1+1

Svētku receptes – atrodi garšas harmoniju starp kafiju un kūku

Svētku receptes – atrodi garšas harmoniju starp kafiju un kūku
#Svētku receptes

Pirms jebkura saviesīga pasākuma ikviena namamāte vai namatēvs cenšas noskaidrot, kā laikā pagatavot uzkodas un pamatēdienu, kā arī neaizmirst pasniegt svētkiem atbilstošu desertu. Lai varētu atļauties mierīgi sēdēt pie galda kopā ar ciemiņiem un nevajadzētu skriet uz virtuvi katras 5 sekundes, lai pārbaudītu kūku, jūs vienmēr varat to pagatavot jau iepriekšējā vakarā. Līdz ar to pasākuma dienā jums atliks tikai pasniegt šo kūku kopā ar tasīti piemērotas kafijas.

Taču ne visi iedomājas, ka pareizi būtu pasniegt dažādus kafijas veidus kopā ar dažādām kūkām – pareizi izvēlēta kafija nenomāks kūkas garšu, bet gan gluži pretēji – palīdzēs atklāt saldā ēdiena garšas īpašības. “Svētku maltītes laikā parasti tiek pasniegti ēdieni kopā ar atbilstošiem dzērieniem, kas rada harmoniju starp garšām. Daudzi uzreiz padomās par vīna un ēdienu kombināciju un atstās kafiju tikai saldajam ēdienam. Taču kafija ir sarežģīts dzēriens ar neierobežotām iespējām kombinācijā ar ēdienu,” apgalvo kafijas eksperts un veikalu tīkla Kafijas Draugs pārdevējs Andis, kuram ir liela pieredze darbā ar kafiju un kafijas automātiem.

Pēc viņa teiktā, pie saldākiem desertiem labāk izvēlēties rūgtāku melnu kafiju. Tādā veidā deserta saldums un kafijas rūgtums savstarpēji nepārklāsies. Šāda kombinācija būs piemērota arī tiem, kam ne sevišķi pie sirds iet saldumi. Kopā ar siera kūkām vai desertu, kas satur krēmu, ieteicams dzert vieglu un maigu kafiju ar nelielu augļu piegaršu, jo tā palīdz uzsvērt kafijas augļu garšu.

Paturiet prātā, ka dažādi kafijas veidi var atklāt dažādu augļu īpašības un aromātus. Dažām kafijas šķirnēm ir jūtamas spēcīgākas citronu un greipfrūtu notis, savukārt citām raksturīga aprikožu, ķiršu vai bumbieru garša. Šie dzērieni lieliski iederas pie ne tik skābeniem desertiem. Līdzīgi kā kombinējot citus dzērienus ar ēdienu, tieši tas pats ir ar kafiju un saldo ēdienu – vienmēr atcerieties, ka vissvarīgākais ir nepārspīlēt un saglabāt harmoniju.

Kafijas eksperts iesaka 3 kūku receptes, kas lieliski piemērotas svētku pēcpusdienai, kā arī iesaka, kuras kafijas pupiņas izvēlēties, lai radītu harmoniju dažādās garšas kombinācijās. “Karaliskajā ābolkūkā vislabāk atklāsies ābolu skābums, ja izvēlēsieties vienas no labākajām pasaulē arabikas kafijas pupiņām “Maragogype“, kur varēsiet sajust pikantu piparu pēcgaršu. Ja vēlaties saviem viesiem servēt kūku ar žāvētiem augļiem, varat izvēlēties kafijas dzērienus no speciālajām arabikas kafijas pupiņām “Papua New Guinea Sigri“. Žāvēto augļu un ingvera cepumu aromāts tikai pastiprinās šīs kūkas garšu. Savukārt “Ethiopia Shakisso” īpašajās kafijas pupiņās dominē tropu augļu un ziedu aromāta garša, tāpēc dzērieni, kas pagatavoti no šīm pupiņām, palīdzēs atklāt kūku, kuru sastāvā ir mandarīni, labākās īpašības.”

Karaliskā ābolkūka

Sastāvdaļas:

– 3 olas
– 200 g sviesta
– 6 āboli
– 200 g cukura
– 320 g universālo miltu
– Vaniļas ekstrakts (pēc garšas)
– Šķipsniņa sāls
– 2 tējkarotes cepamā pulvera

Pagatavošana:

1. Sakuliet olu baltumus, līdz tie veido burbuļus. Pēc tam pievienojiet pusi cukura un turpiniet maisīt, līdz masa kļūst cieta.

2. Citā bļodā sajauciet miltus, sāli un cepamo pulveri.

3. Sajauciet sviestu ar atlikušo cukuru un vaniļu, pievienojiet olu dzeltenumus, miltu masu un mīciet visu masu, līdz tā paliek irdena.

4. Izklājiet cepšanas formu (20 x 20 cm) ar cepampapīru.

5. Nomizojiet un sagrieziet ābolus.

6. 2/3 mīklas ielieciet cepšanas traukā, vienmērīgi izklājiet ābolus un pārklājiet tos ar sakultiem olu baltumiem. Pārējo mīklu sadaliet drumstalās un pārlejiet ar olu baltumiem.

7. Cepiet iepriekš sakarsētā krāsnī 180 °C vienu stundu. Pirms griešanas gabaliņos, ļaujiet kūkai atdzist.

Svētku kūka ar žāvētiem augļiem

Sastāvdaļas:

– 5 olas
– 120 g universālo miltu
– 80 g cukura
– 200 g rozīņu, žāvētu plūmju un apelsīnu
– 100 g riekstu
– 1 karote sarīvētas citrona miziņas
– Kanēlis pēc garšas
– Puse tasītes cietes

Pagatavošana:

1. Atdaliet olu dzeltenumus no baltumiem.

2. Sakuliet olu baltumus, līdz veidojas bieza masa.

3. Sakuliet olu dzeltenumus ar cukuru, pievienojiet miltus un cieti. Samaisiet kārtīgi.

4. Pievienojiet mīklai žāvētos augļus (kārtīgi sakapājiet plūmes), riekstus un garšvielas. Rūpīgi visu vēlreiz samaisiet.

5. Pievienojiet olu baltumus un ielejiet mīklu iepriekš ietaukotā cepamtraukā.

6. Cepiet iepriekš sakarsētā krāsnī 180 °C aptuveni 40 minūtes.

Magoņu sēklu kūka ar mandarīniem

Sastāvdaļas:

– 1 krūze magoņu sēklu
– 2 citroni
– 150 g cukura
– 2 tējkarotes vaniļas cukura
– 4 olas
– 350 g kviešu miltu
– Sāls pēc garšas
– 250 g sviesta
– 1 tējkarote cepamā pulvera
– 1 iepakojums rikotas siera
– 4 mandarīni

Pagatavošana:

1. Pirmkārt, magoņu sēklām uzlejiet karstu ūdeni un ļaujiet tām mazliet uzbriest.

2. Kārtīgi nomazgājiet citronus un sarīvējiet citronu miziņu, pēc tam izspiediet sulu.

3. Sakuliet olas.

4. Sakuliet sviestu ar olām, līdz masa kļūst mīksta. To var izdarīt ātrāk, ja sviests ir izkusis. Pēc tam olu masai pievienojiet rikotas sieru.

5. Sablenderējiet mandarīnus, līdz tie kļūst par vienotu masu, pēc tam tos sajauciet ar citronu miziņu un citronu sulu, magoņu sēklām, sāli, cepamo pulveri un miltiem.

6. Cepamtrauku izklājiet ar cepampapīru, ieziediet to ar sviestu un ielejiet mīklu. Cepiet iepriekš sakarsētā krāsnī 180 °C aptuveni 30 minūtes. Izrotājiet gatavo kūku ar mandarīnu šķēlītēm.