TOP kafijas piedāvājums 

Kafijas pagatavošana mājās – kafijas dzirnaviņas

#Kafijas dzirnaviņas

Kafijas dzirnaviņas ir neatņemama kafijas pagatavošanas daļa. Kafijas dzirnaviņas (iekārta) ir automātiskajos kafijas aparātos iebūvētas dzirnaviņas, kas veic to pašu funkciju… samaļ kafijas pupiņas! Vienkārši.

Nav tik vienkārši pārliecināt, ka kafijas dzirnaviņas nav mazāk svarīgas par pašu kafijas aparātu. Kafiju taču gatavo nevis no aparāta, bet no samaltām pupiņām! Tāpēc kafijas malšanai (kafijas dzirnaviņām) jāpievērš tāda pati uzmanība kā kafijas vārīšanas procesam (aparātam).

Šajā rakstā runāšu tieši par kafijas dzirnaviņām, jo, runājot par dzirnaviņām (kas iebūvētas automātiskajos kafijas aparātos), būtu jāapspriež pavisam citi parametri.

Kāpēc kafijas dzirnaviņas ir neatņemama labas kafijas pagatavošanas daļa?

Vispirms, jo svaigāki ir produkti, jo gardāku un aromātiskāku ēdienu vai dzērienu var pagatavot. Vienkārši? Veikalā pirkta samalta kafija nav slikta, tomēr jāatzīst, ka daudz patīkamāk ir tad, ja neliela sauja svaigi samaltu pupiņu piepilda virtuvi ar aromātu tā, kā to nespēj neviens maltas kafijas iepakojums.

Kafijas pagatavošanas procesa laikā uz samaltu kafiju (atkarībā no aparāta spiediena bāros) iedarbojas aptuveni 25 kilogramu spēka spiediens uz vienu kvadrātcentimetru.

Ar šādu spēku var iegūt stipru un gardu kafiju, t. i., nepiedegušu, nesadedzinātu, ar piesātinātu garšu un aromātu. Tomēr, lai ar šādu (kaut arī pietiekami stipru) spēku no samaltas kafijas iegūtu labākās tās īpašības, kafija pareizi ir jāsagatavo.

Kafijas automati. Kafijas Draugs

Patiešām var sasniegt DAUDZ labākus rezultātus ar kafijas dzirnaviņām par ~100 euro un vidējas klases pusautomātisko kafijas aparātu par ~100–200 euro (piemēram, KRUPS XP5210), nekā ar kafijas aparātu par 400 euro un nekvalitatīvām kafijas dzirnaviņām.

Tas nenozīmē, ka Jums papildus jātērē nauda, lai sāktu mājās gatavot īstu kafiju. Tieši pretēji — kafijas dzirnaviņas un kafijas aparāts ietaupīs naudu ilgtermiņā un ļaus baudīt īstu, gardu kafiju. Vienkārši summu, ko esat paredzējuši veltīt kafijas aparātam, var sadalīt divās daļās — kafijas aparātam un kafijas dzirnaviņām. Tātad, kā izvēlēties kafijas dzirnaviņas?

Griešana vai malšana?

Kafijas dzirnaviņas parasti sasmalcina kafiju divos veidos — ar nažiem vai dzirnām. Kafijas dzirnaviņām, kas kafiju sagriež, ir viens būtisks trūkums — nav iespējams regulēt malumu. Kafijas dzirnaviņas, kas kafiju smalcina ar dzirnām, ļauj izvēlēties vēlamo malumu un pareizāk sagatavot kafijas pupiņas vārīšanas procesam.

Tērauda vai keramikas dzirnas?

Ir dzirdēts mīts, ka, izmantojot tērauda dzirnas vai nazīšus, jūtama metāla garša. Vēlreiz — tas ir mīts. Tas skan līdzīgi kā saldējuma kokteilis ar metāla garšu (blenderos-šeikeros taču arī ir metāla nazīši!), vai salāti ar metāla garšu (metāla nazis!). Nerūsējošā tērauda metāla naži un dzirnas tiešām neveido nevēlamu garšu, ja tā notiktu, ražošana uzreiz tiktu pārtraukta. Nodilums? Gatavojot kafiju mājās, nevis komerciāliem mērķiem, tērauda naži un dzirnas praktiski nenodilst.

Malšana rezervuārā vai tieši rokturī?Kafijas automati. Kafijas Draugs

Visgaršīgāko kafiju iegūst, pagatavojot to no svaigi maltām pupiņām. Tas nozīmē, ka malšana tieši rokturī ir liels pluss, tomēr ir iespēja arī samalt pupiņas dažām porcijām un neļaut aromātam un garšai ātri izgaist. Svarīgākais, lai trauks, kurā maļ kafiju, būtu blīvs. Iespēja iegūt gan vienu, gan otru? Graef CM 702. Kafijas dzirnaviņas, kas lieliski noderēs visos gadījumos. Cena? Diezgan svarīgi ir pieņemt pareizu lēmumu, cik daudz līdzekļu veltīsiet iekārtai (atgādinu — iekārtai, proti, kafijas aparātam un kafijas dzirnaviņām).

Kafijas dzirnaviņas līdz 100 euro.

Iepriekšējā rakstā runāju par kafijas dzirnaviņām līdz 100 euroGraef CM 702 ir lielisks šādas iekārtas piemērs — vienkārši lietojamas, iespēja gatavot tieši pusautomātiskā kafijas aparāta rokturī un blīvā traukā. Cits variants —  KG89 kafijas dzirnaviņas no De’Longhi. Šis kafijas aparāts nesamals kafiju tieši rokturī, tomēr saglabās kafiju svaigu un aromātisku atsevišķā, viegli pieejamā rezervuārā.

Pusautomātiskā kafijas aparāta par 100–250 euro (KRUPS XP5210 vai De’Longhi EC 680) un kafijas dzirnaviņu par 50–100 euro (CM 702 vai KG89) „duets” pagatavos tiešām kvalitatīvu un gardu kafiju. Ja tikai sākat pirmos profesionālos kafijas pagatavošanas soļus, šie divi pāri ir viena no labākajām investīcijām.

Kafijas dzirnaviņas no 100 līdz 200 euro

Tagad jau runa ir par tiešām jaudīgām iekārtām. Ir daudz kafijas dzirnaviņu, kas savstarpēji konkurē ar vieniem vai citiem parametriem, tomēr kā līderus varam izcelt Graef firmas kafijas dzirnaviņas. Uzticamas iekārtas, kas ļauj izvēlēties malumu (40 dažādas izvēlnes!), šīs iekārtas var samalt un pagatavot kafiju gan rezervuārā, gan tieši kafijas gatavošanas rokturī.

Kafijas automati. Kafijas Draugs

Šie aparāti pareizi pagatavos kafiju visiem iespējamiem kafijas aparātiem mājās — liela kafijas daudzuma samalšana vienā laikā šīm kafijas dzirnaviņām nav problēma.

Apkopojums

Kafijas dzirnaviņas tiešām ir nozīmīga iekārta, izmantojot pusautomātiskos kafijas aparātus, varbūt ne mazāk nozīmīga par pašu aparātu. Pareizi samalta un svaiga kafija ir neatņemama kvalitatīva dzēriena daļa. Galvenais, lai, pērkot pusautomātisko kafijas aparātu, kafijas dzirnaviņas nebūtu kā piederums, jo tā ir pērkamās iekārtas daļa. Kafijas dzirnaviņas ir lieliska investīcija pusautomātisko kafijas aparātu pircējiem — tās parūpēsies, lai katra pagatavotā kafijas tase būtu aromātiska un garda!