TOP kafijas piedāvājums 

Kafija un kino: filmas, kurās svarīgu lomu “spēlē” kafija

#kafija #kino

Visticamāk piekritīsi- kafijai ir daudz dažādu lomu. Vieniem- tas ir rīta rituāls, vienīgais veids kā izvelties no gultas. Citiem- degviela, strādājot virsstundas. Pārējiem- kafija, tā ir kultūras daļa, integrējusies ne tikai darba un mājas vidē, bet arī visās mākslas formās. Viena no tām- kino industrija. Šodien parunāsim par to, kas notiek, ja apvienojas vieni no lielākajiem dzīves baudījumiem- kafija un kino. Jūsu uzmanībai- filmu saraksts, kurās kafiju nav iespējams nepamanīt.

Pirms nolikt karoti / The Bucket List (2007)

Filmā, pavecs miljonārs Edvards (Jack Nicholson) nevar atteikties no ekskluzīvās “Kopi Luwak” kafijas, kas ir viena no retākajām, dārgākajām un gurmānu novērtētākajām kafijas šķirnēm pasaulē. Ekscentriskais miljonārs sev līdzi vadā īpašu kafijas aparātu (vai vismaz termosu), un bauda kafiju it visur- gan slimnīcā, gan tiesas zālē. “Kopi Luwak” īpašu lomu spēlē vienā no gala ainām, kad Jack Nicholson kompanjons Morgan Freeman atklāj īpašu Kopi Luwak garšas un aromāta noslēpumu. Kādu? Lūk, šīs neatkārtojamās indonēzijas kafijas pupiņas pārstrādā Indonēzijā dzīvojošie dzīvnieciņi- palmu cibetkaķi- gremošanas traktā.

Kafija un kino. Kafijas Draugs

Lubene  / Pulp Fiction (1994)

Melnā humora komēdijā, kuru režisējis Quentin Tarantino, var sagaidīt visu. Tāpēc nepārsteidz tas, ka John Travolta un Samuel L. Jackson varoņi, melnos uzvalkos, mierīgi bauda kafiju virtuvē, un liela tās lielisko garšu. Maza nianse- nepievēršot uzmanību tam, ka būtu jāraizējas par pierādījumu noslēpšanu.

Kafija un kino. Kafijas Draugs

Amēlija  / Amelie from Montmartre (2001)

Skati, asociējami ar kafiju, šajā franču filmā ir neizbēgami, jo galvenā varone Amelija (Audrey Tautou) ir kautrīga pārdavēja mazā kafejnīcā. Viņa nolemj meklēt veidu, kā cilvēkus padarīt laimīgus. Viena no burvīgākajām ainām, kad Amelija tīši aplej klientu, kur viņai simpatizē, ar kafiju. Starp citu, rezultāti pozitīvi!

Kafija un kino. Kafijas Draugs

Velns Pradas brunčos / Devil wears Prada (2006)

Šajā filmā, kafija kļūst par valdonīgas boses, Mirandas (Meryl Streep) un viņas padotās Andy (Anne Hathaway) komunikācijas simbolu. Andy, katru rītu skrien uz “Starbucks”, lai nopirktu savai vadītājai kafiju. Lai nu kā, kafija jāpiegādā laikā, ja nevēlies iekulties nepatikšanās! Par to liecina viena no Mirandas frāzēm: “Vai ir kāds iemesls, kāpēc mana kafija vēl nav šeit? Vai viņa (Andy) mirusi, vai kas?”  (angl.: Is there some reason that my coffee isn’t here? Has she died or something?).

Kafija un kino. Kafijas Draugs

Brokastis pie Tifānijas / Breakfast at Tiffany’s’ (1961)

Atceraties, šīs, par klasiku kļuvušās filmas ievad ainu? Tajā, elegantā Audrey Hepburn varone apskata veikala vitrīnu un tajā pašā laikā “brokasto”, dzer kafiju ar kruasānu. Protams, šī aina nav koncentrēta tikai uz kafiju, tomēr bez tās skats būtu pavisam citādāks. Vienkārša kafijas tasīte, iepirkšanos var padarīt par ievērības vērtu pasākumu. Interesanti ir tas, ka filmas aprakstos Audrey varone aprakstāma kā “kafejnīcu sabiedrības” (angl. Café society) pārstāve. Šis termins, apzīmē XIX g. sabiedrības krējuma pārstāvjus, kuri uzturas modīgās kafejnīcās un restorānos Parīzē, Ņujorkā un Londonā.

Kafija un kino. Kafijas Draugs

Sāku ar filmām, tomēr nevaru nepieminēt pāris kulta TV seriālus, kuros kafija ir ļoti svarīga.

Draugi / Friends (1994 – 2004)

Noteikti, ka ne viens vien seriāla cienītājs ir pasapņojis par iespēju nokļūt draugu iecienītajā kafejnīcā “Central Perk”. Gandrīz katrā seriāla epizodē, draugu sešinieks vairākas stundas aizvada pļāpājot, sežot dīvānā, dzerdami kafiju. Pie kafijas krūzes apspriežot varoņu dzīves un piedzīvojot kuriozas situācijas. Kafija kalpo kā zemteksts, lai izrunātos, pasmietos vienam par otru, lai iepazītos. Svarīgākā nianse- desmitgadi ilgušais seriāls sākas un beidzas tur pat- kafejnīcā- pie kafijas krūzes, kas vieno draugus. Vai tā būtu pirmā vai pēdējā reize.

Kafija un kino. Kafijas Draugs

Soprano ģimene/ The Sopranos (1999 – 2007)

Mafijas bosam, Tony Soprano (James Gandolfini) un viņa pakļautajiem, reizi pa reizei jāapspriež biznesa tēmas. Tas darāms pie kafijas tasītes, vienmēr tajā pašā kafejnīcā. Kafija vienmēr tā pati- īsts espresso, kā itāļiem piederās. Visticamāk ziniet- tradīcijas, itāļu saknes šiem vīriem ir ļoti svarīgas. Lai nu kā, espresso sniedz mundrumu un prāta asumu- tas nav mazsvarīgi šādā biznesā, kurā grozās Tony.

Kafija un kino. Kafijas Draugs

Apkopojot

No pirmā acu uzmetiena var šķist, ka kafija filmās- nejauša detaļa, vienkārši ir to nepamanīt. Tomēr, ieskatoties vērīgāk, redzam- filmai tā sniedz noskaņu un atmosfēru. Kafija- veids kā atvadīties no draugiem, pievērst simpatizējoša cilvēka uzmanību, vai vienkārši jauki pavadīt laiku ar sen neredzētu draugu. Pie kafijas tasītes varoņi pat dalās savos noslēpumos. Gluži kā kino, dzīvē tā pat, vai ne? Uz šīs nots, novēlu, uzvārīt aromātisku kafiju un ieslēgt kādu iecienītu filmu, varbūt redzētu jau ne vienu reizi vien.