Kafijas automāta vadība. Ikdienas un neikdienas apkope

Kafijas automāta vadība. Ikdienas un neikdienas apkope

Andris
Padomi
#apkope #kafijas automāti

Šodien pastāstīsim Jums par kafijas automāta apkopi. Kādas lietas ir svarīgi zināt? Lai arī automātiskie aparāti paši paziņo par tiem nepieciešamo apkopi, ir dažas lietas, kas būtu jāzina un jāizdara pašiem. Nevilcināšu laiku, pamācība ir diezgan gara, tāpēc sāksim!

Ikdienas apkope un higiēna

Ļoti svarīgi, lai automāts tiktu kopts katru dienu. Viena no biežāk pieļautajām kļūdām – no “biezumu atvilktnes” netiek izliets ūdens. Svarīgi ir ne tikai atbrīvoties no biezumiem, bet arī izliet/iztīrīt tvertnē uzkrājušos ūdeni, pretējā gadījumā tas saskābs un sāks izplatīt nepatīkamu smaku.

Kafijas padeves krāna tīrīšana.. Vienkārša procedūra – tikai nepieciešama speciāla birstīte. Neveicot tīrīšanu, kafijas padeves krāns var aizsērēt un… turpmāk vairs nevarēs pagatavot kafiju. Nav patīkams gadījums. Labāk regulāri iztīrīt kafijas padeves krānus! Lūk fotogrāfija, kā tam būtu jāizskatās:

Kafijas automati. Kafijas Draugs

Cita svarīga apkopes daļa ir paredzēta tiem, kuri gatavo dzērienus ar pienu.Vai arī vienkārši tiem, kuri karsē pienu kafijas automātā. Funkcija “izskalot piena sistēmu” to arī izdara – izskalo. Taču to pilnībā neiztīra. Piena sistēmas izskalošana būtībā ir solis, kas ir jāizdara pirms sistēma tiks iztīrīta manuāli. Ļoti svarīgi katru dienu iztīrīt piena sistēmu, īpaši vasarā, vai telpās, kurās vienmēr ir pietiekami silts. Pretējā gadījumā – piens sarūgs, veidosies “korķi”, piens netiks atbilstoši saputots (vai vispār netiks saputots). Runājot vispārēji – nevajadzētu gaidīt, kad automāts “lūgs” iztīrīt piena sistēmu, tas būtu jādara katru dienu, ja izmantojat piena sildīšanu/putošanu. Saprotu, ka dažreiz var būt neskaidrs – kā un ko tīrīt, kā noņemt vienu vai citu detaļu (vai vispār to var noņemt), nesabojājot automātu. Mēģināsim palīdzēt 🙂

Kafijas automati. Kafijas Draugs

  • 2. 2. att. Atvienojiet piena caurulīti. Tai būtu jānoņemas diezgan viegli, vienkārši velciet to virzienā uz sevi.
  • 3. att. Izņemiet piena putotāju. Viegli velciet to virzienā uz sevi.
  • 4. att. Ar speciālu birsti (ja tādas nav, salvete arī derēs) iztīriet piena putotāja ligzdu.
  • 5. att. Tagad – sarežģītākā daļa. Izjauciet piena putotāju. Tas sastāv no 4 daļām – putotāja (1), gaisa regulatora (2), vārsta (3) un putotāja uzgaļa (4). Lai arī attēlā nav norādīts, ka ir jāizjauc piena putotājs, mēs tiešām iesakām to izdarīt. Piena putotājs izmanto tvaiku un saspiestu gaisu – augstu spiedienu. Piens caur mikro spraugām nokļūst uz starplikām, uz gumijas un tur paliek. Ilgākā laika periodā tas var sākt izplatīt nepatīkamu smaku. Detalizētāka fotogrāfija, kā ir jāizskatās izjauktam piena putotājam:

Kafijas automati. Kafijas Draugs

  • 6. att. Izmazgājiet katru detaļu ar istabas temperatūras ūdeni, noslaukiet ar sūkli vai drānu.
  • 7. att. Samontējiet piena putotāju, cieši piespiediet katru detaļu.
  • 8. att. Ievietojiet putotāju atpakaļ tam paredzētajā ligzdā.
  • 9. att. Ja pabeidzāt darbu ar automātu un neesat ieplānojuši lietot piena putotāju, ievietojiet caurulīti atpakaļ tai paredzētajā vietā.

Neikdienas apkope

Vārīšanas bloks. Šis solis paredzēts visiem automātiskajiem kafijas aparātiem, izņemot Jura. Jura kafijas automātiem ir speciāla sistēma, tāpēc vārīšanas bloka tīrīšanu veikt nav nepieciešams.

Vārīšanas bloka apkope būtu jāveic ik pēc 600 pagatavotām tasītēm kafijas. Regulāri tīrot bloku, gatavojamai kafijai būs svaigas kafijas garša un aromāts, savukārt automāts neaizsērēsies un kalpos Jums ļoti ilgi.

Kafijas automati. Kafijas Draugs

  • 1. att. Izslēdziet kafijas automātu.
  • 2. att. Drošības nolūkos – atslēdziet automātu no barošanas ligzdas.
  • 3. att. Atveriet sānos esošās durtiņas. Lūk, šādi izskatās vārīšanas bloks (tiem, kuri durtiņas atver pirmo reizi):

Kafijas automati. Kafijas Draugs

  • 4. att. Nospiediet “atvērt”. Tas var būt taustiņš vai slēdzis, aizvars.
  • 5. att. Ja ir papildu turētāji – ar rokām piespiediet tos, lai vārīšanas bloks varētu brīvi kustēties.
  • 6. att. Stingri satveriet vārīšanas bloku un izvelciet to no automāta.
  • 7. att. Izskalojiet vārīšanas bloku istabas temperatūras ūdenī.
  • 8. att. Ar drānu rūpīgi noslaukiet un nosusiniet bloku.
  • 9. att. Ievietojiet bloku atpakaļ automātā.
  • 10. att. “Ieslēdziet” to atpakaļ savā vietā, lai tas nekustētos.
  • 11. att. Aizveriet durtiņas.

Automātiskā kafijas aparāta tīrīšana. Automātiskais kafijas aparāts paziņos Jums, kad tā sistēma ir jāizmazgā. Nevajadzētu šo mazgāšanu jaukt ar ikdienas apkopi – šī funkcija iztīra iekšējo sistēmu.

Kafijas automati. Kafijas Draugs

Automāts paziņo par tam nepieciešamo automātisko tīrīšanu.
Izņemiet ūdens tvertni, izvelciet filtru no tā.
Ielejiet maksimālo norādīto daudzumu ūdens.
Ieejiet izvēlnē.
Nospiediet “Clean” vai “Tīrīt”.
Nospiediet “START”.
Atveriet biezumu tvertni.
Iztīriet no biezumiem, izlejiet ūdeni no biezumu atvilktnes.
Pārbaudiet, vai sprausla atrodas pareizā stāvoklī (pretējā gadījumā automāts neuzsāks tīrīšanas programmu).
Automāts paziņos, ka uzsāk tīrīšanu.
Ievietojiet tīrīšanas tableti tai paredzētajā “atvilktnē”.
Nospiediet “START”.
Automātam būtu jāaiztīrās, izlejiet ūdeni no biezumu “atvilktnes”.
Sakārtojiet kafijas automātu, ievietojiet “atvilktni” atpakaļ.

Atkaļķošana.Tam esmu sagatavojis atsevišķu rakstu, jo pats atkaļķošanas process ir diezgan sarežģīts (salīdzinot ar to, ko darījām šeit). Detalizētu atkaļķošanas procesa aprakstu atradīsiet, spiežot šeit.

Vēlu labu un ilgstošu lietošanu, kā arī gardu un aromātisku kafiju! 🙂