Piedāvājums uz ierobežotu laiku:
  • 00

    d.

  • 00

    h.

  • 00

    min.

  • 00

    sek.

1+1 CAPRISETTE & PARALLEL kafijai
Otrs tāds pats iepakojums dāvanā.

Kafija no visas pasaules: kuru veidu izvēlēties?

Kafija nav tikai vienkāršs dzēriens, ko mēs parasti paķeram no rīta pa ceļam uz darbu. Mūsdienās kafija ir kļuvusi par īstu kultūras fenomenu, un patiesie kafijas mīļotāja lieliski zina kvalitatīvas kafijas garšu. Ja pārzināt dažādās kafijas garšas, jūs droši vien arī zināt, ka kafijas aromāts, stiprums, garša un pēcgarša ir atkarīgi ne vien no pagatavošanas procesa, bet arī no kafijas pupiņu veida. Turklāt ir svarīgi, kādos apstākļos kafijas pupiņas tika audzētas un apstrādātas.

Eksistē vairāki kafijas pupiņu veidi, no kuriem galvenie ir šādi: arabika, robusta, liberika. Cik ekskluzīvi tie ir un kā tie atšķiras savā starpā? Es uzaicinu jūs doties man līdzi ceļojumā, kura laikā jūs uzzināsiet vairāk par dažādiem kafijas veidiem un to īpašībām.

Arabika – pasaulē populārākais kafijas veids

Arabikas kafijas pupiņas bija pašas pirmās, kas tika izmantotas kafijas industrijā, tāpat arī šīs kafijas pupiņas ir vispopulārākās pasaulē. Saldā, kvalitatīvā kafijas garša ir apvienota ar šokolādes, riekstu un karameļu piegaršu. Klātesošie augļi un ogas rada vieglu skābumu un nedaudz rūgtuma. Kafijas garša ir atkarīga no grauzdēšanas, izcelsmes vietas un pat augsnes, kurā kafijas pupiņas audzētas.

Vislabākā šo kafijas pupiņu raža ir tropu klimatā pie ekvatora, un vislabākās kvalitātes kafijas pupiņas nāk no Dienvidamerikas un Āfrikas. Lielākā daļa no tām tiek audzētas Brazīlijā.

Robusta, liberika un kafijas maisījumi

Robusta kafija ir plaši pazīstama, pateicoties savai stiprajai un rūgtajai garšai ar graudu un zemesriekstu pēcgaršu. Šīs kafijas sastāvā ir ievērojami lielāks kofeīna daudzums, salīdzinot ar arabikas kafijas pupiņām. Kafijas maisījumi, kas satur robusta kafiju, ir īpaši piemēroti piena dzērieniem. Stiprā kafijas garša saglabāsies, pat ja dzērienam pievienosiet daudz piena.

Rūgtā un spēcīgā garša daudz mums pastāsta par to, kā kafijas pupiņas ir audzētas. Tās ir izturīgākas pret kaitēkļiem, var augt zemākā augstumā un ir mazāk jutīgas pret laika apstākļiem, tāpēc šīs kafijas pupiņas tiek audzētas Āfrikā un Indonēzijā, turklāt vairums aug tieši Vjetnamā.

Kafijas pupiņu veids, kas tiek lietots visretāk – liberika. Šai kafijai nav ārkārtīgi izteiktas un bagātīgas garšas, tāpēc to parasti izmanto ātri šķīstošā kafijā vai kosmētikas ražošanā. Šis kafijas pupiņu veids ir tikai 1% no kopējā kafijas pupiņu tirgus pasaulē.

Grauzdēšanas laikā kafijas pupiņas maina savu krāsu un garšu. Šī iemesla dēļ, lai saglabātu noturīgu garšu visai sērijai, ražotāji apvieno dažādus arabikas kafijas pupiņu veidus vai arī papildina maisījumus ar robusta kafijas pupiņām. Lai gan kafijas maisījumos kafijas pupiņas izskatās līdzīgi, arabikas no robustas pupiņām var viegli atšķirt. Robustas kafijas pupiņas ir ovālākas un izmērā nedaudz mazākas nekā arabikas.

Mēs tik daudz nerunājām par dažādiem kafijas pupiņu veidiem un to izcelsmi tāpat vien. Tas ir viens no galvenajiem kritērijiem, izvēloties vispiemērotāko kafiju, jo katrs sajūt kafijas garšu un tās aromātu atšķirīgi.

Zemāk ir apkopoti daži padomi, ko ņemt vērā, meklējot savu iecienītāko garšu:

1. Dažādi ražotāji, dažādas garšas

Jūs jau esat iepazinušies ar dažādu veidu kafijas pupiņām, tagad tikai atlicis izvēlēties, kādām garšām vajadzētu dominēt jūsu kafijas tasītē: vieglumam, augļu garšai vai varbūt rūgtumam? Vai visām tām kopā? Ja tā, tad ir pienācis laiks uzsākt mūsu degustācijas posmu. Mūsu sortimentā jūs atradīsiet 8 dažādu ražotāju produkciju, un jūsu iecienītākās garšas meklējumus būs iespējams sašaurināt, izlemjot, kurai no garšām jūs dodat priekšroku.

2. Grauzdēšanas līmeņi – no viegla līdz stipram

Dažādi grauzdēšanas līmeņi ietekmē atsevišķas kafijas īpašības. Viegla grauzdēšana parasti tiek izmantota augstas kvalitātes arabikas pupiņām, jo šāda veida grauzdēšanas laikā atklājas kafijas kvalitāte un netiek aizēnota kafijas pupiņu specifiskā garša. Piemēram, Kafijas Draugs tīkla “Maragogype” kafija tiek grauzdēta vieglā veidā un tai piemīt smalka augļu garša, kas vēlāk pārvēršas kņudošā un pikantā garšaugu pēcgaršā.

Vidēja stipruma grauzdēšana ir viena no populārākajām kafijas maisījumiem. Tā nodrošina līdzsvaru starp visiem kafijas pupiņu veidiem kafijas maisījumā, kā arī piešķir brūnu krāsu un dabīgu eļļainu spīdumu. Šādā veidā grauzdētas pupiņas iemanto ceptas karameles vai rūgtās šokolādes garšu. Šīs garšas jūs varat noprovēt, pamēģinot kafiju “Caprisette Fragrante” vai “Caprisette Belgique“, kas tiek grauzdēta Beļģijā pēc individuāla Kafijas Draugs pasūtījuma.

Stipri grauzdētas kafijas pupiņas ir intensīvas un stipras kafijas mīļotāju topa augšgalā. Šāda veida kafijas pupiņas parasti tiek apzīmētas ar frāzi “espresso”, un bieži vien kafijas maisījumā ir atrodamas robusta pupiņas, lai iegūtu vēl bagātīgāku garšu un augstāku kofeīna līmeni.

3. Svaigums

Ja vēlaties baudīt pašu svaigāko kafiju, vienmēr pievērsiet uzmanību datumam, kad kafijas pupiņas tika grauzdētas. Ne katrs ražotājs vēlas uz iepakojuma norādīt grauzdēšanas un derīguma datumu, tāpēc rūpīgi apsveriet, vai tādas pupiņas ir pelnījušas jūsu uzmanību. Mazais caurumiņš uz iepakojuma ļauj oglekļa dioksīdam izkļūt no maisa un bloķē skābekļa iekļūšanu. Šāda tehnika ļauj kafijas pupiņām saglabāties pēc iespējas svaigākām.

4. Kafijas pupiņas vai maltā kafija?

Lai varētu baudīt svaigu kafiju katru dienu, vispirms jums ir jāatrod ražotājs, jāuzzina viņa piedāvātās kafijas sortiments un izcilās īpašības katram kafijas veidam, ko viņš piedāvā. Garšīga, augstas kvalitātes kafija ne vienmēr ir pati dārgākā – viss ir atkarīgs no garšas, kādai jūs dodat priekšroku.

Protams, kafijas garša ir atkarīga arī no pagatavošanas procesa. Tātad nākamais solis – piemērotākais veids, kā pagatavot kafiju tieši tādu, kāda jums patīk.

Tiem, kas dod priekšroku kvalitatīvai garšai un ātri pagatavojamai metodei, vajadzētu apsvērt automātisko kafijas automātu. Savukārt kafijas cienītājiem, kam patīk izbaudīt kafijas pagatavošanu ar jau samaltu kafiju – mūsu sortimentā atrodama vidēji malta kafija. Tas nozīmē, ka, gatavojot kafiju, kafijas biezumi nogrims tasītes apakšā, un jūs katru reizi varēsiet izbaudīt patieso kafijas garšu.