Piedāvājums uz ierobežotu laiku:
  • 00

    d.

  • 00

    h.

  • 00

    min.

  • 00

    sek.

1+1 CAPRISETTE & PARALLEL kafijai
Otrs tāds pats iepakojums dāvanā.

Kafijas kompass: pilsētas, kurās vērts nobaudīt kafiju

#kafijas kompass

Sēdies mašīnā / lidmašīnā / vilcienā un dodies ceļā. Prāts attīrās no nevajadzīgām domām un atbrīvojas vieta jauniem piedzīvojumiem.

Kafijas kompass. Kafijas Draugs

Pašlaik, vairākums cilvēku dodas ceļojumos. Starp viņiem arī kafijas cienītāji. Viņi klīst pa mazām, šaurām vecpilsētu ieliņām; ielām, kas ieskautas modernu debesskrāpju un meklē gardāko kafiju pilsētā. Tādu, kuru vērts nobaudīt, tādu par kuru vērts stāstīt draugiem un no rīta ēģināt atkārtot savā virtuvē. Tiem, kas ceļo apkārt pa pasauli, vai tiem, kas tikai plāno savus ceļojumus – īss Kafijas Drauga gids, kas vedīs cauri dažādām pasaules pilsētām, kas kļuvušas slavenas pateicoties kafijas kultūrai un lieliskai kafijai.

Roma, Itālija

Kafijas kompass. Kafijas Draugs

Espressocappuccino – šie itāļu izcelsmes vārdi. Valsts galvaspilsēta ne tikai ir pārpildīta ar kafijas kultūru, bet tā arī pati to rada. Var teikt, ka Romas ielu dzīvīgumu uztur tieši kafejnīcu pārpilnība. Itāļi ir slaveni ar savām vērtībām un tradīcijām, tāpēc šajā valstī līdzi ņemamā kafija it nemaz nav populāra, kā tas ir citās pasaules valstīs. Tāpēc atbraucot uz Romu un vēloties izbaudīt īsto pilsētas garu, lauzieties cauri pūlim līdz kādai kafejnīcai un nobaudiet espresso. Tas jāizdzer ar vienu malku, tur pat, pie bāra. Vietējie parasti izdzer 5 vai par vairāk kafijas tasītes dienas laikā. Kafijas šķirņu – te ir milzumdaudz, tāpēc pirms pagatavošanas, barista rūpīgi ieklausīsies Jūsu vēlmēs. Ir arī nerakstīts likums, kad kāda kafija jādzer: no rīta ierasts dzert cappuccino, pēcpusdienā, pēc maltītes – strikti tikai espresso. Vēlu vakarā, vairākums izvēlas caffee corretto – tas ir espresso, kuru pasniedz ar pilīti brendija vai sambukas.

Sietla, Vašingtona

Sietlas iedzīvotāji izdzer visvairāk kafijas, kā jebkurā citā Amerikas pilsētā, un kafejnīcas, kafijas nami šeit tik tiešām ir populāri, gluži kā alus bāri (vai pat populārāki). Apciemojot Sietlu atradīsiet gan izsmalcinātas kafejnīcas, gan tādas, kurās virmo bohēmiska atmosfēra un tajās labprāt uzturas māksliniecisku dvēseļu cilvēki. Sietla dažkārt dēvējama par kafijas pupiņu grauzdēšanas centru. Atšķirīgi nekā Romā, te, katrs otrais garāmgājējs baudīs kafiju no lielas papīra krūzītes, kuru rotās īpašnieka vārds. Jo tieši Sietla ir pasaulē lielākā kafijas tīkla, Starbucks, dzimtene. Šeit ir ļoti populāras dažādas piedevas kafijai, kā piemēram sīrupi vai putukrājums un citas garšvielas.

Kafijas kompass. Kafijas Draugs

Hanoja, Vjetnama

Kafijas kompass. Kafijas Draugs

Vjetnama ir otrais lielākais kafijas eksportētājs tūlīt pēc Brazīlijas. Tāpēc valsts galvaspilsētā ir grūti saskaitīt visas vietas, kur nobaudīt lielisku kafiju. Šeit cieņā ir mazas kafejnīcas ar plastmasas krēsliem, kas iznesti ārā, daži nami pat ir līdzīgi bāriem, jo tajos skan skaļa mūzika un tur iespējams dziedāt karaoki. Ko obligāti jānobauda Hanojā? Pašlaik ir divi dzērieni pēc kuriem pasaule atpazīst šo vietu. Šeit ir cieņā Vjetnamas melnā kafija ar kondensētu pienu. Šāda kafija tiek pasniegta glāzē kopā ar metāla filtru, ko sauc par phin. Glāzes apakšā nogulsnējas kondensētais piens. Otrs dzēriens, bet ne mazāk populārs – bieza, salda kafija ar olu. Tasīte, ar šo kafiju nereti tiek pasniegta bļodiņā – tas tāpēc, lai tā saglabātu savu temperatūru.

Parīze, Francija

Tase kafijas Parīzē… Vai tiešām kafija kļust vēl labāka, ja apkārt ir tik lieliska un eleganta atmosfēra? Šeit cilvēki patiešām izbauda kafijas dzeršanas procesu: kafija tiek dzerta ilgi, smēķējot un nobaudot ko saldu. Protams, pēdējā laikā ir vairāki raksti, kuros tiek apgalvots, ka Parīzē zied un plaukst pašas kafejnīcas, nevis kafijas kultūra (daudzu gaumei ir neierasti tas, ka tiek piedāvātas ne tikai arabica pupiņas, bet arī robusta kafijas pupiņas šeit ir lielā cieņā). Tomēr, ir tas teiciens, neizmēģinot neuzzināsi, un nobaudīt tradicionālās franču brokastis ar cappuccino kopā ar kruosānu – tas ir obligāti!

Kafijas kompass. Kafijas Draugs

Melnburna, Austrālija

Kafijas kompass. Kafijas Draugs

Lai nu kur, bet šeit tik tiešām kafija ir lielā cieņā. Melnburnā, katru gadu tiek organizēta starptautiskā kafijas izstāde, un šai pilsētai pat ir speciāls izdevums ar pārskatiem par kafiju – Melbourne Coffee Review. Tātad, kafija iedzīvotājiem ir kas vairāk par parastu dzērienu, tas ir lepnums un dzīvesstila sastāvdaļa. Saka, ka viena no jautrākajām izklaidēm – meklēt Melnburnas šķērsielās un alejās apslēptās kafejnīcas. No stilīgām, itāļu tipa kafejnīcām, līdz kafijas bāriem vai lielajiem kafejnīcu tīkliem. Rekomendējams izbaudīt tradicionālo latte vai jebkuru citu dzērienu ar pienu.

Vīne, Austrija

Vai ir vajadzīgs iemesls, lai apmeklētu Vīnes kafejnīcas? Tās, 2011. g. tika iekļautas UNESCO nemateriālo kultūras mantojumu sarakstā. Tas gan ir kaut kas! Ar ko tās ir tik īpašas? Ar atmosfēru, kas tajās valda, specifiskajām mēbelēm (marmora galdi, koka paneļi), ar servēšanu (kafija tiek atnesta uz paplātes kopā ar ūdens glāzi). Nopērkot tasīti kafijas, varēsiet nesteigties, jo tieši Vīnes kafejnīcās, galdiņš kļūs par Jūsu privāto telpu tik ilgi, cik gribēsiet, savukārt viesmīļi nesteidzinās un neuzbāzīsies nopirkt vēl kafijas. Dažās, klasiskajās Vīnes kafejnīcās dzirdēsiet klavieru skaņas, un vakaros tur norisinās visdažādākie pasākumi, piemēram, literatūras vakari. Šajā pilsētā visbiežāk vaudāms espresso un cappuccino, kā arī speciālā Vīnes kafija – espresso, ko pasniedz augstā glāzē ar apjomīgu putukrējuma cepuri.

Kafijas kompass. Kafijas Draugs

Paceļosim?

Varbūt arī savā maršrutā iekļausiet kādu no šīm pilsētām un ļausieties kafejnīcu valdzinājumam, ko sniedz katra, unikālā valsts kultūra. Runājot nedaudz vienkāršāk – ir taču lieliski apciemot kādu jaunu valsti, aplūkot ne tikai dabas skatus, arhitektūru, bet arī iepazīties ar jauniem cilvēkiem un izmēģināt to, kas viņiem tuvs.

P.S. Mēs pat nešaubāmies, ka arī jums ir savs iemīļoto kafijas pilsētu saraksts. Priecāsimies, ja padalīsieties!