Kas ir Espresso (nau) & kas atrodas Jūsu kafijas tasītē

Kas ir Espresso (nav) & kas atrodas Jūsu kafijas tasītē

Andris
Stāsti

#epresso #kafija

Espresso, espresso dzēriens, kafija, kafijas pupiņas, ekspresso un vēl daudz un dažādus atslēgvārdus kā Tu vai es varētu dzirdēt, ja vien nostātos baristas vietā. Tas nau slikti vai labi, tas vienkārši ir tāpēc ka katram no mums kafija ir citāda loma, un mums ir dažādas zināšanas, pieredze, izpratne par kafiju.

Piedāvāju pamēģināt padziļināt mazliet zināšanas, lai Tev un man būtu vieglāk kafijas pasaulē.

Vai espresso ir atkarīgs no kafijas pupiņu grauzdēšanas?

Kas ir Espresso. Kafijas Draugs

Atbilde protams nē. Bet nesteidzies, ieskatīsimies dziļāk.

Parasti, ir trīs veida grauzdēšana: gaiša, vididēja un tumšā. Katrs grauzdēšanas līmenis ir mazāks, apakš-līmenis, piemēram: tas sauktais American roast (gaišais grauzdējums), Full city roast (vidējais grauzdējums), French roast (Tumšais grauzdējums) utt.

Ja pagatavojat espresso dzērienus jūsu kafijas aparātā, ieteicams izmantot tumšo grauzdējumu. Tas sniegs izteiktāku,spēcīgāku garšu Jūsu espresso dzērienam.

Pamatojoties uz to, kafijas grauzdētāji un tirgotāji pārliecinājas, ka rakstīs espresso uz iepakojumiem, jo tas norāda ka šīs pupiņas lieliski der espresso pagatavošanai, izmantojot spiedienu.

Vai espresso ir atkarīgs no pupiņu veida?

Kas ir Espresso. Kafijas Draugs

Piedodiet, bet tas atkal nau tā. Espresso nau atkarīgs no pupiņa veida, bet… Šobrīd mums ir 3 veida pupiņas: arabika, robusta un liberika. Pēdējais ir vismazāk zināms. No tā arabika sastāv ap 70% visas kafijas pupiņām, kas ražotas visā pasaulē, robusta ap 27%, un liberika tik 3%.

Vienkārši tāpēc visi veikali ir piepildīti ar kafijas iepakojumiem ar uzrakstu espresso, tieši tāpēc šo kombināciju ar 8 burtiem mēs atceramies vislabāk.

Vai taisnība, ka espresso ir visvairāk Kofeīna?

Kas ir Espresso. Kafijas Draugs

Tas ko es viss biežāk dzirdu: Vai espresso ir ļoti stiprs kafijas dzēriens? Pilnīgi un noteikti nē. 

Salīdzinoši, tasītē espresso ir diezgan daudz kofeīna, bet atceramies uz brīdi vidusskolu ķimiju vai fiziku. Kofeīna daudzums tasītē ir  atkarīgs cik ilgi maltā kafija ir bijusi kontaktā ar ūdeni. Jo ilgāk kontakts ar ūdeni, jo vairāk kofeīna.

Tāpēc ņemsim un salīdzināsim divus labi zināmus kafijas pagatavošanas veidus: espresso un pagatavošana krūzītē (aplejot kafiju ar karstu ūdeni).

Espresso pagatavošana aizņem 30 sekundes. Tai pašā laikā, pagatavošana krūzīte var aizņemt pāris minūtes… Saprotat ko es domāju? 🙂

Vai espresso ir tas pats ekspresso?

Kas ir Espresso. Kafijas Draugs

Hmmm, cik es zinu, tad vilcienu un autobus braucieni var būt ekspress. Dažreiz Jūs šo vārdu varat atrast avīzēs. Ar nozīmi ātrs, steidzīgs. Bet atbilde ir nē. Nu, manā skatījumā, viņš lieliski piestāv. Tas ir lielisks veids kā aprakstīt ātri pagatavotu dzērienu, kas nodrošina Ļoti strauju enerģijas pieplūdi.

Tā, kas ir espresso?!

Kas ir Espresso. Kafijas Draugs

Priekš manis personīgi, espresso ir dzēriens ar labu konsentrāciju un apjomu, kam ir stiprs, ļoti patīkama garša. Un priekš visiem mums, tas ir iespēja pagatavot kafiju, kad lieto 15 bar tvaika spiedienu uz 30 sekunēm, mēs saņemam ļoti raksturīgu kafijas dzērienu.