1+1

Skāba kafija – slikta kafija?

#Skāba kafija

Fui. Skāba kafija.

Tā es teicu, kad atnācu uz veikalu, kad Andris iespieda rokās tasīti, tikko pagatavota espresso. Tā tas notika diezgan bieži, līdz tas skābums man iepatikās. Tomēr dažas (ar to nepatīkamo, vēderu griezošo sajūtu) arī šodien atstāju aiz „borta“.

Par cik, pēdējajos pāris gados nācies pārdot ne vienu vien kafijas pupiņu kilogramu saviem draugiem, tuvajiem vai svešiniekiem, diezgan bieži „nolasīju“ šadus vārdus no viņu lūpām (vai sejas) – nedod dievs tā dāvinātā/ ieteiktā kafija būs skāba… Un nemelošu, daļai pircēju tā likās skābāka, nekā iedomājos- lai kā arī nebūtu, gaumes ir dažādas. Tomēr, šo gadu laikā sakrājās arī zināšanas par to, kāpēc no skābenuma nevajadzētu bēgt, bīties, bet reizēm pat vērts uzmeklēt.

Kafija. Kafijas Draugs

Iesākumam, 3 teikumu teorija- skābenums vs. rūgtums. Skābenums– tā ir kafijas īpašība, kas atkarīga no vairākiem elementiem (audzēšanas augstuma, apstrādes procesa, grauzdēšanas). Tajā pašā laikā rūgtums, sasteigtas gatavošanas vai apstrādes procesa brāķis, kurš „izlien“, vēloties iegūt pēc iespējas vairāk materiāla grauzdēšanai, tas pupiņas no
kafijas kokiem ievācamas puszaļas utt. Tātad, par otro elementu nerakstīšu, jo šis ir tas „fui“, kurš griež vēderu.

Kā jau iepriekš minēju, skābenums ir laba kafijas īpašība, novērtējama gan augsta, gan zema skābenuma kafijas. Varbūt kādreiz vienkārši nācies nobaudīt ne līdz galam pagatavotu kafiju un tāpec to uzreiz „norakstīji“? Ja tomēr noriskētu vēl reizi parādīt mēli, ka ir patīkama skābuma kafija, varu iegriezties pie mums, vai pie jebkura cita ražotāja piem. Pie mūsu draugiem Tastemap. Varbūt būsi pārsteigts, ka skābenums piedod augļu pēcgaršas elementu. Ja neizdodas apciemot viņus, pameklē kafiju no Āfrikas.

Zinu, ka ir tādu, kas saka (teiks) stingru NĒ skābumam. Tad atkārtosu, katra gaume ir dažāda un subjektīva- svarīgi ir zināt kas patīk un kas nē.

Kafija. Kafijas Draugs

Tātad, kā vieglak izvēlēties zema līmeņa skābuma kafiju, ja to meklējat veikala plauktos? Zinu trīs vienkāršus veidus:

Var izvēlēties vienkārši dabisku, zemāka skābuma līmeņa kafiju (piem. no Brazīlijas, Sumatras, Indijas reģioniem)

Tā pat, skābums samazinās, ja grauzdējat kafiju līdz tumšākajai stadijai, tātad, ja izvēlēsieties tumšas vai ļoti tumšas pupiņas, mēlei nevajadzētu nokrist 🙂

Tomēr, ja ir vēlme atrast ne tikai labu kafiju, bet izdzirdēt kādu stāstu par to- iegriezieties pie tiem pašiem, kurus iepriekš pieminēju, jo pie vieni vai otriem ir no kā izvēlēties un ko izdzirdēt.

ĀTRĀ IZVĒLE