1+1

Barista iesaka: De’Longhi „La Specialista Prestigio”

Barista iesaka DeLonghi

Sveicināti! Jūs sveicina Goda: es esmu barista, kafijas čempionu tiesnese un trenere, Backstage Café kafejnīcu vadītāja, baristu personāla vadītāja un skolotāja, degustāciju vadītāja un Instagram konta par kafiju izveidotāja, un manī apvienojas vēl daudzas dažādas lietas, kas saistītas ar kafiju. Savu karjeru šķirņu kafijas nozarē sāku pirms vairāk nekā 10 gadiem. Pirmos soļus kā barista es spēru, apvienojot darbu ar studijām, un pat neiedomājos, ka pēc universitātes beigšanas kafija aizņems visu manu laiku un atnesīs dažādas pieredzes un daudzas draudzības. Viena no tām ir sadarbība ar Kafijas draugu un iespēja izmēģināt jaunākās kafijas iekārtas. Tātad jūsu uzmanībai – jauna kafijas pagatavošanas ierīce manās mājās!

De’Longhi „La Specialista Prestigio” ir aparāts, kas man lika noticēt, ka tase espreso vai late kafijas mājās var būt tikpat garda kā kafejnīcā. Šis aparāts manās mājās parādījās pirms pāris mēnešiem un ir viesu visbiežāk aptaustītā un glāstītā lieta, kā arī ir lieliska iespēja parādīt savas ilgos gados iegūtās baristas prasmes. Paiet zināms laiks, lai pierastu pie ierīces un sadraudzētos ar to, taču varu droši apgalvot – tas ir to vērts. 

Pirmā diena

Delonghi La Specialista

Kad aparāts ieradās mājās, es biju patīkami satraukta – atvēru kasti, saliku visu kopā un pieslēdzu, lasot instrukcijas, kuras ir tik skaidras, ka nevienam neradīsies grūtības. Personīgs ieteikums: neizlaidiet nevienu instrukcijas punktu, pirms ieslēdzat aparātu un pareizi sagatavojat to lietošanai. Pēc visu pirmo darbību veikšanas varat sākt regulēt pirmo espreso. 

Neslēpšu, sagatavošanās prasīja laiku. Dzirnaviņām, kas ir integrētas aparātā, ir ārkārtīgi plašs regulēšanas diapazons, un, protams, tāpat kā visas labas kafijas dzirnaviņas, tās ir ārkārtīgi jutīgas pret izmaiņām. Tāpēc dzirnaviņu pielāgošana prasa daudz laika. Katru dzirnaviņu nodalījumu var pagriezt tikai malšanas laikā, un tas, protams, maigi maina kafijas garšu.

Pēc dzirnaviņu noregulēšanas pārgāju pie spēlēšanās ar aparāta temperatūru (iespējamas trīs izvēles: 92, 94 un 96 °C), ūdens devām, stampas (angl. tamper) stāvokli. Starp citu, runājot par kafijas saspiešanu, stampa ir integrēta šajā aparātā, un tas rada nulles kļūdu, saspiežot kafiju. Profesionāli baristas, kas strādā bārā, izmanto rokas stampas, un tas prasa nevainojamu prasmi un precizitāti. Nevienmērīgi saspiesta kafija var novest pie nevienmērīgas kafijas ekstrakcijas un tādējādi sabojāt kafijas gala garšu. Šajā gadījumā ar integrēto stampu var viegli izvairīties no kļūdām. 

Pēc visu aparāta parametru noregulēšanas es ieguvu vēlamo rezultātu. Tas man maksāja 40 minūtes un 200 g kafijas, taču espreso bija lielisks. Varu pateikt tikai to, ka cilvēkam, kuram kafija ir tikai garšīgs katra rīta sākums, tas prasīs daudz īsāku laiku, bet kafijas gīki un entuziasti varētu pavadīt daudz laika pie ierīces regulēšanas svirām, jo iespējas šķiet bezgalīgas!

Piena putošanas prieki

Piena putošanas prieki

Vēl viena lieta, kuras dēļ es vienmēr šaubos par sadzīves kafijas aparātiem, ir piena putotājs, saukts arī par stīmeri. Citos sadzīves aparātos, kurus nācies lietot, piena putotājs vai nu bija pārāk mazjaudīgs, lai saputotu krēmīgu un zīdainu pienu, vai arī tam bija automātiskās putošanas funkcija, kas pienu saputoja gaisa putās, kuras diemžēl nevarēja izmantot zīmēšanai ar piena putām. Man kā baristai šis kafijas gatavošanas posms ir ārkārtīgi svarīgs. Tomēr De’Longhi La Specialista Prestigio piena putotājs patīkami pārsteidz: tas ir jaudīgs, vienkārši lietojams un ērts. Pienu izdevās saputot tieši tāpat kā darbā ar profesionālo kafijas aparātu. Ar tik krēmīgu pienu latte art mākslas apgūšana ir viens prieks!

Kafejnīca tavās mājās

Kafijas aparats DeLonghi La Specialista

Runājot par De’Longhi „La Specialista Prestigio” kafijas aparātu, nāk prātā divi galvenie plusi, kas man lika iemīlēt šo kafijas automātu. Pirmais, kas jau tika apspriests, – iespēja mājās būt par baristu. No dzirnaviņu regulēšanas un kafijas malšanas līdz espreso gatavošanai vai piena putošanai – šis aparāts ir vistuvāk sajūtai, ko jūtu, stāvot aiz bāra letes. Pārvaldot katru detaļu un zinot, cik daudz iestatījumu var mainīt, lai pagatavotu tasi perfektas kafijas, tiek sniegta iespēja uzzināt par kafiju un uzkrāt arvien vairāk zināšanu, to nogaršojot.

Otra lieta, ko nevaru nepieminēt, ir aparāta dizains. Protams, cik cilvēku, tik viedokļu, bet es vienmēr esmu bijusi klasiska, pat sena kafijas aparātu dizaina piekritēja. Šī aparāts izskatās ļoti solīdi. Tas kļuvis par manas mājas rotājumu, un, kad ierodas viesi, es vienmēr varu nodemonstrēt, cik laba barista es esmu ne tikai darbā, bet arī savā virtuvē!