Piedāvājums uz ierobežotu laiku:
  • 00

    d.

  • 00

    h.

  • 00

    min.

  • 00

    sek.

1+1 CAPRISETTE & PARALLEL kafijai
Otrs tāds pats iepakojums dāvanā.

Negaršīga kafija. Kā no tās izvairīties?

#Negaršīga kafija

Agrs nedēļas nogales rīts, garastāvoklis vienkārši lielisks, pietrūkst tikai tases labas kafijas. Ieberat pupiņas kafijas aparātā, pagaidāt dažas minūtes, mājās sāk smaržot pēc pagatavota dzēriena, kuru jau drīzumā varēsiet baudīt un… kas tas? Pirmais malks ir riebīgs. Arī otrais. Trešo jau pat negribas mēģināt, un kafija nonāk tieši izlietnē. Kas noticis?! Dzēriens, ko ar prieku baudījāt ik rītu, tagad drīzāk atgādina ūdeni ar kafijas garšu.

Sliktāk — ūdeni, ar kuru tika izskalota izdzertas kafijas tase. Tas bija vienalga kas, tikai ne Jūsu iecienītā kafija. Citi domā, ka, lai pagatavotu kafiju, pietiek ar kafiju no iepakojuma, ūdeni no krāna un kafijas aparātu. Ar to pietiek kafijai, bet vai pietiek JŪSU kafijai? Ir liela atšķirība starp kafiju un pareizi pagatavotu kafiju. Ja vēlaties baudīt īstu kafiju, vajadzēs nedaudz vairāk nekā „vienkārši ūdeni un pupiņas“.

Kafija. Kafijas Draugs

Sāksim ar ūdeni, ko izmanto dzēriena pagatavošanai

Ja ūdeni nepērkat veikalā, ļoti ieteicams vispirms ūdeni sasaldēt kamerā, pēc tam atkausēt un tikai tad lietot kafijas pagatavošanai. Būsim atklāti — ūdens, kas nonāk mūsu dzīvokļos vai mājās, nav visgaršīgākais. Tas satur piemaisījumus (piem., dezinfekcijas līdzekļus), turklāt Latvijā ūdens ir ļoti „ciets“ (ar lielu dzelzs saturu). Ne visi ūdens filtri novērš šīs ūdens īpašības. Ūdenim, kas plūst caur ūdensvadu, nav labākā garša. Tas viss maina arī mūsu pagatavojamās kafijas garšu. Ne uz labo pusi. Ko es vēlos pateikt, ūdens ir pats sākums, lai pagatavotu gardu kafiju. Par to parūpēties ir visvieglāk, tomēr šķiet, ka cilvēki vismazāk laika veltī tam, lai kafijas pagatavošanai izmantotu labu ūdeni.

Karsta vai auksta kafija?

Nē, nē, es nerunāju par īstu, karstu tasīti espresso no rīta vai ledus kafijas malku karstā vasarā. Es runāju par to istabas temperatūras suslu, ko vairs nevar saukt par kafiju. Ja kafija nostāvējusi stundu neaiztikta, tā nonāk citur. Precīzāk, izlietnē. Svarīgs ir arī pats uzliešanas process. Kafija vislabāk saglabā savas īpašības, ja to aplej ar 93 grādu karstu ūdeni. Ja temperatūra ir augstāka, var nākties baudīt kafiju ar rūgta deguma garšu. Ja temperatūra ir zemāka, kafija pietiekami labi neievilksies, būs jādzer ūdens ar kafijas garšu, par kuru runāju raksta sākumā. Uzliešanas temperatūra ir viena no galvenajām lietām, kas jāzina, lai pagatavotu kafiju. Svarīgi ir pieminēt arī to, ka, gatavojot kafiju, nav ieteicams izmantot jau vienreiz vārītu ūdeni, jo tas var sabojāt dzēriena garšu.

Kafija. Kafijas Draugs

Piemērotas kafijas pupiņas

Par piemērotām kafijas pupiņām jau runāju rakstā par kafijas pupiņu dažādību. Ja vēl neizlasījāt, piedāvāju vismaz ieskatīties. Fakts, ka, pat lietojot vistīrāko ūdeni un izmantojot augstākās kvalitātes kafijas aparātu, gardu kafiju nepagatavosiet bez Jūsu iecienītajām kafijas pupiņām… 🙂

Kafijas aparāts

Teiksim, ka esat izvēlējušies tiešām kvalitatīvu kafiju ar maigu garšu un piesātinātu aromātu, piemēram, Bontadi „Arabica“. Atgriežaties mājās jau gatavi nobaudīt kaut ko īstu — augstākās kvalitātes dzērienu! Steigā saberat kafijas pupiņas aparātā, no tā sāk izplatīties Jums jau labi pazīstamas skaņas, un šis piesātinātais aromāts piepilda virtuvi. Tase jau sagatavota, vēlreiz ieelpojat aromātu un… atkārtojas sākumā pieminētā situācija ar nosaukumu „malks-malks-izlietne“. KAS VĒL VARĒJA NOTIKT? Saprotu, kāds uztraukums var rasties pēc tam, kad izskatās, ka viss veikts pareizi — tīrs, dzidrs ūdens, piemērota uzliešanas temperatūra, augstākās šķiras kafija. Iekārta. Kafijas pagatavošanas procesu lielā mērā ietekmē izmantojamā iekārta. Dažas kafijas dzirnaviņas nepareizi samaļ kafijas pupiņas. Svarīgi ir izvēlēties kvalitatīvas dzirnaviņas vai pārliecināties, ka kafijas aparāts darbojas pareizi. Sliktas kafijas dzirnaviņas ir tas pats, kas slikti samaltas pupiņas. Tādā gadījumā no pupiņām ūdens „neizvelk“ visu pupiņu labumu, tāpēc kafija var izskatīties diezgan vāja. Ilgi netīrīts kafijas aparāts nespēj pareizi uzkarsēt ūdeni līdz vajadzīgajai temperatūrai — atkal ūdens ar kafijas garšu. Lai aparāts pareizi pagatavotu dzērienu, tas pareizi jākopj — jārūpējas, lai tas regulāri tiktu atkaļķots un kafijas vārīšanas sistēma tiktu iztīrīta pareizi. Tā nav problēma! Mēs savā rakstu krājumā esam sagatavojuši divus aprakstus, kuros skaidri un detalizēti tiek aprakstīti atkaļķošanas un aparāta attīrīšanas soļi.

Kafija. Kafijas DraugsCeru, ka palīdzēju. Ja sekosiet līdz šiem soļiem (varbūt kādu no tiem pavisam esat aizmirsuši), apsolu, ka jutīsiet lielu atšķirību. Dzēriena pagatavošana var būt vienkārša, ja vēlaties tikai kafiju. Tomēr, ja vēlaties īstu, Jūsu iecienītu kafiju, ir ļoti svarīgi veltīt tai mazliet uzmanības. Mazliet mīlestības dzērienam, ko Jūs gatavojat, un pagatavosiet ko tādu, kas Jums ļaus baudīt neatkārtojamu garšu. Vēlu veiksmi un lai Jūsu kafija nekad nenonāk izlietnē!