Piedāvājums uz ierobežotu laiku:
  • 00

    d.

  • 00

    h.

  • 00

    min.

  • 00

    sek.

1+1 CAPRISETTE & PARALLEL kafijai
Otrs tāds pats iepakojums dāvanā.

Vislabākie kafijas automāti

Kopš pašiem pirmsākumiem cilvēces galvenais uzdevums bija paātrināt procesus, kas to ieskauj. Pirmais no šiem procesiem bija ļoti specifisks: kā iekurināt ugunskuru, lai cilvēki nenosaltu līdz nāvei, kā nomedīt savvaļas dzīvnieku, lai viņi nenomirtu badā. Mūsdienās vieni no galvenajiem mērķiem ir iespējami ātrāka nokļūšana no punkta A līdz punktam B un informācijas pārsūtīšana ar maksimālu ātrumu.

Mērķis padarīt apkārtējos procesus ātrākus ir saistīts, pirmkārt un galvenokārt, ar cilvēces nepārtraukto kustību uz ērtāku dzīvi. To saprotot, kafijas pupiņu automātu ražotāji nepārtraukti pilnveido kafijas automātus, lai tie būtu vēl ērtāki lietošanai un spētu pagatavot vēl gardāku kafiju. Tā kā ērtības ir ļoti subjektīvas, kafijas pupiņu automātu daudzveidībai un pārpilnībai nevajadzētu būt pārsteigumam. Mēs bieži sakam, ka nav tāda kafijas automāta, ko varētu saukt par labāko, bet, ja mēs esam iepazinušies ar jūsu vajadzībām un vēlmēm, mēs varam palīdzēt izvēlēties jums piemērotāko kafijas automātu. 

Šajā rakstā mēs detalizēti apspriedīsim kafijas automātus: tas nozīmē, ka mēs iepazīstināsim ar to detaļām, galvenajām funkcijām un priekšrocībām. Mēs arī sniegsim jums vērtīgus padomus par to, kādām funkcijām jums vajadzētu pievērst uzmanību izvēloties kafijas automātu.

Kafijas automātu galvenie elementi un pamatfunkcijas

Tērauda vai keramiskās dzirnaviņas

Tērauda vai keramiskās dzirnaviņas

Tērauda dzirnaviņu ražotāji apgalvo, ka šie darbarīki ir ļoti precīzi (kas nozīmē, ka to malšanas kvalitāte ir augstāka). Kā arī, tērauda dzirnaviņas ir iespējams uzasināt, līdz ar to, tās ir vēl izturīgākas.   Pēc keramisko dzirnaviņu ražotāju domām, tās nerada lielu troksni, nesakarst malšanas procesā (tādā veidā izvairoties no “sadedzinātas” kafijas) un nav tik jutīgas pret zemākas kvalitātes pupiņām (piemēram, tajās atrodamajiem akmentiņiem), tāpēc tās ir izmantojamas ilgāku laiku. Kā īsti kafijas automātu eksperti, mēs ar pārliecību varam teikt, ka abas dzirnaviņas vienlīdz labi spēj samalt kafijas pupiņas.

Ja runa ir par troksni, mūsdienu tērauda dzirnaviņas ir labā izolācijā, līdz ar to, tās var būt vēl klusākas par keramiskajām dzirnaviņām. Aizdomājoties par dzirnaviņu iespējamu pārkaršanu, ir svarīgi saprast, ka mājas lietošanai paredzēto kafijas automātu dzirnaviņas nemaļ pupiņas nepārtraukti, tāpēc tās vienkārši nevar tik ātri uzkarst. Tā kā dzirnaviņu tips neietekmē kafijas garšu, kā arī kafijas automāta lietošanas ērtumu vai izturību, mēs uzskatām, ka tam nevajadzētu būt svarīgam kritērijam izvēloties kafijas automātu.

Tas, ko vajadzētu noteikti apsvērt, ir malšanas regulēšana. Dažādie kafijas automāti sniegs jums plašākas vai ne tik plašas iespējas regulēt pupiņu malšanu (vairāk vai mazāk līmeņos). Jo plašāka ir pieejamo malšanas līmeņu izvēle, jo vairāk būs iespējas eksperimentēt ar dažādām kafijas garšām.

Sildelements

Sildelements

Šīs detaļas mērķis ir ūdens sildīšana. Kafijas automātos ir iespējams regulēt ūdens temperatūru. Jo zemāka ir ūdens temperatūra, jo auglīgāka kļūst kafijas pēcgarša, bet, jo augstāka temperatūra, jo rūgtāka pēcgarša.

Lai gan visos kafijas automātos ir diezgan vienāda maksimālā un minimālā pieejamā temperatūra, citi kafijas automāti piedāvā vairāk vai mazāk iespējas ūdens temperatūras regulēšanai. Tas var būt svarīgi tiem, kam patīk eksperimentēt ar kafijas garšu un ir jutīgi pret smalkām garšām.

Sūknis

Pompos slėgis

Tas regulē spiedienu, kas saistīts ar ūdens piegādi. Kafijas automātos šis spiediens parasti svārstās no 9 līdz 15 bāriem. Ekstrakcijas laikā tiek izmantots aptuveni 9 bāru spiediens, bet pēc tam tālāk pagatavošanas procesā tas sasniedz 15 bārus. Kā kafijas eksperti, mēs varam jums apliecināt, ka tas neietekmē kafijas garšu. Tā rezultātā jums nevajadzētu izvēlēties kafijas automātu balstoties uz tā sūkņa īpašībām.

Ūdens tvertne un ūdens filtrs

Ūdens tvertne un ūdens filtrs

Izvēloties kafijas automātu, ir svarīgi ņemt vērā tā ūdens tvertnes lielumu, kā arī precīzu tā atrašanās vietu kafijas automātā. Ja jūs dienā izdzerat tikai pāris tasītes, būtu ieteicams izvēlēties mazāku ūdens tvertni, jo kafijas pagatavošanā ieteicams izmantot pēc iespējas svaigāku ūdeni.  Ja ikdienā kafiju dzerat ļoti bieži vai mēdzat izvēlēties piena dzērienus, tad dodiet priekšroku lielākai ūdens tvertnei. Neaizmirstiet, ka katru reizi pēc ieslēgšanas/izslēgšanas un pēc katras piena dzēriena pagatavošanas kafijas automāti veic automātisko skalošanu.

Ir arī svarīgi ņemt vērā precīzu ūdens tvertnes atrašanās vietu – vai jūs varēsiet to viegli noņemt, kad kafijas automāts atradīsies tam paredzētajā vietā? Dažas ūdens tvertnes atrodas sānos, citas var atrasties kafijas automāta priekšpusē, bet citas var izņemt tikai no augšpuses. Lielākajai daļai ūdens tvertņu ir īpaša vieta ūdens filtra ievietošanai. Ja izmantosiet ūdens filtru, kafijas automāts būs jāatkaļķo retāk. Kā arī, kafijas pagatavošanai tiks izmantots mīkstāks ūdens, savukārt tas pozitīvi ietekmēs kafijas garšu. 

Notekpaplāte

Kavos nulašėjimo padėklas

Notekpaplātes parasti ir aprīkotas ar sensoriem, kas sūta signālu kafijas automātam, kad tā ir pilna – kafijas automāta ekrānā parādās paziņojums. Mēs iesakām iztukšot notekpaplāti katru vakaru, pat ja kafijas automāts neuzrāda paziņojumu (vienkārši higiēnas pēc). Turklāt, ja esat iztukšojis notekaplāti, iztukšojiet arī biezumu tvertni – pretējā gadījumā kafijas automāts domās, ka esat to izdarījis un atsāks skaitīt pagatavotās kafijas porcijas no nulles.

Kafijas piltuve

Kafijas piltuve

Kafijas piltuve ar iespēju regulēt tās augstumu. Apsveriet kafijas piltuves maksimālā augstuma regulēšanas iespējas un salīdziniet tās ar savu iecienītāko tasīšu vai glāžu augstumu.

Piena sistēma

Atkarībā no modeļa, kafijas automātam var būt integrēta tvaika sprausla, ko izmanto manuālai piena putošanai, vai automātiska piena putošanas sistēma. Automātiskajām piena sistēmām ir divi veidi: viena no tām ir aprīkota ar piena cauruli, bet otrai ir integrēta piena tvertne. Kura no tām ir labāka? Tās abas ir labas. Tomēr jums jāpievērš īpaša uzmanība piena sistēmas iezīmēm, kas integrētas konkrētā modelī (neatkarīgi no tā, vai tai ir piena tvertne vai caurule), jo tās var ietekmēt putotā piena kvalitāti un sistēmas tīrīšanas vienkāršību.

Ekrāns

Ekrāns

Ekrāns, kas ļauj vieglāk mainīt iestatījumus un sekot līdzi kafijas pagatavošanas procesam. Iestatījumus var mainīt arī kafijas automātos, kam nav ekrāna, bet tas ir grūtāk izdarāms (jums būs nepieciešama lietotāja rokasgrāmata un pacietība).

Automātiskā skalošana

Automātiskā skalošana

Šī funkcija ir pieejama gandrīz visos kafijas automātos. Kad kafijas automāts tiek ieslēgts vai izslēgts, tas automātiski veic skalošanu – tas nodrošina ideālu tīrību un svaigu kafijas garšu.

Lietotāju profili un iespēja veidot receptes

Lietotāju profili un iespēja veidot receptes

Dažos kafijas automātos ir iespējams izveidot atsevišķus profilus. Tas nozīmē, ka katrs ģimenes loceklis var izveidot savu profilu, visu kafijas automātā iekļauto dzērienu receptes pielāgot savai gaumei, kā arī pēc tam tās saglabāt. Citiem kafijas automātiem ir integrēta My Coffee funkcija, kas ļauj lietotājiem izveidot un saglabāt jaunas receptes.

Pieejamās kafijas receptes

Pieejamās kafijas receptes

Izvēloties kafijas automātu, izlemiet, vai jums ir nepieciešamas dažādas receptes, vai arī cieņā ir tikai viena veida dzērieni – tas ir īpaši svarīgi izvēloties starp vairākiem kafijas automātu modeļiem.

Ērta vadība

Iespējams, tieši pogu pārpilnība pirmajos kafijas automātos, kas varētu viegli konkurēt ar pirmajās raķetēs atrasto pogu skaitu, radīja stereotipu, apgalvojot, ka kafijas automāti ir sarežģīti lietošanas ziņā. Modernajiem kafijas automātiem ir raksturīga vienkārša vadība — šo iekārtu ražotāji koncentrējas ne tikai uz dažādām kafijas pagatavošanas tehnoloģijām, bet arī uz lietošanas ērtībām. Pašlaik notiek nopietna konkurence par to, kurš ražotājs izveidos vēl lielāku, viedāku un ērtāku ekrānu, un kurš no viņiem spēs izveidot visprogresīvāko mobilo aplikāciju.

Izvēloties kafijas automātu pievērsiet uzmanību tam, kādā secībā ir izkārtotas pogas, vai ikonas ir skaidri saprotamas, izvērtējiet ekrāna ērtības, izvēlnes izkārtojumu, pieejamās izvēlnes valodas (vai jūsu dzimtā valoda ir pieejama?) un kafijas automāta vadības iespējas izmantojot mobilo lietotni. Pēdējo funkciju var izmantot ne tikai, lai pagatavotu dzērienus izmantojot viedierīci, bet arī lai mainītu iestatījumus, veiktu nepieciešamos apkopes procesus un saņemtu vērtīgus padomus.

Dizains un apdare

Dizainas

Kafijas automāta ārpusei jābūt gan ērti lietojamai, gan patīkamai. Katram cilvēkam piemīt sava gaume, tāpēc ražotāji cenšas iepriecināt dažādu stilu cienītājus. Atcerieties, ka viens un tas pats modelis bieži vien var būt dažādās krāsās, tāpēc, ja konkrētā modeļa krāsa nav jums piemērota, pajautājiet, vai ir pieejamas citas krāsas.

Attiecībā uz kafijas automāta apdari, aplūkojiet vai tā virsma nav pārāk īpatnēja, piemēram, vai tā neatstāj krāsas pleķus vai nav viegli saskrāpējama. Prasīgākai virsmai būs nepieciešama rūpīgāka tīrīšanu un apkope. Šādā gadījumā jums tikai būs jāiegādājas mikrošķiedras drāniņa.

Kafijas automāta neredzamā puse

Kavos virimo mechanizmas

Ērtība ir svarīga ne tikai kafijas automāta funkciju lietošanas ziņā, bet arī kafijas automāta neredzamajā, tumšajā pusē. Kafijas automātiem ir trīs galvenās detaļas, kas diezgan bieži ir jāizņem ārā, un viena (bieži piemirsta) detaļa, kam nav nepieciešama bieža uzmanība. Pirmās trīs ir: ūdens tvertne, notekpaplāte un biezumu tvertne, bet pēdējā ir tā sauktais kafijas pagatavošanas bloks.

Sāksim ar ūdens tvertni. Kā jau iepriekš minējām, izvēloties kafijas automātu ir svarīgi ņemt vērā ūdens tvertnes lielumu. Balstoties uz izdzerto tasīšu daudzumu dienā, izvēlieties mazāku vai lielāku tvertni, vienlaikus iegaumējot to, ka būtu ieteicams mainīt ūdeni katru dienu (svaigs ūdens nozīmē garšīgu kafiju). Ja jums patīk piena dzērieni, dodiet priekšroku lielākai tvertnei, jo pēc katras pagatavotās porcijas kafijas automāta skalošanas procesā tiks izmantots liels ūdens daudzums.  Ir svarīgi ņemt vērā arī ūdens tvertnes atrašanās vietu — jūsu izvēle ir atkarīga no tā, kur tiks novietots kafijas automāts. Dažādas ūdens tvertnes tiek noņemtas dažādās pusēs: kreisājā, labājā, priekšējā vai no augšas. Tieši tāpēc, ka ūdens tvertni būs jāizņem diezgan bieži, ir svarīgi, lai tas būtu ērti izdarāms.  

Runājot par notekpaplāti, vienmēr ir vēlams, lai tā būtu tāda, kas neļauj šķidrumam izplūst pa visurieni, kad to izņemat no kafijas automāta. Jo dziļāka notekpaplāte, jo labāk.

Kafijas biezumu tvertne varbūt nav vissvarīgākais, bet joprojām vajadzētu ņemt vērā tās izmēru. Ja ikdienā izdzerat vairākas tasītes kafijas, būtu ieteicams izvēlēties kafijas automātu ar lielāku biezumu tvertni, lai dienas laikā nebūtu nepieciešamība to iztukšot pārāk bieži. Tomēr, ja ikdienā izdzerat pāris tasītes kafijas, mēs iesakām izvēlēties mazāku tvertni, jo to ieteicams iztukšot katru dienu (dēļ higiēnas).

Pēdējais elements ir kafijas pagatavošanas bloks. Tas ir preses tipa mehānisms, kas atrodas pašā kafijas automāta centrā. Tā nozīmi kafijas pagatavošanas procesā nevar pārvērtēt. Kafija tiek samalta un pēc tam nospiesta ar bloku, tādējādi izveidojot kafijas tableti. Kad kapsula piepildās ar ūdeni, tas tiek izspiests caur presēto kafijas tableti. Ar augsta spiediena palīdzību ūdens ietek tieši jūsu tasītē. Lai gan šī ir noslēgta sistēma, kafijas biezumi bieži pārklāj mehānismu, maltā kafija izšļakstās uz sāniem un ap to var atrast ūdens pilienus. Tāpēc ir nepieciešams izņemt kafijas pagatavošanas bloku reizi nedēļā un rūpīgi nomazgāt to izlietnē. Šī iemesla dēļ ir labi, ja bloks ir viegli izņemams. Dažos kafijas automātos bloka izņemšana ir pielīdzināma neatrisināmai mīklai. Tomēr lielākajai daļa mūsdienu kafijas automātu blokaizņemšana ir pavisam vienkārša. Dažiem augstākās klases kafijas automātu modeļiem uz ekrāna tiek parādīta visa darbību secība, kas saistīta ar bloka izņemšanu.

Kafijas automāta apkope

Galu galā, kafijas automāta tīrīšanas funkcijas ērtības ziņā ir vissvarīgākās. Lai gan tīrīšanas un atkaļķošanas programmas ir diezgan līdzīgas visos kafijas automātos, bieži atšķiras darbību secība, kas saistīta ar to veikšanu. Tas it īpaši attiecas uz kafijas automātiem, kas nav aprīkoti ar maltas kafijas nodalījumu – šeit parasti tiek ievietota tīrīšanas tablete. Šādos kafijas automātos tablete tiek ievietota kafijas pagatavošanas blokā, kas vispirms ir jāizņem laukā.

Ir arī vērts pieminēt, ka apkopes programmu veikšana augstākās klases modeļos ir vienkāršāka, jo visa programmā iesaistīto darbību secība tiek parādīta uz liela krāsu ekrāna. Ja jūsu kafijas automātam nav ekrāna, jums vienkārši būs jāizmanto lietotāja rokasgrāmata un jāveic nepieciešamās darbības pēc kārtas.

Kafijas automāta apkope

Lielākās atšķirības vērojamas piena sistēmas tīrīšanā, kas ir atkarīgas no kafijas automāta ražotāja. Atšķirība ir ne tikai kafijas automāta izmantotajā sistēmā, vietā, kur tiek izmantots piena tīrīšanas šķidrums vai izmantotā šķidruma iztukšošanas metode kafijas automātā, bet arī paša piena putotāja konstrukcija. Tam jābūt viegli noņemamam un tikpat viegli uzliekamam atpakaļ — pretējā gadījumā, kad vēlēsieties pagatavot piena dzērienu, ap tasīti izlīs vairāk piena nekā ielīs pašā dzērienā.

Ir svarīgi atcerēties, ka, ja esat īsts melno kafijas dzērienu cienītājs un piena pagatavošanas funkcija jums nav svarīga, ir iespējams iegādāties kafijas automātu bez šīs funkcijas. Tādā veidā jūs ne tikai ietaupīsiet naudu, bet arī šāda kafijas automāta uzturēšana būs daudz vienkāršāka. 

Tvertnes un konteineri

Pupelių talpa

Ir ļoti svarīgi pievērst īpašu uzmanību pupiņu, ūdens un kafijas biezumu tvertnes izmēriem. Izvēlieties tos balstoties uz izdzerto tasīšu skaitu ikdienā. Ja to skaits ir liels, izvēlieties kafijas automātu ar lielākām tvertnēm, lai tās nebūtu jāpiepilda un pēc tam tik pat bieži jāiztukšo.

Mēģinot saprast, kāds tvertnes izmērs jums ir piemērotāks, neaizmirstiet, ka kafijas automāts pēc ieslēgšanas/izslēgšanas un piena dzērienu pagatavošanas uzsāk automātisko skalošanu. Ja dienā izdzerat tikai pāris tasītes kafijas, jūs kļūdītos domājot: “Jo vairāk, jo labāk.” Katru dienu ieteicams mainīt ūdeni, lai priekš katras kafijas pagatavošanas, tas vienmēr būtu svaigs, savukārt kafijas pupiņu uzglabāšana traukā, kas nav vakuumēts, liks tām ātrāk zaudēt aromātu un garšu.

Vēl viens aspekts, kas jāpatur prātā izvēloties ūdens vai pupiņu tvertni, ir to atrašanās vieta kafijas automātā. Citiem vārdiem sakot, jums ir jāsaprot vai citi virtuves priekšmeti netraucēs tvertņu atrašanās vietai apgrūtinot to piepildīšanu. Ja virs kafijas automāta nekas neatradīsies, tad šo tvertņu atrašanās vieta jums nebūs svarīga, bet, ja tas atradīsies virs plaukta, tad ir kārtīgi jāapdomā sava izvēle.  

Dzērienu receptes

Tagad pievērsīsimies kafijas automāta funkcijām un kafijas pagatavošanas aspektiem. Pirmā lieta, kas jāņem vērā interesējoties par iespējamām receptēm, ir tas, vai kafijas automāts gatavo tikai melnos kafijas dzērienus vai arī piena dzērienus. Pirmie kafijas automāti parasti pagatavo tikai espresso un melnu kafiju, turklāt otrie spēj pagatavot cappuccino, latte vai to variācijas.

Melnas kafijas receptes

Juodų kavų receptai

Visi automātiskie kafijas automāti pagatavo divas galvenās kafijas receptes: espresso un melnu kafiju. Galvenā atšķirība starp šiem diviem dzērieniem ir to tilpums. Espresso tilpums ir 35-45 ml, turklāt melna kafija sastāv no 100-150 ml tumša, garda šķidruma. Pielāgojot dzērienu daudzumus, lielākā daļa kafijas automātu ielej kafiju tasītē un ļauj to apturēt tad, kad ir izsniegts vēlamais daudzums. Kafijas automāts iegaumē šo laika intervālu un turpina pagatavot dzērienu atbilstoši šim iestatījumam. Ja jums patīk lielākas porcijas (vairāk par 150 ml), tā vietā, lai palielinātu ūdens daudzumu, mēs iesakām izvēlēties dubultu porciju tajā pašā tasītē vai pievienot pagatavotajam dzērienam karstu ūdeni (izmantojot karstā ūdens funkciju). Kāpēc? Kafija nav šķīstošs dzēriens, tāpēc tā pagatavošana apstājas nevis tad, kad tā ir izšķīdusi, bet pēc tam, kad visas dzēriena īpašības no biezumiem ir absorbētas. Ja jūs ilgāku laiku cenšaties tecināt ūdeni zem spiediena caur kafijas biezumiem, tad dzēriens ne tikai kļūs rūgts, bet ūdens pēc laika nespēs izpilēt cauri mitrajiem biezumiem un sāks tecēt pa visurieni.  

Papildus šīm divām receptēm, augstākas klases kafijas automātos ir sastopami dažādi citi melni kafijas dzērieni. Faktiski tās ir klasiskā espresso variācijas, kas atšķiras tikai ar dzēriena daudzumu, papildu karstā ūdens pievienošanu, un kafijas un ūdens pievienošanas secību. Populārākās un visbiežāk sastopamās receptes ir ristretto, dubultais ristretto, dubultais espresso, lungo un americano. Ir arī retāk sastopamas receptes, piemēram, black eye, red eye, dead eye un cold brew kafija. 

Dzērieni ar pienu

Pieniškos kavos

Lielākā daļa kafijas automātu ar piena sistēmu pagatavo divus galvenos dzērienus ar pienu: latte un cappuccino.  Galvenā atšķirība starp šīm receptēm ir putošana un piena daudzums. Latte dzērienā ir vairāk piena un mazāk putu, bet cappuccino dzērienu veido viena trešdaļa ar putām, viena trešdaļa ar pienu un viena trešdaļa espresso. Dažos kafijas automātos šīs receptes atšķiras tikai ar piena daudzumu, jo ne visi kafijas automāti spēj pielāgot piena putas (biezumu). Ja esat dažādu kafijas un piena dzērienu cienītājs vai, ja jums vienkārši patīk baudīt neputotu pienu, pārliecinieties, ka šī funkcija – regulējams piena putu lielums – ir pieejama jūsu izvēlētajā kafijas automātā.  

Augstākas klases kafijas automātos jūs atradīsiet daudzas citas piena dzērienu receptes. Visi šie dzērieni viens no otra atšķirās ar espresso un piena daudzumu tajos, kafijas un piena proporcijām, kā arī piena konsistenci (vairāk vai mazāk intensīvi putots piens, vai neputots, vienkārši karsts piens). Populārākās receptes ir espresso macchiato, flat white, latte macchiato, latte macchiato doppio un cappuccino doppio.

Noderīgs padoms tiem, kas sapņo par piena putām, kas ir tikpat skaistas cik garšīgas: vienmēr uzglabājiet pienu/piena trauku ledusskapī un izņemiet to tieši pirms piena dzēriena pagatavošanas. Lai piens labi putotos, ir ieteicams lietot aukstu pienu. Starp citu, ja piens tiek uzglabāts istabas temperatūrā pārāk ilgi, tas ne tikai grūtāk putosies, bet kļūs slikts.  

Dažādu ražotāju ražotajos kafijas automātos piena sistēmas tehnoloģija atšķiras, bet kafijas automāti, kas ir vienā cenu diapazonā, mēdz gatavot līdzīgas kvalitātes dzērienus. Tāpēc, kā jau iepriekš minējām, vissvarīgākais aspekts, kas jāņem vērā, ir piena sistēmas uzturēšana, t.i., vai to var viegli izjaukt un vai šīs sistēmas automātiskā skalošana ir pietiekami ērta.

Svaigs piens vai piena pulveris

Mūsu klienti bieži vien jautā par kafijas automātiem, kas izgatavo piena dzērienus no piena pulvera, jo viņi ir dzirdējuši, ka tos ir vieglāk kopt. Tas varētu sagādāt vilšanos, taču mājās lietojamie kafijas automāti nespēj pagatavot dzērienus no pulvera (kad kafijas automātā tiek iebērts pulveris). Šī funkcija ir pieejama tikai profesionālajos kafijas automātos, kas, diemžēl, ir gan pārāk lieli, gan pārāk neērti lietošanai mājās. Tomēr labā ziņa ir tā, ka profesionāli baristas un kafijas pazinēji vienprātīgi piekrīt tam, ka dabīgs, svaigs piens vienmēr būs labāks par piena pulveri.

Kafijas automātu priekšrocības

Automatinių kavos aparatų privalumai

  • Ātrums un ērtības. Kā jau iepriekš minējām, kafijas automāti tika izgudroti, lai palīdzētu mums ātri un viegli pagatavot gardu kafiju. Lai gan daži cilvēki kafijas pagatavošanu saista ar garu kafijas pagatavošanas rituālu, daudzi no viņiem kafijas pagatavošanu ar kafijas automāta palīdzību arī var pārvērst par rituālu. Šī rituāla galvenā sastāvdaļa ir gardas kafijas baudīšana. Ātrums un ērtības noderēs arī tad, ja izklaidējat viesus savās mājās — dažu minūšu laikā jūs varēsiet pagatavot pilnīgi atšķirīgus dzērienus atbilstoši ikviena individuālajai gaumei. Protams, tas attiecas arī uz lielām ģimenēm: katrs ģimenes loceklis var saglabāt savas receptes kafijas automāta atmiņā un pagatavot savu iecienītāko dzērienu ar vienu pogas spiedienu.  
  • Augstas kvalitātes kafija. Daži cilvēki uzskata, ka labu kafiju var pagatavot tikai profesionāls barista izmantojot profesionālu kafijas automātu.  Ir arī daži, kas pat nolemj iegādāties profesionālu pusautomātisko kafijas automātu neapgūstot kafijas pagatavošanas mākslu un neņemot vērā dažas svarīgas lietas, piemēram, laiku, kas nepieciešams šāda kafijas automāta uzkaršanai (no pusstundas līdz stundai), kā arī laiku un prasmes, kas nepieciešamas kafijas pagatavošanai šāda veida kafijas automātā. Lai kļūtu par baristu, tas bieži prasa dažu mēnešu intensīvas apmācības, lai varētu pareizi sagatavot augstas kvalitātes kafiju vai piena putas. Mūsuprāt, kafijas automāts ir lieliski piemērots tiem, kas vēlas ātri un viegli pagatavot un baudīt gardu kafiju. Pateicoties jaunākajām tehnoloģijām, kas integrētas kafijas automātos, tajos pagatavotās kafijas garša atbilst profesionāla baristas pagatavotajai kafijai.  
  • Jūs varēsiet atrast visus nepieciešamos elementus vienā vietā. Citiem vārdiem sakot, kafijas automātā ir viss nepieciešamais, lai pagatavotu garšīgu kafiju – no dzirnaviņām līdz piena sistēmai. Lai gan tā ir kafijas automāta būtība, tā ir arī šādas ierīces galvenā priekšrocība salīdzinājumā ar citiem kafijas automātiem. 
  • Iespēja mainīt iestatījumus. Sāksim ar to, ka kafijas garšu ietekmē katrs pupiņu pieskāriens – sākot ar to, no kuras  puses saule atspīd uz augošā kafijas koka, un beidzot ar laika apstākļiem ārpus jūsu loga pagatavošanas brīdī (interesanti, ka laika apstākļi tomēr ietekmē kafijas garšu, jo tās mitruma līmeni un mijiedarbību ar ūdeni ietekmē gaisa spiediens). Tomēr atgriezīsimies pie apstākļiem, kurus mēs varam ietekmēt. Pirmkārt, jums vajadzētu iestatīt vēlamo ūdens temperatūru – atkarībā no kafijas automāta modeļa būs iespējams izvēlēties no vairākiem līmeņiem. Dažādas ūdens temperatūras atklāj dažādas garšas iezīmes. Eksperimentējiet un atklājiet sev ideāli piemērotāko temperatūru. Jums arī jāpatur prātā, ka, ja esat iegādājies nedaudz skābāku kafiju, jūs varat to padarīt nedaudz rūgtāku un samazināt tās skābumu paaugstinot ūdens temperatūru. Ja jūsu kafija ir pārāk rūgta, zemāka ūdens temperatūra padarīs rūgtumu mazāk intensīvu. Vēl viens aspekts, kas ir regulējams, ir kafijas malums. Jo smalkāks malums, jo stiprāka kļūst jūsu kafija, savukārt, ja malums ir rupjāks, dzēriens būs vieglāks un auglīgāks. Starp citu, ražotāji neiesaka izvēlēties smalkāko malumu: tas ne tikai neļauj ūdenim pareizi tecēt caur kafijas biezumiem un tādējādi nedaudz bojā presi, bet arī smalkas daļiņas var nokļūt grūti tīrāmās vietās. Tā rezultātā smalku malumu var izvēlēties tikai tad, ja jūs zināt, ko jūs darāt, un spējat labi uzturēt savu kafijas automātu. Pēdējais aspekts ir jūsu dzēriena proporcijas – šeit vienkārši uzticieties savai individuālajai garšai un vēlmēm. Tomēr ir svarīgi atcerēties, ka kafijas automātu ražotāji izvēlas nepieciešamās dzērienu vai recepšu proporcijas, lai radītu sabalansētu garšu. Tas gan nenozīmē, ka nevarat eksperimentēt un atklāt jaunas garšu kombinācijas!  
  • Labākā dizaina izvēle. Jūs varat izvēlēties starp dažādiem ražotājiem, bet paturiet prātā, ka pat viens un tas pats ražotāja ražotais modelis bieži vien nāk dažādās krāsās vai pat dažādās konfigurācijās. 

Kafijas automātu trūkumi

Automatinių kavos aparatų trūkumai

  • Kafijas automāta cena. Tā kā cilvēki bieži uzskata, ka kafijas automātu cena ir neizdevīga, mēs iekļāvām šo punktu mūsu sarakstā. Tomēr ilgtermiņā šis pirkums ātri atmaksājas. Ir vērts pieminēt, ka, lai gan citi kafijas automāti, kas gatavo dzērienus izmantojot maltu kafiju vai kafijas kapsulas, patiešām ir lētāki ikdienā, ilgtermiņā gan maltā kafija, gan kafijas kapsulas ir daudz dārgākas nekā kafijas pupiņas. Jāatgādina arī, ka kafija, kas tiek pagatavota no svaigi maltām kafijas pupiņām, vienmēr ir aromātiskāka un garšīgāka. 
  • Apkopes produkti. Tāpat kā jebkurai citai sarežģītākai ierīcei, arī kafijas automātiem ir nepieciešama apkope. Šim nolūkam ir nepieciešami īpaši apkopes līdzekļi: tīrīšanas tabletes, kafijas pagatavošanas mehānisma smērviela, atkaļķošanas produkts un/vai ūdens filtrs, īpašs produkts piena sistēmas tīrīšanai. Ja jūs kafijas automātu uzturēsiet pareizi, tas kalpos daudz ilgāk un vienmēr uzlabos jūsu dienu ar gardas kafijas palīdzību.  
  • Kafijas automāta apkopē pavadītais laiks. Lai gan modernie kafijas automāti ir aprīkoti ar automātiskās apkopes programmām, to veikšana vēl prasa nedaudz laika. Ir svarīgi pieminēt, ka augstākās klases kafijas automātu apkope kļūst arvien vienkāršāka – tā ir pilnībā automatizēta, tāpēc šis fakts vien liek apsvērt dārgāka kafijas automāta iegādi.

Vai patiešām dārgāka kafijas automāta izvēle ir tā vērta?

Ir viens jautājums, ko mēs bieži saņemam no saviem klientiem: kāda ir atšķirība starp vienkāršākajiem un parasti lētākajiem kafijas automātiem un augstākās klases modeļiem? Vai dārgāks kafijas automāts pagatavos garšīgāku kafiju? Šajā gadījumā mēs noteikti varam salīdzināt kafijas automātus ar automašīnām. Jebkura automašīna, kas ir labā darba kārtībā, nogādās jūs no vienas vietas līdz otrai – tāda automašīna spēj veikt savu galveno funkciju. Tas pats attiecas uz kafijas automātiem: ja tas ir labā darba kārtībā, kafijas automāts spēs pagatavot kafiju. Tomēr galvenais jautājums ir: kā tas tiek darīts? 

  • Recepšu izvēle. Visi automātiskie kafijas automāti pagatavo kafiju no svaigi maltām kafijas pupiņām (tam paredzētas integrētās dzirnaviņas), bet vienkāršākais kafijas automāts parasti aprobežojas ar pāris tradicionālām melnās kafijas receptēm: espresso un melnu kafiju. Daži no šiem kafijas automātiem ir aprīkoti ar tvaika sprauslu, kas ļauj manuāli saputot piena putas. Tomēr, izmantojot premium klases modeļus, ar vienu pogas pieskārienu jūs varēsiet pagatavot līdz 28 receptēm.  
  • Kafijas garša. Runājot par kafijas garšu, ir svarīgi uzzināt par iespējām to pielāgot. Lētāku modeļu sniegtās iespējas bieži vien ir ļoti ierobežotas: jūs varēsiet izvēlēties tikai no dažiem malšanas, kafijas stipruma un temperatūras līmeņiem. No otras puses, premium modeļi ļauj pielāgot katru kafijas pagatavošanas parametru pēc jūsu vēlmēm un piedāvā plašu dažādu līmeņu klāstu. 
  • Kafijas automāta vadība. Vienkāršākie kafijas automāti parasti ir aprīkoti ar nelielu ekrānu, kas parāda pieejamās funkcijas un paziņo par kafijas automāta stāvokli izmantojot noteiktas ikonas. Tomēr, lai saprastu šīs ikonas, vispirms ir jāsaprot, ko katra no tām nozīmē. Turklāt šādos kafijas automātos apkopes veikšana ir sarežģītāka (jums būs nepieciešama lietošanas instrukcija). Premium modeļi šajā ziņā atšķiras: tie ir aprīkoti ar plašu krāsu ekrānu, kas sniedz informāciju gan teksta formā, gan ar ikonu palīdzību. Tas ir īpaši parocīgi mainot iestatījumus vai veicot kafijas automāta apkopi – jums atliek ievērot ekrānā redzamās darbības. 
  • Viedās tehnoloģijas. Gandrīz visus premium modeļus var vadīt izmantojot viedierīci (tālruni vai planšetdatoru).  Jums atliek lejuplādēt kafijas automāta ražotāja izveidoto mobilo lietotni. Ar lietotnes palīdzību jūs varēsiet ne tikai pagatavot dzērienus, mainīt un saglabāt iestatījumus, bet arī saņemt daudzus noderīgus padomus un paplašināt savas zināšanas par kafiju un tās pagatavošanu. 
  • Apkope. Premium klases kafijas automāti ir pilnībā automatizēti, tāpēc to apkope ir daudz vieglāka. Tas ir īpaši svarīgi izvēloties modeli ar integrētu piena sistēmu. 
  • Dizaina risinājumi. Ir acīmredzams, ka vienkāršāku kafijas automātu izveidei tiek izmantotas vienkāršākas apdares. Gluži pretēji, premium modeļi lepojas ar daudz augstākas kvalitātes apdari, un tajos izmantotie dizaina risinājumi bieži vien ir modernāki un greznāki. 

Secinājumi

Protams, izvēloties kafijas automātu vai līdzīgu ierīci, jūs apsvērsiet iespējamo budžetu/summu, ko esat gatavs maksāt par to. Tomēr jums arī jāpatur prātā, ka kafijas automāts ir paredzēts, lai kalpotu ilgāk par vienu gadu. Šis kafijas automāts uzmundrinās jūs ar tasi garšīgas kafijas katru dienu, un tas nozīmē, ka jūs to varēsiet izmantot katru dienu. Kad esat sapratis savas vajadzības un vēlmes, izvēlieties kafijas automātu atbildīgi, lai jums nebūtu vilšanās sajūta par to, kas nav jums piemērots. Ja vēlaties ietaupīt laiku, sazinieties ar mūsu konsultantiem, kuri rūpīgi uzklausīs jūsu vajadzības/vēlmes un ieteiks jums piemērotākos kafijas automātu piedāvājumus. Kad būsiet iegādājies kafijas automātu, neaizmirstiet, ka kafijas garša ir atkarīga ne tikai no kafijas automāta, tajā integrētajām tehnoloģijām un pieejamajiem iestatījumiem, bet arī no pašām kafijas pupiņām. Tām jābūt svaigām un augstas kvalitātes. “Kafijas Draugs” pupiņu sortiments ir pavisam plašs un paredzēts kafijas automātiem, tāpēc līdz ar kafijas automāta iegādi mēs palīdzēsim izvēlēties pupiņas, kas lieliski atbilst jūsu gaumei. Mēs ar nepacietību gaidām jūsu zvanus un vēstules!