, ko cilvēki pielieto mājās: no visvienkāršākajām līdz tādām, kam nepieciešamas zināmas iemaņas un regulāra prakse. Esam arī sagatavojuši pāris lekcijas, kas varētu jūs pamudināt izmēģināt spēkus latte mākslā! Tāpēc izlasiet šo ierakstu, uzlociet piedurknes un ķerieties pie darba – saldenas, zīdainas un krēmīgas piena putas noteikti ir tā vērtas!

Piena putas un kafija: 20. gadsimta izgudrojums

Piena putas un kafija: 20. gadsimta izgudrojums

Lai gan mūsdienās kafijas un piena kombinācija ir ierasta lieta, tas ne vienmēr tā ir bijis. Pašos pirmsākumos, kad kafija sāka kļūt populāra arābu pasaulē, tā tika iecienīta tās intensīvās garšas dēļ. Tomēr, kad 17. gadsimtā šīs dzēriens sasniedza Eiropas krastus, cilvēki sāka tam pievienot pienu. Iespējams, tā tika darīts tāpēc, ka eiropieši nebija pieraduši pie spēcīgām un pikantām garšām – piens intensīvākās garšas padarīja nedaudz maigākas. Tomēr ir svarīgi pieminēt, ka runa ir par parastu pienu, nevis piena putām. Tās kafijas dzērienu cienītaji atklāja vēlāk.   

Tāpat kā lielākā daļa izgudrojumu, kas saistīti ar kafiju, arī ideja par putotu pienu tika aizgūta no Itālijas. To 1938. gadā ieviesa Milānas kafejnīcas īpašnieks Achille Gaggia. Nelieli uzlabojumi espresso kafijas automātam un drīz vien viņš sāka saviem klientiem piedāvāt iespēju parasta auksta piena vietā kafijai pievienot siltas, vieglas piena putas.  

Gadu vēlāk aizsākās II. pasaules karš, kas palēnināja piena dzērienu popularitātes straujo kāpumu, tomēr, tiklīdz karš beidzās, Itālijā sākās cappuccino dzērienu ēra. Tieši tajā brīdī sāka veidoties tradīcijas un noteikumi par to, kā un kad pagatavot un baudīt kafijas dzērienus ar pienu. Lielākā daļa no tiem ir tikpat aktuāli arī mūsdienās. Piemēram, Itālijā cappuccino tiek baudīts tikai līdz 11:00 no rīta. Ja cappuccino dzēriens tiek pasūtīts vēlāk, tas ir tāpat, kā palūgt kečupu pie picas vai pirms vārīšanas pārlauzt spageti uz pusēm! Lai gan lielākā daļa no stingrajiem noteikumiem tagad ir aktuāli tikai Apenīnu pussalā, pašas receptes, piemēram, kafijas un piena attiecība vai piena putu konsistence, kļuva par vispārpieņemtu pasaules standartu.  

Kafija ar piena putām: Galvenās receptes 

Kafija ar piena putām: Galvenās receptes

Gandrīz ikviens no mums zina populārāko piena un kafijas dzērienu nosaukumus – cappuccino, latte, espresso macchiato… Tomēr sastapt kādu, kurš patiešām pārzina šo dzērienu atšķirības, joprojām ir retums. Patiesībā visu šo recepšu pamatā ir espresso. Vienīgā atšķirība starp tām ir piens. Piena putu daudzums un biezums ir tas, kas padara šos dzērienus atšķirīgus. Lai gan mūsdienās ir pieejamas neskaitāmas receptes kafijas dzērieniem ar pienu, šajā ierakstā mēs pievērsīsim uzmanību klasiskākajām receptēm.

Cappuccino

Mēs jau minējām, ka lielākajai daļai itaļu cappuccino ir dzēriens, kas tiek baudīts ne vēlāk kā 11:00 no rīta. Tomēr pašlaik šis dzēriens ir īpaši populārs visā pasaulē un to iespējams baudīt jebkurā diennakts laikā. Cappuccino cienītāji uzskata, ka kafijas un piena attiecība šajā dzērienā ir tieši laikā.

Cappuccino dzēriens sastāv no trim sastāvdaļām, no kurām katra aizņem vienu trešdaļu dzēriena. Tāpēc, ja vēlaties iegādāties ideāli piemērotu cappuccino tasīti, izvēlieties tādu, kuras kopējo tilpumu var sadalīt trīs vienādās daļās: vienu priekš espresso, otru – siltam pienam un trešo – piena putām. Pareizi pagatavotu cappuccino vajadzētu pasniegt ne karstāku par 65 °C. Ja esat iecerējis pagatavot šī dzēriena klasisko versiju, atcerieties, ka ap piena putām jābūt kafijas gredzenam – tā katrā malkā būs iespējams izbaudīt katru sastāvdaļu vienādā daudzumā. Stipras kafijas cienītāji var izmantot dubultu espresso porciju, lai gan tas, protams, ietekmēs tradicionālo attiecību. Tomēr, ja vēlaties, lai espresso pilnībā ieplūstu zīdainajā pienā, šis ir vienīgais veids kā to panākt. 

Latte 

Šis ir vēl viens klasisks itāļu rīta dzēriens, tomēr lielāks piena daudzums padara tā garšu nedaudz maigāku. Latte sastāv no espresso, gandrīz pilnas tasītes vai veselas glāzes silta piena un tikai 1 cm biezām piena putām. To vajadzētu pasniegt aptuveni 70 °C. Augstākās kvalitātes latte jāizrotā arī ar zīmējumu, kas tiek veidots izmantojot piena putas (vēlāk mēs mācīsimies, kā to izdarīt!).

Latte macchiato

Šī ir paveids klasiskajam latte dzērienam – tā recepte un sastāvdaļas ir identiskas latte receptei un sastāvdaļām, taču, lai pagatavotu latte macchiato, sākumā glāzē jāielej piens un tad jāpievieno espresso. Tā rezultātā dzēriena virsa paliek balta un nesajaucas ar kremu. Tāpēc latte macchiato ir nedaudz vājāks nekā parastais latte dzēriens.

Espresso macchiato 

Vēl viena klasiska itāļu recepte! Itāļu valodā macchiato nozīmē “iezīmēts”. Šajā dzērienā espresso patiešām tiek “iezīmēts” ar pāris karotēm piena putu, kas dzērienam piešķir patīkamu saldumu. Ja vēlaties nobaudīt espresso macchiato, vienkārši pagatavojiet porciju espresso, ielejiet to tasītē un pievienojiet dzērienam pāris karotes ar piena putām. Pēc tam krema kārtiņai jānovirzās un sāniem un jāizveido gredzens, kas raksturīgs cappuccino dzērienam. Starp citu, šo dzērienu bieži dēvē vienkārši par “macchiato”.

Flat white

Šis dzēriens, kas radies Austrālijā un Jaunzēlandē, pēdējā laikā ir kļuvis par vienu no svarīgākajiem piena un kafijas dzērienu vidū. Flat white dzērienā kafija un piens ir līdzvērtīgi viens otram: to attiecība ir 50/50. Dažādās pasaules daļās šis dzēriens ir sastopams vairākās variācijās. Tomēr vispopulārākā no tām ir espresso (porcija var būt divkārša vai pat trīskārša – ja vien tā aizpilda pusi no tasītes) un silts piens ar pēc iespējas mazāku piena putu daudzumu. Flat white parasti pasniedz ne karstāku par 70 °C – tomēr tas var būt arī nedaudz karstāks, jo lielāks piena daudzums tāpat to atdzesē. Tāpat kā latte, arī flat white bieži vien tiek rotāts ar skaistu piena putu zīmējumu.

Kāds piena veids ir vispiemērotākais piena putošanai? 

Kāds piena veids ir vispiemērotākais piena putošanai? 

Par šo tēmu varētu uzrakstīt veselu eseju – un mēs pat nejokojam! Kafijas gardēži, eksperti un baristas pārbauda dažādus piena veidus līdz vissīkākajām detaļām. Viņi analizē to, kā katrs no šiem veidiem ietekmē galējo rezultātu un visu piena putošanas procesu. Viņi pat piemeklē īpašu šķirņu liellopus, no kuriem ir iegūstams kafijas pagatavošanai vispiemērotākais piens! Tas var izklausīties ļoti interesanti, taču jūs, visticamāk, nedosieties labākās govs meklējumos, tāpēc tā vietā mēs jums sniegsim dažas pamatnorādes: 

Tauku saturs. Jebkurš piena veids ir saputojams – pilnpiens, daļējs vai pilnīgs vājpiens, tomēr putu garša un tekstūra katram piena veidam būs atšķirīga. Jo mazāks būs piena tauku saturs, jo vieglāk to būs saputot putās un pienācīgi “pacelt” (tas ir saistīts ar olbaltumvielu un tauku mijiedarbību putošanas procesā). Tāpēc baristām-iesācējiem parasti iesaka sākt apmācības izmantojot daļēju vai pilnīgu vājpienu. Tomēr jāatceras, ka šāda piena garša ir “sausāka” un iegūtās piena putas ir nedaudz “kraukšķīgas”. Pilnpiens ir grūtāk saputojams, taču tam raksturīgās piena putas ir apburoši saldas un neticami krēmīgas. Gandrīz visi profesionālie baristas ir viensprātis, ka vislabākos rezultātus var sasniegt izmantojot dabīgu pilnpienu (ar 3.5 – 4% vai lielāku tauku saturu). Protams, tas varbūt nav tik veselīgs, bet ir neticami gards!

Olbaltumvielas. Parasti piena tauku saturs ir atbildīgs par iegūto piena putu garšu un tekstūru, bet, kad runa ir par tā pareizu saputošanu, tas viss ir atkarīgs no olbaltumvielām. Olbaltumvielu saturam izvēlētajā pienā jābūt ne mazākam par 3.0 g uz 100 g. Par laimi, lielākā daļa lielveikalos pieejamo piena produktu atbilst šai prasībai.  

Piena temperatūra pirms putošanas. Ir ļoti svarīgi, lai piens pirms putošanas būtu vēss (sākot piena putošanu, pienam jābūt ledusskapja temperatūrā). Siltā pienā olbaltumvielas sadalās, tāpēc to pareizi saputot ir daudz grūtāk.

Svaigums. Jo svaigāks ir piens, jo vieglāk to būs saputot. Atcerieties, ka to pašu piena porciju nevajadzētu putot atkārtoti – tas vienkārši neizdosies (tas ir saistīts ar olbaltumvielu sašķelšanos).

Augu piens. Piena putas var iegūt arī no augu izcelsmes dzērieniem, piemēram, auzu, sojas, mandeļu, kokosriekstu vai citu riekstu piena. Tomēr dažiem no tiem piena putas nebūs īpaši izteiksmīgas – tās bieži vien nav tik viendabīgas un “stabilas” kā tās, kas tiek iegūtas putojot govs pienu. Pēc baristu domām, ja vēlaties izmantot augu izcelsmes dzērienus, auzu piens būs vislabākā izvēle: tā tauku un olbaltumvielu saturs ir pietiekami augsts, lai spētu iegūt līdzīgas konsistences piena putas, kas raksturīgas no govs piena iegūtajām putām. Tomēr šādas putas nav tik ilgnoturīgas.

Kopumā piena putas var iegūt no jebkura piena veida – pat augu izcelsmes dzērieni nav izņēmums. Atšķirsies tikai putu garša, tekstūra un stabilitāte. Galvenais ir izmantot pēc iespējas svaigāku un aukstāku (ledusskapja temperatūrā) pienu. Tomēr, ja vēlaties justies kā īsts barista un varbūt pat izmēģināt spēkus latte mākslā, izvēlieties pienu ar augstu tauku un olbaltumvielu saturu. Tas būs ne tikai vieglāk saputojams, bet arī tā tekstūra un saldums būs nevainojams! Vislabāk būtu ieteicams izvēlēties speciālu baristām paredzētu pienu – šāda veida piens tirgū ir pieejams ar vien biežāk.

Kā mājas apstākļos saputot pienu priekš kafijas dzēriena? 

Tagad, kad esat iepazinušies ar galvenajām piena un kafijas dzērienu receptēm, kā arī piena īpašībām, kas nepieciešamas putošanai, mēs varam pievērsties pašam putošanas procesam. Lai gan labākie rezultāti ir sasniedzami ar profesionālas tvaika sprauslas palīdzību (par to mēs vairāk pastāstīsim šīs sadaļas beigās), ir arī citas, vienkāršākas metodes, kam nepieciešamas nelielas prasmes un joprojām ļaus jums baudīt tasīti kafijas, kas papildināta ar siltām un krēmīgām piena putām. Turpmāk mēs aplūkosim piena maisītājus – to veidus un galvenās atšķirības.

Manuālais piena putotājs

Ir vairāki manuālo piena putotāju veidi – sāksim ar vienkāršāko. Šis putošanas rīks var atgādināt kokteiļu šeikeri. Tajā jums ir jāielej nepieciešamais daudzums ar uzsildīto pienu, tad jānoslēdz un jākrata tik ilgi, līdz sāk veidoties stingras putas. Lielākais trūkums šādam piena putotājam ir tāds, ka jums nav citas izvēles kā vien izmantot iepriekš uzsildītu pienu. Nebūs arī iespējams regulēt piena putu daudzumu. No otras puses, tā lielākā priekšrocība ir tāda, ka šo pašu rīku var izmantot piña colada vai citu iecienītu kokteiļu pagatavošanai.  

Šī ir nedaudz uzlabotāka manuālā piena putotāja versija, kas izskatās kā mazs sviesta kuļamais toveris. Vispirms piepildiet trauku ar pienu un uzlieciet vāku. Virspusē atrodas poga: kustinot to uz augšu un uz leju virzulis pārvietosies un izpletīsies visā putotāja platumā. Turpiniet darbības enerģiskā tempā, līdz sāk veidoties biezas putas. Ar to pašu principu iespējams pagatavot piena putas izmantojot French Press pagatavotāju. Tomēr atcerieties, ka arī šeit būs nepieciešams izmantot iepriekš uzsildītu pienu.  

Pēdējais manuālais piena putotājs atgādina elekrisko olu mikseri. Šāda veida putotāji parasti ir aprīkoti ar slēdzi, kas ļauj izvēlēties nepieciešamo ātrumu. Tas ir īpaši ērti brīžos, kas nepieciešams regulēt putotā piena konsistenci.

Automātiskais piena putotājs

Automātiskais piena putotājs JURA

Piena putotāji var būt arī automātiski. Atšķirībā no manuālajiem, automātiskajos piena putotājos iespējams izmantot aukstu pienu, kas tiek uzsildīts ierīcē. Turklāt jums būs iespēja izvēlēties vienu no vairākiem temperatūras līmeņiem. Daži automātiskie piena putotāji spēj ne tikai saputot piena putas un karstu pienu, bet arī saputot aukstas piena putas. Pēdējais noder dažādu auksto dzērienu pagatavošanai. Ja gatavojaties iegādāties automātisko piena putotāju, pārliecinieties, vai piena trauks ir piemērots mazgāšanai trauku mašīnā – tas ievērojami atvieglos putotāja kopšanu.

Automātiskie kafijas automāti ar piena putotāju

Ja esat mājās gatavotu piena dzērienu cienītājs, iegādāties kafijas automātu ar integrētu piena sistēmu noteikti būs laba ideja. Ar to būs iespējams automātiski pagatavot tasīti kafijas. Dažos no šiem kafijas automātiem iespējams pagatavot iecienītākās kafijas un piena dzērienu receptes ar vienu pieskārienu! Viss ir atkarīgs no tā, ar kādu piena sistēmas veidu ir aprīkots kafijas automāts – tāpēc izvēloties sev piemērotu kafijas automātu, neaizmirstiet ņemt to vērā.

Tvaika sprausla

Tvaika sprausla

Daži automātiskie kafijas automāti ir aprīkoti ar tvaika sprauslu, ar ko lietotājs var atsevišķi saputot pienu un pēc tam pievienot to pagatavotajai kafijai. Lai gan tvaika sprauslas ir sastopamas lielākajā daļā kafejnīcu, tās, ar kurām ir aprīkoti pupiņu kafijas automāti, parasti ir mazāk jaudīgas, tāpēc putošanas procesu nav iespējams pilnībā kontrolēt. Neraugoties uz to, ka šāda veida tvaika sprauslām nav iespējams regulēt piena putu daudzumu un tekstūru, šis rīks tomēr spēj radīt vieglas un siltas piena putas, kas būs ideāli piemērotas tasītei cappuccino dzēriena.

Pusautomātiskais piena putotājs

Pusautomātiskais piena putotājs

Automātiskais kafijas automāts var būt aprīkots arī ar pusautomātisku piena sistēmu dzērienu pagatavošanai. Šādos automātos piens tiek saputots automātiski: piena caurule ir jāiemērc piena iepakojumā vai krūzē, pēc tam saputotais piens tiek ietecināts pa tiešo tasītē. Tomēr šeit ir arī āķis! Šī sistēma nav savienota ar kafijas automātu, tāpēc jums vai nu pašiem būs jāpievieno piena putas pagatavotajai kafijai, vai arī kafija būs jāpagatavo tasītē, kas jau pildīta ar piena putām. Pusautomātiskais piena putotājs ir lielisks risinājums tiem, kuri piena dzērienus bauda reti, tomēr vēlas, lai tie būtu ērti pagatavojami, kad rodas vēlme baudīt kafijas dzērienu ar pienu.

Automātiskā piena putošanas sistēma

Automātiskā piena putošanas sistēma JURA

Tiem, kuriem svarīgas ir gan ērtības, gan gardi kafijas dzērieni ar piena putu kārtiņu, vajadzētu izvēlēties kafijas automātu ar automātisko piena sistēmu. Tā var būt aprīkota ar integrētu piena tvertni vai piena caurulīti, kas paredzēta savienošanai ar kafijas automātu. Šādos kafijas automātos iespējams pagatavot neskaitāmus piena dzērienus – no cappuccino līdz latte macchiato – un tas viss ar vienu pogas spiedienu. Bet kāda ir piena putu kvalitāte? 

Šajā gadījumā noteikti izceļas Šveicē ražotie JURA kafijas automāti. Tajos pagatavotās piena putas garšas ziņā ir pielīdzināmas profesionāla baristas pagatavotajām. JURA inženieri ir atklājuši risinājumu problēmai, kas raksturīga automātiskajām piena sistēmām – tās ir pārāk rupjas piena putas. Viņi radīja tā saukto “smalko piena putu tehnoloģiju”. Izmantojot piena putotāju, kas sastāv no vairākām detaļām, JURA ražotajos kafijas automātos piens vispirms tiek sajaukts ar gaisu, tādējādi veidojot piena putas. Pēc tam ar spiediena palīdzību tiek likvidēti lielie piena burbuļi, kā rezultātā tiek iegūtas īpaši smalkas, vienmērīgas un samtainas piena putas. Tieši tā norit putošanas process baristām! Šādas piena putas iespējams dekorēt ar šokolādi vai citām papildu sastāvdaļām.  

Vēl viena svarīga priekšrocība JURA kafijas automātiem ir tāda, ka pēc saldenu piena putu pagatavošanas ar ideālu tekstūru, jums nebūs jāpavada vairākas stundas mēģinot notīrīt piena atlikumus no grūti pieejamām piena sistēmas detaļām. Pirmkārt, tas ir tāpēc, ka visos JURA kafijas automātos tām ir viegli piekļūt. Otrkārt, šie kafijas automāti ir aprīkoti ar integrētām automātiskajām piena sistēmas skalošanas un tīrīšanas programmām.  

Tāpēc, ja jums patīk piena dzērieni un vēlaties, lai tie būtu ātri un vienkārši pagatavojami, uzticieties mums: JURA kafijas automāts jūs noteikti nepievils.

Kā pagatavot nevainojamas piena putas izmantojot automātisko piena putošanas sistēmu?

Pirmkārt, vienmēr izmantojiet aukstu (ledusskapja temperatūrā) pienu – tas novērsīs kafijas automāta pārkaršanu, kā arī palīdzēs izvairīties no burbuļiem, rūgtuma piegaršas un cietām putām.  

Otrkārt, lai gan ir iespējams saputot dažādu veidu pienu, izvēlieties tādu, kam ir augstāks tauku saturs (2.5 – 3.5 %), lai iegūtu patiesi gardas un dabiski saldas piena putas.  

Treškārt, lai gan kafijas automātu ražotājs katram piena dzērienam ir jau iepriekš iestatījis nepieciešamās proporcijas, nebaidieties eksperimentēt un variēt ar receptēm, lai atklātu savai gaumei vispiemērotāko attiecību un piena temperatūru (starp citu, dažos JURA kafijas automātos lietotājiem ir iespēja izvēlēties pat no 10 piena un piena putu temperatūras līmeņiem). Un, ja jūs neesat apmierināti ar rezultātiem, vienmēr ir iespējams atiestatīt rūpnīcas iestatījumus.

Profesionāla tvaika sprausla

Profesionalus garų vamzdelis

Un, visbeidzot, pēdējais piena putošanas rīks – profesionāla tvaika sprausla, ar ko ir aprīkoti pusautomātiskie kafijas automāti. Tā ir sastopama gandrīz visās augstākās klases kafejnīcās, kā arī amatieru baristu mājās, kuri izmanto espresso kafijas automātus (vairāk par labākajiem pusautomātiskajiem kafijas automātiem lasiet šeit). Šīs tvaika sprauslas ir īpaši jaudīgas – tvaiks var sasniegt līdz pat 120 grādiem (no šīs temperatūras ir atkarīga tvaika intensitāte). Atkarībā no modeļa, šāda veida tvaika sprauslai var būt lielāks vai mazāks caurumu skaits. Jo tai būs vairāk caurumi, jo vieglāk būs kontrolēt putu pagatavošanas procesu (tomēr šis skaits reti kad pārsniedz četrus). Ar šādu ierīci jūs spēsiet iegūt nevainojamas piena putas – gan garšas, gan konsistences ziņā. Tomēr, lai to panāktu, jums būs jāuzloka piedurknes un jāsagatavojas nopietnai praksei (un vienam vai diviem litriem piena, kas šajā procesā var aiziet zudumā!).

Kā saputot īstena baristas cienīgas piena putas izmantojot profesionālo tvaika sprauslu?

Kā saputot īstena baristas cienīgas piena putas izmantojot profesionālo tvaika sprauslu?

Daži Formula 1 fani joprojām nespēj vienoties par to, vai par izciliem rezultātiem būtu jāuzslavē automašīna vai autovadītājs. Līdzīgi ir arī kafijas pasaulē – ekspertiem bieži vien tiek uzdots jautājums, vai nevainojamas piena putas patiešām ir baristas sasniegums, vai arī tas viss ir atkarīgs no kafijas automāta, kas tiek izmantots.   

Ja mums būtu jāatbild uz šo jautājumu, mēs izvēlētos pirmo atbildi. Ja ir pietiekamas prasmes, tad pat ar visvienkāršāko kafijas automātu būs iespējams pagatavot nevainojamas piena putas, kas pārspēs jebkuras citas. Tātad, kā lai iemācās pagatavot profesionāla baristas cienīgas piena putas?  

Pirms pārejam pie piena putošanas, vēlamies uzsvērt trīs galvenos posmus šajā procesā: 

Piena uzkarsēšana. Šis posms ir svarīgs visā putošanas procesa laikā. Piena temperatūra nedrīkst sasniegt vairāk par 65 °C. Ja tas notiek, piens tiek pārkarsēts – tā rezultātā tas zaudē saldumu un iegūst nepareizu konsistenci. Atcerieties: katrā piena putošanas procesā laiks ir ierobežots!. 

Putu veidošana. Lai iegūtu putas, pienā jāielaiž nedaudz gaisa. To var izdarīt radot saskari starp tvaika sprauslas caurumiem un piena virspusi. Tasītei cappuccino dzēriena nepieciešams lielāks putu daudzums, tāpēc sprauslai jābūt šādi novietotai aptuveni 3 sekundes. Latte pagatavošanai pietiek ar 1.5 sekundēm. Gatavojot flat white dzērienu, būs nepieciešami vien pāris vēzieni ar sprauslu.

Pareizās tekstūras iegūšana. Kad putas ir izveidotas, atlikušajās divās trešdaļās no procesa būs nepieciešams pienā iemaisīt burbuļus (ļaujot piena vidū veidoties virpulim). Galu galā burbuļi kļūst tik sīki, ka tie praktiski nav redzami. Tas ir vieglu, gludu un nevainojami zīdainu piena putu noslēpums.

Lielākās kļūdas piena putošanā parasti rodas tāpēc, ka vai nu tiek pagatavots pārāk liels daudzums ar piena putām, jo ir bailes pārkarsēt pienu, vai, gluži pretēji, piens tiek pārkarsēts, jo ir bailes pagatavot pārāk lielu piena putu daudzumu. Tomēr tas ir tikai prakses jautājums, tāpēc jums vienkārši jāturpina praktizēties!

Instrukcijas: Piena putu pagatavošana priekš cappuccino, latte vai flat white dzērieniem

Nerūsējošā tērauda krūzē ielejiet aukstu pienu, bet uzmanieties, lai tas nepārsniegtu vietu, kur sākas iztekas izliekums (pienam būs nepieciešama vieta, kur pacelties un saputoties). Izmantojamās krūzes tilpums, kā arī piena daudzums parasti ir atkarīgs no tā, cik daudz piena putu plānots pagatavot, tomēr mācību nolūkos iesakām izmantot 500 ml vai lielāka tilpuma krūzes, lai jums būtu vairāk laika praktizēties, kamēr piens sasniedz maksimāli pieļaujamo temperatūru.

Padoms: lai nesabojātu vairākus litrus piena, sākumā ieteicams izmantot ūdeni, kas sajaukts ar pilienu trauku mazgājamā līdzekļa. Šis maisījums lieliski darbosies kā aizstājējs praktizēšanās laikā! 

Pirms sākat darboties, atbrīvojieties no jebkādām ūdens atliekām tvaika sprauslā.  

Iemērciet sprauslu pienā tā, lai tās ērti atspiestos pret tekni un nekustētos no vienas puses uz otru. Pagrieziet to nedaudz uz sāniem. Sprauslas galam jābūt iemērktam pienā.  

Izmantojot tvaika rokturi, pilnā sparā izlaidiet tvaiku.

Tiklīdz tas ir izdarīts, nedaudz pazeminiet krūzi – tvaika sprauslas caurumiem jābūt saskarē ar piena virspusi. Tad jūs izdzirdēsiet sūcošas skaņas, kas nozīmē, ka piens ir sācis putoties. Ja vēlaties pagatavot tasīti cappuccino dzēriena, turpiniet putot pienu 3 sekundes, ja latte dzērienu, tad 1.5 sekundes, vai arī aprobežojieties ar pāris vēzieniem, ja vēlaties pagatavot flat white kafijas dzērienu.  

Atkal paceliet krūzi (šajā brīdī apmēram 1 cm no sprauslas jābūt iemērktam pienā). Turiet sprauslu leņķī – tas palīdzēs radīt virpuli un sajaukt putas ar pienu. Rezultātā tiks iegūta blīva un krēmīga masa. 

Tiklīdz plauksta sajutīs karstumu, tas nozīmē, ka piena temperatūra tuvojas 55 °C (sākumā būtu ieteicams izmantot termometru). Pēc dažām sekundēm pārtrauciet tvaika padevi. Piena temperatūrai tagad jābūt aptuveni 60-65 °C. Pārliecinieties, ka šī robeža netiek pārsniegta – tieši no tās ir atkarīga piena putu garša jeb saldums.  

Pārtraucot tvaika padevi, iemērciet sprauslu nedaudz dziļāk putu masā, lai nejauši nepagatavotu lielāku putu daudzumu nekā nepieciešams.  

Atlieciet krūzi malā uz pāris sekundēm un ļaujiet atlikušajiem burbuļiem sarauties. Jūs pamanīsiet, ka piens pakāpeniski kļūst stingrāks – tieši tā tam arī ir jānotiek. Šo brīdi var izmantot, lai notīrītu tvaika sprauslu.  

Atkārtoti pievērsieties pienam: viegli pavirpiniet to, līdz tā virspuse iegūst smalku mirdzumu.  

Ielejiet tasītē pienu:

Cappuccino: turiet tasīti ar espresso nedaudz ieslīpi un ar vienu ātru kustību pārlejiet šķidrumu un putas no krūzes tasītē. Iegūtajam dzērienam jāizskatās stingram, viskozam un spīdīgam. Tam jābūt bez burbuļiem, savukārt putām nevajadzētu būt pārāk cietām vai pārāk atdalītām no šķidruma. Baudot dzērienu, gan putām, gan šķidrumam jābūt sajūtamam vienādā daudzumā.

Latte/Flat white: pārlejiet pienu tasītē smalkā strūklā. Dzērienu var rotāt arī ar latte mākslu – mēs atklāsim noslēpumu, kā to izdarīt!

Latte māksla: Zīmēšana ar piena putām

Papardes zīmējums

Termins “latte māksla” tiek lietots, lai aprakstītu zīmēšanas procesu ar piena putām. Lai cik dīvaini tas neizklausītos, latte māksla radās daudzās valstīs aptuveni tajā pašā laikā, proti, 90. gadu beigās. Tomēr par šī mākslas veida popularizēšanu ir jāpateicas cilvēkam vārdā Deivids Šomers (David Schomer), kurš, tāpat kā daudzi mūsdienu kafijas novatori, uzauga Sietlā (ASV). 

Lai gan mūsdienās latte māksla ietver dažādas tehnikas un elementus, kas tiek izmantoti, lai radītu konkrētu zīmējumu, ir divi galvenie principi. Zīmējot ar piena putām, iedomājieties, ka tasīte ir sadalīta divās atsevišķās daļās: viena, kas ir tuvāk jums, un otra, kas ir tālāk. Jūs varat sākt zīmēt no jebkuras puses – pārējais ir tikai iztēles un prakses jautājums. 

Pirms zīmēšanas, pārliecinieties, ka piena putu konsistence ir tuvu ideālam un, ka tasīte ir pietiekami ietilpīga, lai to varētu piepildīt ar visu pienu, pirms zīmējums ir pabeigts. Ja piena konsistence ir pareiza, jūs pamanīsiet, ka kafijas virspuse kļūst vienmērīgāka brīdī, kad šķidrums tiek liets plānā strūklā un uz tumšākajiem plankumiem. Kad tas ir izdarīts un dzērienam ir pievienots nepieciešamais piena daudzums, nedaudz pazeminiet krūzi: tagad būs iespējams redzēt, ka uz brūnās kafijas virsmas tiek lietas baltas putas. Tā vietā, lai sajauktos ar dzērienu, tās paliks uz virsmas un būs iespējams veidot skaistus ornamentus. 

Tātad, kā kļūt par īstu latte mākslinieku, kura zīmējumus spēs novērtēt gan mūsdienu mākslas kritiķi, gan parastie cilvēki, kuri vēlas piedzīvot ko negaidītu savā ikdienas rutīnā? Ja vēlaties pārsteigt sevi, nevis gaidīt, kad jūs pārsteigs barista, lasiet tālāk un uzziniet, kā izveidot latte mākslā izmantotos zīmējumu pamatus. Tas ne tikai uzmundrinās jūs, bet, iespējams, arī uzlabos dienu jūsu tuviniekiem! 

Padoms: tāpat kā praktizējoties piena putošanā, arī latte mākslas veidošanā būtu ieteicams sākumā izmantot parastu ūdeni, krūzi un tasīti. Dariet tā līdz esat pārliecināts, ka spēsiet kontrolēt procesu (t.i., ātrumu un kustības), kas saistīts ar piena iepildīšanu no krūzes tasītē.

Sirds zīmējums

  1. Sāciet veidot zīmējumu no puses, kas atrodas jums vistuvāk. Sāciet ar piena ieliešanu, tad novietojiet krūzi tuvāk virspusei. Vajadzētu sākt veidoties ābolam līdzīgai formai.  
  2. Turpiniet liet pienu, kamēr tasīte ir gandrīz pilna. 
  3. Pašās beigās nedaudz paceliet krūzi uz augšu, lai padarītu strūklu vēl plānāku un uzvelciet līniju pāri ābola formai.

Tulpes zīmējums

  1. Sāciet zīmēt sirdi – tomēr šoreiz lielas ābolam līdzīgas formas vietā saglabājiet mazu ābola formu. Tad nedaudz paceliet krūzi uz augšu. Ar tādām pašām kustībām pārbīdiet šo ābolu uz tasītes otru pusi un, to darot, izveidojiet otru, vēl mazāku ābola formu.   
  2. Mēģiniet izveidot pēc iespējas vairākas ābolu formas (pārliecinieties, ka tie ir atsevišķi: ja tie saplūdīs, tie zaudēs ābola formu un tā vietā veidosies pusaplis).  
  3. Tiklīdz saprotat, ka tasītē vairs nesanāks vietas vēl vienai ābola formai, novelciet līniju pāri visām ābola formām tāpāt kā zīmējot sirdi. Lūk, tulpe ir izveidota!

Papardes zīmējums

  1. Sāciet zīmēt no tās puses, kas atrodas tālāk no jums. 
  2. Kad piens ir pievienots un kafijas virspusē var pamanīt pacēlušās putas, sāciet viegli virpināt krūzi no vienas puses uz otru, vienlaikus lēni virzot to uz tasītes pusi, kas arodas tuvāk jums. 
  3. Kad esat nonākuši līdz tasītes malai, paceliet krūzi uz augšu un ar plānu, vāju strūklu uzvelciet līniju pāri iegūtajai formai. Tā rezultātā veidosies elegants papardes lapas zīmējums.

Kopumā…

Ja esat piena un kafijas dzērienu cienītājs un jums ir svarīga piena putu kvalitāte, izvēloties piemērotu kafijas automātu vai piena putošanas metodi, ņemiet vērā visas šajā rakstā minētās nianses. Ja tomēr joprojām jūtaties mazliet apmaldījies, nevilcinieties un sazinieties ar Kafijas Drauga konsultantiem – viņi ar lielāko prieku palīdzēs jums izvēlēties labāko kafijas automātu vai citu piena putošanas ierīci. Protams, mēs ieteiksim arī pāris gardas kafijas, kas lieliski sader ar samtainajām piena putām!