Klasisko kafijas dzērienu receptes

Visu klasisko kafijas dzērienu pamatā ir labi un pareizi pagatavots espresso (50-60 ml)…
Espresso pagatavošana soli pa solim:
- Ieberiet espresso kafijas pupiņas pupiņu tvertnē.
- Noregulējiet pareizo maluma pakāpi, atkarībā no kafijas pupiņu grauzdējuma.
- Ieteicamais kafijas daudzums uz tasīti ir 6–7 g.
- Viena espresso pagatavošanai nepieciešams 60 ml ūdens.
- Sasildiet espresso krūzītes uz sildvirsmas vai ar karstu ūdeni. Izslaukiet tās.
- Novietojiet silto espresso tasīti zem dzēriena gatavotāja.
- Piespiediet pogu, lai sāktu dzēriena gatavošanu.
- Espresso daudzumam vajadzētu būt 60 ml. Ekstrakcijas laiks dažādiem automātiem var atšķirties. Kafijas virspusē jāizveidojas apmēram 2–3 mm biezām sarkanīgi brūnām putiņām – crema. Tādējādi tiek saglabāts espresso aromāts un siltums. Ja ekstrakcijas laiks ir pārāk īss, palieliniet kafijas daudzumu vai maliet kafiju smalkāk.
Ja tas ir pārāk ilgs, samaziniet kafijas daudzumu vai palieliniet maluma rupjumu.
RISTRETTO
Neviens kafijas dzēriens nav tik koncentrēts kā ristretto! Jo tālāk aizceļojam dienvidu zemju virzienā, jo mazāk ūdens tiek izmantots kafijas dzērienu pagatavošanas procesā. Ristretto tiek pagatavots ar aptuveni pusi no espresso ūdens daudzuma (~30ml), saglabājot to pašu kafijas daudzumu. Tas piešķirristretto tā raksturīgo, aromātisko garšu.
Sastāvdaļas
- Kafijas pupiņas
- Cukurs (pēc garšas)
- Espresso tase (tilpums apm. 70 ml)
ESPRESSO
Īsta Itālijas klasika. Lai to pareizi pagatavotu, karstais ūdens cauri vienai porcijai maltās kafijas tiek tecināts 25 sekundes. Espresso noslēdz crema jeb neliels daudzums stingru kafijas putiņu.
Sastāvdaļas
- Pupiņu kafija
- Cukurs (pēc garšas)
Espresso tase/ glāze (tilpums ~ 70 ml)
CAPPUCCINO
Pasniedz ar lielu daudzumu piena un siltu. Kapučīno sastāv no 1/3 espresso, 1/3 tvaicēta piena un visbeidzot 1/3 krēmīgu piena putu.
Sastāvdaļas
- 1dl piens
- Kafijas pupiņas
- Kakao pulveris
- Cukurs (pēc garšas)
- Kapučīno tase (tilpums ~140 ml)
CAFE CREME
Klasisks šveiciešu dzēriens, kurš dēļ savas maigās krēma krāsas, tautas valodā saukts par „Schümli“, tiek pagatavots ar krietni lielāku ūdens daudzumu nekā espresso.
Vislabāko garšu Cafe crème ir iespējams panākt izmantojot gaiša grauzdējuma kafijas pupiņas.
Sastāvdaļas
- Kafijas pupiņas
- Cukurs (pēc garšas)
- Kafijas piens vai krējums
- Paliela tase (tilpums ~ 140 ml)
CAFE LATTE
Tradicionālā rīta kafija Itālijā un Francijā, ko bauda ar kruasāniem ar šokolādes pildījumu vai saldiem cepumiem Biscotti .
Sastāvdaļas
1/3 espresso, 2/3 silta piena un noslēdz ar saputota piena cepurīti. Saputoto pienu lej gar glāzes iekšējo malu, lai piena putas saglabātu krēmīgu konsistenci.
Caffè latte tiek pasniegta garā glāzē, kas ir lielāka par kapučīno tasi. Var pārkaisīt ar kakao vai kanēli.
LATTE MACCHIATO
Macchiato, kas nozīmē “marmorains” vai “plankumains”, un tas ir espresso, kas pārklāts ar nelielu daudzumu piena putu. Tradicionāli tiek pasniegts 70 ml glāzē, no pirmā acu uzmetiena atgādina mazu kapučīno, bet tomēr macchiato piemīt daudz spēcīgāka un aromātiskāka garša.
Sastāvdaļas
- 1 dl piena
- Kafijas pupiņas
- Cukurs (pēc garšas)
- Espresso tase (tilpums ~ 70 ml)
- Kakao pulveris pārkaisīšanai (pēc izvēles)
ESPRESSO CON PANNA
Espresso kafija ar putukrējuma cepurīti ir garšīga klasiskās Vīnes kafijas versija. Pagatavojiet dubulto espresso 90 – 120 ml tasītē un pārklājiet to ar svaiga putukrējuma cepurīti. Var pārkaisīt ar kanēli. Pasniedz uzreiz.
Sastāvdaļas
- Kafijas pupiņas
- Cukurs (pēc garšas)
- Glāze (tilpums ~ 120 ml)
- Svaigi putots saldais krējums
- Kanēlis pārkaisīšanai (pēc izvēles)