1+1

Kafijas automāta atkaļķošana: Kas jums būtu jāzina?

Kafijas automāta atkaļķošana
#atkaļķošanu #kafijas automāti

Ja jūs pajautāsiet īstiem ekspertiem, kāds ir visizplatītākais iemesls dažādiem kafijas automātu darbības traucējumiem, viņi vienbalsīgi atbildēs, ka tas noteikti ir kaļķakmens. Kaitējums, ko tas spēj nodarīt kafijas automāta detaļām, bieži vien var būt neatgriezenisks. Kad klients pie mums iegādājas jaunu kafijas pagatavošanas ierīci, mēs vienmēr cenšamies viņiem pastāstīt, kā pareizi jāveic kafijas automāta apkope un kas jāņem vērā, lai varētu baudīt gardu kafiju ilgāku laiku.

Kafijas garšas pieminēšana šeit nav nejaušība: ja jūs pagatavosiet kafiju automātā, kam iepriekš nav pareizi veikta atkaļķošana, tā zaudēs lielāko daļu no savām vērtīgajām īpašībām (ūdens vienkārši nespēj uzsūkties kafijā un absorbēt tajā paslēptās garšas) – nemaz nerunājot par to, ka kafijas pagatavošana šādos apstākļos ir ļoti sarežģīta un problemātiska.  

Mūsu klienti bieži vien atgādina, ka kafijas automātiem tiek piešķirta 24 mēnešu garantija no ražotāja puses, līdz ar to šajā laika posmā visi darbības traucējumi ir jāsalabo bez papildu maksas. Tomēr garantija, kas attiecas uz elektroierīcēm, tostarp kafijas automātiem, ir spēkā tikai tad, ja ierīce tiek lietota saskaņā ar lietotāja rokasgrāmatu un tiek kopta ņemot vērā ražotāja ieteikumus. Diagnostikas laikā ir iespējams noteikt, vai apkopes laikā tika ievērotas visas norādes: ja kaļķakmens ir skāris kafijas automāta detaļas, šie bojājumi ir redzami uzreiz. Ja kaļķakmens patiešām ir iemesls kafijas automāta darbības traucējumiem, ražotājs šeit nav vainīgs, tieši tāpēc šāda remonta izmaksas klientiem ir jāsedz pašiem.  

Papildus detalizētajam paskaidrojumam, kāpēc regulāra kafijas automāta atkaļķošana ir tik svarīga, šajā rakstā ir iekļauta arī noderīga informācija par šī procesa galvenajiem principiem, tam vispiemērotākajiem kopšanas līdzekļiem un visbiežāk sastopamajām atkaļķošanas kļūdām. Jūs saņemsiet vērtīgus padomus, kas palīdzēs paildzināt kafijas automāta darbības laiku, kā arī uzzināsiet, kā vienkāršāk, ātrāk, un dažos gadījumos par retāk, veikt apkopi.  

Kas ir kaļķakmens un kāpēc tas ir tik kaitīgs sadzīves tehnikai?

Kas ir kaļķakmens

No ķīmiķu skatu punkta kaļķakmens ir nekas cits kā magnija un kalcija sāļu savienojums.  Šī savienojuma daudzums ūdenī ļauj jums noteikt ūdens cietību –  vai nu tas ir “ciets” vai “mīksts”. Ja litrs ūdens satur ne vairāk kā 20 mg šo sāļu, tad ūdens ir uzskatāms par mīkstu, bet ja tas satur vismaz 80-120 mg, tad tas skaitīsies kā ciets ūdens. Vai prātojat, kā šie sāļi var sabojāt jūsu kafijas automātu?

Ja tas netiek regulāri atkaļķots, kafijas automāta ūdens vadi sāk sašaurināties, kā rezultātā kafija sāk tecēt lēnāk – vai arī ūdens nespēs pilnībā iztecēt caur teknēm un turpinās pilēt pat pēc kafijas pagatavošanas (starpcitu, šīs ir pirmās pazīmes, kas liecina par to, ka kafijas automātu nepieciešams atkaļķot nekavējoties!) Turklāt, ja uz kafijas automāta iekšējām detaļām uzkrājas liels daudzums ar kaļķakmeni, tas var izraisīt pārkaršanu – šādus bojājumus bieži vien nav iespējams novērst.  

Tas varētu šķist diezgan dīvaini: šīs uzturvielas ir nepieciešamas mūsu ķermenim. Mēs apzināti izvēlamies pārtikas produktus, kas satur magniju un kalciju, vai arī mēs izvēlamies uztura bagātinātājus, lai stiprinātu mūsu nervu sistēmu un uzlabotu sirdsdarbību. Varbūt tieši tāpēc daži cilvēki uzskata, ka kaļķakmens vispār nav kaitīgs.

Tomēr, ja salīdzinām cilvēka ķermeni un elektroierīces darbību, šo divu mehānismu principi radikāli atšķiras. Mūsu ķermeņi mēdz absorbēt kalciju un magniju, tomēr metāla, plastmasas un cita veida virsmas ļauj tiem uzkrāties. Šī uzkrāšanās ir cēlonis vairumam problēmu, ar kurām saskaras tie, kuri nedara neko, lai novērstu kaļķakmens nogulšņu veidošanos.  

Cik bieži būtu nepieciešams veikt kafijas automāta atkaļķošanu? 

Cik bieži būtu nepieciešams veikt kafijas automāta atkaļķošanu? 

Lai varētu atbildēt uz šo jautājumu, vispirms nepieciešams noteikt ūdens cietību. Laimīgā kārtā, jums nebūs jānogādā ūdens paraugs uz speciālu laboratoriju vai jāveic sarežģīti testi. Kafijas automātu veikalu sortimentā ir pieejami speciāli lakmusa testi: jums atliek ievietot sloksni ūdenī, paturēt to iekšā pāris minūtes un pēc neilga laika jūs uzzināsiet ūdens cietību.

Lielākajā daļā kafijas automātu pēc pirmās ieslēgšanas reizes būs nepieciešams norādīt ūdens cietības līmeni – šī informācija tiek izmantota, lai noteiktu nepieciešamo atkaļķošanas biežumu. Jo cietāks ir ūdens un jo biežāk jūs izmantojat kafijas automātu, jo biežāk jums tas būs jāatkaļķo. Kafijas automāta atkaļķošana jāveic tad, kad tajā parādās paziņojums par šī procesa nepieciešamību.   

Ūdens filtrs – labākais līdzeklis cīņā pret kaļķakmeni

Ūdens filtrs

Visefektīvākā metode cīņā pret kaļķakmeni neļauj tam uzkrāties. Tieši to dara ūdens filtrs: kaļķakmens vienkārši nespēj tikt tam cauri. Turklāt ūdens filtri palīdz līdzsvarot ūdens sastāvu, lai, plūstot caur kafiju, tas varētu absorbēt visas kafijas labākās īpašības.  

Lielākā daļa kafijas baudītāju aizmirst to, ka kafija, kas tiek pagatavota ar cietu ūdeni, bieži vien ir vāja un tai trūkst aromāts. Tas ir tāpēc, ka cietais ūdens jau ir piesātināts ar dažādām barības vielām, tāpēc tas nespēj absorbēt neko citu. Ja jūsu māja ir aprīkota ar ūdens mīkstināšanas sistēmu, mēs iesakām pārliecināties, vai ūdens nav pārāk mīksts. Ir arī tāda iespēja! Ļoti mīksts ūdens jūsu kafiju var padarīt rūgtāku un skābāku – šādam skābumam nav nekāda sakara ar augļainumu, kas ir raksturīgs augstas kvalitātes kafijā, kuru novērtē šī dzēriena cienītāji. Lai radikāli mainītu kafijas garšu, dažreiz jums atliek tikai pielāgot tajā atrodamo minerālvielu un kalcija līmeni! Vienkāršākais veids, kā to izdarīt, ir izmantot speciālus ūdens filtrus.  

Tomēr ņemiet vērā, ka daudzos gadījumos kafijas automāts uzrādīs paziņojumu par nepieciešamību veikt atkaļķošanu pat tad, ja tiek izmantots filtrs. Tas ir nepieciešams profilaktiskiem nolūkiem, taču kafijas automāta atkaļķošanas biežums, ko nepieciešams veikt ik pa laikam, joprojām radikāli samazinās.  

Kafijas automātu atkaļķošanas process

Kafijas automātu atkaļķošanas process

Automātiskie kafijas automāti ir aprīkoti ar automatizētām atkaļķošanas programmām. Tomēr ir vērts pieminēt, ka, jo modernāks ir kafijas automāts, jo vienkāršāk un ātrāk šo programmu var izpildīt. Galvenie atkaļķošanas principi, kas tiek pielietoti šāda veida ierīcēs, vairāk vai mazāk ir vienādi: pirmkārt, ūdens tvertnē jāielej nepieciešamais ūdens daudzums, jāizšķīdina speciāla atkaļķošanas tablete vai tvertnē attiecīgi jāatšķaida un jāielej kāds atkaļķošanas līdzeklis. Pēc atkaļķošanas procesa uzsākšanas kafijas automāta ūdens sistēma tiek piepildīta ar ūdens un speciālā atkaļķošanas līdzekļa maisījumu – ūdens noteiktos intervālos iztek caur kafijas teknēm. Kad viss maisījums ir iztecējis, ūdens tvertne kārtīgi jāizskalo un jāpiepilda ar tīru ūdeni. Ar to atkārtoti tiek izskalota ūdens sistēma.    

Kafijas automātu atkaļķošanas līdzekļi

afijas automātu atkaļķošanas līdzekļi

Lai veiktu pareizu kafijas automāta atkaļķošanu, nepieciešams izmantot speciālus atkaļķošanas līdzekļus, kas ir paredzēti kafijas automātu apkopei. Šādu līdzekļu saskare ar pārtikas produktiem ir droša: pat ja neliels daudzums šī atkaļķošanas līdzekļa paliek ūdens sistēmā, tas nekaitē cilvēka organismam un neietekmē kafijas garšu. Turklāt šo produktu ķīmiskais sastāvs ir lieliski piemērots kafijas automātu atkaļķošanai. Atkaļķošanas līdzekļu precīza koncentrācija ir ļoti svarīga.  

Kafijas automāta atkaļķošanai nav ieteicams izmantot mājās gatavotus dabīgus etiķa vai citronskābes maisījumus. Nedrīkst izmantot arī tīrīšanas līdzekļus, kas ir paredzēti trauku mašīnas, veļas mašīnas un citu sadzīves ierīču kopšanai – tie ir mazāk šķīstoši un piemēroti ilgākiem atkaļķošanas cikliem, tāpēc kafijas automāta atkaļķošanas laikā kaļķakmens var netikt efektīvi noņemts. Turklāt šie produkti nedrīkst nonākt saskarē ar pārtiku.  

Visizplatītākās kļūdas kafijas automātu atkaļķošanā

Visizplatītākās kļūdas kafijas automātu atkaļķošanā

  1. Nepareizi izvēlēts biežums. Kā jau iepriekš minējām, pēc kafijas automāta iegādes nepieciešams izmantot speciālu testu ūdens cietības noteikšanai. Tas arī attiecās uz gadījumiem, kad esat pārcēlies uz jaunu dzīvesvietu. Gatavojot ēdienu jūs, iespējams, nepamanīsiet, ka lietojat cietu ūdeni – bet jūsu kafijas automāts gan. Ūdens cietības testa rezultāti pēc tam tiek izmantoti pareiza ūdens cietības līmeņa izvēlei kafijas automātā, kas savukārt tiks izmantots, lai automātiski iestatītu nepieciešamo atkaļķošanas biežumu. Tomēr daudzi cilvēki aizmirst to izdarīt vai vienkārši nezina, ka pareiza ūdens cietības izvēle ir obligāta. Lielākajai daļai no kafijas automātiem rūpniecības iestatījumos parasti tiek iekļauts cietākā ūdens līmeņa iestatījums – tāpēc mūsu klienti bieži vien ir pārsteigti par to, ka kafijas automāts uzrāda paziņojumu par atkaļķošanu jau pēc pāris nedēļām, kaut arī viņi ikdienā lieto mīkstu ūdeni. Ir svarīgi atcerēties, ka kafijas automāts nespēj automātiski uztvert ūdens cietību. Tas vienkārši atlasa nepieciešamo atkaļķošanas biežumu pamatojoties uz izvēlēto ūdens cietības līmeni. Tāpat mēs arī sastopamies ar gadījumiem, kad klienti ir pilnīgi pārliecināti, ka viņi izmanto augstas kvalitātes ūdeni (ūdens kvalitātei, starpcitu, nav nekāda sakara ar tā cietības līmeni), tāpēc viņi izvēlas mīkstāko ūdens cietību nemaz neveicot testu. Lielākā daļa šādu klientu jutīsies pārsteigti vai vīlušies, kad servisā viņi uzzinās, ka kafijas automāts ir pilns ar kaļķakmeni.  
  2. Nepiemēroti atkaļķošanas līdzekļi. Tā noteikti ir taisnība, ka ar etiķa un citronskābes palīdzību iespējams atbrīvoties no kaļķakmens nogulsnēm, kas atrodas uz dažādām virsmām – tomēr, ja šīs vielas tiek izmantotas nepareizā koncentrācijā, tās var nodarīt lielākus kaitējumus. Atkarībā no kafijas automāta modeļa, atkaļķošanas cikls var ilgt no 10 līdz 25 minūtēm. Šis laika posms ir salīdzinoši īss, tāpēc, ja izvēlēsieties pārāk vāju koncentrāciju, līdzeklis nespēs noņemt visas kaļķakmens nogulsnes. Tā kā visa ūdens sistēma ir iebūvēta kafijas automāta iekšpusē, kafijas baudītāji nespēj pamanīt šīs kaļķakmens nogulsnes. No otras puses, ja izvēlēsieties pārāk spēcīgu koncentrāciju, tās skābe var ietekmēt dažas kafijas automāta detaļas, it īpaši caurules, kā rezultātā jums tās nāksies nomainīt uz jaunām. Turklāt, ja sistēma netiks kārtīgi izskalota, šī atlikusī skābes daļa nonāks jūsu kafijā. Esam pieredzējuši vairākas sūdzības no klientiem par skābes piegaršu pagatavotajā kafijā pēc šādu mājās gatavotu atkaļķošanas produktu lietošanas. Ja vēlaties no tā izvairīties, bet joprojām izmantot mājās gatavotus līdzekļus, jums nāksies veikt kafijas automāta skalošanas procesu vairākas reizes, lai pilnībā atbrīvotos no etiķa un citronskābes atliekām.  
  3. Lietotāja rokasgrāmatā aprakstīto darbību neievērošana. Dažreiz, lai kaut ko izdarītu pareizi, nevajag daudz: jums vienkārši jāatrod nepieciešamā sadaļa lietotāja rokasgrāmatā un jāveic ražotāja ieteiktās darbības. Dažu kafijas automātu atkaļķošanas process ir pavisam vienkāršs: instrukcija būs nepieciešama tikai vienu vai divas reizes, līdz jūs sapratīsiet, kā pareizi ir jāveic atkaļķošana. Veicot atkaļķošanu dažiem vienkāršākiem un mazāk automatizētiem kafijas automātiem, bieži vien nepieciešams pievērst lielāku uzmanību un veikt vairākas darbības: jums jāpamana mirgojošā lampiņa, jāpagriež tvaika vārsts pareizajā brīdī un tā tālāk. Tikai veicot pareizu kafijas automāta atkaļķošanu, tas spēs jums pagatavot gardu kafiju ik dienu.   

Ko jūs varat darīt lietas labā, lai kafijas automāta atkaļķošana būtu jāveic retāk? 

  1. Izmantojiet pēc iespējas mīkstāku ūdeni – ja ir iespējams, uzstādiet mājās ūdens mīkstināšanas sistēmu vai ievietojiet kafijas automātā filtru. Izmantojot mīkstu ūdeni samazināsies kafijas automāta atkaļķošanas biežums.  
  2. Ja dienas laikā kafijas automāts tiek bieži lietots, deaktivizējiet automātiskās izslēgšanas funkciju vai izvēlieties ilgāku laika periodu līdz funkcijas aktivizēšanai. Katru reizi, kad tiek ieslēgts kafijas automāts, tā sistēma tiek piepildīta ar ūdeni, bet pirms izslēgšanas tas tiek automātiski skalots. Atcerieties, ka nepieciešamais atkaļķošanas biežums ir atkarīgs no kopējā ūdens daudzuma, kas tiek izmantots kafijas automātā – šajā skaitlī tiek iekļauta katra skalošana un sistēmas uzpildīšana. Tas varētu būt iemesls tādā gadījumā, ja kafijas automāts bieži pieprasa veikt atkaļķošanu, bet pagatavoto kafijas porciju skaits nav tik liels.
  3. Ja vēlaties izvairīties no nākamā atkaļķošanas procesa pēc iespējas ilgāku laiku vai pat atbrīvoties no nepieciešamības atkaļķot kafijas automātu pavisam, regulāra ūdens filtra nomaiņa var jums palīdzēt. Precīzs atkaļķošanas biežums filtra izmantošanas laikā ir atkarīgs no kafijas automāta ražotāja. Ir pāris modeļi, kas ļauj aizmirst par atkaļķošanas raizēm, ja vien kafijas automātā pēc pieprasījuma laicīgi tiek nomainīts filtrs. Citi kafijas automāti paziņos par nepieciešamību veikt atkaļķošanu ik pēc 8 filtru nomaiņas. Kopumā ūdens filtra izmantošana ir lielisks veids, kā ne tikai novērst kaļķakmens veidošanos, bet arī ietaupīt jūsu laiku veicot kafijas automāta apkopi. Tomēr atcerieties, ka vienmēr ir ieteicams izvēlēties oriģinālos kafijas automāta ražotāja filtrus. Un, protams, neaizmirstiet izņemt filtru pirms atkaļķošanas procesa uzsākšanas.  

Dažādu kafijas automātu modeļu atkaļķošana

Mēs uzskatām, ka kafijas automātam ir jāpakļaujas tā īpašniekam – nevis otrādāk. Bieži vien klienti mums jautā, kāds kafijas automāts ir visvieglāk kopjams. Mēs jau minējām (un tam nevajadzētu būt pārsteigumam), ka, jo modernāks ir kafijas automāts un jo augstākai klasei tas pieder, jo vieglāka būs tā apkope: šāda tipa kafijas automāti ir aprīkoti ar pilnībā automatizētām apkopes programmām, kas nozīmē, ka jums vienkārši vajadzēs sekot ekrānā norādītajām instrukcijām. Ja ikdienā mēdzat gatavot daudz kafijas, mēs iesakām izvēlēties šāda tipa kafijas automātu – biežāka kafijas gatavošana nozīmē biežāku atkaļķošanu, tāpēc ir svarīgi, lai jūs varētu veikt šo procesu pēc iespējas ērtākā veidā. No otras puses, kafijas automāta atkaļķošana nav raķešu zinātne: ja esat iepazinies ar šī procesa galvenajām niansēm, kafijas automāta kopšana jums nesagādās nekādas grūtības. Zemāk mēs izpētīsim nianses, kas raksturo dažādu ražotāju kafijas automātu modeļu atkaļķošanas procesus. 

“De’Longhi” kafijas automātu atkaļķošana

Itāļu zīmols “De’Longhi” ražo dažus no populārākajiem automātiskajiem kafijas automātiem tirgū. Tāpat kā visi automātiskie kafijas automāti, arī šie ir aprīkoti ar automatizētām atkaļķošanas programmām. Atkarībā no izvēlētā modeļa atkaļķošanas process var būt nedaudz sarežģītāks (ja ierīcei nav aprīkota ar teksta displeju, bet ikonām) vai arī pavisam vienkāršs (ja modelis ir aprīkots ar krāsu teksta displeju). Pirmajā gadījumā jums atliek izlasīt lietotāja rokasgrāmatu un veikt tajā aprakstītās darbības noteiktā secībā. Mēs ļoti labi zinām, ka instrukcijas lasīšana dažkārt var būt ļoti garlaicīga, nemaz nerunājot par to, ka aprakstītās darbības var šķist arī nesaprotamas, tāpēc mēs esam nofilmējuši videoklipu, kur tiek veikta atkaļķošana vienam no visu laiku populārākajiem “De’Longhi” modeļiem – “ECAM 22.110”.  

Ko jums vajadzētu zināt par “De’Longhi” kafijas automātu atkaļķošanu? 

  • Pirms atkaļķošanas procesa uzsākšanas izņemiet De’Longhi ūdens filtru (ja tas tiek izmantots)  
  • Priekš atkaļķošanas procesa nepieciešams sajaukt ūdeni ar atkaļķošanas šķīdumu izmantojot kafijas automāta lietotāja rokasgrāmatā norādītās proporcijas 
  • Neaizmirstiet pārbaudīt ūdens cietību izmantojot testa sloksni, kā arī izvēlieties pareizo ūdens cietības līmeni kafijas automāta iestatījumos 
  • Regulāra ūdens filtra izmantošana un nomaiņa ievērojami samazina atkaļķošanas procesa biežumu  

“Philips/Saeco” kafijas automātu atkaļķošana

Divu labi pazīstamu zīmolu – “Philips” un “Saeco” – ražotajiem kafijas automātiem raksturīgs pavisam vienkāršs atkaļķošanas process. Tas, kas padara šīs ierīces tik unikālas, ir tas, ka izmantojot speciālus AquaClean ūdens filtrus un regulāri tos nomainot (reizi aptuveni 3 mēnešos), atkaļķošana būs jāveic tikai ik pēc 5000 tasītēm. Kā jau minējām šī raksta sākumā, ūdens filtrs ne tikai aizsargā jūsu kafijas automātu no kaļķakmens, bet arī līdzsvaro ūdens garšu padarot to ideāli piemērotu kafijas pagatavošanai. Kad būs pienācis laiks veikt atkaļķošanu, tas būs pavisam vienkārši izdarāms. 

Ja jūs mums neticat, tad noskatieties mūsu atkaļķošanas videoklipu par vienu no pasaulē populārākajiem kafijas automātiem – “Saeco Xelsis”.  

Kas jums būtu jāzina par “Philips/Saeco” kafijas automātu atkaļķošanu? 

  • Pirms atkaļķošanas procesa uzsākšanas izņemiet ūdens filtru (ja tas tiek izmantots)  
  • Neaizmirstiet pārbaudīt ūdens cietību izmantojot testa sloksni, kā arī izvēlieties pareizo ūdens cietības līmeni kafijas automāta iestatījumos 
  • Ja jūs izmantojat speciālus AquaClean ūdens filtrus un regulāri tos nomainat (reizi aptuveni 3 mēnešos), atkaļķošana būs jāveic tikai ik pēc 5000 tasītēm  
  • Ieteicams vienmēr iegādāties vairākus filtrus: savādāk, ja nenomainīsiet filtru laicīgi (tiklīdz kafijas automāts uzrāda paziņojumu par nepieciešamību to nomanīt), ierīce pāries atkaļķošanas režīmā un automātiski pieprasīs veikt atkaļķošanu, kas jums arī būs jāveic  

“Melitta” kafijas automātu atkaļķošana

Vācu zīmola “Melitta” ražotie automātiskie kafijas automāti jau ir izpelnījušies reputāciju kā īpaši uzticamas ierīces. Vācu kvalitāte, precizitāte, rūpība un vienkāršība atspulguļojas ne tikai šo kafijas automātu izvēlnēs, bet arī to viegli saprotamajās apkopes programmās. Ja jūsu kafijas automāta displejs ir aprīkots ar ikonām, jums būs nepieciešama lietotāja rokasgrāmata (instrukcijas gan ir vienkārši saprotamas!), savukārt, tie, kuriem pieder kafijas automāts ar teksta displejiem, varēs aplūkot visas instrukcijas ekrānā un secīgi veikt visas nepieciešamās darbības.  

Apskatieties, kā tiek veikta atkaļķošana “Melitta Barista” modelim, kas ir viens no šī ražotāja vispopulārākajiem kafijas automātiem: 

Kas jums būtu jāzina par “Melitta” kafijas automātu atkaļķošanu? 

  • Pirms atkaļķošanas procesa uzsākšanas izņemiet Melitta ūdens filtru (ja tas tiek izmantots)  
  • Neaizmirstiet pārbaudīt ūdens cietību izmantojot testa sloksni, kā arī izvēlieties pareizo ūdens cietības līmeni kafijas automāta iestatījumos
  • Regulāra ūdens filtra izmantošana un nomaiņa ievērojami samazina atkaļķošanas procesa biežumu  

“Siemens” kafijas automātu atkaļķošana

Bieži vien cilvēki saka, ka tas, kas mums mūsdienās trūkst visvairāk, ir laiks. Veidojot apkopes programmas priekš “Siemens” kafijas automāta, šis zīmols to noteikti ir ņēmis vērā.

Kafijas automāti ir aprīkoti ar divu veidu apkopes programmām: atkaļķošanu un tīrīšanu. Tīrīšanas programma ir paredzēta kafijas eļļu un atlikumu noņemšanai no kafijas pagatavošanas sistēmas. Šim procesam nepieciešamas speciālas tīrīšanas tabletes, kas tiek ievietotas maltas kafijas nodalījumā vai pa tiešo kafijas pagatavošanas blokā. 

Visi “Siemens” kafijas automāti ir aprīkoti ar šīm divām programmām. Tomēr, ja vēlaties ietaupīt laiku, ir iespējams izvēlēties kombinēto programmu Calc&Clean – tā vienlaicīgi veiks gan atkaļķošanu, gan tīrīšanu!

Šajā video tiek parādīta kombinētās Calc&Clean programmas darbība “Siemens” kafijas automātiem:

Kas jums būtu jāzina par “Siemens” kafijas automātu atkaļķošanu? 

  • Pirms atkaļķošanas procesa uzsākšanas izņemiet Siemens ūdens filtru (ja tas tiek izmantots)  
  • Neaizmirstiet pārbaudīt ūdens cietību izmantojot testa sloksni, kā arī izvēlieties pareizo ūdens cietības līmeni kafijas automāta iestatījumos
  • Regulāra ūdens filtra izmantošana un nomaiņa ievērojami samazina atkaļķošanas procesa biežumu
  • Atcerieties, ka “Siemens” kafijas automātiem ir iespējams veikt atkaļķošanu un tīrīšanu vienlaicīgi, tādējādi ietaupot jūsu dārgo laiku 

“Nivona” kafijas automātu atkaļķošana

“Nivona” ir vēl viens vācu kafijas automātu ražotājs, kas ir labi pazīstams ar saviem inovatīvajiem tehniskajiem risinājumiem. Salīdzinot šos kafijas automātus ar citu zīmolu ražotajiem, mēs vienmēr uzsveram līdzsvaru starp “Nivona” kafijas automātu iespaidīgo funkcionalitāti un salīdzinoši zemo cenu. Cilvēki mēdz jokot, ka pat tie, kuri nekad iepriekš nav pieskārušies kafijas automātam, ātri saprastu, kā lietot “Nivona” kafijas automātus!

Tas, kas padara to darbību daudz vieglāku, ir tas, ka lielākajā daļā “Nivona” kafijas automātu būs iespējams izvēlēties jūsu dzimto valodu (runa nav tikai par lielākām valstīm vai populārākajām valodām) – tas nozīmē, ka jums, visticamāk, nebūs nekādu grūtību saprast instrukcijas. Apkopes programmas ir pilnībā automatizētas: jums atliek izpildīt displejā norādītās darbības.  

Šeit iespējams apskatīt videoklipu par to, kā atkaļķot “Nivona 930” kafijas automātu:

Kas jums būtu jāzina par “Nivona” kafijas automātu atkaļķošanu? 

  • Pirms atkaļķošanas procesa uzsākšanas izņemiet Nivona ūdens filtru (ja tas tiek izmantots)  
  • Neaizmirstiet pārbaudīt ūdens cietību izmantojot testa sloksni, kā arī izvēlieties pareizo ūdens cietības līmeni kafijas automāta iestatījumos
  • Regulāra ūdens filtra izmantošana un nomaiņa ievērojami samazina atkaļķošanas procesa biežumu

“JURA” kafijas automātu atkaļķošana

Šo mēs esam pieminējuši neskaitāmas reizes, taču atkārtosim vēlreiz: lai gūtu izpratni par unikālajām funkcijām, kas saistītas ar kafijas automāta apkopi, jums būs nepieciešams izmantot lietotāja rokasgrāmatu un rūpīgi jāpievērš uzmanība kafijas automātā norādītajiem signāliem. Par laimi, “JURA” kafijas automāti ar lietotājam draudzīgu izvēlnes darbību ir pazīstami visā pasaulē.

Daži cilvēki uzskata, ka slavenu zīmolu ražoto produktu cena ir augstāka tikai tāpēc, ka zīmola nosaukums ir populārs, bet mēs esam pārliecināti, ka šajā gadījumā tas pavisam neatbilst patiesībai. Kafijas automātu tirgū augstāka cena noteiktam modelim ir tā funkcionalitātes, uzticamības, ērtību un vienkāršas apkopes zīme. Piemēram, jaunākajā un inovatīvākajā “JURA” modelī “Z10” iespējams veikt atkaļķošanu neizmantojot lietotāja rokasgrāmatu vairāk kā vienu reizi: visas veicamās darbības tiek norādītas kafijas automāta ekrānā. Kopumā salīdzinot dažādus kafijas automātus, noteikti ir vērts apsvērt ne tikai recepšu skaitu un cenu, bet arī daudzas citas nianses, kas kafijas automāta darbību un apkopi padara daudz vienkāršāku.

Jāpiemin arī, ka jaunākie “JURA” kafijas automāti ir aprīkoti ar inteliģentu ūdens sistēmu, kas automātiski atpazīst ūdens filtra ievietošanu un nepieprasa veikt atkaļķošanu, kamēr vien filtrs tiek regulāri nomainīts. Tomēr, ja laicīgi nenomainīsiet filtru, tad būs nepieciešams veikt atkaļķošanu. Tāpēc mēs vienmēr iesakām iegādāties rezerves filtru, lai jūs varētu būtu gatavs filtra nomaiņai, kad tas ir nepieciešams.

Šajā videoklipā iespējams apskatīt, kā tiek atkaļķots “JURA Z10” kafijas automāts:

Kas jums būtu jāzina par “JURA” kafijas automātu atkaļķošanu? 

  • Pirms atkaļķošanas procesa uzsākšanas izņemiet Jura ūdens filtru (ja tas tiek izmantots)  
  • Neaizmirstiet pārbaudīt ūdens cietību izmantojot testa sloksni, kā arī izvēlieties pareizo ūdens cietības līmeni kafijas automāta iestatījumos (tas ir jādara tikai tad, ja netiek izmantots ūdens filtrs)
  • Regulāra ūdens filtra izmantošana un nomaiņa ievērojami samazina atkaļķošanas procesa biežumu

Vai kapsulu kafijas automāti ir jāatkaļķo?

Kapsulu kafijas automāti ir paredzēti tiem kafijas cienītājiem, kuri ātri un vienkārši vēlās pagatavot un baudīt gardus dzērienus, kuriem nav daudz vietas virtuvē un kuri sapņo par pēc iespējas vienkāršāku apkopi, kas neaizņem daudz laika. Ja kafijas biezumu tvertnes iztukšošana jums izklausās pārāk laikietilpīgs process, noteikti izmēģiniet kapsulu kafijas automātus! Tā kā šie kafijas automāti ir kompakti un vienkārši lietojami, jums varētu rasties maldinošs priekšstats, ka tiem vispār nav nepieciešama apkope. Tomēr šie kafijas automāti ir aprīkoti ar ūdens sistēmu, kas noteikti ir jutīga pret kaļķakmens nogulsnēm. Tieši tāpēc arī tie ir regulāri jāatkaļķo. 

“Nespresso” kafijas automātu atkaļķošana

“Nespresso” ir viena no pasaulē pazīstamākajām kafijas kapsulu sistēmām. Šī ražotāja kafijas automāti noteikti vilina ar savu moderno dizainu, kompaktumu, minimālistisko darbību un vienkāršo apkopi. “Nespresso” kafijas automāti nav aprīkoti ar ekrāniem, bet gan ar pogām vai skārienjutīgām ikonām. Lai veiktu atkaļķošanas procesu, dažiem modeļiem nepieciešams vien aktivizēt speciālu atkaļķošanas pogu / ikonu, bet citiem modeļiem nepieciešams nospiest noteiktu vairāku pogu kombināciju.   

Šeit iespējams apskatīt videoklipu par to, kā atkaļķot vienu no vispopulārākajiem kapsulu kafijas automātiem – “Nespresso Citiz”: 

Kas jums būtu jāzina par “Nespresso” kafijas automātu atkaļķošanu?  

  • “Nespresso” kafijas automāta atkaļķošanas biežums ir atkarīgs no ūdens cietības, kā arī no ierīces lietošanas biežuma. Pat ja tiek lietots mīksts ūdens, atkaļķošana jāveic vismaz reizi 3 mēnešos vai tad, kad ūdens tecēšana ir acīmredzami palēninājusies
  • Pirms atkaļķošanas procesa uzsākšanas nepieciešams iztukšot izlietoto kapsulu tvertni, kā arī kafijas automāta notekpaplāti. Pārliecinieties, ka kapsulu turētājā neatrodas kapsula
  • Atcerieties – pirmajā ciklā izmantoto šķidrumu nevajag uzreiz liet ārā, jo vēlāk tas būs jāielej atpakaļ ūdens tvertnē (skatīt videoklipu) 
  • Tā kā “Nespresso” kafijas automātiem nav iespējams izmantot ūdens filtru, mēs iesakām izmantot filtrētu ūdeni (ne tikai kaļķakmens dēļ, bet arī tāpēc, ka tas uzlabos kafijas garšu!) 

“Dolce Gusto” kafijas automātu atkaļķošana

Ļoti populāra ir arī kafijas kapsulu sistēma “Dolce Gusto”. Bez šaubām varam apgalvot, ka galvenais – un gandrīz vienīgais – iemesls dažiem šo kafijas automātu darbības traucējumiem ir kaļķakmens nogulsnes. Tāpat kā “Nespresso” ražotajiem kapsulu kafijas automātiem, arī šo kafijas automātu kompaktais izmērs un vienkāršā lietošana varētu dod priekšstatu, ka tiem nav nepieciešama atkaļķošana. “Dolce Gusto” kafijas automātu atkaļķošanas process ir gandrīz pielīdzināms “Nespresso”. Tomēr, lai būtu pārliecība, ka viss tiek darīts pareizi, ir rūpīgi jāievēro un pienācīgi jāveic katra šī procesa darbība. Mēs zinām, ka lietotāja rokasgrāmatas dažreiz var būt mulsinošas, tāpēc esam ņēmuši vērā mūsu klientu vajadzības un izveidojuši videoklipu, kur detalizēti tiek parādīti “Dolce Gusto” populārāko modeļu atkaļķošanas procesi. 

Kas jums būtu jāzina par “Dolce Gusto” kafijas automātu atkaļķošanu? 

  • “Dolce Gusto” kafijas automāta atkaļķošanas biežums ir atkarīgs no ūdens cietības, kā arī no tā, cik bieži tajā tiek pagatavota kafija. Pat ja tiek lietots mīksts ūdens, atkaļķošana jāveic vismaz reizi 3 mēnešos vai tad, kad ūdens tecēšana ir acīmredzami palēninājusies
  • Pirms atkaļķošanas procesa uzsākšanas pārliecinieties, ka kapsulu turētājā nav ievietota kapsula
  • Pirms “Dolce Gusto” kafijas automāta atkaļķošanas nomainiet kapsulu ar plastmasas kapsulu, kas ir speciāli paredzēta atkaļķošanas procesam. Nekādā gadījumā pēc lietošanas neizmetiet to miskastē – tā ir izmantojama vairākas reizes 
  • Tā kā “Dolce Gusto” kafijas automātiem nav iespējams izmantot ūdens filtru, mēs iesakām izmantot filtrētu ūdeni (ne tikai kaļķakmens dēļ, bet arī tāpēc, ka tas uzlabos kafijas garšu!) 

Kas jums būtu jāzina par kafijas automātu atkaļķošanu?

Kā jau mēs minējām šī raksta sākumā, kaļķakmens nogulsnes ir ienaidnieks visiem kafijas automātiem, kā arī galvenais iemesls to darbības traucējumiem. Katrā servisā jūs dzirdēsiet ekspertus sakām, ka pareizi kopti kafijas automāti ne tikai nodrošina ilgāku darbības laiku, bet arī to remonts būs salīdzinoši lētāks.  

Ir ļoti svarīgi vienmēr laicīgi atkaļķot kafijas automātu, kad tas ir nepieciešams vai tik bieži, cik iesaka ražotājs. Šie ieteikumi parasti norāda uz periodu, kas nav ilgāks par 2-3 mēnešiem.  

Ļoti svarīgi ir arī ūdens cietības testi, tāpēc, ja esat iegādājies jaunu kafijas automātu vai pārcēlies uz jaunu dzīvesvietu, nekavējoties pārbaudiet ūdens cietību. Ūdens cietības testa sloksnes var maksāt tikai pāris eiro, savukārt to izmantošana ļaus jums pārliecināties par to, ka kafijas automātā tiek iestatīti pareizie tīrīšanas parametri, tādējādi pasargājot to no iespējamiem bojājumiem.  

Ūdens filtri ir lielisks veids, lai novērstu kaļķakmens uzkrāšanos: tie ne tikai mīkstina ūdeni, bet arī līdzsvaro tā sastāvu tā, lai tas būtu ideāli piemērots kafijas pagatavošanai. Turklāt, ja regulāri un laicīgi veiksiet filtra nomaiņu, jūs spēsiet samazināt atkaļķošanas biežumu vai pat aizmirst par to pavisam, kas ir raksturīgi, piemēram, jaunākajiem “JURA” kafijas automātu modeļiem. 

Visi nepieciešamie atkaļķošanas soļi ir aprakstīti lietotāja rokasgrāmatā, tāpēc, lai nodrošinātu pareizu šī procesa veikšanu, mēs aicinām jūs vienmēr ievērot un veikt ražotāja norādītās darbības.

Arī pareizu atkaļķošanas līdzekļu izvēle ir ļoti svarīga, jo atkaļķošanas rezultāts bieži ir atkarīgs no tīrīšanas vielu koncentrācijas produktā.  

Visi nepieciešamie kafijas automātu apkopes produkti ir atrodami Kafijas Drauga veikalos neatkarīgi no tā, vai izvēlaties apmeklēt veikalu klātienē vai iepirkties mūsu interneta veikalā. Ja jūs joprojām neesat pārliecināts par to, kādus produktus iegādāties vai kā pareizi veikt atkaļķošanu, mūsu konsultanti vienmēr būs gatavi jūs uzklausīt un sniegt vērtīgus padomus – vai pat izveidot informatīvus videoklipus!  

P.S. Raksts tika atjaunināts 2021. gada 29. jūnijā.