Piedāvājums uz ierobežotu laiku:
  • 00

    d.

  • 00

    h.

  • 00

    min.

  • 00

    sek.

1+1 CAPRISETTE & PARALLEL kafijai
Otrs tāds pats iepakojums dāvanā.

Kafijas pupiņas ar vēsturi: black ivory coffee

#black ivory coffee

Ziemeļu Taizeme sākas tur, kur līdzenie rīsu lauki, virs Bankokas, lēnām pārveidojas kalnos, kuri atdala valsti no Mianmaras un Laosas. Šis ir liels reģions, kurš ir slavens ar lielām ģeogrāfiskām un kultūras atšķirībām, salīdzinājumā ar valsts dienvidu daļu. Ziemeļu daļā esošie kalni ir viens no ģeogrāfiskajiem aspektiem, kas ietekmē vietējo iedzīvotāju dzīves.

Black ivory coffee. Kafijas Draugs

“Black Ivory Coffee” kafijas ražošanas procesā īpašu nozīmi spēlē ziloņi – kafijas pupiņās pārstrādā Taizemes ziloņi, kurus aizsargā “Zelta Ziloņu Trijstūris” (angl. “The Golden Elephant Triangle Foundation”) Chiang Saen reģionā, ziemeļu Taizemē. Process sākas ar labāko reģionā augošo Arabica pupiņu atlasi ( tās aug 1500 metru augstumā virs jūras līmeņa).

Pēc tam, kad ziloņi izvada “pusdienas”, vietējie Mahuti un viņu tautieši, izlasa pupiņas un atstāj tās saulē žāvēties, lai pēc tam varētu tās grauzdēt. Vienam kilogramam grauzdētas kafijas, vajadzīgs ap 10 000 pupiņu.

Tajā pašā laikā ir vajadzīgi 33 kg kafijas ogu, lai tiktu pagatavots viens “Black Ivory Coffee” kilograms.

Black ivory coffee. Kafijas Draugs

“Black Ivory Coffee” ziedo 8% no saviem ienākumiem, lai atbalstītu ziloņu veterinārus. Tādā veidā tiek nodrošināta bezmaksas izglābto ziloņu aprūpe. Papildus līdzekļi tiek izmantoti zāļu iegādei un jaunas laboratorijas celtniecībai.

Black ivory coffee. Kafijas Draugs

Kāpēc šis process ietekmē kafijas garšu?

Zinātņu doktors Marcone no Guelfas universitātes (angl. University of Guelph) veicis pētījumus, kuri rāda, ka pārstrādes laikā, ziloņu kuņģī izstrādājas ferments, kurš izārda kafijas proteīnu. Par cik šis proteīns piešķir kafijai rūgtumu, mazāks tā daudzums padara kafiju maigāku. Arī salīdzinājumā ar plēsējiem, zālēdāju (tādu kā ziloņu) gremošanas sistēma strādā daudz ātrāk, un tajā izdalās ievērojami vairāk fermentu. Gremošanas fermenti ietekmē kafijas ogas sākot no mīkstās, apkārt esošās daļas, līdz pat pupiņai.

Vai ziloņus ietekmē pupiņās esošais kofeīns?

Nē. Zaļo kafijas pupiņu dizains ir patiesi unikāls, jo miziņa ir kā aizsarg barjera, kad notur kafijas eļļiņas tās iekšpusē. Turklāt, lai iegūtu kofeīnu, vajadzīgs karstums. Tieši tāpēc kafijas pupiņas tiek grauzdētas 200 grādu temperatūrā, savukārt kafiju uzlej ar ūdeni, kura temperatūra ir 93 grādi pēc Celsija.

Black ivory coffee. Kafijas Draugs

Daži fakti par kafiju:

  • 2015. gadā izgatavoti tikai 150 kg šīs kafijas.
  • Lai iegūtu 1 kg kafijas, vajadzīgs 33 kg kafijas ogu.
  • Izglābtie ziloņu pārstrādā tikai vietējās kafijas ogas, tāpēc kafija ir 100% Taizemes Arabica.
  • Kafija pagatavojama ar ierīci, kura projektēta 1840. gadā, Francijā.
  • Šo kafiju iespējams nobaudīt tikai 5 zvaigžņu viesnīcās, Taizemē un Maldīvu salās.
  • 4 kafijas tasītes (~400 ml) maksā 50 ASV dolārus.
  • Kafijas pupiņu iepakojums (pagatavosiet ap 400g) maksā 40 ASV dolārus.