TOP kafijas piedāvājums 

Kā atšķirt labu kafiju no sliktas?

#laba kafija

Mēs bieži vien domājam, ka viena veida kafija veikala plauktā ir labāka par citām. Taču, vai esat kādreiz aizdomājušies, kas tieši veido jūsu viedokli? Cena? Garša? Iepakojuma izskats? Vai varbūt tas viss ir tikai gudru tirgotāju radīts tēls, kas ne vienmēr atbilst patiesajai produkta kvalitātei? Apsēdieties ērti, jo mēs tagad apspriedīsim, kāda ir LABA kafija un kā to atšķirt no otršķirīgas kafijas.

Pirmais iespaids ir svarīgāks par izskatu

Līdzīgi kā ar cilvēkiem, pirmo iespaidu mēs gūstam no ārējā izskata, šajā gadījumā – no kafijas paciņas izskata. Jums vajadzētu izpētīt to rūpīgāk un noskaidrot dažus galvenos jautājumus:

Kafijas izcelsme
Uz labas kafijas iepakojuma ir jābūt norādītam kafijas reģionam un/vai zemnieku saimniecībai. Līdzīgi kā vīnam, arī kafijas reģioniem ir raksturīga īpaša garša (piem., Dienvidamerikas kafijas pupiņu garša mums šķiet klasiska, kafija no Āfrikas bieži vien ir saldāka un ar augļu piegaršu, Āzijas – stiprāka), to ir svarīgi atcerēties, meklējot savu iecienītāko kafiju.

Grauzdēšanas datums
Šis ir pats vienkāršākais punkts šajā sarakstā – jo mazāk laika ir pagājis kopš kafijas pupiņu grauzdēšanas, jo labāka būs kafija, tāpēc ka kafija saglabās lielāko daļu savu īpašību. Pēc vispārpieņemtiem standartiem ideālā gadījumā grauzdēšanai nevajadzētu būt senākai par pāris nedēļām. Senāki grauzdējumi jūs nekādi nesaindēs, taču tādā gadījumā varētu būt nedaudz sarežģītāk sajust to smalko karameļu vai šokolādes garšas noti. Jums vajadzētu izvēlēties hermētiski noslēgtu iepakojumu, jo tas arī palīdz saglabāt kafijas svaigumu.

Grauzdēšanas pakāpe
Viegla. Šādā veidā grauzdētas kafijas pupiņas saglabā lielāko daļu no to sākotnējās garšas un kofeīna. Pupiņas ir gaiši brūnas, tajās nav eļļas.
Vidēja. Šāda veida kafijas pupiņas ļauj labāk izbaudīt specifiskā kafijas veida garšu un aromātu, garša ir intensīvāka.
Tumša. Tumši brūnās kafijas pupiņas ir ar augstu rūgtuma pakāpi un zemu skābuma līmeni. Tumšās grauzdēšanas laikā specifiskā garša izzūd, tādēļ kafijas pupiņām, kas apstrādātas, izmantojot šo metodi, ir līdzīga garša.

Gaisa vārsts
Daudzi cilvēki domā, ka mazais caurums uz kafijas paciņas ir izvietots, lai varētu kafiju pasmaržot, bet īstenībā tas ir domāts, lai gaiss spētu nokļūt ārā. Svaigas kafijas pupiņas dabiski oksidējas un ražo oglekļa dioksīdu, tāpēc gaisa vārsts palīdz jūsu kafijas paciņai neuzsprāgt un pasargā jūsu virtuvi no kafijas pupiņu eksplozijas. Labai kafijas paciņai vienmēr vajadzētu būt gaisa vārstam. Neuztraucieties, šis vārsts nodrošina tikai vienvirziena gaisa plūsmu, līdz ar to jūsu kafija nepazaudēs savu aromātu.

Viss sākas ar kafijas pupiņu

Ja mēs runājam par labu kafiju, tas neizbēgami nozīmē to, ka mēs runāsim par kafijas pupiņām. Nav nepieciešams veikt zinātniskus pētījumus, lai būtu iespējams noteikt kvalitatīvas un svaigas kafijas pupiņas, to galvenās īpašības var viegli identificēt ar neapbruņotu aci (vai degunu). Svarīgi pievērt uzmanību sekojošajām lietām:

Smarža. Svaigām kafijas pupiņām vienmēr būs intensīvāks un pamanāmāks aromāts.

Izskats. Labas kafijas paciņā jums vajadzētu atrast līdzīgas lieluma kafijas pupiņas bez papildu fragmentiem. Pupiņu taukaina spīdēšana parasti nozīmē to, ka kafija ir nesen grauzdēta. Tomēr ir svarīgi atcerēties, ka viegli grauzdētām kafijas pupiņām būs mazāk eļļas, savukārt tumši grauzdētām – vairāk, tāpēc šī metode ne vienmēr ir noderīga.

Ja vēlaties pārbaudīt, vai jūsu kafijas piegādātājs nepārspīlē, slavējot kafijas pupiņu svaigumu, varat veikt nelielu eksperimentu. Vienkārši ielieciet kafijas pupiņas gaisa necaurlaidīgā maisā un atstājiet uz nakti. Ja no rīta maiss ir pilns ar gaisu – jūsu kafijas pupiņas ir svaigas. Ja maiss ir tukšs, tad diemžēl mums ir sliktas ziņas – šīs kafijas pupiņas jau ir piedzīvojušas savas labākās dienas, un, visticamāk, tām nebūs tik izteikta garša.

Izmantojiet savus receptorus

Protams, pati vienkāršākā atbilde ir tā, ka vislabākā kafija ir tāda, kas JUMS garšo visvairāk. Tomēr, ja jūs vēlaties novērtēt kafiju kā īsts kafijas eksperts, jums vajadzētu koncentrēties uz dažām galvenajām iezīmēm, kuru līdzsvars nodrošina vislabāko garšu:

  • Konsistence (sajūtas jūsu mutē). Kafija var būt viegla un ūdeņaina, vai tieši pretējā – smaga un bieza.
  • Skābuma pakāpe. Šī iezīme nosaka līdzsvaru starp saldumu un skābumu. Ir svarīgi atcerēties, ka kafija ar lielāku skābuma pakāpi nenozīmē, ka ir slikta.
  • Garša un aromāts. Tas, iespējams, ir vissubjektīvākais aspekts visā degustācijas procesā, tāpēc katrs no mums izvēlas savas iecienītākās garšas atšķirīgi. Neskatoties uz to, laba kafija, pirmkārt, nozīmē līdzsvaru, tādēļ nevienai no garšām nebūtu jābūt īpaši dominējošai, aizēnojot pārējās.
  • Pēcgarša. Tā nosaka, kāda garša paliek jūsu mutē pēc kafijas dzeršanas un cik ilgi šī pēcgarša saglabājas.

Izmantojiet šos padomus, un nākamreiz, iegādājoties kafiju, jūs varēsiet sagādāt pārdevējam daudz lielākas galvassāpes. Taču neuztraucieties – būt īpaši izvēlīgam attiecībā uz kafiju nemaz nav slikti. 😉

Ja šī raksta izlasīšana atmodināja jūsos vēlmi pēc kafijas, apskatiet mūsu piedāvājumu, esam pārliecināti, ka jūs spēsiet tur atrast kaut ko savai gaumei!