Piedāvājums uz ierobežotu laiku:
  • 00

    d.

  • 00

    h.

  • 00

    min.

  • 00

    sek.

1+1 CAPRISETTE & PARALLEL kafijai
Otrs tāds pats iepakojums dāvanā.

Kāds piens vislabāk iet kopā ar kafiju un kā tas ietekmē jūsu veselību

Kāds piens vislabāk iet kopā ar kafiju un kā tas ietekmē jūsu veselību
#auzu piens #kokosriekstu piens #kondensētais piens #mandeļu piens #piens #piens ar kafiju #sojas piens

Kafija ar pienu lieliski sader kopā. Piens ne tikai padara maigāku kafijas spēcīgo garšu, bet arī palīdz samazināt tās kofeīna koncentrāciju, tādēļ daudzi to pievieno, lai varētu baudīt vairāk tasīšu karstā un uzmundrinošā dzēriena. Neatkarīgi no tā, vai jūs dodat priekšroku melnajai vai baltajai kafijai, jums varētu būt interesanti uzzināt, kura no šīm formām ir veselīgaka. Mēs turpināsim apskatīt piena jautājumu arī tālāk. Jūs noteikti esat ievērojuši, cik daudz dažādu piena veidu un tā alternatīvu ir pēdējā laikā parādījušies pārtikas veikalu plauktos. Tādēļ mēs jums izskaidrosim, kādu iespaidu katrs no tiem atstāj uz jūsu veselību, lai jūs varētu izvēlēties sev piemērotāku risinājumu, ja tomēr balta kafija ir piemērotāka jūsu gaumei.

Cik vērtīga ir melnā kafija?

Pirms mēs varam atbildēt uz galvenajiem jautajumiem, kādus uzdosim šajā rakstā, mums ir jāsaprot, kādas veselības priekšrocības piedāvā nesaldināta melnā kafija. Vai precīzāk, kādas melnās kafijas īpašības mēs upurējam, pievienojot tai pienu vai tā alternatīvas. Kafija un tēja bez cukura un citām piedevām ir viena no retajiem dzērieniem, kas nesatur kalorijas. Kafijas šķiedras ir pārāk sīkstas, lai tās metabolizētos mūsu ķermenī, tādēļ tāpēc mēs tās vienkārši izvadām ārā, apmeklējot tualeti. Tiklīdz mēs kafijai pievienojam cukuru, pienu, šokolādi, kanēli vai jebkādu citu piedevu, kas satur kalorijas, kuras mūsu ķermenis spēj absorbēt, mēs atsakāmies no viena retajiem dzērieniem, kādu mums ir ļauts baudīt pat cenšoties novājēt. Vēl viena melnās kafijas priekšrocība (kas gan var būt arī trūkums) ir tās augstā kofeīna koncentrācija. Gluži vienkārši, melna kafija mums daudz efektīvāk mūs padara možākus no rītiem.

Baltu vai melnu?

Kā jau mēs minējām iepriekš, šodien ir pieejams plašs klāsts dažādu piena veidu un to alternatīvu. Pirms mēs tās visas salīdzināsim, lai jūs varētu izvēlēties sev piemērotāko, apskatīsim kādas kafija iegūs, ja mēs tai pievienosim jebkuru no piena veidiem.

Samazināts kofeīna saturs

Augsts kofeīna saturs ir visai noderīgs no rītiem, bet, vēlāk dienā, tā īpašības lēnām pārvēršas par trūkumiem. Būsim atklāti, mēs nevienmēr dzeram kafiju tādēļ, ka mums pietrūkst kofeīna. Itin bieži, mēs to dzeram vienkārši tādēļ, ka mums patīk kafijas garša. Izdzerot savu pēdējo tasīti kafijas sešas stundas pirms naktsmiera, jūsu miega ilgums saruks vidēji par stundu. Tādēļ labāk pievienot pienu pēdējām pāris dienas kafijas tasītēm, lai varētu gulēt mierīgi.

Piens samazina kafijas skābumu

Kafijai ir visai augsts PH līmenis, tādēļ tā var paaugstināt skābju līmeni kuņģī. Ja jūs mēdzat ciest no dedzināšanas sajūtas kuņģī, jums vajadzētu apsvērt pāriešanu uz baltajām kafijām. Ja jūs to tomēr nespējat atteikties no melnās kafijas, tad vismaz dzeriet daudz ūdeni un ēdiet ēdienus, kas satur daudz šķidruma.

Piens mazina barības vada vēža risku

Pēdējo gadu laikā, pētnieki ir nobažījušies par saikni starp karstu kafiju un barības vada vēzi. Tikko pagatavota kafijas tasīte, it sevišķi tādas, kādas tiek tirgotas kafijas kioskos, ir vērdoši karstas. Dzerot šādu kafiju pirms tā ir atdzisusi, rada bojājumus barības vadā. Ja tiek bojātas tās barības vada šūnu daļas, kas atbild par normālu šūnu dalīšanos, pieaug ļaundabīgo audzēju un vēža risks. Pievienojot kafijai pienu, jūs samazināt tās temperatūru un izvairāties no barības vada aplaucēšanas. Alternatīva metode šā riska ierobežošanai, ir pievienot kafijai pāris ledus gabaliņus.

Piens ir lielisks proteīna avots

Lai gan melna kafija, pateicoties tās kaloriju trūkumam, ir lielisks dzēriens tiem, kas vēlas zaudēt liekos kilogramus, arī piens spēj padarīt jūsu augumu pievilcīgāku. Piens ir visai bagātīgs proteīna avots, kas ir ļoti svarīga uzturviela, ja jūs vēlaties paaugstināt savu muskuļu masu. Piena proteīns ir arī salīdzinoši lēts. Izdzerot litru piena, jūs uzņemsiet 35 gramus proteīna, kas ir pat vairāk kā jūs iegūtu apēdot 100g vistas filejas.

Kādu pienu vislabāk pievienot kafijai?

No dažādām izejvielām iegūts piens visai spēcīgi atšķiras pēc tā, kādu iespaidu tas atstās uz jūsu diētu. Esot iepazinušies ar priekšrocībām un trūkumiem, kādi rodas, piejaucot kafijai pienu, mēs varam apskatīt katra piena veida uzturvērtību, lai jūs varētu izvēlēties sev piemērotāko risinājumu.

Zema tauku satura govs piens

Uzturvērtība (100 g):

  • Kalorijas: 24 kcal
  • Ogļhidrāti: 5.1 g
  • Tauki: 0.1 g
  • Proteīns: 3.4 g

Pievienot kafijai pazemināta tauku satura pienu ir ieteicams tad, ja jūs vēlaties uzņemt pēc iespējas vairāk proteīna un ogļhidrātu, vienlaicīgi izvairoties no liekiem taukiem. Šī iemesla dēļ liess govs piens ir ļoti populārs dzēriens sportistu un kultūristu vidū. Lai arī tas varētu izklausīties pretrunīgi, pazemināta tauku satura piens nav ieteicams tiem, kas vēlas novājēt. Zemāks tauku saturs nozīmē to, ka jums nāksies pievienot vairāk piena, kas nozīmē vairāk kaloriju un ogļhidrātu jūsu kafijā. Pazemināta tauku satura produkti arī izraisa augstāku hormona insulīna kāpumu, salīdzinājumā ar pilntauku versijām. Tas notiek tādēļ, ka šādā pienā ir zemāka tauku attiecība pret ogļhidrātiem. Ogļhidrāti ir cukuri, kurus uzņemot, mūsu aizkuņģa dziedzeris izdala insulīnu. Jo vairāk tauku mēs uzņemam kopā ar ogļhidrātiem, jo mazāk insulīna tiek izdalīts. Insulīns ir hormons, kas regulē cukura līmeni mūsu ķermenī, bet ar to vien tā iedarbība nebeidzas. Tiklīdz aizkuņģa dziedzeris ir izdalījis insulīnu, ķermenis pārstāj dedzināt tauku rezerves. Tādēļ, jo spēcīgāku insulīna reakciju izraisa mūsu apēstā pārtika un izdzertie dzērieni, jo ilgāk ir jāgaida, līdz insulīna līmeņi normalizēsies un mēs varēsim sākt dedzināt liekos taukus. Ja jums nav grūtību saglabāt veselīgu svaru un jūs meklējat lētas izejvielas baltās kafijas pagatavošanai, liess govs piens ir jums kā radīts.

Augsta tauku satura govs piens un saldais kafijas krējums

Trekna piena uzturvērtība (100 g):

  • Kalorijas: 61 kcal
  • Ogļhidrāti: 5.1 g
  • Tauki: 3.3 g
  • Proteīns: 3.2 g

Saldais kafijas krējums (100 g):

  • Kalorijas: 335 kcal
  • Ogļhidrāti: 3 g
  • Tauki: 35 g
  • Proteīns: 2 g

Varbūt jums šķiet, ka mēs šmaucamies, aprakstot šos abus piena produktus vienā rindkopā, bet tas tādēļ, ka to priekšrocības ir ļoti līdzīgas, kaut gan viens no tiem ir stipri pārāks par otru. Abi šie produkti piedāva augstu tauku saturu, taču trekns piens nāk komplektā arī ar visai augstu ogļhidrātu daudzumu. Trekns piens, pateicoties augstajam tauku saturam, neizraisīs tik spēcīgu insulīna kāpumu kā liess piens, tomēr saldajam kafijas krējumam ir vēl augstāks tauku saturs un tikpat kā vispār nav ogļhidrātu.

Auzu piens

Uzturvērtība (100 g):

  • Kalorijas: 120 kcal
  • Ogļhidrāti: 16 g
  • Tauki: 5 g
  • Proteīns: 3 g

Jūs vēlaties dzert baltu kafiju, bet laktozes pārstrāde sagādā grūtības jūsu ķermenim? Varbūt jums vienkārši nepatīk govs piena garša? Ja tā, auzu piens ir jums piemērota piedeva kafijai. Ja nē, tad turieties no tā pēc iespējas tālāk! It īpaši tad, ja jūs kaut vai nedaudz sekojat līdzi uzņemto kalriju un cukuru daudzumam. Auzu piens satur arī mazāk proteīna un piesātinātās taukskābes, tādēļ, no uzturavērtības viedokļa, šis piens noteikti nav vērtīgākais. Auzu piens ir salīdzinoši lēts, tomēr tas maksā mazliet vairāk par govs pienu.

Sojas piens

Uzturvērtība (100 g):

  • Kalorijas: 54 kcal
  • Ogļhidrāti: 6 g
  • Tauki: 5 g
  • Proteīns: 3.3 g

Sojas piens ir vēl viena piena alternatīva tiem, kam ir grūtības pārstrādāt govs pienu. Salīdzinājumā ar auzu pienu, sojas piens ir daudz veselīgāks. Tam ir krietni mazak kaloriju, daudz labaka tauku un ogļhidrātu attiecība, kā arī augsts kālija saturs. Tomēr, tajā ir vairāk kaloriju, kā liesā pienā un tā ogļhidrātu un tauku attiecība nav tik laba kā saldajam krējumam. Sojas piens arī maksā aptuveni divreiz dārgāk par govs pienu. Tādēļ, ja vien jūsu ķermenis spēj pārstrādāt govs piena produktus, labāk izvēlēties tos.

Kokosriekstu piens

Uzturvērtība (100 g):

  • Kalorijas: 177 kcal
  • Ogļhidrāti: 3.8 g
  • Tauki: 17.7 g
  • Proteīns: 1.3 g

Ja jūs sekojat keto vai kādai citai augsta tauku un zema ogļhidrātu diētai, tad šis piena veids ir jums vispiemērotākais. Kokosa piens satur ļoti daudz tauku, turklāt 76%  no tiem ir piesātināti. Tā sastāvā arī ir pavisam nedaudz ogļhidrātu un to attiecība pret taukiem ir galvas tiesu labāka, kā jebkuram citam pienam. Kokosriekstu piens ir arī lielisks šķiedrvielu avots. Ja jums garšo baltā kafija, bet jūs skaitat ogļhidrātus, kokosa piens ir fantastisks risinājums. Tiesa gan tas maksā aptuveni divarpusi reižu vairāk par govs pienu.

Mandeļu piens

Uzturvērtība (100 g):

  • Kalorijas: 17 kcal
  • Ogļhidrāti: 0.57 g
  • Tauki: 1.46 g
  • Proteīns: 0.62 g

Mandeļu piens ir ļoti iecienīts starp veselīga uztura sekotājiem, jo tas sevī apvieno labāko no abām pasaulēm. Šajā pienā ir gan ļoti maz kaloriju, gan niecīgs daudzums ogļhidrātu. Ogļhidrātu un tauku attiecība gan nav tik laba kā kokosriekstu pienam. Būdams četras reizes dārgāks par govs pienu, mandeļu piens gan ir pārliecinoši pats dārgākais no visiem produktiem, kādus esam apskatījuši.

Kondensētais piens

Uzturvērtība (100 g):

  • Kalorijas: 323 kcal
  • Ogļhidrāti: 56 g
  • Tauki: 8 g
  • Proteīns: 6.8 g

Kondensētais piens ļoti labi iet kopā ar kafiju, bet piejaucot to pie tās pa tiešu, gan piekožot ar to pārklātus cepumus. Ļoti labs risinājums, ja kāds pie jums ir pieteicies ieskriet ciemos uz tasīti kafijas un jums gribās panašķēties. Milzīgais kaloriju un ogļhidrātu saturs gan, visticamākais, nesadegs pilnībā un uzglabāsies jūsu tauku rezervēs.

Noslēgumā

Kafija ir ļoti elastīgs dzēriens. Neatkarīgi no tā, kādi ir jūsu diētas un uztura mērķi, tā spēs tiem pielāgoties. Dažādi kafijas dzērieni jums var palīdzet gan novājēt, gan veidot muskuļotu augumu, gan vienkārši panašķēties. Lai arī kuram kafijas dzērienam jūs nedotu priekšroku, mēs ceram, ka, esot izlasījuši šo rakstu, jums būs daudz labāks priekšstats par to, kā tas ietekmē jūsu ķermeni.

Biežāk uzdotie jautājumi par balto kafiju

Vai baltā kafija ir veselīgāka par melno?

Tas ir atkarīgs no tā, kas jums ir jādara, lai uzlabotu savu veselību. Ja jums ir jāzaudē liekais svars, tad labāk dzert melno kafiju. Ja jums ir paaugstināts skābju daudzums kuņģī, labak tai pievienot pienu.

Kādu pienu man vajadzētu pievienot kafijai, ja es vēlos uzņemt vairāk šķiedrvielu?

No visiem pienu veidiem, kokosriekstu piens ir visbagātīgākais šķiedrvielu avots.

Vai piena pievienošana kafijai var palīdzēt augsta asinsspiediena gadījumā?

Jā, pievienojot kafijai pienu, jūs samazināt tās kofeīna koncentrāciju un tas var mazliet uzlabot jūsu asinspiedienu.