1+1

Kafijas dzērienu vēsture: espresso

#epresso

Lai gan kafijai nav tieša sakara ar Itāliju (kafijas krūmi tur neaug), mums jābūt pateicīgiem saviem Vidusjūras draugiem par espresso!

Kafijas dzērienu vēsture espresso. Kafijas DraugsXIX gs. beigās – XX gs. sākumā Itālijas industriālā revolūcija bija sasniegusi augstāko punktu. Fabriku vadītāji ievēroja, ka pēc kafijas pauzēm, darbinieki atgriežas pilni enerģijas un ir daudz produktīvāki, bija tikai viena problēma – pauzes bija pārāk garas.

Katra kafijas tasīte toreiz tika gatavota salīdzinoši ilgi – līdz 5 minūtēm, un klāt tam nāca vēl laiks tās baudīšanai… Līdz kafijas automātu izgudrošanai, kafija tika gatavota tā saucamajā turku metodē – malta kafija tika iebērta metāla trauciņā ar ūdeni, un tad to lika vārīties. Lai saīsinātu ieilgušās kafijas pauzes, nācās izdomāt kaut ko jaunu.

Kafijas paužu “revolūcija” notika 1884. gadā. Angelo Moriondo patentēja pasaulē pirmo espresso kafijas automātu, kura nosaukums bija… “Jauna Kafijas dzērienu vēsture espresso. Kafijas Draugstvaika metode ekonomiskai un ātrai kafijas dzēriena pagatavošanai”. Šis kafijas automāts spēja pagatavot mazu, enerģizējošu kafijas dzērienu, laikā, kurš bija mazāks par vienu minūti.

Espresso kafijas automāta kafijas pagatavošanas princips ir sekojošs, izmantojot spiedienu, karstais ūdens sūcās cauri maltajai kafijai. Pēc tam tasītē ietek biezs, tumšs dzēriens ar krēmīgām putām.

Lai gan anglo-amerikāņu vārdnīcā vārds “espresso” skaidrojams, kā “izspiests”, kafijas dzēriena nosaukumam ir cieša saikne ar angļu vārdu “express”, kurš ļoti labi apzīmē dzēriena pagatavošanas procesu – “tikai tev” un “ātri”.

Galvenie espresso parametri:

  • Maltas kafijas porcija – 7 ± 0.5 g
  • Gatavošanā izmantojamā ūdens temperatūra – 88 ± 2 °C
  • Pagatavotā dzēriena temperatūra – 67 ± 3 °C
  • Izmantojamais spiediens – 9 ± 1 bar
  • Filtrēšanas laiks – 25 ± 5 s
  • Dzēriena tilpums (ar putu) – 25 ± 2.5 ml

Diezgan bieži uz kafijas iepakojumiem redzams espresso uzraksts, tomēr šis vārds nekad neapzīmē pašas kafijas pupiņas. Espresso – tas ir tikai dzēriens.

24. novembrī atzīmējama starptautiskā Espresso diena!

Kafija ir viens no vizbiežāk pārdodamiem produktiem pasaulē. Pirmo vietu ieņem nafta.

Espresso ir neatņemama itāļu dzīves sastāvdaļa, tāpēc valdība apkopo datus par espresso patēriņu.

Kafijas dzērienu vēsture espresso. Kafijas Draugs

Ja Itālijā pasūtīsiet espresso – negaidiet to pie galdiņa. Pieņemts, ka tikai tūristi, veci cilvēki un cilvēki ar īpašām vajadzībām var dzert espresso pie galdiņa. Pie bāra pasūtīts dzēriens jums maksās krietni vien lētāk!

Nav vajadzības būt itāļiem, lai baudītu kafiju kā Itālijā 🙂 Izbaudiet!

ĀTRĀ IZVĒLE